Nieuwe trend: placenta eten
Als u toevallig net aan het eten bent, bij voorbaat onze excuses dan. In
de Verenigde Staten heerst er namelijk een nieuwe trend onder jonge
moeders: het verorberen van de placenta nauwelijks enkele minuten nadat
hun baby zijn eerste kreet heeft geslaakt. De idee is dat op die manier
de moeder sneller zal herstellen van de negen maanden durende
zwangerschap.
Voorstanders prijzen de placenta omwille van de
grote hoeveelheid ijzer, vitamine B-12 en hormonen. Voorts zou het eten
van de placenta vermijden dat moeders in een postpartum depressie, de
zogenaamde baby-blues, zouden terechtkomen en helpt het bij het aanmaken
van moedermelk. Geen enkele wetenschappelijke studie heeft die
overtuiging nochtans al kunnen bevestigen.
De meeste
ziekenhuizen staan dan ook niet te springen om mee te doen met de hype.
Placenta's worden er als ziekenhuisafval beschouwd. De Amerikaanse Jodi
Selander voerde een heuse media-oorlog om haar placenta terug te krijgen
van het ziekenhuis in Las Vegas waar ze bevallen was. Sindsdien wordt
ze beschouwd als de 'hogepriesteres van de placenta-etende club'.
(hlnsydney/sps)
|