Vermageren we straks met chocolade van chillipepers?
Op het eerste gezicht lijkt het te mooi om waar te zijn: calorieën
verbranden met het eten van chocolade of cake. Maar een Japanse
fabrikant claimt een ingrediënt ontdekt te hebben afkomstig van
chillipepers, dat toegevoegd kan worden aan elke zoetigheid.
Het 'mirakelextract', dat bekend staat als dihydrocapsaicine (DHC), doet
ons metabolisme versnellen waardoor we meer caloriëën verbranden. In de
Verenigde Staten en Japan wordt het al verkocht in de vorm van
dieetsupplementen, maar het kan nu in Europa gebruikt worden als
aanvullend middel in onze voeding. Het smaakloze ingrediënt is een van
de verschillende chemische verbindingen (capsaicines) die in de
pepersoort te vinden zijn.
Veilig
Het Japanse
bedrijf, Ajinomoto, heeft plannen ingediend bij het Engelse
Voedselagentschap (FSA), met als doel het ingrediënt toe te voegen bij
repen chocolade, desserts en kant en klare maaltijden. Het FSA
verklaarde het ingrediënt al als 'veilig' en het is nu aan de Europese
Commissie om te beslissen of het ook verkocht kan worden. Als dat het
geval is, kunnen producten met DHC relatief snel in de supermarkt terug
te vinden zijn.
Beschuit
Volgens
dieetspecialisten zou het effect van zulke producten echter minimaal
zijn. "Ze claimen dat iemand die 95 kilogram weegt en de aanbevolen
porties voeding met DHC eet, dagelijks vijftig extra calorieën zou
verbranden. Dat is het equivalent van een beschuit." De Japanners willen
in elke portie tot drie milligram DHC verwerken, de hoeveelheid DHC die
te vinden is in tien Spaanse pepers. Ajinomoto stelt ook dat niemand
zomaar kan afvallen door het eten van hun voedsel, maar dat het deel
moet uitmaken van een globaal dieet en actieve levensstijl om resultaat
te zien. (hlnsydney/odbs)
|