Nederlandse onderzoekers vinden oplossing tegen EHEC
Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO zegt een oplossing tegen
levensgevaarlijke bacteriën zoals EHEC binnen handbereik te hebben.
Intussen is duidelijk geworden dat Nederlandse bietenspruiten, die met
een variant van de EHEC-bacterie zijn besmet, ook naar Duitsland en
België uitgevoerd.
Voedselwetenschappers van het instituut TNO zijn er inmiddels in
geslaagd natuurlijke ingrediënten te vinden die korte metten maken met
bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. De vinding is
getest met de ESBL-bacterie, maar is ook toepasbaar op EHEC. Het middel
is een mengsel van de ingrediënten. "Het is inmiddels uitvoerig getest
op zieke kippen en die leefden daarna weer helemaal op", aldus directeur
Voeding Jan Pieter van der Lugt.
Voor de huidige patiënten biedt
het nog geen soelaas. TNO schat dat de vinding pas over twee jaar in de
praktijk toepasbaar is. Van der Lugt: "We hebben nog zes maanden nodig
om de oplossing kant-en-klaar door te ontwikkelen. Daarna moeten we nog
voldoen aan de regelgeving van de overheid. Dat laatste kost veel tijd."
Bietenspruiten
TNO
onderzoekt op welke manier de hele voedselketen, wat de veehouderij
betreft, van stal tot bord vrijgemaakt kan worden van antibiotica.
TNO-onderzoekers brachten daarbij in kaart hoe de duizenden bacteriën
die in onze darmen leven zich voortplanten, waar ze op reageren en
waardoor ze gedood worden. "Het volstoppen van dieren met antibiotica is
een tikkende tijdbom. Dat keert zich uiteindelijk tegen ons. Wij zoeken
daarom naar ingrediënten die al in de natuur voorkomen en de slechte
bacteriën doden", aldus Van der Lugt.
Bietenspruiten
Gisteren
maakte de Europese Unie bekend dat op een partij rode bietenspruiten,
afkomstig van een Nederlandse teler, in Duitsland EHEC-bacteriën waren
aangetroffen. Het gaat niet om het type O104, dat in Duitsland de
crisis heeft veroorzaakt. Rode bietenspruiten zijn een kiemgroente. De
partij wordt uit de handel genomen omdat ze mogelijk wel een
ziekteverwekkend type bacterie bevat, maar niet de zeer gevaarlijke
EHEC-soort. Van welk bedrijf de bietenkiemen afkomstig zijn, is niet
bekendgemaakt. Het Nederlandse voedselagentschap nVWA maakt in de loop
van de dag duidelijk om welke verpakking het gaat, zodat consumenten
kunnen controleren of zij de groente in huis hebben. (anp/sps/dea/sg)
|