Eerste legale cannabisburgers in de rekken
De eerste legale cannabisburgers liggen al een drietal weken in de
rekken van de natuurwinkels. Dat bevestigt Patrick De Ceuster van de vzw
Wervel, de werkgroep voor Rechtvaardigde en Verantwoorde Landbouw.
Wervel serveert zaterdag 4 juni gerechtjes op basis van industriële
hennep op het stationsplein van Oostende, om de nieuwe smaken van de
ecokeuken te promoten.
Patrick De Ceuster merkt wel op dat het hier om drugsvrije voeding gaat,
zonder of met zo weinig mogelijk THC, de psychoactieve stof in
cannabis. "Kemp, industriële hennep, bevat geen hallucinogene of
allergene stoffen. Het gaat om drugsvrije eco-innovatie. De
cannabisburgers zijn vleesvervangers en een symbool voor wat hennep te
bieden heeft aan de ecokeuken."
Officiële goedkeuring
Op
een studiedag rond het gebruik van kemp in de voeding verklaarde de FOD
Volksgezondheid dat elke producent die kan aantonen dat zijn product
minder dan 10 (voor olie), 5 (voor zaad) of 0,2 (andere afgeleide
producten) milligram aan THC per kilogram bevat, een toelating tot
productie krijgt. "Vroeger werden dergelijke producten gedoogd, maar dan
begon het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
die producten uit de rekken te halen. Nu krijgen die producten eindelijk
een officiële goedkeuring", aldus De Ceuster. De
cannabisburgers zijn van het merk hemp-food, dat ook andere kempvoeding
aanbiedt zoals olie, thee, gepelde zaden en koekjes. (belga/odbs)
|