Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
03-05-2009
Schimmel hond of ringworm bij de hond
Schimmel hond of ringworm bij de hond
De meest voorkomende schimmelinfecties van de huid (dermatophytose) bij de hond worden veroorzaakt door schimmels van het geslacht Microsporum en Trichophyton.
Erg besmettelijk Schimmels zijn erg besmettelijk tussen dieren onderling, maar ook tussen dieren en mensen! Het is een zoonose, als u zelf rode ronde plekjes of plekken op de huid heeft die jeuken en ruw zijn is het raadzaam uw huisarts te raadplegen.
Symptomen De klachten kunnen variëren van kale plekken, korstjes en schilfers op de huid, een rode huid en soms jeuk. Het zijn aspecifieke klachten.
Diagnose
Met een speciale lamp (Woodse lamp) kunnen we soms de schimmel zichtbaar maken. Ook kun je met een microscoop aan afgebroken haren zien of ze besmet zijn door een schimmel. Voor de zekerheid maken we een schimmelkweek, dit kunnen we in onze dierenkliniek doen met een Dermaphyttest.
Therapie De dieren met schimmel worden gewassen met een antischimmelmiddel. Hiernaast kunnen ook tabletten gegeven worden om de infectie te bestrijden. Soms is het nodig het dier te scheren. Andere dieren in huis dienen ook mee behandeld te worden. Ook adviseren we om de omgeving met een speciaal middel te behandelen. Wij gebruiken de Incidin perfekt-spray
Strooi bij het opslaan van het hooi telkens wat keukenzout tussen de balen, de paarden vinden dit lekker, het beschermt tegen schimmels en het haalt nog wat vocht uit het hooi. Hoe stimuleer je de hengstigheid? Om de hengstigheid te stimuleren, kan je vanaf maart of april het licht in de stal s avonds wat langer aanhouden. Licht stimuleert namelijk de hormonen.
Zet je paard niet te snel in de weide.
Voordat je de paarden voor het eerst weer in de wei zet, geef je ze het best een flinke portie hooi. Zo voorkom je dat ze te gulzig van het jonge, eiwitrijke gras gaan eten. Te veel jong gras in een keer kan koliek veroorzaken. Het beste is om de paarden geleidelijk te laten wennen. Begin met een kwartiertje weidegang en bouw het langzaam op.
Onderhoud van de wei
Als je paarden constant in de wei staan en je besteedt er verder geen aandacht aan, zal de kwaliteit snel achteruit gaan. De kwaliteit van het gras gaat achteruit, de hoeveelheid verschillende soorten planten zal snel afnemen en de wei vormt een bron van wormbesmetting. Enkele tips om de wei te onderhouden:
- ruim zo vaak mogelijk de mestballen op - laat op een kleine wei in de natte wintermaanden geen paarden lopen - schapen kunnen het gras afgrazen wat de paarden niet eten - controleer regelmatig of er geen kuilen en gaten (konijnenholen) in de wei zitten - verdeel het weiland in drie stukken, elk stuk mag maar 1 keer per jaar begraasd worden (ongeveer 2 maanden), daarna kun je schapen of koeien als een soort stofzuigers het stuk laten begrazen - als je een weiland sleept, mag er een tijdje geen paard op, door het slepen verspreiden de wormlarven zich en is de kans op besmetting tijdelijk groter - in een weiland dat ernstig besmet is met paardenwormlarven kan je beter geen paarden laten grazen voor juni, in het voorjaar krijgt het grasland een soort natuurlijke schoonmaakbeurt als ze niet wordt begraasd, een keer maaien maakt het resultaat alleen maar beter - een goede weide bestaat uit een mengsel van grassoorten en kruiden - sterke bemesting geeft een overdadige grasgroei waar jonge paarden vaak te vet van worden
Wat als je veulen aan de merrie haar staart gaat knabbelen?
Veulens knabbelen graag aan mamas staart en manen, dit kun je voorkomen door er zeepwater met verdunde azijn of varkensgal aan te smeren. Er zijn ook speciale anti-bijt middeltjes te verkrijgen in de winkel. Het stinkt misschien wel een beetje, maar zo houdt je merrie wel haar staart en manen.
Hoe krijg je een glanzende vacht?
Na het poetsen van je paard even met schapenwol over de vacht wrijven geeft een mooi glanzend resultaat. Met het scheren van schapen begint men na het lammeren dus het is nu het moment om aan wol te komen dat niet gewassen is. Het is namelijk het vet in deze wol die de mooie glans geeft.
Prasat Ku Suan Taeng, soms ook Ku Suan Daeng geschreven, is een Hindoe tempel gebouwd in Khmer-stijl en bestaat uit 3 baksteen prangs rustende op dezelfde lateriet basis. Geen mens te bespeuren in de wijde omgeving, onze kroost kan ongestoord rondlopen.
Recht tegenover het prangs, liggen de ruïnes van de rest van het gebouw, zoals de lotus-vormige basis en de ante spanstukken bestaande uit een 6-koppige Naga (slang). De vondsten uit Prang Ku Suan Taeng worden tentoon gesteld in het Phra Nakhon en Phimai Nationale Museum. Prang Ku Suan Taeng is veronderstel gebouwd te zijn in de 12e eeuw daar de draagconstructies dezelfde artistieke ontwerpen hebben als die gevonden in de Angkor Wat-stijl.
Tijd om onze kroost van verfrissing te voorzien en de landkaart te raadplegen voor de kortste weg naar de volgende bezienswaardigheid.
Een klein meisje vraagt aan haar moeder: " Mama, mag ik met de hond een wandelingetje maken?" De moeder antwoord :" Nee, ze staat loops" "Wat wil dat zeggen?" vraagt het meisje. " Vraag dat maar eens aan je vader ! Ik geloof dat hij in de garage is." Het meisje gaat naar de garage en zegt: " Papa, mag ik met de hond gaan wandelen? Ik heb het moeder gevraagd, maar ze zegt dat Belle loops staat en dat ik het jou moest vragen." De vader antwoordt: "Breng Belle eens tot bij mij." De vader neemt een doek, dempt die in benzine en wrijft vervolgens de hond de rug in om zo de loopse geur te minimaliseren en zegt: " OK! Je kunt nu met Belle één enkel toertje om de blok maken maar doe haar een hondenriem aan ." Het meisje vertrekt met haar hond om enkele minuten later terug te komen zonder hondenriem en zonder hond. Verrast vraagt de vader: "Waar is Belle?" Het meisje zegt:" Ze is halverwege zonder naft gevallen en een andere hond tracht haar nu tot hier te duwen"
Op stap met "oeioei, amai en aiai" naar Maha Sarakham
Op stap met "oeioei, amai en aiai" naar Maha Sarakham
Nieuws uit Thailand
Net zoals de provincie Khon Kaen er prat op gaat een Pattaya 2 te hebben, heeft de provincie Maha Sarakham er ook een die in de volksmond "Pattaya Isaan" genoemd wordt. Het อ่างเก็บน้ำห้วยค้อ of het Huai Kho reservoir is een aangename plaats om onderweg een rustpauze te houden. Toen wij er waren, was er geen kat.... dus konden we ongestoord met de honden rondlopen.
01/05 Een Brits gezin heeft een speciale activiteit gevonden voor zijn konijnen. De diertjes doen aan showjumping.
De 15-jarige tweeling Mathew en Thomas trainen hun zes konijnen elke dag in hun eigen tuin. Daar zetten ze obstakels neer waar de konijntjes dan overspringen. Vaak zijn ze er zeven uur of langer mee bezig.
De jongens vonden het een leuk idee nadat ze het in een internetfilmpje hadden gezien. Nu maken Bubbles, Lilac, Cuddles, Apple, Muffin en Beefy kans om een talentenjacht voor dieren te winnen.
"We vinden het fantastisch dat we tot in de finale zijn geraakt. We hopen alleen dat de konijnen geen plankenkoorts krijgen", aldus Mathew.
09:03 Een Britse vrouw was geschokt toen ze een speelgoedpapegaai voor haar dochter kocht. Het beestje gebruikte namelijk alleen maar beledigende scheldwoorden.
De 32-jarige Tara Weston kocht het speelgoed in de kinderafdeling van een winkel. Maar toen ze het beestje aan haar 5-jarige dochter Demi gaf, bleek het niet kindvriendelijk te zijn. De papegaai zegt namelijk dingen als "Ik ga je hoofd afbijten en dan in je nek schijten" en "Rot op".
Vergissing
Weston was kwaad en ging klagen bij de winkel. De manager vertelde haar dat de papegaai per vergissing in de kinderafdeling terechtkwam, maar deed er verder niets aan.
Ondertussen zijn er klachten vanuit heel Groot-Brittannië binnengekomen. De betreffende winkel heeft beloofd om het speelgoed zo snel mogelijk te verplaatsen.
Begin dit jaar werd alweer een nieuw hoofdstuk gebreid aan het blauwtongverhaal dat onze rundvee- en schapensector al sinds de zomer van 2006 in de ban houdt.
Het Europese referentielaboratorium voor deze ziekte, dat gevestigd is in het Engelse Pirbright, slaagde er toen in om BTV11 aan te tonen in een bloedmonster van een Oost-Vlaamse koe.
Deze vaststelling is uiteindelijk geen alleenstaand geval gebleken. Bij het onderzoek, dat het Voedselagentschap naar aanleiding van de vondst heeft opgestart, heeft het Belgische referentielaboratorium CODA inderdaad nog een tiental andere rundveebedrijven gevonden die besmet bleken te zijn geweest met dit virus. Alle veehouderijen zijn gelegen in de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, ten noorden van de E40 autosnelweg en ten oosten van Gent. Telkens bleken slechts één of enkele dieren in contact geweest te zijn met het virus en in geen enkel geval werden er ziektetekens vastgesteld.
Deze vaststellingen en een eerste, beperkte ontcijfering van de genetische code van het virus voeden de hypothese dat het hier mogelijk geen veldvirus betreft, maar eerder een levend vaccinvirus. Levende vaccinvirussen kunnen zich weliswaar, door tussenkomst van kriebelmuggen, zoals ook een veldvirus dat zou doen, (Culicoides sp.) bij herkauwers verspreiden, maar zijn gelukkig niet pathogeen (ziekteverwekkend), omdat ze dermate afgezwakt zijn dat ze geen ziekte meer veroorzaken. Er is dan ook geen reden om uitgebreide veiligheidsmaatregelen te nemen.
In afwachting van verdere onderzoeken die deze veronderstelling moeten helpen bevestigen, heeft het Voedselagentschap in samenspraak met de Europese Commissie beslist om tijdelijk bijkomende garanties aan onze handelspartners te geven: in een gebied van een twintigtal km rond de gekende gevallen van BTV11 (het zgn. tijdelijke controlegebied) dienen alle fok- en mestdieren eerst een opsporingstest voor BTV te ondergaan vooraleer zij in de intracommunautaire handel gebracht kunnen worden.
BTV11 werd nooit eerder vastgesteld in Europa. Deze variant van blauwtong is wel gekend in Afrika bezuiden de Sahara, in Midden- en Noord-Amerika en in Zuidoost-Azië. Voor zover gekend, wordt er enkel in Zuidelijke Afrika preventief gevaccineerd tegen dit serotype.
Net zoals dat afgelopen oktober het geval was met BTV6 in Nederland en Duitsland, stelt zich ook nu weer de vraag hoe een exotisch virus terechtgekomen is in onze veestapel. De illegale invoer van een vaccin uit Zuidelijk Afrika is dus waarschijnlijk. Het vaststellen van BTV11 heeft alleszins één zaak nogmaals bevestigd: blauwtong heeft nog steeds niet het achterste van zijn tong laten zien.
Een virus ontsnapt uit het labo? Ons land en de buurlanden hebben het afgelopen jaar miljoenen runderen en schapen tegen BTV8 gevaccineerd. Elders in Europa wordt de veestapel ook volop tegen andere serotypes (o.a. 1, 2, 4 en 9) gevaccineerd. De hypothese dat BTV11 en BTV6 virussen zouden zijn, die mogelijk afkomstig zijn van de verzwakte, levende vaccins die in Zuidelijk Afrika gebruikt worden, doet dan ook vragen rijzen over de invoerkanalen ervan.
Met uitzondering van Italië, worden in de Europese Unie immers enkel geïnactiveerde vaccins gebruikt. Dergelijke geïnactiveerde vaccins zijn gegarandeerd veilig, want ze bevatten in tegenstelling tot de verzwakte, levende vaccins nooit levend virus, maar enkel virusdeeltjes of virus dat vooraf gedood werd.
Een geïnactiveerd virus zal na inspuiting bij een dier enkel de immuniteit stimuleren en zich nooit vermeerderen. Een levend, weliswaar verzwakt vaccinvirus zoals BTV6 en BTV11 zal zich daarentegen wel vermeerderen eens het toegediend is en kan dus zoals dat ook bij een veldvirus het geval is door tussenkomst van kriebelmuggen overgedragen worden naar een ander dier. Dergelijke verspreiding is overigens op de keeper beschouwd geen probleem, zolang het vaccinvirus voldoende afgezwakt blijft en niet opnieuw aan pathogeen karakter wint. En net daar wringt soms het schoentje bij de verzwakte, levende blauwtongvaccins. In het verleden zijn er inderdaad al gevallen geweest, waarbij het virus onvoldoende afgezwakt was of na verloop van tijd weer pathogener geworden was. Het virus ging zich daarbij gedragen als een veldvirus en ook en soms zelfs meer klinische problemen veroorzaken. Net daarom gebruiken België en de meeste lidstaten in de Unie enkel de veilige, geïnactiveerde vaccins om hun veestapel tegen blauwtong te beschermen.
Dierenasielen in Engeland puilen uit door de economische crisis, maar in België is precies het omgekeerde aan de hand. "De kooien blijven leeg door de crisis. Mensen denken veel bewuster na over de aankoop van een hond", zeggen asielhouders.
Vlaamse asielen vangen dezer dagen 10 tot 50 procent minder gedumpte dieren op. In 2007 werden nog 35.000 honden en 34.000 katten achtergelaten bij de opvangcentra, wat resulteerde in een euthanasiespuit voor ruim 6.000 honden en bijna 12.000 katten.
In 2009 beloven het er een stuk minder te worden. Dat is het gevolg van de crisis, die ervoor zorgt dat mensen minder reizen en ook beter nadenken voor ze een huisdier kopen. (belga/adv)
De meeste mensen worden eerder panisch dan enthousiast van het idee. Mike Rutzen, alias The Sharkman, niet. Deze Zuid-Afrikaanse voormalige visser bestudeert de dieren al jarenlang en kwam erachter dat hij ze tijdelijk kan paralyseren.
De witte haaien-expert kan de dieren tot vijftien minuten verlammen door hen op de rug te draaien en de neus dicht bij de ogen te masseren. Normaal gesproken raken zowel haaien als andere beesten in een dergelijke staat van verlamming als er groot gevaar dreigt. Dit 'kunstje' kan natuurlijk niet iedereen zomaar even onder de knie krijgen. Mike Rutzen bestudeert witte haaien al sinds 1994 en heeft daarmee veel inzicht verworven in het gedrag van de dieren, evenals hoe ze bewegen en reageren op bepaalde omstandigheden. Hij heeft jarenlang getraind om dit gedrag te kunnen imiteren, waardoor de haaien hem niet als indringer zien en zijn aanwezigheid accepteren.
Shark Diving Unlimited Rutzen begon als visser die bang was voor haaien. Toen Zuid-Afrika toeristischer werd, kreeg hij een baan als kapitein op een rondvaartboot. Zijn liefde voor haaien groeide en hij leerde duiken van zijn baas. Na vier jaar zette hij de duikschool Shark Diving Unlimited in Gansbaai op, die nog steeds veel toeristen trekt. Bekendheden als prins Harry, Brad Pitt en Leonardo Di Caprio hebben al gedoken bij het bedrijf. Zuid-Afrika is ook zeer in trek bij toeristen vanwege de haaien. Elk jaar zorgen de dieren voor meer dan dertig miljoen dollar omzet.
Phra Thatat Na Dun, het Boeddhistische Park van Isaan (พระธาตุนาดูนพุทธมณฑลแห่งอีสาน) staat in het gebied dat ooit de oude stad Champasi was. Vele archeologische artefacten die er gevonden zijn worden nu bewaard in Khon Kaen National Museum. De belangrijkste gevonden objecten zijn relikwieën van de Heer Boeddha bewaard in goud, zilver en brons.
Een prachtige tempel met mooi aangelegde tuin waar onze viervoeters de nodige verfrissing vonden en waar naar verluid telkens op วันวิสาขบูชา of Visakha Bucha er 's avonds rond deze tempel een "massa" slangen zich zou verzamelen.... afspraak terug aldaar op 8 mei dus om dit te aanschouwen.
วันวิสาขบูชา of Visakha Bucha is de belangrijkste herdenkingsdag van zowel de geboorte, verlichting en overlijden van Boeddha. In Thailand is dit een nationale feestdag die dit jaar valt op 8 mei.
Muurschildering van de สุบินนิมิต of openbaring die de moeder van Boeddha Maha Maya kreeg in een droom. Een witte olifant die haar zij aangeraakte kondigde de geboorte van Boeddha aan.
In onze Isaanstreek lopen vele koeien rond. Dagelijkse kost om te moeten stoppen op een snelweg om een kudde te laten oversteken. Tijd om de veemarkt eens te bezoeken om wat meer te weten te komen over de verschillende soorten die de Thaise zon dienen te trotseren.
De meest voorkomende rassen in de Isaanstreek zijn: วัวชาโรเล่ห์ of wua chaa roh lay,
Het Antwerpse stadsbestuur heeft het schoolproject opgezet vóór de bijtincidenten van enkele weken geleden in Borgerhout en Willebroek.Guido Benschop/Hollandse Hoogte
ANTWERPEN - In het najaar trekken Frank Vercammen en zijn collega's met hun honden naar de Antwerpse scholen. Ze zullen er de kinderen leren hoe ze met honden moeten 'kennismaken'. Dat moet bijtincidenten voorkomen.
Van onze redacteur
De Antwerpse gemeenteraad heeft flink wat geld over voor het initiatief. De komende vier jaar krijgt de vzw HetStadsbeest jaarlijks zo'n 46.000euro van de stad Antwerpen om kinderen uit de lagere school te leren hoe ze veilig met honden moeten omgaan.
'We laten de gevaren zien, wat er gebeurt als je honden verkeerd benadert', zegt Frank Vercammen, de verantwoordelijke van de stedelijke vzw. 'Een hond is geen knuffel. We leren de kinderen dat ze altijd toestemming moeten vragen als ze een hond willen aaien. Niet alleen aan hun ouders en aan de begeleider van de hond, maar ook aan de hond zelf. En dat laatste wordt vaak vergeten. We leren de kinderen de lichaamstaal, de taal van de hond begrijpen.' De kinderen moeten tijdens de les de dieren niet aanraken als ze dat zelf niet willen. 'We willen geen hondenliefhebbers van ze maken.'
Voorts krijgen de leerlingen, kinderen tussen negen en twaalf jaar, richtlijnen mee over hoe ze op een hond moeten toestappen. Zo mag je nooit een hond aaien die alleen en vastgebonden voor een winkel zit te wachten, of een dier dat opgesloten zit in bijvoorbeeld een auto. Veel te gevaarlijk. 'Je stapt nooit op een hond zonder begeleider af', zegt Vercammen.
Elke hond kan volgens Vercammen in aanmerking komen voor het scholenproject. 'Zelfs de American Stafford Terrier, zoals de hond die in Borgerhout twee mensen beet of het dier dat in Willebroek toesloeg.' Vercammen en een hondenexpert - die HetStadsbeest nog moet aanwerven - garanderen dat de lessen veilig verlopen. Ze screenen de honden die ze inzetten grondig, net als hun baasjes. De baasjes krijgen een speciale opleiding om aan de lessen deel te nemen en ook de honden worden getest. 'De dieren moeten het ook leuk vinden, ook daar letten we op.'
Bovendien moet Vercammen een uitgebreide groep dieren hebben. Geen enkele hond houdt het dag in dag uit vol om scholen te bezoeken.
Jaarlijks wil Vercammen met zijn ploeg 150klassen bezoeken. Zo staat het in de overeenkomst die Het Stadsbeest met het Antwerpse stadsbestuur afsloot. Het Antwerpse stedelijk onderwijs is zo enthousiast over het project dat het zelf ook met geld over de brug komt om HetStadsbeest te steunen.
Het Antwerpse stadsbestuur heeft het project niet opgezet omdat er zoveel kinderen worden gebeten, zegt schepen Luc Bungeneers (Open VLD). 'De beslissing werd al genomen voor de bijtincidenten van enkele weken geleden in Borgerhout en Willebroek zich voordeden', beklemtoont de schepen.
Hoeveel bijtincidenten er vorig jaar in Antwerpen gebeurden, kan de politie van Antwerpen zo snel niet zeggen. 'Maar het zijn er heel weinig', zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. 'De meeste meldingen van honden gaan over overlast of loslopende dieren, niet over aanvallen.'
Tinker Bell is opnieuw terecht. De chihuahua kwam helemaal van de grond en werd meegezogen in een ferme windstoot van 112 kilometer per uur. Het baasje zag haar geliefde viervoeter letterlijk wegvliegen. Het beestje overleefde het avontuur en verkeert opnieuw in het gezelschap van Dorothy Utley.
Windstoot overleefd De Amerikaanse was er het hart van in en vroeg raad aan een veearts. Hij deed haar gewoon de suggestie om eens te zoeken in het bos dichtbij de plek waar Tinker Bell opgeschept werd. Samen met haar man Lavern trok Dorothy naar het bos en daar zagen ze Tinker Bell terug. Het hondje zag er een beetje vies uit en was uitgehonderd maar groot was de vreugde van het paar toen ze zagen dat hun chihuahua nog leefde!
Hondje dolblij De Utleys uit Rochester in de staat Michigan stonden samen met hun hondje op een vlooienmarkt in Waterford Township toen het beestje meegesleurd werd. Volgens Dorothy was Tinker Bell uiteraard dolblij toen ze haar baasje terug zag, schrijft de krant The Detroit News. (vsv)
U kunt ziek worden van honden- en kattenpoep Larven van spoelwormen nestelen zich in lichaam
BRUSSEL - Honden- en kattenpoep zijn een gevaar voor de volksgezondheid. In de ontlasting kunnen eitjes van spoelwormen zitten die mensen ziek kunnen maken. Sowieso verhoogt het risico op astma.
Naar schatting tien tot twintig procent van de bevolking loopt met de larven van spoelwormen in zijn lichaam rond. 'Als het om enkele larven gaat, merk je daar niks van', zegt professor Frans Van Knapen van de universiteit van Utrecht. 'Maar ze zitten er wel en ze gaan nooit meer weg.'
'Het zijn heel nijdige dingen. De larve baant zich een weg door de darmwand en gaat op wandel in het lichaam. Ze heet dan ook toepasselijk de larva migrans . Ze maakt een soort kruipgang en nestelt zich waar ze zich lekker voelt. Dat kan de lever zijn, of de hersenen, een enkele keer de oogzenuw. In dat laatste geval kan je van de ene dag op de andere blind worden.'
Bij 'besmette' mensen duurt het jaren eer ze er iets van merken. 'Meestal word je niet ziek. Maar het immuunapparaat wordt wel voortdurend geprikkeld. Daardoor is er een verhoogd risico op allerlei allergieën', zegt Van Knapen. 'Intussen is ook wetenschappelijk vastgesteld dat de rondtrekkende larven bijdragen tot astma. Ze zijn niet de oorzaak, maar ze verergeren de situatie wel.'
De eitjes van de spoelworm zitten vooral in de ontlasting van honden en katten. 'Een grassprietje in je mond steken waar een drol op heeft gelegen kan volstaan', zegt professor Van Knapen. 'Of gewoon even je mond aanraken als je in de tuin aan het werk bent. Kinderen in een zandbak lopen een verhoogd risico. Een hondenpoep kan je nog zien liggen en weghalen, maar katten begraven hun ontlasting en vaak blijven er niet meer dan wat zwarte bolletjes over.'
Van Knapen wijst eigenaars van honden en katten op hun verantwoordelijkheid. 'Werk preventief door je dieren, in overleg met de huisarts, tijdig te behandelen. Zeker voor katten moet dat, want je weet nooit waar zij hun ontlasting laten. En hondenpoep hoort niet thuis in de straat of de zandbak. Als je gaat wandelen: altijd de viezigheid opruimen, voor ieders gezondheid.'
Het zag er niet goed uit voor de nudisten van een naaktstrand in het Britse Portsmouth. Een project om 131 luxeflats te bouwen, leek het naaktstrand fataal te worden. Tot in de buurt van het strand een zeldzame vogel verscheen. Die kan het hele project nog tegenhouden. De nudisten moeten hun vogel dus vinden om straks weer in adamskostuum over het strand te mogen paraderen.
Grasmus De vogel in kwestie is de Provençaalse grasmus. De habitat van beschermde vogels mag niet verstoord worden en dus moet een onderzoek eerst uitwijzen of de mus er ook echt een nest heeft. Voor de naturisten is het een aangename verrassing, want alles zal door de ontdekking minstens veel langer aanslepen, meldt de Telegraph.
De Provençaalse grasmus is al lang een bedreigde diersoort. Na enkele strenge winters was hun aantal drastisch gedaald in de jaren zestig. De voorbije decennia is de populatie licht hersteld. (gb)
Hondenpoep op de stoep, kattenhoopjes in het tuinperk: een vieze en ongezonde plaag. Dierendokter Rob Lückerath doet de beste training voor honden en katten uit de doeken.
In aanraking komen met een 'hoopje' is niet alleen vies, het houdt ook gevaren in voor de gezondheid, berichtte Het Nieuwsblad/De Gentenaar deze week (woensdag 22 april). Als de dieren last hebben van spoelworm, zitten er eitjes in de ontlasting. Wanneer een mens daarmee in aanraking komt, raakt hij besmet. 'Meestal word je er niet ziek van', zegt professor Frans Van Knapen van de universiteit van Utrecht. 'Maar de eitjes worden larven die zich een weg banen in ons lichaam en het immuunsysteem prikkelen. Je krijgt een verhoogd risico op allergieën en het verergert astma.'
Het komt er dus op aan om ervoor te zorgen dat je hond en kat geen wormen krijgen. 'Als je ontwormt, moet je alle wormsoorten aanpakken', zegt Rob Lückerath. 'Voor katten bestaan er pasta's die je tussen het eten kan doen maar daar zit niks in tegen lintworm. Sinds kort bestaat er een supergemakkelijk middel, een druppeltje in de nek en klaar is kees.' Met een pilletje kan het ook. 'Maar denk niet dat poes dat zomaar zal slikken', zegt de dierendokter. 'Er zijn verschillende methodes. Ofwel duw je het pilletje diep in de keel en let je erop dat ze doorslikt, ofwel verpulver je het pilletje. Leg het poeder op iets lekkers of meng het met iets wat plakt, smeerkaas ofzo. Dat plakkerige spul wrijf je aan de voorpootjes en omdat een kat een proper dier is, zal ze dat aflikken.'
Een kat trainen om enkel daar zijn behoefte te doen waar jij dat wil, is een haast onmogelijke opdracht. 'Buitenkatten zijn tuk op zandbakken, het graaft lekker makkelijk en het drolletje is zo verdwenen', gaat Rob Lückerath verder. 'Al kan je ze niet echt trainen op de kattenbak, je kan wel zorgen voor de beste omstandigheden. Zodra een kat gewoon is om op een keurige, nette kattenbak te gaan, zal ze dat automatisch blijven doen. Ze zal er zelfs haar buitenactiviteiten voor staken om binnen op de bak te gaan. Hoe proper die moet zijn, verschilt van kat tot kat. Er zijn er die niet meer willen gaan bij één drolletje, voor anderen mogen er best wat meer in liggen. Ook de voorkeur voor de bakvulling verschil van kat tot kat. De ene wil houtkorrels, de andere zand. Het is wat zoeken. Maar het loont wel.'
Honden kun je wel trainen om hun behoefte enkel daar te doen waar het hoort. Hondentrainster Astrid Vergeer begint al met de zindelijkheidstraining in de puppyklas. 'Mijn principe: een hond is jouw plezier, maak dat anderen er geen overlast van hebben', zegt zij. 'Baasjes moeten dus ook getraind worden.'
De training van de hond vraagt veel geduld. 'Het komt erop aan om je hond op commando zijn behoefte te laten doen', zegt Astrid. 'Dat kan door het te benoemen en te belonen. Als een puppy een drolletje laat, gebruik je een speciaal woordje en beloon je hem. Daardoor raakt hij geconditioneerd. Hij zal zijn ontlasting associëren met een beloning. Als je dat volhoudt, kan je hem verplichten om zich in te houden tot wanneer jij zegt dat het kan.'
Grootste probleem is dat honden vaak te weinig worden uitgelaten en zich dan niet kunnen houden. 'In dat geval geldt maar een regel: baasje moet de troep opruimen', besluit Astrid.
23/04 Het blijft nog wachten tot mei op Baby K - het olifantje dat in de Antwerpse Zoo verwacht wordt. Intussen hebben de verzorgers al wel een naam voor het kleintje gekozen.
Om pasgeboren dieren een naam te geven, gaan wij steeds te raden bij onze verzorgers, zegt Zoo-woordvoerder Ilse Segers. Voor deze unieke geboorte vroegen we eerst suggesties van alle olifantenfans. Meer dan 8.000 inzendingen kregen we binnen.
Van 700 naar 2
Uit die gigantische stapel selecteerden we zon 700 namen die we de verzorgers voorlegden, gaat Segers verder. Na nog vele eliminatierondes bleven uiteindelijk nog twee namen - eentje voor een jongen, eentje voor een meisje - over.
Welke dat zijn, verklappen de verzorgers niet. Het lijstje met de laatste tien namen mochten we wel inkijken en daar zit de uiteindelijke naam natuurlijk ook tussen.
Kort en krachtig
Voor ons is het vooral belangrijk dat de naam makkelijk uit te spreken is tijdens de trainingen, weet verzorger Marcel De Jaegher. We moeten hen korte, krachtige commandos kunnen geven.
Toch kiezen ze niet voor een Jef of een An. Het moet wel in het rijtje van de andere passen hé. Mama Khaing Phyo Phyo, tante Yu Yu Yin en halfzus May Tagu hebben ook Aziatische namen. Die richting moet het voor het kleintje ook uitgaan, zegt Marcel.
Aziatisch en makkelijk uit te spreken, dat zijn de belangrijkste criteria, reageert ook verzorger Tony Verhulst. En de betekenis moet ook wel mooi zijn. Het is niet de bedoeling van het dier Kanker of Smeerlap te noemen.
Jongensnamen: > Kularanjan (ster van de familie) > Kham Sai (puur goud) > Kuang Be (wild crazy) > Kuan Kai (brede held) > Kan Ajana (zonnegod) > Kaumundi (maanlicht) > Kai Pian (verandering) > Kasu (licht) > Kang Kang (goede gezondheid) > Kumari (prins)
Hanenvechten, hoe omstreden het ook is, een "sport" die wereldwijd menige toeschouwer en/of goklustige trekt. Daar het toch echt wel tot de Thaise cultuur hoort wil ik, desondanks het risico dierenactivisten op de hals te halen, hier een bijdrage over leveren.
Over het al dan niet legaal zijn van deze bijeenkomsten is me verteld dat er zowel legale en niet legale wedstrijden zijn... de juiste wetgeving hieromtrent kon ik vooralsnog niet vinden op het www Hierbij speelt denkelijk het gokverbod in Thailand een grote rol, waarover later in dit topic meer uitleg.
In elk geval, de plaats die we bezochten zou legaal moeten wezen.... bij aankomst dadelijk gevraagd of er mocht gefotografeerd worden, wat totaal geen probleem was en toch enigerlei het legale karakter ervan beaamd. De plaats zelf is eigenlijk een heus stadion met één grote en verscheidene kleinere pistes waar, onder luid gejoel van de omstaanders, de hanen elkaar te lijf gaan.
Net zoals bij paardenrennen heb je verschillende boxen waar elke deelnemer zijn haan kan voorbereiden op de wedstrijd.
Bij deze voorbereidingen zie je eigenlijk pas hoe zeer de eigenaars om hun dieren begaan zijn. De oplettende kijker ziet dadelijk dat er tegen deze hanen, net zoals bij een hond, onder constant aaien voortdurend gepraat wordt.
Vooraleer ze hun vechtlust mogen demonstreren, worden ze nog opgetooid door nieuwe veren in hun vederdracht te kleven.
Nadat elk zijn haan inschrijft aan het loket, loopt langzaam maar zeker de arena vol met toeschouwers....
Net voor de hanen het strijdtoneel dienen te betreden, worden ze door hun baasje nog afgekoeld met water....
om dan met hun rivaal samen te komen waar onderling het maximum aantal rondes af te spreken dat ze zullen strijden.... elke ronde duurt 20 minuten, met telkens een pauze van evenveel minuten, terwijl er een andere kamp met nieuwe hanen start.
Over diervriendelijkheid gesproken, ten slotte word door een speciaal bevoegd persoon de sporen van de hanen voorzien van tape om elkaar niet te beschadigen....
De wedstrijd zelf..... gezien de snelheid van de hanen en er in de arena geen flits mocht gebruikt worden brengt dit geen al te bijstere beelden op. Een filmpje brengt echter meer klaarheid.
Klik hier voor het filmpje. (zelfs voor gevoelige kijkers)
Voor alle duidelijkheid, ik heb géén bloed gezien, geen gewonde of dode dieren, zelfs geen pluim in het rond zien vliegen. Met het verschil dat deze dieren hier bewust samengebracht worden, is dit naar mijn inzicht een pure strijd der uitputting tussen twee dieren zoals het er in de natuur tussen alle dieren die hun territorium beveiligen of paringsdrift ook aan toe gaat..... als mens zijn we niet veel beter.....
Na hun strijd worden de hanen als beloning nog extra verwend door ze een bad te geven met "geheime kruiden" dat reeds op voorhand stond te pruttelen.
Legaal of illegaal? Voorlopig hou ik het erop dat het hanenvechten niet verboden is, het gokken echter wel. Getuige hiervan is dat ik in tegenstelling tot paardenrennen, geen "baar geld" zag verhandelen.... alle gokken die je in het filmpje duidelijk hoort, worden onderling netjes opgeschreven in een boekje dat je samen met een pen ontvangt bij binnenkomst van de arena.....
bedenking hierbij.... waarom werd die toeganspoort met een zwaar hangslot afgesloten bij aanvang van de kampen?
We komen niet toevallig terecht bij een kweker van Thaise vechthanen, waarvan we gezien er illegale kampen gehouden worden de locatie niet mogen vrijgeven. Niet meer als normaal te beschouwen daar er toch vele baht's mee gemoeid gaan. De man in kwestie, die ook liever niet op foto kwam, houdt er zo een 1000 vechthanen op na die variëren in prijs van een 2500 baht voor een kuiken tot 300.000 baht (55 tot 6500) voor een eersteklas vechthaan met meerdere palmares op zijn naam. Als alles goed gaat en er foto's/film mag genomen worden, zijn we deze middag en op een andere plaats getuige hoe het er aan toe gaat in het besloten wereldje van deze Thaise gevederde gladiatoren.