Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
"Met die vlekjes op mijn neus ben ik wel uniek........." "Ons bazinneke heeft ons geadopteerd, wij zijn nu 2 plaatjes....." "Dit is nu eens mijn favoriete houding se......"
"Wat zou hier kunnen inzitten, wat lekkers voor mij ?........" "Algoed dat mijn baasje geen zweetvoetjes heeft.........." "Moet ik nu echt voor Kerstmanneke gaan spelen ?....."
Reintje en Wodan, Kato en de kittens, Robbe, Ase, Kato van Runne
"Ik ben Wodan, je ziet mij ook bij de nieuwe diertjes uiteraard, en hier bij mijn moeke Reintje voel ik mij opperbest.........."
"Wij zijn met een heleboel, maar kijk hoe braaf we samen eten........" "Ik ben de fiere papa van Wodan, geloof het of niet......" "Heb een dik pelsje hoor geen zorgen, zal geen kou vatten......." "Mijn mandje is aangepast aan het tafellaken daar sta ik op......"
"Ik word al een beetje ouder dat zie je aan mijn oogje, maar ik wil er ook nog bij zijn hoor......." "Ik ben nog niet zo lang hier, maar ben het al goed gewoon, mijn lievelingsplaatsje is onder de kerstboom.........."
"Ik zoek mij altijd een lekker plekje uit, heb een mooi kussentje gekregen van het vrouwtje...." "Hier ben ik graag hoor een wei voor mij alleen....." "Vind je niet dat ik lief kijk...."
"Ik ben Jasper, mag altijd op de vensterbank liggen van ons vrouwtje......." "Moest eventjes naar het vogeltje kijken........." "Heb gestudeerd voor acrobaat dat zie je wel....." "Ben Nike, maar de schoenen heb ik nog niet...."
"Opgepast ! Ik hou je in 't oog...." "Heerlijk weertje....." "Hang ik hier niet mooi en lekker knus ?" "Dit is de hemel op aarde voor mij...." "Lekker dutje doen...."
Hier zijn we dan met zijn allen Wij zijn de prairiehondjes en liggen graag samen knus in ons mandje Ik ben Lookie een hele kleine deugeniet Ik ben Dina, het tegenovergestelde van Lookie, maar ik heb een marsepeine hartje.
dit was Primo, hij was in 1995 Belgisch kampioen gehoorzaamheid. Hij is spijtig genoeg inmiddels overleden. Dit is Skaya, de hond van mij zoon, die hij gekregen heeft toen hij 12 jaar was voor zijn verjaardag. De grote hond op deze foto is Mascha (die zich gedraagt als moeder van Buddy, maar is dit in werkelijkheid niet), de kleinere hond is Buddy, die is inmiddels al wel groter natuurlijk Dit is Buddy vorige zomer.
Moet u uw hond of kat straffen voor hun dwaasheden?
U springt uiteraard liefst zachtaardig om met uw hond of kat . Toch hebben sommige dieren een duidelijker boodschap nodig om hun ongewenst gedrag stop te zetten als dat schadelijk is voor hun omgeving of voor zichzelf. Wie niet horen wil
Straffen: met welk doel?
Als u uw hond of kat straft omdat hij iets mispeuterd heeft, is dat voor zijn eigen goed, want op die manier maakt u duidelijk dat sommige gevaarlijke "acties" absoluut niet voor herhaling vatbaar zijn. Bovendien blokt u op die manier gedrag af dat de harmonie en het evenwicht in het gezin van uw huisdier verstoort. Uw viervoeter moet immers leren om het huis niet te bevuilen, niet te pas en ten onpas te blaffen, Hou hierbij de volgende gulden opvoedingsregel in uw achterhoofd: goed gedrag aanmoedigen en belonen, haalt vaak meer uit dan berispen en straffen.
Ongewenst gedrag
Een eerste categorie ongewenst gedrag is de natuurlijke nieuwsgierigheid van huisdieren. Pups bijvoorbeeld die alles opknabbelen wat hun onder de snoet komt, of kittens die overal opklimmen, ook als dat gevaarlijk is en ze kunnen vallen. Dit natuurlijke gedrag kan helaas honden en katten in gevaar brengen, want vaak leven ze in een omgeving die eigenlijk voor mensen gemaakt is. Het komt erop aan uw huisvriend dat gedrag op een vriendelijke manier af te leren, door hem meteen duidelijk te maken wat kan en niet kan. Neem bijvoorbeeld elk ongeschikt voorwerp uit de mond van uw pup , of leer uw katje dat het niet op bepaalde meubels mag kruipen, door het er meteen af te nemen. Een tweede categorie ongewenst gedrag houdt verband met schade in huis, "vervuilend" gedrag, knabbelen en krabben aan de handen, te pas en ten onpas blaffen, In die gevallen is een vriendelijke basisopvoeding niet altijd voldoende om dat gedrag zo snel mogelijk af te leren. Straffen is dan helaas de enige oplossing.
Welke straffen?
Uw dier straffen, is alleen doeltreffend als u zich daarbij aan enkele strikte regels houdt. Zo zijn geweld en agressie uit den boze. Een luid en beslist "nee!" in combinatie met een letterlijke vingerwijzing volstaat meestal, want uw dier zal die boodschap zeer goed begrijpen. Een andere vorm van straf is: het dier tijdelijk opsluiten (ongeveer 30 minuten tot 1 uur) na zijn "vergrijp". Ondertussen is het beroofd van sociaal contact en zal het een naar gevoel hebben dat het zal associëren met zijn dwaasheid. Bovendien heeft straffen alleen zin als u de boosdoener op heterdaad betrapt, zo niet zal hij geen link leggen tussen misdaad en straf, en dus uw houding niet begrijpen. Tot slot nog dit: een straf moet altijd rechtvaardig en consequent zijn: als u wilt dat uw vriend uw nieuwe schoenen spaart, mag u hem niet op uw oude sandalen laten knabbelen, want hij zal het verschil niet snappen!