Vandaag was het zonnig en zeer warm met maxima rond 26 graden in de Hoge Venen en 29 tot 33 graden in de meeste streken.
De wind was zwak en variabel of kwam uit het zuidoosten.
Actueel.
ONDERWIJS
Drie keer minder Vlamingen zonder diploma secundair.
Sinds 1999 is het aantal Vlamingen zonder een einddiploma ongeveer met twee derde gedaald. Vorig jaar was 15,1% van de 25 tot 64-jarigen in Vlaanderen kortgeschoold. Een kwarteeuw geleden was dat nog 42,3%.
Bij de midden-geschoolden (met diploma secundair onderwijs) en hooggeschoolden (diploma hoger onderwijs) zien we de omgekeerde beweging. Daar gingen de aandelen tussen 1999 en 2024 respectievelijk van 32,5 naar 39,7 en van 25,2 naar 45,3%.
Vrouwen (49,7%) zijn ook vaker hooggeschoold dan mannen (40,9%). Daartegenover staat dat 16,2% van de mannen en 13,9% van de vrouwen kortgeschoold zijn.
Ook tussen leeftijdsgroepen zijn er grote verschillen: bij de 55 tot 64-jarigen is 22,6% kortgeschoold, ten opzichte van slechts 10,4% bij 25 tot 34-jarigen.
Terug in de tijd: maandag 21 juni 2010.
12km300 gelopen (20 rondjes Finse piste). Chrono 1:03:30. Gestart om 18.30 uur. Temperatuur 19°. Ideaal loopweer. Een recuperatieloop. Idem van gisteren, maar iets vlugger. De bovenbenen voelden nog pijnlijk aan, maar het was toch reeds beter dan gisteren. Daarom ook een iets vlotter tempo kunnen aanhouden. Ik vermoed dat morgen de laatste naweeën van de marathon in Torhout zullen verdwenen zijn.
De run vandaag.
Een vroege ochtendrun. Wat moet je anders met temperaturen die vandaag stijgen tot boven de 30°. Zoals ooit wel eens eerder gesteld: vanaf dit punt begin ik ook te passen. Alles wat onder de 30 ligt kan nog. Daarboven niet!
Maar nu was het zelfs al warm. Dicht bij de 20°. En ik wou toch wat tempo vandaag! Die trage en ultra-trage runs zijn wel eens goed en moeten wel eens, maar af en toe iets dieper in het arsenaal gaan evenzeer.
Vandaag werd het opnieuw zonnig met stilaan meer hoge wolkenvelden.
De maxima stegen van 22 graden in de Hoge Ardennen tot 28 graden in de lager gelegen gebieden. Aan zee werd het zo'n 25 graden.
De wind waaide zwak tot matig uit oost tot noordoost.
Actueel.
GEZONDHEID
Meisje van twee jaar sterft voor ogen van ouders tijdens eten van kers.
Het eten van een kers heeft in het noorden van Italië geleid tot een tragische dood. Een meisje van amper 2 jaar en vier maanden oud stikte voor de ogen van haar ouders.
Ze vond een lekkere en gezonde kers en stopte die in haar mond. Helaas met fatale gevolgen: Viviana Maria Barel stikte en overleed. Het drama gebeurde zaterdagavond in Revine Lago, in het noorden van Italië, in de provincie Treviso.
Toen de ouders beseften dat het meisje in moeilijkheden verkeerde, probeerden ze haar te helpen. Een buurvrouw die verpleegkundige is, probeerde haar te reanimeren. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was de situatie al zeer ernstig. Het meisje werd nog naar de spoedafdeling gebracht, maar overleed in het ziekenhuis.
Het dramatische overlijden vestigt de aandacht op het gevaar van verstikking tijdens het eten. Vooral kinderen en ouderen lopen gevaar, maar ook bij volwassenen kan het gebeuren.
Het inademen van een stukje eten of een ander voorwerp is niet zeldzaam. Bij zeer jonge kinderen zijn vooral fruit en speelgoed gevaarlijk. Kersen, druiven, aardbeien, meloen, grote stukken vlees of charcuterie, en ook gedroogd fruit, dat hard en moeilijk te kauwen is, zijn gevaarlijke producten.
Men raadt aan om de allerkleinsten zo’n voedsel alleen te geven onder het toeziend oog van een volwassene, en om het te serveren in stukjes die goed geplet zijn of klein genoeg gesneden.
Wanneer het toch misgaat en een stukje voedsel wordt ingeademd, lost het probleem gelukkig meestal zichzelf op door te hoesten, of met de hulp van omstaanders die het slachtoffer op de rug slaan.
Zolang de persoon nog kan hoesten en ademen moet je niets doen, omdat je het erger kunt maken. Maar als hij of zij niet meer kan hoesten, spreken of ademen, de handen naar de keel brengt en blauw wordt, moet je onmiddellijk ingrijpen. Het is dan een kwestie van enkele tientallen seconden.
Je moet dan de klassieke handelingen bij verstikking uitvoeren. Baby’s tot 1 à 2 jaar leg je met hun buik op het bovenbeen van de hulpverlener, je houdt hun kaak met één hand vast en met de andere geef je vijf slagen op de rug. Als het kind niets uitspuugt en nog niet vrij kan ademen, duw je vijf keer op de borstkas, zoals bij hartmassage. Dit wissel je af tot het probleem is verholpen.
Bij kinderen ouder dan twee jaar of bij volwassenen ga je gelijkaardig tewerk, maar dan rechtstaand. Je buigt hem of haar iets voorover en geeft slagen op de rug. Als dit niet helpt, draai je de persoon om en pas je de Heimlichgreep toe.
Met de vuisten, één over de ander, geef je vijf snelle drukbewegingen tussen navel en borstbeen, zodat je buikcompressies uitvoert. Ook hierbij wissel je af: vijf slagen op de rug en vijf buikcompressies.
Terug in de tijd: zondag 20 juni 2010.
12km300 (20 rondjes Finse piste). Chrono 1:07:00. Temperatuur 15°. Gestart om 16.30 uur in het gezelschap van Jeroen, die negen km heeft meegelopen, en van Jonas, die er vandaag vijftien heeft gelopen. Ik was nog tamelijk stram. Vooral de bovenbenen voelden nog pijnlijk aan. Dus afwachten wat dat morgen zal geven.
Gewicht 64,2 kg.
De run vandaag.
Opnieuw gekozen voor een vroege ochtendrun. Dat mocht dan voor mijn part gebeuren zonder intervallen. Indien ik later zou lopen moesten er toch wat intervallen gedaan worden ook.
Het blijft warm. En droog! De bodem snakt naar water. Maar tot en met zondag krijgen we vermoedelijk niks. Maandag is er kans op een spatje regen. Het mag wel eens!
Ik begon heel traag. Super traag zelfs! Omdat ik toch graag wou eindigen met een gemiddelde dat beter was dan 6.00/km moest ik vanaf kilometer vijf het tempo verhogen. Uiteindelijk is het mij dan ook gelukt! Tevreden met deze oefening maar het heeft wel wat moeite gekost.
Vandaag werd het opnieuw zonnig met eventueel hier en daar een paar wolkenvelden.
De maxima lagen tussen 23 graden op de Ardense hoogten, 24 graden aan zee en lokaal 28 graden in Vlaanderen.
De noordoostenwind werd in de loop van de dag matig.
Actueel.
Koning Filip stopt met hardlopen op doktersadvies.
Koning Filip (65) heeft last van artrose. Daarom is hij op doktersadvies gestopt met lopen. De koning heeft in het verleden twee keer meegedaan aan de 20 kilometer door Brussel.
In de plaats daarvan wandelt en fietst hij. Dat laatste vooral. En lange wandelingen met koningin Mathilde (52) helpen hem te ontstressen. Skiën doet hij ook graag, want zeker buiten de piste ben je echt in de natuur, in de sneeuw op de berg. Ook bij watersporten, zoals kitesurfen en wingfoilen, ben je echt één met de elementen. Je bent op de zee en in de wind. Dat is heel fascinerend, zegt hij.
Terug in de tijd: zaterdag 19 juni 2010.
Geen run vandaag. Eventjes recupereren en dus de veertiende dag zonder run dit jaar.
De run vandaag.
Geen vroege ochtendrun deze keer. Eerst wat boodschappen gedaan en ook nog even in de tuin wat geschoffeld. Niet zo heel lang. Maar alle beetjes helpen om het tuinwerk toch ook een klein beetje op orde te krijgen met dit ultradroge en erg warme weer.
Ruim 20° natuurlijk bij het begin van de run. Dat voelde al warm aan. Toch wou ik wat ‘kwaliteit’ in de run steken. Doordat er dit weekend geen wedstrijd geprogrammeerd staat, is het nu immers het moment om tijdens de trainingen iets harder door te duwen.
Daarom versnellingen van 500 meter. Telkens met 500 meter rustig joggen tussendoor. Dus allemaal niet zo geweldig. Maar met dit warme weer wat mij betreft meer dan voldoende. Het zweten naderhand moest ik er als extraatje maar bij nemen. Maar af en toe eens wat druppels laten is ook nog zo slecht niet veronderstel ik. En hoop ik!
TR184 – weg / dreef – afstand 12km000 – chrono 1:02:54 – km-tijd 5.14 - calorieën 725 – temperatuur 22,2° - gewicht 63,3 kg – hartslag 113-121 – pasfrequentie 176 – weersomstandigheden: mooi! het blijft warm!
Vandaag was het droog met veel zon. In de loop van de dag kwamen er in het binnenland enkele stapelwolken tot ontwikkeling.
De maxima lagen rond 20 graden aan zee, rond 24 graden in de Hoge Ardennen en rond 28 of 29 graden in Vlaanderen.
De zwakke, veranderlijke wind draaide naar west tot noordwest en werd soms matig, vooral in Vlaanderen. Aan zee werd hij matig uit noordwest tot noord.
Actueel.
WESP / HOORNAAR
Leerkracht van 57 jaar overleden na wespensteek.
Het Oost-Vlaamse Wetteren is in rouw na het plotse overlijden van een leerkracht. De man was met de fiets onderweg naar school toen een wesp of hoornaar plots in zijn keel vloog. De man bereikte nog de school (Scheppersinstituut) en alarmeerde de aanwezige leerkrachten die meteen de hulpdiensten verwittigden. Die kwamen ter plaatse om de reanimatie op te starten. Door een allergische reactie belandde de leerkracht in een coma. Uiteindelijk overleed hij vijf dagen na het gebeuren!
Terug in de tijd: vrijdag 18 juni 2010.
Wedstrijd 19e Renault marathon Torhout – 3:03:32
De nacht van West-Vlaanderen bestaat uit respectievelijk wedstrijden voor lopers, wandelaars, fietsers en skeelers. Het loopgedeelte bestond uit een 10 km massaloop, een marathon en een ultraloop over 100 km.
De 10 km massaloop ging van start om 20.15 uur. De wedstrijd vond plaats op een vlakke omloop doorheen de stad Torhout. Elke deelnemer ontving bij aankomst een T-shirt en een naturaprijs. Aan de eersten werden ook geldprijzen gegeven.
De 100 km ultraloop ging door als open Belgisch en Vlaams kampioenschap. De start hiervan werd gegeven om 20 uur. Ook hier een vlak parcours dat bestond uit een aanvangsronde van 22km926 en uit vier ronden van 19km268.
Elke ronde passeerde over de markt van Torhout en Lichtervelde. Ook de aankomst had plaats op de markt van Torhout en dit te midden van heel wat muzikale ambiance en verschillende optredens.
Ook hier ontving elke deelnemer bij aankomst een T-shirt, een medaille en een naturaprijs. Voor de eersten waren er ook geldprijzen voorzien. De winnaar kreeg 1000 euro.
En tenslotte was er dan de 19e Renault marathon waaraan ik dus heb deelgenomen. Hetzelfde parcours als de ultraloop maar na de aanvangsronde maar één extra ronde (in plaats van vier voor de ultralopers). Voor mij zeker meer dan ver genoeg. Chapeau voor die ultralopers. Eigenlijk onwezenlijk wat die mensen doen!
We waren, naar goede gewoonte, tijdig vertrokken thuis. Dus heel relaxed aangekomen. Ik was vooraf ingeschreven en diende dus enkel nog mijn borstnummer en de daarbij horende attributen (chip) af te halen in zaal ‘De Mast’ in Torhout. Ik heb dat gemakkelijk gevonden. De kleedkamers waren daar ook trouwens. Dus geen problemen. En dat is altijd meegenomen. Zo kon ik zonder stress blijven rondlopen tot het startsein werd gegeven.
Ik had mij bovendien voorgenomen om niet echt voor een bepaalde tijd te gaan. Deze marathon was wat onverwachts in mijn loopprogramma ingelast doordat ik nu geen kortere wedstrijden kon lopen wegens examenperiode. De voorbereiding was dan ook navenant. Om zo te zeggen niks specifiek gedaan naar aanloop van deze marathon toe. Het regelmatig lopen gedurende het jaar zou moeten volstaan om in elk geval toch uit te lopen. Wel heb ik het deze week wat rustiger aan gedaan dan normaal.
De start werd gegeven door de burgemeester, daarvoor bijgestaan door Sabine Appelmans, gewezen tennisster. Om 20 uur konden we vertrekken. Goed op tijd dus. Ik ben heel voorzichtig gestart. Langzaam op gang gekomen en eens voorbij de passage aan de Grote Markt stilaan een redelijk tempo ontwikkelt.
Vrij vlug kwamen we aan een eerste bevoorrading. Ik had mij voorgenomen om er geen enkele over te slaan. Dus ook deze eerste niet. Een twintigtal seconden verloren maar geen probleem. Wat water gedronken en een stukje banaan gegeten.
Het bleef heel vlotjes gaan gedurende die ganse eerste ronde. Er vormde zich ook een groepje van een vijf à zeven atleten. En dat was meegenomen want zo konden we elk om beurt wat kopwerk doen en ons wat verschuilen. Een prima groepje! Vooral bij tegenwind niet onbelangrijk. En soms waaide het hard en kregen we hem volop in het aangezicht.
Ik bleef de verschillende controleposten aandoen en dronk telkens een kleine hoeveelheid water en nam af en toe een stukje banaan.
Ik vatte de tweede ronde nog vrij fris aan. Met een heel mooie doortocht over de grote markt. Ik dacht hier even aan de ultralopers die nog vier ronden dienden af te leggen en prijsde mijzelf gelukkig. Nog één toertje en het zit er al op. Positief denken!
Er bleven natuurlijk wel nog een 18-tal kilometer te gaan. Maar ook in de tweede ronde bleef het vrij goed gaan tot… kilometer 35. De gevreesde kilometers voor vrijwel alle marathonlopers konden nu beginnen.
Ik wist op dat moment ook niks over mijn tijd. Ik had met opzet geen uurwerk of wat dan ook aangedaan. In deze marathon moest immers niks. Het was gewoon genieten van het lopen. Maar dat genieten verminderde nu wel en bleef verminderen naarmate de kilometers vorderden.
Een heel moeilijke passage aan kilometer 40. Nu mocht ik zeker niet stoppen met lopen of ik kwam niet meer op gang. Op de tandjes gebeten tot het einde en toch genoten van de eindpassage op de Grote markt. Geweldig! Voor mij in elk geval mooier dan in mijn vorige officiële marathons gelopen in Kasterlee en Antwerpen.
Ik keek even naar de tijdsopneming aan de aankomst en wat bleek… een tijd van 3:03:32. Enorm verrast want een verbetering van mijn persoonlijk record met om en bij de 17 minuten!
Na de aankomst toch even moeten bekomen alvorens de kleedkamer op te zoeken. Na een verkwikkende douche kwam ik er toch weer een beetje door. Nog een broodje gegeten en iets gedronken en dan terug huiswaarts. Thuisgekomen rond 2u30 en… goed geslapen!
De uitslag – Marathon Nacht van Vlaanderen Torhout – 18 juni 2010.
Heel erg getwijfeld vandaag. Dat heb ik wel meer. Niet voor een gewone run maar wel voor een loopje dat van start zou moeten gaan in het toch nog vroege ochtendgloren. Niet voor dag en dauw, maar toch!
Maar we hebben hem toch gedaan. Naderhand was ik wel heel tevreden want op het einde van de run begon het al goed op te warmen.
En dan heb ik nog de schaduw opgezocht. Inderdaad, de Finse piste even verlaten en wat dreven opgezocht waar nog enkele schaarse bomen te vinden zijn.
Zoals elke vroege run ging het begin wat moeizaam maar toch kwam ik vrij vlot in een redelijk tempo. Maar eigenlijk was dat niet zo belangrijk. De afstand lopen primeerde. Dat is, ondanks de warmte, toch weeral gelukt! Maar ook de komende dagen wordt het nog zweten want men voorspelt temperaturen die de 30° weer kunnen overstijgen. Iets teveel van het goede. Zelfs voor mij!
TR183 – weg / dreef – afstand 11km000 – chrono 0:57:16 – km-tijd 5.12 - calorieën 678 – temperatuur 15,6° - gewicht 63,3 kg – hartslag 114-125 – pasfrequentie 176 – weersomstandigheden: mooi! nagenoeg zelfde omstandigheden als gisteren; dus terug wel aangenaam om te lopen.
Vandaag kregen we opnieuw een warme en zonnige dag. In de loop van de dag konden opnieuw enkele stapelwolken verschijnen, die 's avonds weer verdwenen.
De maxima lagen rond 22 of 23 graden aan zee en in de hoge Ardennen en tussen 26 en 28 graden in vele andere streken.
De wind waaide zwak uit veranderlijke richting en draaide nadien naar het noordwesten en werd matig in het westen van het land.
Actueel.
SPORT
Eddy Merckx: 80 jaar geworden vandaag.
De allergrootste! Allicht wel. Door zijn overwinningen. Ook door zijn manier van koersen. De kannibaal! Op de fiets. Hoe goed ene Tadej Pogacar ook is heden ten dage. Hem vergelijken met Merckx is toch voor veel mensen iets van het goede teveel. Wie de periode Merckx mee mogen beleven heeft weet waarom.
Merckx zelf staat er versteld van hoeveel mensen nog iets van hem willen weten. Hij dacht dat ze ondertussen wel alles te weten waren gekomen.
Men heeft het onder meer over zijn gezondheid. Over het ongemak na zijn heupoperatie en over de complicaties die ermee gepaard gaan. Tot 18 juli moet hij nog antibiotica nemen. Ongeveer 2700 milligram per dag. Hij blaast. Zo lang nog!
Zijn mooiste prestatie is toch wel de Ronde van Frankrijk in 1969, zegt hij. Het was toen immers dertig jaar geleden dat een Belg (Sylvère Maes) nog eens de Tour won. Men vond dit destijds een eeuwigheid. Nu is het binnenkort zelfs reeds 50 jaar geleden (met Lucien Van Impe).
Het op een na grootste in zijn rijkgevulde carrière noemt Merckx het werelduurrecord.
Maar vandaag heeft Merckx nog andere katten te geselen. Hij heeft nog een bezoek aan de osteopaat op het programma staan. Het leven gaat verder. Met zijn goede en minder goede kanten. Ook voor Merckx, jawel!
Terug in de tijd: donderdag 17 juni 2010.
5 km gelopen (8 rondjes Finse piste). Chrono 0:25:20. Gestart om 18.30 uur. Temperatuur 22°. Een laatste loopje. Het ging niet goed. Maar misschien is dit niet abnormaal. Het gewicht is ook weer lichtjes toegenomen (64,5) en ook dat voel je natuurlijk. Deze week dan ook bitter weinig kilometers gedaan. Kortom, het mag vlug morgen zijn. Dan kunnen we daarna terug de gewone draad opnemen.
De run vandaag.
Een weersvoorspelling met een temperatuur tot 28°. Dan moeten we er toch iets vroeger aan beginnen. Een ochtendloop dus. Het begin van zo’n run gaat altijd iets moeilijker. Toch probeerde ik er na een tweetal kilometer iets meer tempo in te krijgen. Op het einde ging het terug wat trager maar dat was dan te wijten aan een collega-runner die ook dacht dat het in deze vroege ochtenduren iets aangenamer was om te lopen dan tijdens de dag.
TR182 – Finse piste – afstand 10km000 – chrono 0:55:01 – km-tijd 5.30 - calorieën 603 – temperatuur 11,7° - gewicht 63,3 kg – hartslag 107-118 – pasfrequentie 176 – weersomstandigheden: mooi! door de vroege start iets na 7 uur was het aangenaam om te lopen.
Vandaag begon de dag zonnig. In de loop van de dag ontwikkelden er zich in het binnenland stapelwolken maar het bleef droog. Aan de kust was er volop zon.
De maxima schommelden van zo'n 20 graden vlak aan zee en in de Hoge Venen tot 23 à 26 graden elders in het binnenland.
De wind was zwak tot matig uit noordwestelijke richtingen.
Actueel.
ECONOMIE
Goedkope wijn met prik: Frankrijk in de ban van schandaal met nepchampagne.
Een Franse wijnboer riskeert 4 jaar cel omdat hij op grote schaal nepchampagne produceerde en verkocht. De boer, Didier Chopin, bekende dat hij tussen 2022 en 2023 goedkope wijn opkocht, er CO2 aan toevoegde en het dan verkocht als ‘echte’ champagne.
De fraude kwam aan het licht toen een medewerkster aan de alarmbel trok. Volgens justitie gaat het om 800.000 tot 1 miljoen flessen, die hun weg vonden naar een Franse supermarktketen en naar veertig andere landen.
Deze zaak doet heel wat stof oplaaien in Frankrijk. Champagne is een beschermd product dat alleen in de champagnestreek mag worden gemaakt. De bubbels komen er door natuurlijke gisting. Maar blijkbaar proefden fijnproevers de voorbije jaren toch het verschil niet!
Terug in de tijd: woensdag 16 juni 2010.
7km300 gelopen. Chrono 0:38:15. Gestart om 18.15 uur. Temperatuur 24°. Door de wind was het prima om te lopen en voelde het zeker niet te warm aan. Een rustig duurloopje naar de marathon toe.
De run vandaag.
Toch wel een goede tempoloop. Het begon wat moeilijk maar na de eerste twee kilometers begon het wat losser te lopen. De wedstrijd van vrijdag zat zeker niet meer in de benen.
Deze ochtend vielen er over het oosten en zuidoosten van het land eerst nog enkele regen- of onweersbuien die uiteindelijk voorgoed wegtrokken richting Duitsland. Daarna bleef het overal droog met meer en bredere opklaringen vanaf het westen.
De maxima schommelden van 19 à 20 graden vlak aan zee en in de Ardennen tot 23 of 24 graden in het centrum.
De wind was matig uit west tot noordwest.
Actueel.
MILIEU
Vlaming verbruikt 74,8 liter water per dag.
Het gemiddelde waterverbruik is in Vlaanderen verder gedaald tot gemiddeld 74,8 liter per persoon per dag. Een jaar eerder was dat nog 75,37 liter. De watermaatschappij hamert op het belang van duurzaam waterverbruik en bewustzijn van de bevolking. Voor de komende zomer zit de voorraad alvast goed na twee natte jaren. Maar het dalende waterverbruik weegt ook op de inkomsten, want de omzet daalt al voor het tweede jaar op rij.
Terug in de tijd: dinsdag 15 juni 2010.
6 km gelopen. Chrono 0:30:10. Gestart om 19 uur. Temperatuur 21°. Droog en zonnig maar redelijk wat wind. Rustig gestart maar het tempo toch langzaam wat opgedreven. Niet geforceerd. Conditie onderhouden is nu de boodschap naar vrijdag toe.
De run vandaag.
Een lange duurloop. Het liep redelijk goed. Alle omstandigheden in acht genomen natuurlijk. De uitstap van vrijdag was immers nog niet volledig verteerd. Vanaf morgen zou het terug iets beter moeten gaan. Maar er wordt terug warmer weer voorspeld. Dus afwachten maar!
Vandaag werd het wisselend tot zwaar bewolkt met (onweers)buien, vooral in het centrum en oosten van het land. In het westen bleef het over het algemeen droog en zeker in de namiddag komen daar bredere opklaringen.
Het bleef warm, met maxima van 23 à 24 graden aan zee en tot 30 graden in het centrum van het land.
De wind waaide zwak tot matig uit zuidzuidoost tot zuidwest en draaide in de loop van de dag naar het westen.
Actueel.
VRIJ VERKEER
Luxemburg is grenscontroles EU-lidstaten beu.
Luxemburg is de interne grenscontroles die steeds meer lidstaten uitvoeren helemaal beu. Onder meer Duitsland en Nederland voeren grenscontroles uit in de strijd tegen illegale migratie. Deze controles zijn in strijd met de geest van Schengen.
Het is pikant dat de kritiek op interne grenscontroles juist nu weer oplaait, in de periode dat wordt gevierd dat het Verdrag van Schengen veertig jaar geleden van kracht is geworden. Daarin is het vrije verkeer van personen geregeld en afgesproken dat paspoortcontroles alleen aan de Europese buitengrenzen plaatsvinden.
Volgens Luxemburg staan de meer dan 240.000 forenzen die dagelijks naar Luxemburg komen door de interne grenscontroles vaak uren in de file. Luxemburgers laten op hun beurt de Duitse stad Trier steeds vaker links liggen om er te winkelen.
De interne grenscontroles kennen alleen maar verliezers. Ik hoop dat de Europese Commissie als hoedster van de verdragen haar tanden laat zien.
Volgens Eurocommissaris Magnus Brunner (Migratie) biedt het verdrag ruimte aan lidstaten om tijdelijke grenscontroles uit te voeren, waarbij hij de nadruk op tijdelijk legde. Het doel moet zijn dat er geen grenscontroles zijn binnen het Schengengebied. Daarom moeten we de buitengrenzen beter beveiligen. We moeten het Europese huis op orde brengen.
Daarvoor is er het migratiepact. Dat omvat strengere regels voor de toelating, verdeling en opvang van asielzoekers en treedt volgend jaar in werking.
Terug in de tijd: maandag 14 juni 2010.
9km200 gelopen. Chrono 0:47:40. Gestart om 18 uur. Temperatuur 23°. Een rustig duurloopje na wat kuiswerk en na het gazon nog eens een maaibeurt te hebben gegeven. Gelukkig was het vandaag beter met de verkoudheid. Gisteren was het hopeloos. Een constant lopende neus maakte het mij knap lastig. Ook deze morgen was het nog verre van goed maar geleidelijk beterde het toch in de loop van de dag. Laat ons hopen dat er zich nu verder geen ongemakken meer voordoen en we met een frisse kop naar Torhout kunnen afzakken.
Ik kreeg ook mijn resultaten van mijn conditietesten die ik heb ondergaan in het ‘Sports and Spine’centrum in Melle, Brusselsesteenweg 107.
Resultaten conditiestest gedaan op 18 mei en 18 juni (loopbandtest):
Leeftijd 54 jaar – Gewicht 64,5 kg – Grootte 174,4 cm – BMI 21,2
Maximal energy consumption: 18,0 kcal/min - 75,3 kJ/min.
Heart rate thresholds
Maximum heart rate: 170 bpm
Resting heart rate: 60 bpm
Anaerobic threshold: 150 bpm
Aerobic threshold: 129 bpm
Lower limit of aerobic zone: 109 bpm
De run vandaag.
Relax. Recuperatie. Was dringend nodig na gisteren. Er was niet alleen de wedstrijd. Er was ook nog de prijsuitreiking. Het was al na middernacht toen we thuis kwamen. Gelukkig hadden we ook onderweg niet af te rekenen met onweer. Ik vraag mij eigenlijk af of het deze nacht nog wel geregend heeft. Veel zal het hier alvast niet geweest zijn.
Vandaag was het zeer warm met een afwisseling van zonnige perioden, hoge wolken en stapelwolken. Zeer lokaal konden er zich in het binnenland enkele buien met onweer ontwikkelen. Aan de kust was er 's ochtends kans op nevel of wat mist.
De maxima waren erg hoog en schommelden tussen 28 en 33 of 34 graden.
Aan zee was het veel koeler met temperaturen rond 23 à 24 graden door een zwakke noordwestenwind die later matig waaide uit noordnoordoost. Elders bleef de wind zwak uit veranderlijke of noordoostelijke richtingen en in de Ardennen eerder uit zuidoostelijke richtingen.
Actueel.
BEVOLKING
1 OP DE 3 Belgen heeft niet-Belgische achtergrond.
Van de meer dan 11,82 miljoen inwoners van ons land hebben 4,25 miljoen mensen geen Belgische achtergrond (35,9%). Van die groep heeft 2,62 miljoen (22,1%) een buitenlandse achtergrond en 1,63 miljoen (13,8% is niet-Belg.
Exact de helft van de groep ‘met buitenlandse achtergrond’ werd niet als Belg geboren, maar verwierf later de nationaliteit. De andere helft werd als Belg geboren, maar heeft minstens één ouder met een buitenlandse eerste geregistreerde nationaliteit.
Opvallend zijn de grote regionale verschillen. In Vlaanderen heeft 17% van de Belgen een buitenlandse achtergrond, in Wallonië is dat 25% en in Brussel 41%. Het aandeel niet-Belgen ligt zowel in Vlaanderen als Wallonië rond de 11%, in Brussel gaat het om 37%.
Terug in de tijd: zondag 13 juni 2010.
Niet gelopen. Dertiende dag zonder run dit jaar. Omdat ik zowel gisteren als eergisteren een wedstrijd heb gelopen, en omdat ik bovendien opgezadeld zit met een lichte kopverkoudheid, las ik vandaag een rustdag in. We gaan proberen het kopje vrij te maken zodat er morgen toch wat kan losgelopen worden.
Gewicht 63,9 kg.
De run vandaag.
Wedstrijd: acrho – 13 juni 2025 – Les crêtes du tournaisis – Thimougies - 14km600 – 402 deelnemers.
- Het dorp.
Thimougies is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een rustige deelgemeente van de Waalse stad Doornik.
- Situatieschets criterium.
Vijftiende wedstrijd van het jaar. De veertiende die meetelt voor het criterium. Mijn twaalfde van dat criterium. Mijn elfde wedstrijd die uiteindelijk mee in rekening gehouden wordt voor het eindklassement (de eerste wedstrijd die de organisatoren van het acrho-criterium georganiseerd hebben in Amougies valt daarbuiten). De wedstrijden blijven elkaar vliegensvlug opvolgen. Gelukkig staan er nu toch twee ‘rustweken’ geprogrammeerd. Dat wil alvast zeggen: geen wedstrijden in die tijd.
- Vooraf.
Door de vele wedstrijden is er eigenlijk weinig ruimte voor training. We beperken ons over het algemeen tot wat loslopen. Een beetje in beweging blijven.
Een vrijdagavondwedstrijd is toch ook wat speciaal. Zeker wat de dag van de wedstrijd zelf betreft. Veel kan je niet uitrichten. Zo rustig mogelijk houden is een beetje de boodschap. Met de huidige hitte(golf) lukt dat wel iets gemakkelijker. Maar we moeten ook zoveel als mogelijk uit de zon trachten te blijven. Dat ligt toch iets moeilijker voor een zonneliefhebber als ik.
Met de onweersneiging toch even getwijfeld of we richting Doornik zouden rijden. Maar op de buienradar was er weinig te merken. We konden dus vertrekken. Een eventueel onweder zou pas plaatshebben laat in de avond of nacht.
Ik liep er ooit mijn eerste wedstrijd van het achro-criterium. Jaar 2012. Ook alweer een hele tijd geleden dus. Die verliep destijds goed. Heel goed zelfs. Maar voor zover ik mij kan herinneren waren de weersomstandigheden toen wel iets beter dan nu. Lees dus: minder heet. Ik werd toen 31°. Op 680 deelnemers! Alstublieft. Dat aantal zal men vandaag wel niet halen. Vooraf vreesde ik zelfs van daar zo goed als alleen te zijn als kandidaat deelnemer. Maar dat viel wel enorm goed mee. Meer dan 400 (!) lopers schreven zich in. Ongelooflijk eigenlijk.
De feesttent die er destijds ook reeds was, was er nu opnieuw. Parkeren in de omgeving was niet zo gemakkelijk. Er waren wel weideparkings maar die waren toch even van het centrum gelegen. Waarschijnlijk waren die vooral bedoeld voor de feestelijkheden van de komende dagen. Het is er immers gans het weekend feest en kermis! Maar ik had geluk en kon de wagen vrij dicht bij de kerktoren parkeren. Vooraf zo weinig mogelijk calorieën verbruiken is de boodschap.
De inschrijving in de tent verliep vlot. De kleedkamers even verder rechtover de kerk waren bescheiden maar toch wel ruim en proper. Wel geen douches beschikbaar. En dat mis je na zo’n wedstrijd in deze hittetemperaturen toch wel.
- De wedstrijd.
Mooie glooiende streek daar in de omgeving van Doornik. Wel glooiend! Of heuvelachtig! Noem het voor mijn part maar zoals je zelf wil.
In ieder geval: zwaar parcours. Zeker in deze weersomstandigheden. Starttemperatuur: 31°.
Van opwarmen was geen sprake. Ik zag het sommigen wel doen. Maar ik zag er het nut echt niet van in. Een beetje stappen. Wat stretchen. Dat soort dingen, meer niet. Het zou wel loslopen zeker? En warmlopen zeker en vast!
Ik had mij dan ook voorgenomen om traag van start te gaan. De eerste twee kilometers gingen in 4.30 en 4.25. Je zal misschien opmerken dat dit toch niet zo traag is maar je moet dan wel bedenken dat die eerste kilometers in dalende lijn gingen. Het was de inloop voor het zwaardere werk dat ging komen.
En dat kwam er vlug in de derde kilometer. Een eerste keer bergop (max 5%). In principe misschien nog net doenbaar maar de loden zon scheen meedogenloos op onze hoofden. Het tempo begon al te slabakken met 4.48.
Het was bijna echt nooit vlak. Kilometers 4 en 5 waren daar treffende voorbeelden van. Op en neer, soms tot 3%, steeds weer. Het tempo bleef er enigszins in met 4.37 en 4.46.
Maar dan was het weer echt klimmen. Wat mij betreft de derde helling van de dag. Max 7%. Dit wordt al iets serieuzer. Maar de klim is nog vrij kort. Daardoor zakt het tempo maar tot 4.55/km.
Oef! Een korte afdaling dan. Maar alweer kijk ik vlug tegen stijgende wegen aan. Een lange opgaande weg zonder eind lijkt het (alweer max 7%). Tragere kilometers volgen. Niks aan te doen. Ik loop nog maar geraak bijna niet vooruit. Een aantal atleten gaan mij vrij vlot voorbij. Ik loop een tempo van respectievelijk 5.10 5.26 en 5.11 in de kilometers 7 tot 9.
Een afdaling opnieuw. Even recupereren. Maar toch ook even het tempo opnieuw wat de hoogte in jagen. Kilometer 10 in 4.51. Daarna iets vlakkere wegen en paden maar het tempo zakt toch weer naar 5.06 en 5.15 (kilometer 11 en 12). De in volle ornaat schitterende zon doet nog steeds op sublieme wijze haar werk.
En dan moest het zwaarste nog komen. De organisatoren hielden nog iets in petto voor ons toch al fel geteisterde lijf. De steilste klim van de dag (max 8%). Het eerste gedeelte kan ik nog al lopend doen. Maar het laatste stukje is er teveel aan. Ik stap. Veel maakt het eigenlijk niet uit. Mijn tempo al lopende lag nauwelijks hoger dan wat ik al stappend nog uit de beentjes haal. Maar het gevolg is wel dat ik een van mijn traagste kilometers ooit presteer in een wedstrijd. 6.11? Is mij dat al ooit eerder overkomen? Gelukkig kunnen we ons daarna op een iets vlakker gedeelte terug herpakken en het laatste stuk toch weer al lopend eindigen in een weer aanvaardbaar tempo. Kilometer 14 in 4.56.
- Enkele details.
TR178 – wedstrijd – afstand 14km600 – chrono 1:12:46 – km-tijd 5.00 - calorieën 947 – temperatuur 31° - gewicht 63,2 kg – hartslag 128-134 – pasfrequentie 172 – weersomstandigheden: heet – maar gelukkig geen onweer!
Vandaag was het zonnig met soms hoge wolkenvelden. In de loop van de namiddag ontstonden er stapelwolken die eventueel naar de avond toe konden uitgroeien tot een zeer lokale onweersbui.
Het werd warm tot zeer warm met maxima van 25 graden in de Hoge Venen tot 29 à 30 graden op meerdere plaatsen in Laag- en Midden-België.
De matige oostenwind draaide geleidelijk naar het zuidoosten.
Actueel.
BEVOLKING
België telde begin dit jaar 11.825.551 inwoners. De bevolking groeide op een jaar tijd met 61.901 mensen. Die toename is het gevolg van migratiestromen. Er kwamen vorig jaar ruim 194.000 mensen in België wonen, terwijl er zo’n 128.000 vertrokken. De bevolking groeide zo met 66.000 aan.
Daarnaast overleden er meer mensen (zo’n 112.000) dan er baby’s geboren werden (ruim 108.000). Daardoor neemt de gemiddelde leeftijd van de bevolking toe tot 42 jaar.
Zes op de tien inwoners zijn tussen 18 en 64 jaar, net geen vijfde is minderjarig en iets meer dan een vijfde is 65-plusser.
Verder is het aandeel 80-plussers opgelopen tot 5,6% van de bevolking, waar dat 30 jaar geleden nog 3,8% was.
De bevolking bestaat ook uit iets meer vrouwen (5.995.529) dan mannen (5.830.022).
Terug in de tijd: zaterdag 12 juni 2010.
Wedstrijd: Selenjojogging Wachtebeke – 8km600
Deze organisatie liet wat te wensen over. In eerste instantie wist ik na de aankomst enkel dat ik derde geëindigd was en eerste veteraan +55. Over tijden wist men in het begin niets. De organisatie kwam ons zelf vragen na de wedstrijd of we wisten hoelang we over de wedstrijd hadden gedaan (?!).
Heel veel later is er dan uiteindelijk toch een uitslag gekomen. Hier volgen de eerste twintig aankomsten:
1 Theo Van Havermaat – 1957 – 0:31:03 – 16.6
2 Peter De Petter – 1963 – 0:31:06 – 16.5
3 Dirk Patoor – 1955 – 0:31:55 – 16.2
4 Benny Thuy – 1968 – 0:31:56 – 16.2
5 Pascal De Letter – 1973 – 0:32:57 – 15.6
6 Kristof De Pau – 1980 – 0:33:05 – 15.6
7 Jo Verfraillie – 1956 – 0:33:09 – 15.6
8 Koen Willemsen – 1972 – 0:33:23 – 15.5
9 Frederik Claerhout – 1974 – 0:33:37 – 15.3
10 Hernan De Cleene – 1960 – 0:33:49 – 15.3
11 Samson Wille – 1981 – 0:33:59 – 15.2
12 Renaat De Witte – 1960 – 0:34:15 – 15.1
13 Walter Rasschaert – 1958 – 0:34:33 – 14.9
14 Kenneth Willems – 1979 – 0:35:09 – 14.7
15 Eddy Van Hecke – 1954 – 0:36:32 – 14.1
16 Jean-Pierre Lepoutre – 1954 – 0:36:52 – 14.0
17 Jo Van Cauwenberghe – 1954 – 0:37:04 – 13.9
18 Jeroen Patoor – 1995 – 0:37:15 – 13.9
19 Kurt Herregodts – 1958 – 0:37:17 – 13.8
20 Wilfried Joostens – 1955 – 0:37:23 – 13.8
De run vandaag.
Deze morgen de moestuin nog eens bekeken en onder handen genomen. Er waren heel wat plantjes die dringend wat vocht nodig hadden. Het onkruid heeft minder last van de droogte. Dus ook daar moest iets aan gedaan worden. Daarna een rustige run. Traag en niet ver. Het was al behoorlijk warm maar toch nog draaglijk en doenbaar. Morgen zou het wel wat anders kunnen worden. Maar laat ons vooral hopen dat het onweer wegblijft. Anders zou een en ander wel eens in het water kunnen vallen. Zowel letterlijk als figuurlijk!
TR177 – weg – afstand 5km000 – chrono 0:38:00 – km-tijd 7.36 - calorieën 300 – temperatuur 17,8° - gewicht 63,0 kg – hartslag 92-110 – pasfrequentie 151 – weersomstandigheden: het blijft zomer!
Vanochtend was het zonnig met plaatselijk nog nevel of mist die snel optrekt. Later werd het vrijwel overal helder.
We haalden maxima van 19 graden in de Hoge Venen tot 23 graden in het centrum.
De wind waaide eerst zwak uit het oosten tot noordoosten. In de loop van de dag werd hij zwak tot matig.
Actueel.
GEZONDHEID
1 op 5 teken kan ziekte van Lyme veroorzaken.
Eén op de vijf teken die in de tuin wordt gevonden is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In bijna de helft van de onderzochte Vlaamse tuinen (44%) werd minstens één teek aangetroffen. Het merendeel van de tuinen waarin naar teken werd gezocht ligt wel buiten de stad. 484 van de 1162 ingezamelde teken werden getest op de aanwezigheid van een ziekteverwekker. Zo’n 34% van de geteste beestjes bleek besmet met minstens één pathogeen. De bacterie ‘Borrelia burgdorferi’, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, kwam voor in 19,6% van de teken. Net zoals na een wandeling in het bos is een tekencontrole na een activiteit in de tuin aan te raden.
Terug in de tijd: vrijdag 11 juni 2010.
Wedstrijd: Vuurtorenloop in Oostende – 11 km
Jeroen afgehaald aan school en vertrokken naar Oostende. Daar had immers de 17e Vuurtorenloop plaats. Een wedstrijd in het kader van het Oostends loopcriterium. We waren tijdig aangekomen zodat we rustig een parkeerplaats, de startplaats en de kleedkamers konden zoeken. We hadden zelfs de tijd om rustig onze ‘tactiek’ te bespreken die we straks zouden toepassen. Vooraan en vlug starten, of het iets rustiger aandoen bij aanvang, en dergelijke zaken meer.
De organisatie was zoals steeds weer helemaal in orde. Het parcours goed uitgetekend, vlak, én met veel rechte stukken (driehoekprofiel).
De start werd stipt om halfacht gegeven, wat steeds leuk is. Een heel snelle start zit er voor mij niet echt (meer) in zodat ik de ‘frontman’ Davy Stieperaere samen met nog een tiental anderen vrij vlug zag verdwijnen (en ze zoals steeds nooit meer terugzien, of dan enkel na de aankomst).
Tijdens het eerste deel van de eerste ronde kon ik voorlopig wel een groepje volgen dat zich na de hiervoor vermelde koplopers had gevormd. Alhoewel, ik voelde aan het einde van die eerste ronde dat ook dit tempo iets te hoog lag en ik besloot dan maar om het iets trager aan te pakken en mezelf niet helemaal te verbranden.
Een tijdje liep ik alleen maar ik wist dat ik weldra gezelschap zou krijgen. Ik voelde de adem van een aantal achtervolgers bijna letterlijk in mijn rug.
Tijdens de tweede ronde kreeg ik dan inderdaad het verwachte gezelschap en ik probeerde nu aan te sluiten. Dit lukte behoorlijk en ik kon zelfs mee mijn werk aan de kop doen. Ons tempo steeg en we zagen dat we heel langzaam aan het naderen waren op een groepje van een viertal atleten.
Bij het begin van de derde ronde kreeg ik het, wind tegen, weer even moeilijk. Ik moest mij even schuilhouden om niet te lossen. Dit was niet echt een tactische, maar eerder een noodzakelijke keuze. Aan het keerpunt, en nu dus wind mee, werd het terug wat beter en kon ik zelf ook weer wat de leiding nemen. Uiteindelijk eindigden we met negen bijna binnen een halve minuut. Afgeklokt in 0:40:30 op een 18e plaats en dus zeer tevreden over de wedstrijd.
Ook Jeroen deed het voortreffelijk met een tijd van 0:45:55. Ook voor hem één van zijn betere prestaties.
Noot: Jolien kon niet supporteren en Jonas kon niet deelnemen, beide wegens examens.
Uitslag Vuurtorenloop Oostende
1 Stieperaere Davy – 1985 – 0:36:55 – 18.0
2 Verbeke Dominique – 1971 – 0:37:17 – 17.8
3 Boone Dirk – 1965 – 0:38:40 – 17.2
4 Debreyne Frederic – 1971 – 0:38:44 – 17.1
5 Van Belleghem Timothy – 1983 – 0:38:47 – 17.1
6 Spriet Stijn – 1976 – 0:39:07 – 17.0
7 De Ketelaere Luc – 1962 – 0:39:09 – 17.0
8 Vanneste Stefaan – 1967 – 0:39:15 – 16.9
9 Boeyens Nikolaas – 1974 – 0:39:23 – 16.9
10 Devos Patrick – 1961 – 0:39:31 – 16.8
11 Lust Christophe – 1977 – 0:39:33 – 16.8
12 Poiz Sigurd – 1979 – 0:40:01 – 16.6
13 Creminger Bart – 1992 – 0:40:03 – 16.6
14 Ameloot Frederik – 1977 – 0:40:09 – 16.5
15 Hamers Peter – 1969 – 0:40:13 – 16.5
16 Poppe Alain – 1962 – 0:40:23 – 16.4
17 Tackx Koen – 1969 – 0:40:27 – 16.4
18 Patoor Dirk – 1955 – 0:40:30 – 16.4
19 Declercq Jesse – 1974 – 0:40:34 – 16.4
20 Puystjens Gino – 1962 – 0:40:36 – 16.4
21 Deramoudt Johan – 1970 – 0:41:07 – 16.2
22 Coucke Francis – 1967 – 0:41:09 – 16.1
23 Watthy Johan – 1967 – 0:41:15 – 16.1
24 Vanpycke Jurgen – 1983 – 0:41:36 – 16.0
25 Van Camp Alfons – 1953 – 0:41:45 – 15.9
26 Jonckheere Koen – 1975 – 0:41:54 – 15.8
27 Vantyghem Vincent – 1972 – 0:41:58 – 15.8
28 Rubben Luc – 1956 – 0:42:12 – 15.7
29 Liekens Peter – 1967 – 0:42:14 – 15.7
30 Ramakers Kenneth – 1977 – 0:42:16 – 15.7
31 Deweert Marc – 1950 – 0:42:18 – 15.7
32 Pacque Hans – 1963 – 0:42:26 – 15.7
33 Schoolmeester Jan – 1954 – 0:42:28 – 15.6
34 Janssen Jan – 1970 – 0:42:30 – 15.6
35 Stevens Diederik – 1986 – 0:42:32 – 15.6
36 Viaene Christ – 1968 – 0:42:35 – 15.6
37 Luypaert Dirk – 1964 – 0:42:37 – 15.6
38 Vrancken Jacky – 1959 – 0:42:39 – 15.6
39 Tondelier Dimitri – 1971 – 0:42:40 – 15.6
40 Vandenberghe Dirk – 1964 – 0:42:43 – 15.5
41 Rammant Johan – 1971 – 0:42:45 – 15.5
42 De Groote Jurgen – 1970 – 0:42:51
43 Thibout Jean-Marc – 1958 – 0:42:57 – 15.5
44 Sandra Dieter – 1981 – 0:42:59 – 15.4
45 Knockaert Kevin – 1993 – 0:43:00 – 15.4
46 Lafelere Lieven – 1973 – 0:43:12 – 15.4
47 Brackman Thierry – 1970 – 0:43:32 – 15.3
48 Van Basselare Jan – 1988 – 0:43:49 – 15.2
49 Debacker Curd – 1972 – 0:44:02 – 15.1
50 Van Moortel kevin – 1978 – 0:44:04 – 15.1
51 De laere Emmanuel – 1967 – 0:44:11 – 15.0
52 Naert Marc – 1965 – 0:44:14 – 15.0
53 Vrancken Jean – 1961 – 0:44:20 – 15.0
54 Westerlinck Stefaan – 1978 – 0:44:23 – 15.0
55 Hauweele Erik – 1960 – 0:44:32 – 14.9
56 Van De Voorde Johnny – 1957 – 0:44:39 – 14.9
57 Declercq Frederik – 1990 – 0:44:51 – 14.8
58 Vanmullem Christoph – 1979 – 0:44:55 – 14.8
59 Janssen Peter – 1972 – 0:45:03 – 14.7
60 Pille Stefaan – 1967 – 0:45:04 – 14.7
61 Lefevere Willy – 1949 – 0:45:07 – 14.7
62 Devilder Patrick – 1962 – 0:45:10 – 14.7
63 Den Hert Niels – 1984 – 0:45:16 – 14.7
64 Beyen Benny – 1986 – 0:45:20 – 14.6
65 Lobbestael Lander – 1996 – 0:45:21 – 14.6
66 Coucke Nicolas – 1996 – 0:45:26 – 14.6
67 Syoen Frank – 1971 – 0:45:33 – 14.6
68 Dudal Marc – 1961 – 0:45:37 – 14.6
69 Tanghe Philippe – 1967 – 0:45:44 – 14.5
70 Boucquaert Patrick – 1960 – 0:45:46 – 14.5
71 Devriendt Johan – 1963 – 0:45:53 – 14.5
72 Patoor Jeroen – 1995 – 0:45:55 – 14.5
73 Synaeve Wim – 1976 – 0:45:58 – 14.4
74 Sabbe Geert – 1960 – 0:46:04 – 14.4
75 Lenaers Clint – 1970 – 0:46:08 – 14.4
76 Jonckheere Patrick – 1955 – 0:46:14 – 14.4
77 Vandekerckhove Jan – 1980 – 0:46:17 – 14.3
78 Defever Michiel – 1980 – 0:46:19 – 14.3
79 Titeca Steven – 1972 – 0:46:29 – 14.3
80 Bruylandt Jean-Jacques – 1956 – 0:46:31 – 14.3
81 Steen Vital – 1972 – 0:46:46 – 14.2
82 Dumon Gino – 1976 – 0:46:48 – 14.2
83 Vermeulen Niels – 1995 – 0:46:53 – 14.2
84 Carpentier Michel – 1985 – 0:46:54 – 14.2
85 Gabriels Thierry – 1974 – 0:46:58 – 14.1
86 Leyzen Dennis – 1973 – 0:47:04 – 14.1
87 Couvreur Martin – 1958 – 0:47:07 – 14.1
88 Govaerts Pieter – 1981 – 0:47:16 – 14.0
89 Van Parys Geert – 1959 – 0:47:27 – 14.0
90 Vermeulen Bjorn – 1991 – 0:47:30 – 14.0
91 Deknudt Mario – 1977 – 0:47:35 – 14.0
92 Derijnck Frank – 1961 – 0:47:41 – 13.9
93 Pylyser Sven – 1965 – 0:48:02 – 13.8
94 Keukeleire Dirk – 1961 – 0:48:10 – 13.8
95 Vanbillemont Dwayne – 1985 – 0:48:20 – 13.7
96 Demaegdt Georges – 1946 – 0:48:25 – 13.7
97 Heddebauw Tim – 1976 – 0:48:29 – 13.7
98 Denys Frank – 1964 – 0:48:32 – 13.7
99 Vanmassenhove Stefaan – 1983 – 0:48:38 – 13.6
100RauPeter - 1965 - 0:48:39 -13.6
De run vandaag.
Eerst het gras gemaaid. Daarna een korte run. Wel een aantal korte versnellingen (8 x 100). Dus eigenlijk een rustige interval kan je stellen. Maar de spurtjes waren best wel pittig.
Vaak veel hogere wolkenvelden met enkele lokale opklaringen. Droog.
Vanochtend was het vaak bewolkt met enkele lokale opklaringen. In de loop van de dag nam de bewolking verder toe vanaf de kust met in de namiddag plaatselijk wat lichte regen of motregen in Laag- en Midden-België.
De maxima schommelden van 17 graden in de Hoge Venen, rond 19 à 20 graden in het centrum tot 22 graden in Belgisch Lotharingen.
De matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind ruimde naar het westen.
Actueel.
ISLAM
Te Westers: verboden om hond uit te laten in Iraanse steden.
Minstens 18 steden in Iran hebben de voorbije dagen een verbod ingevoerd op het uitlaten van honden in het openbaar. Het is in Iran niet verboden om een hond te hebben, al is het sinds de islamitische revolutie in 1979 omstreden. Net als het varken is de hond een onrein dier in de islam. Als officiële reden voor het verbod worden hygiëne, veiligheid en openbare orde genoemd, maar in werkelijkheid zien Iraanse religieuze leiders hondenbezit als te westers. Reeds in 2017 liet de hoogste geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei optekenen dat een hond hebben verwerpelijk is.
Terug in de tijd: donderdag 10 juni 2010.
9km200 gelopen. Chrono 0:48:25. Gestart om 19.15 uur. Temperatuur 21°. Ik vreesde voor regen. Vandaar dat ik nogal goed aangekleed was. Ik heb er dus in feite een ‘zweetloop’ van gemaakt. Wel getracht om traag te lopen. En de regen… die bleef gewoon achterwege!
De run vandaag.
We hebben het heel wat korter gehouden dan gisteren. Een goed tempo. Met dank aan de intervallen van (11 x 175) R 450. Het zomerweer dat ze voorspellen is er voorlopig nog niet. Dat zullen ze misschien voor vrijdag houden. Waarna het alweer terug kan afkoelen!
TR175 – Finse piste – afstand 7km500 – chrono 0:36:52 – km-tijd 4.55 - calorieën 464 – temperatuur 16,1° - gewicht 63,4 kg – hartslag 119-135 – pasfrequentie 176 – weersomstandigheden: aangename looptemperatuur maar toch heel wat te fris voor de tijd van het jaar – droog – vrij felle wind.
Vanochtend waren er brede opklaringen met vooral langs de Nederlandse grens wat meer wolken. In de loop van de dag wisselden zon en wolken elkaar af met hoofdzakelijk ten noorden van Samber en Maas kans op een bui.
De maxima schommelden van 15 of 16 graden aan zee en in de Hoge Ardennen tot lokaal 20 graden in het centrum.
De westen- tot zuidwestenwind was vaak matig en in Hoog-België soms zwak.
Actueel.
GEZONDHEID
Belg drinkt steeds minder bier.
De totale bierconsumptie in België is vorig jaar met 2,1% gedaald. De verkoop van bier in horeca (min 2,9%) ging er sneller op achteruit dan de verkoop in de retail (min 1,5%). Een en ander blijkt uit het jaarverslag van de Belgische brouwers.
De daling is wel minder groot dan in 2023 toen 6% minder bier werd gedronken, maar er is wel een duidelijke tendens: de Belg drinkt bijna 20% minder bier dan 10 jaar geleden.
Niet alleen de bierconsumptie in eigen land, maar ook de uitvoer vaar het buitenland kreeg vorig jaar opnieuw een tik. Er werd 3,4% minder Belgisch bier uitgevoerd. Binnen de EU daalde de export met 2,6%, buiten de EU bedroeg de daling 8%. Toch blijft Belgisch bier ene geliefd exportproduct: 70% van de Belgische productie wordt immers geëxporteerd naar het buitenland. Frankrijk en Nederland blijven de de grootste buitenlandse afzetmarkten.
Terug in de tijd: woensdag 9 juni 2010.
12km400 gelopen. Chrono 1:02:45. Temperatuur 19°. Gestart om 19 uur. Een rustige duurloop in een miezerige regen. Prima om in te lopen. Veel zuurstof. Maar helaas een vermoeid gevoel in de benen. Mede door de trainingen van de voorbije dagen. Morgen zullen er in ieder geval minder kilometers afgelegd worden zodat we toch min of meer terug op krachten zijn tegen vrijdag, voor de wedstrijd in Oostende (Vuurtorenloop).
De run vandaag.
Prima weertje om een paar uurtjes buiten te vertoeven. Dat hebben we dan ook gedaan. Nog een paar rustige duurloopjes de volgende dagen en dan zijn we hopelijk alweer klaar voor een wedstrijd. Bij leven en welzijn.
TR174 – weg – afstand 19km000 – chrono 3:02:00 – km-tijd 9.34 - calorieën 1037 – temperatuur 16,7° - gewicht 63,8 kg – hartslag 70-126 – pasfrequentie 134 – weersomstandigheden: aangename temperatuur – geen regen – weinig wind.
Op zaterdag begon de dag regenachtig en bewolkt. In de loop van de late voormiddag werd het over het westen droger met evenwel nog kans op enkele buien. Over de oostelijke landshelft waren de buien het talrijkst. Lokaal was een donderslag mogelijk.
Het was koel met maxima van 13 tot 15 graden in Hoog-België en 16 tot 18 graden in Laag- en Midden-België.
De wind was matig tot vrij krachtig uit zuidwest met windstoten rond 60 km/h (of iets meer tijdens de felle buien).
Actueel.
KUNST
René Magritte (Lessen, 21 november 1898 – Schaarbeek, 15 augustus 1967) was een Belgisch surrealistisch kunstschilder.
In 1945 werd hij lid van de Communistische Partij van België. In 1948 ging hij kort in stripachtige stijl schilderen, maar zonder succes. Al na korte tijd keerde Magritte terug naar zijn eerdere, bijna fotorealistische stijl, wel even agressiever, door de rumoerig geworden verhouding met zijn vorige surrealistische omgeving (Goemans, Scutenaire, Nougé, Lecomte, Souris, E.L.T. Mesens). De zwarte humor van Magritte leidde hem vaak tot een morbide figuratie, daarbij nog meer 'gesurrealiseerd' door de soms onmogelijk onwaarschijnlijke benamingen die hij zijn werk toebedeelde.
In 1953 creëerde Magritte de wandschilderingen in het Casino te Knokke aan de Belgische kust, in opdracht van de familie Nellens. Deze zijn ondertussen beschermd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Hij werd in 1960 bekroond voor al zijn werk met de Belgische Staatsprijs. Het was de eerste keer dat de Staatsprijs aan een kunstschilder werd toegekend.
In de jaren 50 van de twintigste eeuw was Magrittes werk erg in trek bij New Yorkse verzamelaars. Dat verklaart de grote aanwezigheid heden ten dage van Magrittes werk in Amerikaanse collecties. Ook zijn bekendste icoon ‘La Trahison des Images’ bevindt er zich.
Terug in de tijd: maandag 7 juni 2010.
18km600 gelopen. Chrono 1:34:35. Gestart om 17 uur na een uurtje in de tuin te hebben gewerkt. Temperatuur 21°. De zon verschool zich regelmatig achter een wolkje en er stond ook wat wind. Maar toch aangenaam om te lopen. Ik moest wel wat op de tandjes bijten. Gelukkig had ik gisteren de documentaire gezien over ‘de marathon des sables’. In deze loopwedstrijd moeten de deelnemers 250 km lopen in zeven dagen tijd, en dit in de hitte van de Sahara. Eigenlijk een onmenselijke inspanning. Elke deelnemer moet bovendien zijn eigen eten meedragen en krijgt van de organisatie dagelijks een uiterst beperkt waterrantsoen waarmee men zich moet verfrissen en zijn dorst lessen. Schitterende televisie moet ik zeggen.
Als je dit gezien hebt kan je zelf toch ook iets meer hebben en dit was vandaag dus het geval. Gelukkig stond het bloed nog niet in mijn schoenen zoals dat bij deelnemers aan de marathon des sables wel het geval was.
De eerste dag van de marathon des sables (gelopen in april 2010) diende ‘maar’ 29 km te worden afgelegd. Men kon zowaar nog genieten van de schitterende natuur. Temperatuur 38°. Het is noodzakelijk om goed uit te kijken met je drinken. Je moet het goed verdelen en bovendien veel extra zout innemen (zouttabletten). Het was lopen in de zandduinen op een bergachtig terrein.
Op de tweede dag moest er 35,5 km worden afgelegd op een zware route door de zandduinen en in hoge temperaturen.
Op de derde dag werd er 40 km gelopen. Sommige atleten vielen uit door darmklachten en dehydratie. De temperatuur bedroeg 40° en er was geen wind. De route was deze keer wel vlak maar natuurlijk met enorm veel zand en extreem heet. Zouttabletten bleken ook nu noodzakelijk en natuurlijk veel drinken. Sommigen hadden last van diarree. Sommige deelnemers spraken nu al van de zwaarste en mooiste race die er is. Onvergetelijk en een voorrecht om het te kunnen meemaken.
Dag vier: de ultra-etappe van 82 km. De eerste atleet, Mohamed Ahansel, legde deze afstand af in de ongelooflijke tijd van 7:09:13 (!). Sommigen dachten na deze etappe nooit meer te kunnen lopen. In de tenten viel men neer van de pijn. En letterlijk alles deed pijn.
De vijfde dag rust men.
Op dag zes staat er een marathon op het programma. Het is zwaar. Elke dag is een enorm zware slijtageslag.
De laatste dag staat er een ‘korte’ etappe van 21 km op het programma. Maar opgelet, hier zit wel een zwaar stuk met zandduinen van 7 km.
De run vandaag.
Wedstrijd: acrho – 7 juni 2025 – La ronde des moulins – Lessines - 10km000 – 340 deelnemers.
- Het dorp.
Veel dorpskernen die tijdens het acrho-criterium worden aangedaan zijn eerder klein. Meestal zijn die dorpen landelijk gelegen en omringd door weiden en velden. Het levert je dan ook vaak weidse vergezichten. Altijd mooi!
Lessines is een beetje een uitzondering! Het is toch iets groter dan de meeste van de eerder bezochte dorpen. Er zijn wat winkels. Er is een bakker, een slager, een kruidenier. Er is een winkelstraat. Toch dingen die je meestal niet vindt op de andere startplaatsen.
En er is ook … René Magritte.
Je kan er niet naast kijken. Overal waar je gaat in Lessines kom je kunstwerken tegen van deze kunstenaar. De surrealist is namelijk in Lessines geboren op 21 november 1898.
Hij werd bekend door het creëren van een aantal surrealistische beelden. Zijn werk toont vaak gewone objecten in een ongewone context en staat bekend om het uitdagen van de geconditioneerde percepties van de werkelijkheid door waarnemers. Zijn beelden hebben popart, minimalistische kunst en conceptuele kunst beïnvloed.
Magritte overleed op 15 augustus 1967 op 68-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker en werd begraven op de begraafplaats van Schaarbeek, Evere, Brussel.
Lessines beschikt ook over enkele steengroeven waar ik eerder al een blog over schreef. De steengroeven van Lessen. Hier ga ik dus niet meer uitgebreid over vertellen.
De kerk is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Zowel door zijn afmetingen (meer dan 45 meter lang en bijna 34 meter breed) en voor zijn structuur. Vernietigd op 11 mei 1940 door een paar Duitse brandbommen, ging de kerk door een echte beproeving. De restauratiewerkzaamheden begonnen pas begin 1950 om te leiden tot de inwijding op 22 mei 1952. Met zijn werk wilde de architect Simon Brigode de oorspronkelijke staat van de kerk herstellen. Het grootste deel van het gebouw is gotisch.
- Situatieschets criterium.
Veertiende wedstrijd van het jaar. De dertiende die meetelt voor het criterium. Mijn elfde van dat criterium. Mijn tiende wedstrijd die uiteindelijk mee in rekening gehouden wordt voor het eindklassement (de eerste wedstrijd die de organisatoren van het acrho-criterium georganiseerd hebben in Amougies valt daarbuiten). De wedstrijden volgen elkaar vliegensvlug op. Aanstaande vrijdag worden we reeds opnieuw op het appel verwacht!
- Vooraf.
Wat trainingen en andere bezigheden betreft proberen we het de laatste weken vrij rustig te houden. Zo rustig mogelijk eigenlijk. Het probleem met de enkel is er nog. En door de vlugge opeenvolging van wedstrijden is er weinig ruimte voor volledig herstel. Maar dat gemis aan daadwerkelijke training voel je vanzelfsprekend wel tijdens de wedstrijden. Binnenkort gaan we die dan ook stilaan anders beginnen bekijken. Met name meer als training. Nog een stevig tempo ontwikkelen dat wel, maar tijdens de wedstrijd wat gebruik proberen maken van wat tempowisselingen. We zien wel hoe we dat precies zullen aanpakken. Dat is voor later. Ik vermoed tijdens de maanden juli en augustus, de vakantiemaanden.
- De wedstrijd.
Lessen is gelegen aan de Dender en dat zullen we geweten hebben. De organisatie maakt immers gretig gebruik van het pad dat er langsheen loopt. Mooi natuurlijk en rustig. Maar toch wel opletten blijkbaar want op een bepaalde plaats moest iemand van de medewerkers op het pad staan om aan te geven dat er een gevaarlijke verzakking in de weg was. En dat was blijkbaar nog niet opgelost. Vreemd want zeker voor fietsers is dit toch heel gevaarlijk.
Het parcours is eigenlijk heel simpel en wijzigt nauwelijks in de loop der jaren. Na de start op de speelplaats van het atheneum loop je richting de rivier. Die volg je ongeveer gedurende een tweetal kilometer om dan een vrij grote lus te maken tot ‘Twee Akren’ om dan na een vrij stevige beklimming terug tot bij de Dender te komen en je zo via hetzelfde traject van de heenweg terugkeert richting Lessines. Op het eind moet je nog een park door en krijg je ook nog wat korte niveauverschillen voor de voeten. Alhoewel dit een van de vlakkere omlopen is blijft het dus toch wel stevige kost. Neem daarbij dan ook nog eens de goed voelbare wind en je bekomt alweer een mengsel die een echte toptijd niet mogelijk maakte. Toch alleszins niet wat mij betreft.
De eerste vier kilometers waren perfect. Kilometertijden van 4.18 4.15 4.14 en 4.20. Toen waren we net Deux Acren gepasseerd. Van dan af begon het serieuze werk met een al veel tragere vijfde kilometer (4.54). Een korte afdaling deed het tempo weer verhogen in kilometer zes (4.26) maar de laatste kilometers vielen dan weer tegen. Zeer onregelmatig en dan ook nog wind tegen. Deze ingrediënten zorgden voor de laatste kilometertijden van 4.38 4.41 en 4.56.
Positief is wel dat ik elke kilometer deze keer kon afleggen in een tempo dat hoger lag dan 5.00. Maar ik blijk op de lastigste plaatsen van het parcours toch nog altijd zo goed als stil te staan!
Vandaag was het wisselend tot soms zwaar bewolkt (vooral 's ochtends). We kregen vooral nog buien over de oostelijke landshelft en in de streken nabij de Nederlandse grens. In het westen en centrale deel van het land nam de buienneiging snel af. Op het einde van de dag werd het in de meeste streken droog.
De maxima schommelden van 12 of 13 graden op de Ardense hoogten tot 16 of 17 graden in Laag- en Midden-België.
Er waaide een matige tot soms vrij krachtige westenwind. Aan de kust is de wind vrij krachtig tot krachtig uit west tot noordwest. Rukwinden tot 50 of 60 km/h zijn mogelijk.
Actueel.
VERKEER
Drie spoedpatiënten per dag door ongevallen met step in Antwerpen.
Elke dag krijgt men in de Antwerpse ziekenhuizen drie spoedpatiënten binnen door een ongeval met een elektrische step. Concreet verzorgden de spoeddiensten op anderhalf jaar tijd 1580 patiënten na een ongeval met een e-step. Omgerekend zijn dat er 1053 per jaar of een heel jaar lang om de acht uur één patiënt. De artsen roepen de overheid dan ook op om maatregelen te nemen. Beperk het vermogen, verlaag de snelheid en maak een helm verplicht, zegt men.
Terug in de tijd: dinsdag 8 juni 2010.
12km300 (19 rondjes Finse piste). Chrono 1:00:50. Gestart om 17 uur. Temperatuur 21°. Iets meer wind dan de voorbije dagen maar het blijft toch prima loopweer. Een duurloop aan een redelijk tempo. Ik lijk klaar voor de wedstrijden van vrijdag en zaterdag, respectievelijk in Oostende en Wachtebeke, en ook voor de marathon van volgende week vrijdag in Torhout. Hopelijk blijft de gezondheid ok. We zullen er alles trachten aan te doen. Deze namiddag trouwens een test gedaan op de loopband waarvan ik in principe maandag aanstaande de uitslag zal hebben. Maar een en ander leek wel in orde.
De run vandaag.
Het liep beter dan ik had verwacht. Na een wedstrijd is het toch altijd de bedoeling dat we niet overdrijven, zowel wat betreft afstand als tempo. De bedoeling was dus om het eerder kort te houden. Van tempo had ik zo iets op het oog van 6.00/km maar liefst daar toch iets onder. Maar het zijn dus een aantal kilometer meer geworden en het tempo lag ook iets hoger dan verwacht. Vooral naar het einde van de run toe begon er enige drive in te komen. Dus tevreden, jawel.
TR173 – Finse piste – 19 rondjes - afstand 12km300 – chrono 1:08:54 – km-tijd 5.36 - calorieën 732 – temperatuur 13,9° - gewicht 63,0 kg – hartslag 107-116 – pasfrequentie 171 – weersomstandigheden: aangename looptemperatuur – geen regen – wel een stevige wind.
Deze ochtend was het in het westen droog met brede opklaringen, maar in het oosten regende het nog enige tijd. Geleidelijk trok de regen weg naar Duitsland en kregen we ook in het oosten opklaringen. In de loop van de dag kwamen dan opnieuw buien tot ontwikkeling, eventueel zelfs met een donderslag. In de namiddag werden de opklaringen geleidelijk breder.
De maxima lagen tussen 15 graden in de Hoge Venen en 20 graden op sommige plaatsen in Vlaanderen.
De wind waaide op de meeste plaatsen matig uit het zuidwesten. In het westen van het land waaide hij matig tot vrij krachtig. Vooral daar was er kans op rukwinden tussen 50 en 60 km/h.
Actueel.
HOOIKOORTS
Elk jaar ontwikkelen meer mensen hooikoortsklachten. De manier waarop je leeft (slaap, alcoholgebruik, stress, beweging) zouden een rol spelen. Maar ook een veranderend klimaat en milieu, en in welke mate je blootgesteld wordt aan PFAS en fijnstof, zouden elementen zijn die een belangrijke rol spelen. Het aantal hooikoortsgevallen stijgt dan ook met 10 tot 15%.
Hooikoorts is ook erfelijk. Het speelt ook een rol. Maar de ene persoon heeft alleen meer aanleg om allergische aandoeningen zoals exceem, hooikoorts of astma te ontwikkelen dan de andere.
Hooikoorts is een overreactie van het afweersysteem, dat reageert op stoffen die niet in het lichaam thuishoren. Bij elke stof die het lichaam binnenkomt, moet het afweersysteem kiezen: vriend of vijand, toelaten of blokkeren.
Boompollen kunnen als lichaamsvreemd gezien worden en dus geweerd worden. Terwijl dat op zich geen schadelijke stoffen zijn. Dat noemen we allergenen. Een reactie van het afweersysteem op een allergeen is een allergische reactie. Allergenen zijn meestal eiwitten in pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en voedingsmiddelen.
De ene reageert anders dan de ander, omdat het afweersysteem van de ene nu eenmaal scherper staat afgesteld dan dat van de ander. Het verschilt per mens en per leeftijd. Zeker is wel dat hoe jonger je bent, hoe actiever je afweersysteem is. Vandaar dat de meeste allergieën al op kinderleeftijd ontwikkeld worden.
Hooikoorts hebben heeft overigens een voordeel: het is een teken dat je afweersysteem goed werkt en actief is. Dit is belangrijk in landen waar veel parasieten leven die wel levensbedreigend kunnen zijn.”
Hoewel hooikoorts zich het vaakst ontwikkelt bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 8 jaar, kan hooikoorts zich in principe op elke leeftijd ontwikkelen en komt het dus ook heel vaak bij volwassenen voor.
Helemaal voorkomen van hooikoorts kan niet. Maar je kan de aanleg wel minimaliseren, door zo vroeg mogelijk te beginnen met het optimaliseren van de leefomgeving.
Kinderen spelen niet meer in de modder, zitten veel binnen achter een laptop of telefoon, dragen elke dag schone kleren, en wassen vaak hun handen. Het afweersysteem raakt dan verveeld en is eerder geneigd te reageren op pollen, huisstofmijt en voedingsmiddelen. Dus: laat kinderen buitenspelen en veel sporten, laat ze in contact komen met vee en landbouwgrond, want boerenlucht is bewezen gezond. Ga zo weinig mogelijk met ze naar een fastfoodrestaurant, maar laat ze veel yoghurt en vis eten, en geef ze zo weinig mogelijk antibiotica als het niet echt nodig is.
Om een allergie te voorkomen, is het ook noodzakelijk dat een kind vanaf 11 maanden oud wordt blootgesteld aan stoffen die allergie kunnen veroorzaken, zoals pollen en huisstofmijt. En drie keer per week voedingsmiddelen krijgt toegediend die het vaakst voedselallergie veroorzaken: pinda, noten, melk en kippenei, gedurende een periode van vijf jaar. Zeker bij kinderen met een broertje of zusje of met ouders die een voedselallergie hebben, is dit een aanrader.
Terug in de tijd: zondag 6 juni 2010.
15km200 gelopen (Finse piste). Chrono 1:15:20. Gestart om 16.30 uur. Tussen 2 regenbuien door maar bij een heerlijke temperatuur van 23°. Een duurloop met af en toe een interval van 100 tot 200 meter. De laatste 2,5 km versneld naar een stevig tempo toe. Met de afstand van vandaag heb ik deze week toch een recordafstand gelopen (100 km). Als voorbereiding op de nacht van Vlaanderen in Torhout volgende week zit dit goed.
De run vandaag.
Een oefening in twee delen. Deze morgen vroeg een heel rustige 5 km aan wandeltempo. Enkele uren later voelde ik dat ik weer nood had aan wat beweging en heb ik dezelfde oefening nog eens overgedaan. Iets vlugger weliswaar. Maar het was zeker twee keer heel bescheiden. Toch is het gevoel goed. Of laat het mij anders stellen: zeker niet slecht. Ik kijk zelfs uit naar de wedstrijd van morgen. En het is eigenlijk al bijna van het begin dit jaar geleden dat ik dat had: echt uitkijken naar de wedstrijd. Hopelijk valt hij dan ook mee en vooral, kunnen we er aan deelnemen zonder last te hebben van allerlei kwaaltjes. Ouderdomskwaaltjes? Wie weet!
TR171 – Finse piste – afstand 10km000 – chrono 1:25:29 – km-tijd 8.32 - calorieën 584 – temperatuur 14,5° - gewicht 63,1 kg – hartslag 73-113 – pasfrequentie 140 – weersomstandigheden: aangename temperatuur – geen regen.
Wisselend tot zwaarbewolkt met buien die vanuit Frankrijk door het land trokken.
Vandaag kregen we veel bewolking met geregeld buien. In het westen ging het eerder om langere periodes van regen.
De maxima lagen tussen 14 en 18 graden.
De wind waaide matig uit zuidzuidwest. Er waren rukwinden mogelijk tot rond 50 km/h.
Actueel.
DRUGS
Nederlands kindje even in coma na eten van Haribo-snoep met cannabis.
In Nederland is een kindje even in coma beland na het eten van colasnoepjes van Haribo waar cannabis in bleek te zitten. Het kind was er ernstig aan toe maar is inmiddels aan de beterhand.
Het zou gaan om een peuter of kleuter, maar het ziekenhuis wil geen verdere details kwijt om de provacy van het gezin te beschermen.
De cannabis werd ontdekt nadat meerdere Nederlanders, zowel kinderen als volwassenen, ziek waren geworden na het eten van de colaflesjes.
Ook in België werden de snoepjes uit voorzorg teruggeroepen uit de winkels. Hier zijn wel nog geen meldingen van ziekte.
Ondertussen onderzoekt de politie nog steeds hoe de softdrugs in de snoepjes zijn terecht gekomen.
Terug in de tijd: zaterdag 5 juni 2010.
12km750 gelopen (weg + Finse piste). Chrono 1:04:15. Gestart om 17.30 uur na een tweetal uur bezig te zijn geweest met het gras een maaibeurt te geven. Het was heel warm. Temperatuur 26°. Gelukkig stond er een klein briesje. Samen gelopen met Jonas en Jeroen. Jonas is gestopt na twee ronden of 8km500 en had een tijd van 0:43:25. Jeroen heeft nog een rondje extra gelopen en heeft er dus vier afgelegd of 17 km in 1:25:55.
De run vandaag.
Ook nu terug een vrij goede training. Opnieuw kort! Maar met genoeg tempoveranderingen om toch van enige kwaliteit te kunnen spreken. Een interval dus. De intro was vrij kort (400 meter) en van dan af aan versnellingen van 200 meter gedaan. Tussenpozen van 400 meter. Dus (9 x 200) R 400.
TR170 – Finse piste – afstand 6km000 – chrono 0:30:38 – km-tijd 5.06 - calorieën 380 – temperatuur 16,1° - gewicht 63,3 kg – hartslag 122-147 – pasfrequentie 176 – weersomstandigheden: aangename temperatuur – zo goed als droog (ondanks de voorspellingen van regen).
Vandaag was het wisselend tot zwaar bewolkt met meestal wat lichte neerslag, die zich van het noordwesten naar het zuidoosten van het land verplaatste. In het zuidoosten waren er deze ochtend tijdelijk enkele buien mogelijk. In de loop van de dag verschenen er vanaf de kust meer opklaringen en de neerslag in het binnenland viel dan eerder onder de vorm van enkele buien.
De maxima lagen tussen 15 en 20 graden.
De wind waaide matig, en aan zee vrij krachtig, uit zuidwest tot west.
Actueel.
KLIMAAT
Deze lente was de op een na droogste ooit.
De afgelopen drie lentemaanden waren veel droger dan gemiddeld. Er viel slechts 54,4 mm neerslag in Ukkel. Alleen in 1893 was dat nog minder. De metingen begonnen in 1833.
Die lage hoeveelheid regen viel daarnaast verspreid over slechts 20 dagen, een absoluut diepterecord. Gemiddeld valt erin de lente op ruim 43 dagen regen in België.
Ook de temperaturen lagen het grootste deel van de lente boven de normale waarden. De gemiddelde temperatuur van de voorbije maanden in Ukkel was 11,8° (normaal 10,5°). Dat is de derde hoogste waarde sinds het begin van de metingen. Het waren dan ook heel zonnige maanden. In totaal was het met 688 uur zonneschijn de derde zonnigste lente sinds het begin van de waarnemingen.
Terug in de tijd: vrijdag 4 juni 2010.
22 km gelopen (wegparcours). Chrono 2:03:30. Gestart om 19.30 uur. Temperatuur 22°. Ideaal loopweer, weinig wind. Een lange duurloop als voorbereiding op een eventueel binnenkort te lopen marathon.
De run vandaag.
Een training hoeft niet altijd lang te duren om toch vrij goed te zijn. Zo eentje was het vandaag. Een interval. Ik was al wat opgewarmd vooraf door wat huishoudelijke klussen. De intro kon ik dus kort houden. Het tempo zat er ook meteen goed in. De intervallen (12 x 400) R 200. Tevreden ermee.