WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
03-05-2010
Het Groene Boekje? Ik 'haat' het!
Ik hou van mijn Nederlandse taal maar ik zie niet in waarom ik het nochtans zo populaire Groene Boekje zou moeten aanschaffen! Wablief? Ik leg uit. Tijdens een vormingsdag voor communicatieverantwoordelijken van OKRA-afdelingen (OKRA = met meer dan 200.000 leden de grootste seniorenbeweging in ons land) wees een van de sprekers op het belang van een correct taalgebruik in nieuwsbrieven of contacten met de buitenwereld. Hij achtte het daarom een absolute plicht van elke communicatieverantwoordelijke om de officiële Woordenlijst van de Nederlandse Taal (het zgn. Groene Boekje) steeds bij de hand te hebben of zo nodig aan te schaffen. Het is echter een wijdverbreid misverstand dat als je maar correct spelt, ook je taalkennis in orde is. Dus: leve het Groene Boekje? Met het Groene Boekje kun je inderdaad wel de spelling van (een aantal) afzonderlijke woorden controleren (overigens doet de spellingchecker van je pc dat sneller en beter) maar niet hun onderling of grammaticaal verband. Onze geschreven (en gesproken!) taal krioelt bijvoorbeeld van woorden die elk afzonderlijk wel in het Groene Boekje staan maar samen toch geen correct Nederlands zijn. Een alledaags voorbeeld: Schrik hebben klinkt correct maar is letterlijk vertaald Frans (avoir peur); in goed Nederlands heb je geen schrik maar ben je bang. Meneer Van Dale zal zich in zijn graf omdraaien als ik zeg dat ik zijn Groene Boekje haat; om het goed te maken zeg ik dan dat ik zijn (veel duurdere ) driedelige Dikke (Van Dale) regelmatig raadpleeg om (ook) de betekenis van woorden te kennen. En wie zich afvraagt hoe hij/zij dt-spelfouten moet vermijden kan noch met het Boekje noch met de Dikke iets doen maar moet gewoon de (eenvoudige) regels daaromtrent leren. Tot slot een tip voor wie echte taalfouten wil vermijden: abonneer u gratis via www.vrttaal.net op de wekelijkse taalmail van de vrt-taalraadsman. Warm aanbevolen! Komaan beste bezoeker! Op zon harde taal van een taalbezeten eigenwijze kommaneuker moet je toch kunnen reageren. Misschien het begin van een interessante discussie?
Ik ben al van kindsbeen af geïnteresseerd in van alles wat zich aan de zichtbare (en onzichtbare!) hemel afspeelt. Toen weerman Frank Deboosere aankondigde dat het bemande ruimtestation ISS zondagnacht 18 april tussen 4.52 en 4.59 uur heel duidelijk te zien zou zijn in het zenit (= recht boven ons hoofd) tijdens zijn passage van West naar Oost, dacht ik dan ook Wow, ik zou dat best willen zien maar waarom moet dat nu per se op zon ontiegelijk uur; kan het nu echt niet s avonds? Ik ga er in elk geval mijn wekker niet voor zetten. Dat laatste bleek echter niet nodig want gelukkig had ik een van mijn min of meer slapeloze nachten en zag op mijn horloge net op tijd dat het kwart voor vijf was. Ik sloop stilletjes (om madam Komma niet te wekken) mijn bed uit, trok mijn peignoir, mijn sokken en mijn pantoffels aan en trok naar beneden, zette een wollen muts op en vlijde me neer in een van mijn tuinzetels. Plat op mijn rug liggend keek ik recht boven mij naar een donkere hemel en wachtte op wat komen zou. En inderdaad verscheen even later vanuit het westen een zeer helder en snel bewegend licht, onmogelijk te verwarren met een vliegtuig (zelfs al zouden er geweest zijn, maar die stonden overal aan de grond wegens de stofwolk!). Amper één of twee minuten later verdween het tuig met zijn bemanning weer uit het zicht, richting Oost. Ik herhaalde dezelfde procedure in omgekeerde richting en belandde weer in mijn bed. Blijkbaar moet ik oma toch uit haar slaap gehaald hebben want ze vroeg waar ik in vredesnaam al die tijd gezeten had. Ik zei dat ik niet gezeten had maar gelegen, en wel achterover in onze tuinzetel, met mijn peignoir, enz. enz., genietend van het mooie uitzicht. Ze stond op het punt mij gek te verklaren, toen ik de ware toedracht onthulde. Toen viel haar frank (enfin 2,5 eurocent): ze kent mijn belangstelling voor alles wat zich in het uitspansel (en daar voorbij) afspeelt Conclusie: voor één keer ben ik toch eens beloond voor een slapeloze nacht!
TOE(kom)MAATJE. Elke seconde explodeert er ergens in het heelal een ster die daarbij het licht van een compleet sterrenstelsel uitstraalt (uit: de spectaculaire dood van sterren, artikel in National Geographic Magazin, maart 2007)
91% van de GVA-lezers (antwoordend op een vraag van de dag) keurt het goed dat een overvallen juwelier schoot op de (vluchtende!) gangsters (GVA 14.4). Ik vind dat een griezelige uitslag, die bewijst dat de meeste mensen er blijkbaar geen probleem mee zouden hebben om eventueel zelf het recht in eigen handen te nemen, in plaats van de regels van onze democratische rechtstaat (hoe gebrekkig soms ook) te eerbiedigen. Het is niet aan de burger maar aan justitie (politie enz.) om misdadigers op te sporen, aan te houden en te berechten. Voor alle duidelijkheid: op het ogenblik dat de juwelier op de vluchtende overvallers schoot werd hij niet (meer) fysiek bedreigd en ging het dus niet om een daad van wettige zelfverdediging. Geen goedkeuring dus, wel begrip: de ongelukkige juwelier zal allicht verzachtende omstandigheden inroepen als hij zich voor de rechtbank moet verantwoorden. TOE(kom)MAATJE. Democratie is geen goede staatsvorm, maar alle andere zijn nog slechter (Winston Churchill)
In Neerlandia, Nederlands-Vlaams tijdschrift voor taal, cultuur en maatschappij, jaargang 114 - nummer 1 2010 schrijft Peter Debrabandere:
<<( ) De Vlaamse journalist Ludo Permentier protesteerde in De Standaard tegen het woordgebruik van de Franstalige columnist Alain Berenboom, die in D.S. bij herhaling de taal van de Vlamingen Vlaams genoemd had. ( ) Dat Franstalige intellectuelen het op bezoek bij een Nederlandstalige Belgische krant nog steeds niet kunnen laten om onze taal Vlaamste noemen, dat zegt veel over een vandaag in Franstalig België nog steeds levend negatief sentiment tegenover de taal van Vlaanderen (en Nederland). Permentier schrijft dan ook terecht: Stel u voor dat een columnist uit Vlaanderen in een Franstalige krant zou schrijven dat onze hoofdstad tweetalig is: Nederlands en Waals. Wat een verontwaardiging zou dat niet teweegbrengen.>>
Permentier en Debrabandere hebben natuurlijk 100% gelijk. Maar dat veel Franstaligen maar al te graag het Nederlands, pardon, le flamand,bagatelliseren als een quantité négligeable (in Europa bv.), is voor een stuk ook onze eigen schuld. Ik erger me mateloos als ik (bv. in het buitenland) andere Vlamingen hoor verkondigen (of bevestigen) dat onze taal le flamand, Flemish, Flämisch is; ik voel me dan telkens weer gedwongen om uit te leggen dat het gesproken Nederlands, zoals elke taal, alleen regionale verschillen vertoont en dat het geschreven Nederlands in principe zelfs exact gelijk is voor de zestien miljoen Nederlanders en Vlamingen boven en onder de staatsgrens (Suriname dan nog niet eens meegerekend ).
TOE(kom)MAATJE (eigenlijk ook over taal ): ik vind het onbegrijpelijk en ontmoedigend dat onze nationale omroep VRT, ondanks zijn voorbeeldfunctie, op sommige punten hardnekkig het slechte voorbeeld blijft geven, ondanks taalraadsman Hendrickx. Zoals het regelmatig tutoyeren (je, jou ) waar het vousvoyeren (u, uw ) moet zijn; geen wonder dat dit on-Nederlands aanwensel meer en meer verspreid raakt (onlangs bleef een minister een heel interview lang de interviewer tutoyeren).
Een van de (noem het artistieke) hobbys van oma is altijd geweest: het verzamelen en/of naaien (met goedkope spullen) van allerlei verkleedkleren waar onze kinderen (en later de kleinkinderen) dan in konden/kunnen rommelen als ze voor school of een andere gelegenheid iets moe(s)ten opvoeren. Als oma tijdens haar wekelijks bezoek aan de markt ergens restantjes van stoffen of accessoires ziet liggen dan denkt ze direct dat kan wel eens dienen voor mijn verkleedkoffer. Ook van haar exotische reizen (Nepal, India, Mongolië, Afrika ) kwam ze soms terug met een bruikbaar souvenir. En zo bouwde ze in de loop der jaren een indrukwekkende verkleedcollectie op. De voorbije week doken drie kleinkinderen (toevallig onafhankelijk van elkaar) in omas verkleedkoffer op zoek naar een of andere gelegenheidsoutfit voor school of jeugdclub. Kleinzoon J.: oma, ik zoek iets zwarts, en blauwe gel om mijn haar rechtop te houden; kleindochter M.: oma, heb je iets prinsesachtigs voor me?; kleindochter S.: ik heb iets alternatiefs uit de jaren 1980 nodig. Overigens heeft oma (nu moet ik zeggen mama) ook onze dochter A. (leerkracht 3de studiejaar) en enkele collegas al eens voorzien van badpakken van vóór de oorlog voor een podiumoptreden tijdens hun schoolfeest Ter illustratie hierna enkele fotootjes, waarbij enkele mannequins een kleine selectie uit omas verkleedkoffer showen. Mochten ze zich in hun privacy geschonden voelen, dan moeten ze het maar aan Opa Komma laten weten, dan vliegen ze er weer uit (de fotos bedoel ik); overigens acht ik de kans nogal klein, want zo vaak komen ze niet naar mijn blog, misschien hebben ze gelijk
Zelf koken is aan mij niet besteed, ik kan nog geen ei bakken. Geen probleem, want mevrouw Komma beheerst de gastronomie in al haar vezels en ze vertroetelt mij alle dagen met een heerlijk diner, met als beloning (en aanmoediging) mijn voortdurend enthousiasme. De enige materiële inbreng die ik in dat dagelijks festijn lever, is het dekken van de tafel en de afwas na afloop. En als een soort eerbetoon aan de kokkin (ook een beetje uit eigen belang ) zorg ik ook voor een aangepaste drank. Die van vandaag had een kleine waterrand in de meniscus, een lichte kleurintensiteit en een warme neus, rijpe mispel, stal en rubber; ook in de mond eerder tertiaire indrukken van oud leder, potloodslijpsel, nootmuskaat, eik, koffie, zoethout, droge bladeren en hopjes; kortom, nogal streng maar toch een zalige neus met finesse en een verbazende balans. Wat kan die fruitsap van de Aldi toch lekker zijn!!! U hebt het al door, beste bezoeker: die geleerddoenerige drank-beoordeling is natuurlijk flauwekul; al ben ik al die hoogdravende termen tegengekomen in de wekelijkse, serieus bedoelde wijnrubriek van de Gazet van Apen. Voor alle duidelijkheid: het begin van mijn blog klopt helemaal: oma kookt wel degelijk fantastisch. Daarom geniet ik ook elke dag bij mijn diner van een glas (Aldi-)wijn, weliswaar zonder al die geleerde franjes; mijn analyse is iets eenvoudiger: lekker! (Merkwaardig genoeg is oma zelf geen wijnliefhebber, al verwerkt ze we wel af en toe wijn in haar gerechten).
TOE(kom)MAATJE. Slapeloosheid is de belangrijkste slaapstoornis. Wie zou zoiets kunnen bedenken? Wel, de "ontdekking" komt van BASS (Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine).
Het Nederlandse jeugdprogramma Het Klokhuis op Nederland 3 biedt dagelijks rond 18.25 uur schitterende documentaires over de meest uiteenlopende aard, elke dag een ander onderwerp, verlucht met korte absurde sketches rond het item van de dag. Het programma heeft trouwens terecht al eervolle prijzen gekregen. Het beschikt bovendien over uitstekende (uiteraard jeugdige) presentatoren, die echter helaas helaas! bijna allen een afschuwelijk Nederlands spreken, een slecht voorbeeld voor de (vooral jeugdige?) kijkers. De kampioene van dat Poldernederlands is ene Dolores (haar ei lijkt veeleer op ai, veel wordt veeuw, door wordt doo-euh enz enz.). Ik kijk regelmatig met veel interesse en plezier naar het programma, maar dat taaltje brrrrr! Mijn excuses aan mijn bezoekers! Ik kan me voorstellen dat velen onder jullie denken: hij is weer bezig! Maar ja, taal is nu eenmaal een van mijn dadas en als ik eenmaal bezig ben, ben ik moeilijk te stoppen. Zorry zorry zorry!!!
Als TOE(kom)MAATJE een (oud) taalgrapje: als achter vliegen vliegen vliegen, vliegen vliegen vliegen achterna.
Ik begrijp de ophef niet die "Downsyndroom Vlaanderen" blijkbaar maakt over het woord "mongool" in een tv-aflevering van WITSE (GvA 23.3). Ik heb de uitzending niet gezien maar blijkbaar ging het niet over "mongool" als scheldwoord maar wel degelijk over "iemand die lijdt aan het syndroom van Down of mongolisme" (eenvoudigheidshalve "mongool" genoemd, cfr. Van Dale). Het doet me denken aan de eeuwige heisa van sommigen tegen het woord "gehandicapten" voor mensen met ... een handicap; eerst moest het "minder valide" zijn, maar dan mocht ook dat niet meer, het werd "andersvalide", of nog "iemand met een beperking of - de nieuwste vondst? - "iemand met een bijzondere uitdaging" en ga zo maar door. Op den duur zouden we door al dat voortdurende geëmmer over benamingen het belangrijkste vergeten: respect voor, gepaste hulp aan en maximale integratie van medemensen die de pech hebben om tijdelijk of voorgoed met een handicap door het leven te moeten. Zelf ben ik al vele jaren lid van een grote sportvereniging met o.m. een bloeiende afdeling voor euh.... gehandicapten, waar we deze principes optimaal in praktijk brengen.
TOE(kom)MAATJE. Ik lijd als ik hoor hoe onze taal vaak onzorgvuldig wordt gebruikt. Het omgekeerde is dan weer een vorm van genieten. Ik houd van mensen die spitsvondig omspringen met woorden en zinnen (schrijfster Kristien Hemmerechts, geciteerd in GVA 19.3.2010)
Geen enkel normaal mens kan ongevoelig blijven voor de tragedie die zich gisteren in enkele seconden heeft afgespeeld op een Bocheltse weg en waarbij tien 70ers van hun fiets gemaaid werden door een landbouwtractor. (Voorlopige?) balans: vier doden en enkele gewonden. Niet alleen een ramp voor de slachtoffers, hun familie en vrienden, ook de bestuurder van de aanrijdende tractor is allicht voor het leven getekend en zal deskundige psychologische hulp nodig hebben (en ongetwijfeld ook krijgen). Het parket zal de juiste omstandigheden zo goed mogelijk moeten reconstrueren. Hopelijk zal blijken dat noch de tractorbestuurder noch de fietsers schuld treft (het verdriet voor alle betrokkenen is zo al zwaar genoeg). Intussen lopen de media, zoals te verwachten was, alvast vooruit op de uitslag(en) van het onderzoek. In GVA van vanmorgen 19.3 stond een computertekening van de groep fietsers en de tractor achter hen. Als (als!!) die tekening correct is, zou dat betekenen dat de fietsers niet achter elkaar maar (sommigen met zijn drieën) naast elkaar reden en de volledige rechterhelft van de weg innamen. Los van de vraag of dat al dan niet een overtreding van de wegcode betrof, het zou voor de tractorbestuurder alvast een verzachtende omstandigheid kunnen zijn; een schrale troost, dat wel, maar toch een troost.
TOE(kom)MAATJE. Verkeersregels zijn niet steeds even duidelijk (en dat is zacht uitgedrukt). Wie kan zeggen wat volgens onderstaande fotos wel of niet mag/moet?
Onlangs ontving ik (zoals iedereen?) een enquêteformulier met een aantal vragen die De Post moeten helpen haar service te verbeteren. Dat werd dringend tijd want aan die service-verlening schort nogal wat. Zo bijvoorbeeld krijg ik om de haverklap post die, hoewel duidelijk bestemd voor een ander huisnummer en soms zelfs een andere straat, toch in mijn brievenbus belandt. Ik neem dan steeds de moeite om de zending aan de juiste bestemmeling te bezorgen, maar steeds met het advies om bij De Post te reclameren wegens bestelling op een verkeerd adres. Uit diverse contacten met stadsgenoten weet ik dat dergelijke wanprestaties ook in andere wijken schering en inslag zijn. Nu die enquête. Mijn hoop dat er nu misschien eindelijk iets zou verbeteren, sloeg al vlug om toen ik de vragen las, kennelijk opgesteld zonder degelijke voorbereiding. Enkele staaltjes van amateuristisch geklungel: Hoe vaak ziet u uw postbode? (ik zie hem bijna dagelijks passeren, maar spreek hem zelden). Ander voorbeeld: Zat er de laatste keer dat u uw bus leeggemaakt hebt post in die niet voor u bestemd was? (de laatste keer was die ochtend en toen was alles correct. Toch heb ik maar ja geantwoord ) Derde voorbeeld: was de postbode die gisteren uw post bezorgde, uw vertrouwde postbode of een vervanger? Wat bedoelt men met gisteren? (strikt genomen had ik hier moeten antwoorden: geen van beiden want gisteren was het zondag. Enzovoort enzovoort. Kortom: de antwoorden op zulke dubbelzinnige vragen zijn uiteraard totaal onbetrouwbaar en ik ben benieuwd welke geleerde conclusies De Post er in hemelsnaam uit zal trekken.
TOE(kom)MAATJE. Twee bladzijden in GVA 13/14 maart over Veiligheid met volgende kopje: Negen doden bij een brand in Melle, dertien doden bij een ontploffing in Luik, achttien doden bij de treinramp van Buizingen. Drie zware rampen in België in goed een half jaar. ( ) Wablief? Slechts DRIE rampen? En die meer dan twintig doden (per week!!) op de weg dan, vormen die geen continue ramp? Antwoord: "verkeersdoden zijn slechts een fait divers, en dan kijken we niet op een dooie meer of minder " (maar hun nabestaanden moeten het verdriet wel verwerken zonder massale steun en troost van de bevolking)
Voor alle duidelijkheid: dit blogje is geen oordeel over het tv-programma mijn restaurant, dat ik trouwens nog nooit bekeken heb. Maar het is nu al weken, of langer, dat de media ons van s morgens tot s avonds menen te moeten overladen met recepten, artikelen en programmas van en over echte en would-be koks, wedstrijden om het beste restaurant enz. enz. Je kan er gewoon niet meer naast kijken, het wordt ons gewoon opgedrongen. Nu gun ik andere tv-kijkers, krantenlezers en radioluisteraars best wel hun pleziertje, maar aan mij en oma is die overdaad van al dat kook- en etengedoe beslist niet besteed, integendeel: het is misschien gek gezegd maar van al die culinaria worden wij euh kotsmisselijk, ondanks of misschien juist vanwege het feit dat we beiden zo intens kunnen genieten van een lekkere en originele maaltijd.
TOE(kom)MAATJE. Diamantroof. Voor het openen van geldkluizen moeten soms twee of meer personen tegelijk aanwezig zijn die over sleutels beschikken en/of de code kennen. Ik heb in de media nergens gezien of gehoord dat er ook voor diamantkluizen zoiets zou bestaan. Het zou voor kandidaat-dieven toch weer een extra drempel vormen.
Nee, het is geen tikfout!! Al zult u het woord SynonieTen (nog?) niet in Van Dale aantreffen. Synonieten zijn bestaande woorden waarvan één letter is verwijderd, toegevoegd of vervangen, en voorzien van een aangepaste, meestal knotsgekke definitie. Zelfs de meest onverschillige taalliefhebber raad ik aan, eens te surfen naar Van DaleN (sic!) Groot Woordenboek der Nederlandse Synonieten waar honderden vondsten te kijk staan. Enkelevoorbeeldjes uit de letter A: Acoleut Misdienaar die te diep in het kelkje heeft gekeken. Adom Legendarische man die domoorcodicil tekende en daardoor voortijdig een rib kwijtraakte. Agneusticisme Levensbeschouwing die aanneemt dat de mens God niet kan ruiken. Allerzeulen Rooms Katholieke gedenkdag waarop men grote hoeveelheden bloemen naar begraafplaatsen sjouwt. Anaalfabeet Iemand die zijn eigen kont niet kan vinden als hij jeuk heeft.
Hier alsnog de gisteren aangekondigde fotootjes van computeroma (eigenlijk liever gewoon oma; ze tekent af en toe nog wel op pc, maar haar voorkeur blijft toch uitgaan naar kliederen (excusez le mot, schat!) met kwastjes, verfjes, doek, papier, zijde, zand, zout, bleekwater, houtskool en andere viezigheden, dan van het propere tekenen met tekenprogrammas op computer) TOE(kom)MAATJE. Oma werkt graag op bescheiden formaten die ze plat op tafel kan leggen; voor grotere formaten is de tafel te klein en gebruikt ze andere accessoires; zo hoorde ik haar onlangs tegen een van de belangstellende kleinkinderen die gaat zelf naar de tekenschool - uitleggen: ja daarvoor heb ik mijn ezel nodig. Ik reageerde onmiddellijk met ah nee hé, ik bemoei me er niet mee, trek uw plan zonder mij!
1) Als gevolg van zijn dood is die of die overleden. Zon zin klinkt idioot, maar als je er over nadenkt betekent het in feite natuurlijk hetzelfde als: Hij/zij is overleden aande gevolgen van (een of andere dodelijke ziekte). (Je kunt wel overlijden aan de gevolgen van een ongeval) 2) Ik heet Jan, ben getrouwd met Marie, we wonenin X., mijn vrouw en ik werken allebei al vijf jaar bij een bank. Zo klinkt het in een gewoon gesprek; waarom dan niet in een wat formeler kader? Of wordt het dan: ik heet Jan, ben gehuwd met Marie, we zijn woonachtig in X, mijn echtgenote en ik zijn beiden reeds vijf jaar werkzaam bij een financiële instelling. ? 3) Het woord psychisch wordt bijna niet meer gebruikt, want er is een langer (en dus geleerder?) woord: psychiatrisch (beide bestaan, maar betekenen iets anders). 4) Haalt u uw krant nog gewoon bij de krantenwinkel, of volgt u sommige reclamespots en gaat u naar uw dagbladhandelaar? 5) Politici en andere belangrijke (?) mensen zeggen niks meer, zij geven aan (meegevenmag ook ) De Nederlandse premier Balkenende is een kampioen in dat aangeven (hij zegt al jaren niks meer maar heeft al vaak van alles aangegeven) 6) Ook het woord basis is een dankbare voor wie zich wat geleerder wil voordoen; geef toe: 1000 verkeersdoden op jaarbasis klinkt toch intelligenter dan per jaar. Soms leidt die modieuze rage tot de gekste resultaten; onlangs las ik in mijn krant: het koppel maakte op regelmatige basis ruzie. 7) Woorden als spanningen, dagelijks, ik denk, ik houd er niet van, volledig, lijken verboden. Als je met je tijd mee wil gaan, zeg je beter spanningsvelden, dagdagelijks, ik heb zoiets van, het is niet mijn ding, tweehonderd procent . ZIEZO, ik heb naar de mensen toe mijn hart weer eens helemaal voor zegmaar 200 procent, nee 300 procent kunnen luchten.
TOE(kom)MAATJE. Gisteren kwam oma met de nogal schokkende mededeling dat ik blijkbaar het profiel van een gangster heb. Wablief???!!! Uitleg: oma is aan een nieuw reeks schilderijen begonnen, geïnspireerd op fotos uit een boek over beruchte misdadigers uit de voorbije 100 jaar. En die hebben allemaal, zegt oma, zware wenkbrauwen, zoals jij. Vandaar dus! Ik ben eens benieuwd, hopelijk blijft de gelijkenis bij mijn wenkbrauwen
(ik wou hier twee fotootjes van oma in haar atelier toevoegen, maar da's mislukt. volgende keer beter...)
Wie af en toe mijn blog bezoekt, heeft wel begrepen dat oma en ik in onze achterban van 4 kinderen + partners, 13 kleinkinderen + enkele lieven nogal wat actieve kunstzinnige exemplaren (al dan niet beroeps-) tellen. Totnogtoe waren daar geen dichters bij, zelfs geen karamelleverzen-rijmelaars, maar wat de eerste categorie betreft is daar nu verandering in gekomen. Een van onze kleinzonen werd onlangs verliefd op Sanne, en die blijkt over echte poëtische gaven te beschikken. Een eerste bewijs daarvan kregen we al tijdens onze jongste jaarlijkse familiereünie, toen zij met een zeer beperkt aantal beschikbare woorden een heel mooi gedicht uit haar mouw schudde (zie mijn blogs van 30 en 31.12.2009). Deze week bezorgde ze ons een hele reeks nieuwe, soms ontroerende juweeltjes. Ik pik er uiteraard met haar toestemming eentje uit; ik hoop dat u er even oprecht van kan genieten als oma en ik:
Een nieuw verhaal Als ik een schrijfsel van het potlood was en jij was dan de gom en het papier was ons verhaal dan gomde jij mijn ik weg tot er geen ik meer was en ook geen jij alleen nog een wij
Word PostMobile!!! Deze raad werd mij gegeven in een folder van De Post, die ik in mijn brievenbus vond. Op een andere plaats kreeg ik dan weer het dringend verzoek om Mobistar te worden. Kort daarna had ik opnieuw prijs en zou ik voor de zoveelste keer van identiteit moeten veranderen (ik moest een Peugeot worden, of was het Toyota, sla me dood). Deze idiote reclametrend begint me danig op de zenuwen te werken en ik krijg soms goesting om sarcastisch te reageren met zoiets als verdomme, jongens hou toch op, ik ben al sedert jaren Douwe Egberts en heb geen zin om wat anders te worden!
TOE(kom)MAATJE. Vrouwenlogica Ik vroeg oma: wat eten we vandaag? Antwoord: Kip met rijst, maar zonder rijst. Ik keek haar niet-begrijpend aan... Ja, ik heb een recept Kip met rijst maar ik heb geen rijst dus wordt het puree
Telkens als lachende Frank, rondborstige Sabine of hun concurrerende tv-collegas zich in hun weervoorspellingen vergist hebben, mag je er zeker van zijn dat het s anderendaags hoe dan ook zal stormen: stormen van kritiek van mensen die hun voorspelde zonnig en warm dagje aan zee letterlijk in het water zien vallen door een koude en natte regen. Of omgekeerd natuurlijk: je blijft thuis omdat ze voor de kust rotweer hebben voorspeld en nadien blijkt dat het juist daar wel degelijk heerlijk zomerweer was. Dezer dagen beleefden we weer zoiets: de weerjongens en meisjes voorspelden droog weer met hooguit een beetje onschuldige stofsneeuw, en de volgende ochtend lag ongeveer het hele land plat onder een dikke laag sneeuw. En wie kregen weer de volle euh laag? Precies: de weervoorspellers. Nou ja, ik overdrijf natuurlijk een beetje (anders had ik geen onderwerp voor mijn blog). Maar toch het is niet alleen aan de cafétoog dat de weerman m/v het moe(s)t ontgelden, ook veel nuchtere mensen denken dat Frank, Sabine, enz. bewust hun voorspellingen soms kleuren in het voor- of nadeel van de kust of de Ardennen. Het scheelt maar een haar of ze krijgen nog de schuld van het slechte weer zelf. De critici vergeten blijkbaar dat de eigenlijke voorspellingen niet gemaakt worden door mensen van vlees en bloed, maar door computermodellen die de meest waarschijnlijke evolutie op korte termijn weergeven. Meestal blijkt die voorspelling goed uit te komen, wat al een mirakel is als je bedenkt dat de kleinste afwijking in een van de parameters al genoeg kan zijn om via een kettingreactie een totaal ander eindresultaat te geven. Ik heb een weerkundige bij wijze van boutade eens horen zeggen dat in theorie een opvliegende vlinder in Australië het weer bij ons kan doen omslaan. Samenvattend: onze weermensen (eigenlijk: hun weercomputers) hebben meestal gelijk. Schiet dus niet op Frank (en zeker niet op Sabine . Sorry!) als het uitzonderlijk eens (zelfs grondig) mis gaat.
TOE(kom)MAATJE. Antwoord op een examenvraag: De piramiden dienden om koningen in te doen. Zo een ingewikkelde koning heette Mammie
De reünie In 1952 verliet ik, samen met zon 20 medeleerlingen, het laatste jaar van het college. We spraken af om elkaar regelmatig te blijven ontmoeten, samen met de lieven (voor zover we die al hadden, want op het college was het kijken naar het andere geslacht, laat staan het hebben van een lief, ten strengste verboden). Enkele toegewijde vrienden namen de organisatie van die (aanvankelijk jaarlijkse, later tweejaarlijkse) reünies op zich; en tot op de dag van vandaag zijn het nog steeds diezelfde enthousiastelingen die er telkens weer in slagen om de meeste (nog levende ) collegas van toen bijeen te krijgen. In ons jubileumjaar 2002 versierden ze zelfs een 3-daags verblijf in Frigolet bij Avignon (Z.-Fr.) de Provence, waar een van ons het gebracht heeft tot abt van een Norbertijner abdij aldaar. Een van die initiatiefnemers mailde ons nu de volgende Engelse tekst; de originele auteur is mij onbekend, maar hij (het is duidelijk geen vrouw ) weet de verschillende levensfasen van een ouder wordende vriendengroep met veel humor en opmerkingsgave te schetsen.
A group of 40 years old buddies discuss and discuss where they should meet for dinner.
Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen restaurant because the waitresses there have low cut blouses and nice breasts.
10 years later, at 50 years of age, the group meets again and once again they discuss and discuss where they should meet. Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen because the food there is very good and the wine selection is good also.
10 years later at 60 years of age, the group meets again and once again they discuss and discuss where they should meet. Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen because they can eat there in peace and quiet and the restaurant is smoke free.
10 years later, at 70 years of age, the group meets again and once again they discuss and discuss where they should meet. Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen because the restaurant is wheel chair accessible and they even have an elevator.
10 years later, at 80 years of age, the group meets again and once again they discuss and discuss where they should meet. Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen because that would be a great idea because they have never been there before.
(Ik zal me zelf nooit aan een Engelse tekst wagen; mij niet gezien of op mijn Pfaff-Engels gezegd: Me Not Seen!)
TOE(kom)MAATJE. Uit een Engels opstel: He shot three times and now he is dad.
P.S. Ik had hier twee foto's willen tonen: een uit 1952, waar de fotograaf onze laatste klasfoto maakte, netjes in korte broek (niet de fotograaf maar WIJ dus), de andere foto genomen van dezelfde hoofdrolspelers tijdens onze reünie 56 jaar later.... Helaas vond ik die eerste foto niet direct terug en dan had die tweede ook geen zin meer.
Eindelijk nog eens Computeroma? Mijn andere helft heeft al geruime tijd geen computertekeningen meer gemaakt maar haar artistieke neigingen eenzijdig botgevierd op haar eigenlijke voorkeur, nl. het echte schilderen, met penseel en allerlei andere al dan niet stinkende hulpmiddelen, het een al wat viezer (vind ik) dan het andere. Ze heeft me echter beloofd dat ze daarnaast opnieuw (af en toe ) ook nog eens propere kunst zal plegen, dus rechtstreeks getekend op het pc-scherm via haar pc-computertekenprgramma Painter Classic. Intussen heb ik alvast toelating gekregen om nog eens in haar pc-archief te duiken en er naar mijn eigen goeddunken (wat een onbegrensd vertrouwen zeg!) enkele uit te pikken en op mijn blog te zetten. Ik laat daar geen gras over groeien en hierna volgt dus mijn eerste selectie; ik weet wel bijna zeker dat het niet haar eigen keuze zou zijn maar ze moet het nu maar goed vinden, punt. Daar gaat-ie.
Haïti Als ik de berichten over dit zwaar getroffen land hoor of de verschrikkelijke beelden zie, dan schaam ik me dat ik nog durf te klagen over tegenslagen, ziekte, ongemakken, materiële schade of noem maar op: het zijn slechts pietluttigheden, vergeleken bij de pijn, het verdriet, de machteloosheid, de angst, de eeuwige armoede bij 80% van de bevolking enz. En dat in een land dat een van de welvarendste ter wereld had kunnen zijn maar al sinds generaties door kleine corrupte minderheden wordt uitgebuit. Natuur- en andere rampen gaan vaak gepaard met chaotische toestanden, die op hun beurt weer aanleiding geven tot plunderingen en andere gewelddaden. We zijn geneigd om dergelijke reacties te veroordelen, maar in het geval van Haïti wil ik toch voorzichtig zijn: want wie ben ik om mensen te veroordelen die geen andere keuze hebben dan ofwel binnen enkele uren sterven van honger en dorst ofwel voedsel stelen (ook wel plunderen genoemd ) Ik ben te oud om ter plaatse hulp te bieden, weet ook niet of ik daartoe ooit de moed zou hebben, maar gelukkig hoef ik ook niet van op afstand met de armen over elkaar te blijven toezien op deze humanitaire catastrofe. Verschillende menslievende organisaties zijn immers beter georganiseerd om de hulpactiviteiten ter plaatse te coördineren, mits zij uiteraard voldoende financiële steun krijgen van de bevolking. Ik heb vandaag een bedrag gestort op de speciale rampenrekening 000.0000012.12; het zal allicht een druppel op een gloeiende plaat zijn, maar als elk Belgisch huisgezin een druppel bijdraagt, dan kunnen er mensenlevens mee gered worden. Om niks te moeten bijdragen verschuilen mensen zich soms achter het argument dat het geld toch in verkeerde handen terecht komt. Het zal inderdaad best waar zijn dat de opbrengst van zulke acties soms gedeeltelijk in verkeerde handen terecht komt, maar het zal mij er niet van weerhouden om toch mijn steentje bij te dragen in dat deel dat zijn bestemming wél bereikt.
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).