"Worsten hebben bedrieglijke inhoud"
De kwaliteit van de worsten die Belgen op hun bord krijgen, laat te
wensen over. Uit een van de eerste voedingstests die Test-Aankoop dit
jaar publiceert, blijkt namelijk dat twee derde van de 33 worsten die de
consumentenorganisatie analyseerde, een zeer slechte beoordeling
krijgt.
Geen verandering
Test-Aankoop
onderzocht 33 worsten met gemengd vlees (varkens-, rundvlees of
kalfsvlees) uit 31 verkooppunten, waaronder 12 grootwarenhuizen en 19
slagerijen. "Er bestaan wettelijke bepalingen en het federaal
voedselagentschap inspecteert de verkooppunten. En toch lappen
slagerijen en grootwarenhuizen nog steeds heel wat voorzorgsmaatregelen
aan hun laars", stelt Test-Aankoop. In vergelijking met het vorige
onderzoek uit 1994 zou er nagenoeg niets veranderd zijn.
Benamingen
De
hygiëne van de verkooppunten volstaat volgens de organisatie, maar de
wettelijk verplichte bewaartemperatuur van vier graden Celsius werd in
een geval op twee niet gerespecteerd. Bovendien is in de helft van de
verkooppunten de verplichte thermometer niet zichtbaar. De wirwar aan
benamingen is voor Test-Aankoop een ander probleem. Welke vleessoorten
er precies verwerkt werden, is te vaak onduidelijk. Ten slotte bevatten
vele worsten te veel bacteriën, zout en vet.
Onder meer een
duidelijke etikettering en frequente controles moeten zoden aan de dijk
brengen, aldus Test-Aankoop. Vleesbereidingen zoals worsten zijn goed
voor een derde van de totale vleesconsumptie van de Belgen. (belga/ep)