Ingrediënten
(Voor 8 personen)
1Breydelschenkel
120g Breydelspek
400g spliterwten
25g bakboter
2 preien (enkel het wit)
4 wortelen
1 grote ajuin
2 teentjes knoflook
handjevol verse peterselie
1 laurierblad
3 runderbouillonblokjes
peper en zout
Bereidingswijze
Snijd de ajuin, de wortelen en de prei in grote stukken. Spoel
de spliterwten en het laurierblad. Snijd de knoflook en perterselie
fijn.
Smelt de boter in een pot en fruit de ajuin en de knoflook even aan.
Voeg daarna de wortelen, prei, laurierblad en spliterwten toe en
overgiet deze met 3 liter water.
Breng alles aan het koken. Maak ondertussen een viertal inkepingen in
de Breydelschenkel en voeg deze samen met de bouillonblokjes toe aan de
soep. Laat alles een uurtje zachtjes koken zonder deksel tot wanneer
alles gaar is en schuim regelmatig af.
Neem de Breydelschenkel uit de pan en verwijder het laurierblad. Laat
het schenkeltje even afkoelen terwijl je het Breydelspek in blokjes
snijdt en kort bakt in een beetje boter. Pluk het vlees van de
Breydelschenkel en snijd deze in kleine stukjes.
Mix de soep glad, breng deze op smaak met peper en zout, meng er de
kleine stukjes Breydelschenkel onder.
Serveertip
Verdeel de soep over 8 borden, bestrooi elk bord met enkele reepjes
gebakken Breydelspek en vers gesneden peterselie
Smakelijk