"Kookboeken uit die periode zijn bijzonder zeldzaam", zo luidt het in
het persbericht. "Dat komt omdat kookboeken echte gebruiksboeken waren.
Ze stonden niet in de bibliotheek maar in de keuken, om dagelijks
geraadpleegd te worden, tot ze uiteenvielen en werden weggegooid."
De
vriendenvereniging van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het
Dotatiefonds voor Boek en Letteren, schonk het boek aan de bibliotheek.
Wie het heeft geschreven, is niet duidelijk. Wel zijn er aanwijzingen
dat het is ontstaan in het oude hertogdom Brabant.
De keuken van
van de zeventiende-eeuwse rijkere burgerij had een internationaal en
modern tintje, zo blijkt uit het boek: van hartige "toerten" met vlees
(quiches) tot "roffioelen" (ravioli).
Kookliefhebbers kunnen via de website van de
Erfgoedbibliotheek
aan de slag met de recepten. Eenvoudig zal dat echter niet zijn: "Het
oude handschrift en de zeventiende-eeuwse spelling kunnen voor problemen
zorgen, net als de oude inhoudsmaten en de niet altijd duidelijke
vermelding van de kook- of baktijd." Ook zullen bepaalde ingrediënten
nog moeilijk te vinden zijn. (belga/kve)