Revolutionair kookboek is 21 kg zwaar, telt 2.438 pagina's en kost 440 euro
We gebruiken zo weinig mogelijk vet om ons vlees in te bakken,
verversen onze frituurolie regelmatig voor de smaak en wassen onze
frietjes eerst voordat we ze bakken. Fout, fout en nogmaals fout,
beweert Nathan Myhrvold. Hij lanceert vandaag het revolutionaire
kookboek 'Modernist Cuisine: the art & science of cooking' in
Parijs.
Jarenlang werd er uitgekeken naar Myhrvold zijn 'kookboek'. Alhoewel
een echt kookboek kan je het niet noemen. Eerder een culinair
naslagwerk, want het hebbeding bevat maar liefst 2.438 pagina's en is 21
kilogram zwaar.
Wat je van het boek mag verwachten? Heel wat recepten, al zijn die
niet erg alledaags. Zo beweert Myhrvold dat je frietjes eerst met
zetmeel en ultrasone stralen moet behandelen, dat je frietvet net wat
ouder moet zijn om een lekkere smaak af te geven, dat je een hamburger
best in vloeibare stikstof dompelt om de buitenkant krokant te houden en
de binnenkant heerlijk sappig, dat biologisch voedsel niet gezonder is,
dat je net meer olie in je pan moet doen om je vlees gezond te bakken,
en oja: dure pannen en potten zijn geldverspilling.
Dat Myhrvold een klein genie is bewijst zijn loopbaan: op zijn 23ste
had de man al 2 masters in de wetenschappen en een doctoraat aan de
gerenommeerde universiteit van Princeton op zak. Hij was ooit de
lievelingsstudent van Stephen Hawking en was het voormalige diensthoofd
van de afdeling technologie bij Microsoft. Toch nam Myhrvold in 1999
afscheid van zijn droomjob. "Door Microsoft kon ik me niet meer
concentreren op wat ik echt graag doe: koken."
Op 14 maart wordt het boek in België gelanceerd. Voor een exemplaar tel je 440 euro neer.
|