Texaanse kok vindt gefrituurd bier uit
Gouden tip voor wie zijn lever in geen tijd naar de vaantjes wil
helpen: een Texaanse kok zegt dat hij 's werelds eerste recept voor
gefrituurd bier heeft.
De creatie van de Texaan lijkt meer op gefrituurde ravioli dan op een
pintje: het bier wordt in een jasje van zout deeg gegoten, en vervolgens
zo'n 20 seconden op een temperatuur van 375 graden gefrituurd in olie.
Door de korte bereidingstijd zegt de kok te vermijden dat alle alcohol
in zijn gerecht verdampt. De combinatie van het warme bier met het deeg
zou een 'delicieuze smaaksensatie' moeten opleveren.
"Nooit
eerder slaagde iemand erin om zoiets vloeibaars te frituren", zegt de
kok. "Het smaakt alsof je een stevige hap van een pretzel neemt en
daarna een slok bier drinkt."
Patent
Uitvinder
Mark Zable deed er naar eigen zeggen drie jaar over om de
bereidingsmethode te perfectioneren en diende een patentaanvraag voor
het hapje in. Tot hij zijn patent beet heeft, weigert de chef
begrijpelijk genoeg om alle ingrediënten van zijn uitvinding uit de
doeken te doen.
Het gefrituurde bier wordt later deze maand
officieel voorgesteld tijdens een kookwedstrijd op een Texaanse
culinaire beurs. De kans dat Zaber die competitie wint is overigens niet
onbestaande, want op de beurs houden ze wel van de occasionele vette
hap. Vorig jaar viel een recept met gefrituurde boter er in de prijzen.
(hlnsydney/tw)
|