Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
17-02-2012
Een huisdier maakt onze thuis compleet
Dit maakt onze thuis compleet: een huisdier
Een thuis waar je met je gezin volop kan genieten, dat is
voor Belgen een must. Voor 57 procent hoort daar ook een huisdier bij. Meer
nog: 62 procent van de baasjes vindt dat zijn thuis niet compleet is zonder
zijn trouwe vriend.
De gegevens komen uit een rondvraag van ILIV, een
kenniscentrum dat het belang van een 'thuis' wil benadrukken. Kat & kip
Zo'n 57 procent van de mensen die zij ondervroegen, bleek een huisdier te
hebben. In de meeste gevallen gaat het om een kat (58 procent) of een hond (50
procent). Daarnaast zijn ook vissen (20 procent) en vogels (14 procent) vrij
populair. Konijnen (8 procent) en hamsters (3 procent) doen het iets minder
goed.
De overige 14 procent van de respondenten vatte het begrip iets ruimer op. Zij
beschouwden namelijk hun kippen, schapen of paarden ook als een huisdier. Vrouwen & kinderen
Sommige mensen lijken meer nood te hebben aan een trouwe vriend dan anderen. Zo
hebben Franstaligen (60 procent) iets vaker een huisdier dan Nederlandstaligen
(54 procent).
Ook vrouwen (63 procent) zijn meer geneigd om te bezwijken voor puppy-oogjes
dan mannen (50 procent). Daarnaast heeft ook de aanwezigheid van kinderen een
invloed.
Zo laat 66 procent van de mama's en papa's zich overtuigen door de inwonende
kinderen. Ter vergelijking: van de koppels zonder kinderen in huis, heeft 50
procent een huisdier. Huis & tuin
Verder heeft ook de woonomgeving een invloed. Zo zijn zijn stadsbewoners (46
procent) minder geneigd om een huisdier te nemen dan mensen op het platteland
(68 procent). Daar kunnen de dieren natuurlijk naar hartelust ravotten in de
tuin.
Ook mensen met een eigen woning (58 procent) vinden het iets gemakkelijker dan
huurders (51 procent) om een dier in huis te nemen. Eenzaam
Veel mensen beschouwen hun huisdier als hun beste vriend, die ervoor zorgt dat
ze niet eenzaam zijn. Voor 22 procent van de baasjes is hij of zij bepalend
voor het thuisgevoel.
Vooral alleenstaanden (67 procent) hebben nood aan de aanwezigheid van een
huisdier om zich ergens thuis te voelen. Mensen met een LAT-relatie (58
procent) vinden dat minder belangrijk.
Nog een verschil: één op vier laagopgeleiden vindt dat een huisdier bepalend is
voor een thuisgevoel, ten opzichte van 16 procent van de hoogopgeleiden. Compleet
Wat de eigen thuis betreft, stelde maar liefst 62 procent van de baasjes dat
die niet compleet zou zijn zonder zijn huisdier. 26 procent ging 'helemaal
akkoord' met deze stelling, 36 procent was 'eerder akkoord'.
Vooral jonge mensen kunnen hun huisdier niet meer missen. Van alle
ondervraagden die jonger waren dan 30, ging 71 procent namelijk akkoord met de
stelling. Voor de oudere leeftijdsgroepen draait het cijfer rond de 60 procent.
(lbs)
We weten al een tijdje dat chimpansees behoorlijk intelligent zijn en wie een hond heeft, zal ook kunnen beamen dat de trouwe viervoeters ons vaak goed begrijpen. Maar wie van beide is nu eigenlijk het slimst? Wetenschappers onderzochten het en de winnaar was... de hond.
Het brein van een chimpansee mag dan het meest op dat van de mens lijken, toch zouden honden wel eens slimmer kunnen zijn. Onderzoekers van het Max Planck Instituut in Leipzig onderzochten het met een eenvoudige test. Ze plaatsten twee herkenbare voorwerpen aan de andere kant van een ruimte en wezen vervolgens het object aan dat ze nodig hadden. De honden en chimpansees stonden met hun rug naar het doelwit toen ze de opdracht kregen het voorwerp te gaan halen.
Deze taak kan een kind op jonge leeftijd al uitvoeren, dus het mocht niet onmogelijk zijn voor een chimpansee. Toch slaagde geen enkele chimpansee erin het juiste voorwerp op regelmatige basis te gaan halen. Daarentegen bleek meer dan een kwart van de honden de opdracht wel te begrijpen. Volgens de wetenschappers heeft dat te maken met de manier waarop honden de communicatie met de mens kunnen vatten.
In een ander onderzoek versloegen de honden ook al eens de katten als ideale huisdier. In een reeks van elf tests haalden de honden het toen nipt met 6-5. (gb) (HLN)
Ze vormen een vreemd trio, orang-oetan Hanama en de broertjes Skukuza en Simh. De drie dieren hebben elkaar leren kennen in het dierenpark Myrtle Beach Safari in de Amerikaanse staat South Carolina. De grote aap babysit regelmatig op de kleine leeuwtjes, die maar net een maand oud zijn.
Experts vermoeden dat ze nog enkele maanden bevriend kunnen blijven, maar dat ze onherroepelijk uit elkaar zullen groeien. De leeuwen zullen na zes tot acht maanden te groot zijn voor Hanama.
Hitte: ook dieren lijden onder tropische temperaturen
Deze tekst stond vanmorgen op het persagentschap Belga :
Hitte: ook dieren lijden onder tropische temperaturen
De dierenwelzijnsinspecteurs van de federale overheidsdienst Volksgezondheid kregen de afgelopen warme dagen een groot aantal klachten te verwerken over dieren die in de hitte in de weide staan. Deze stijging van het aantal oproepen is een jaarlijks terugkerend fenomeen bij extreme weersomstandigheden, zoals grote hitte en felle kou, laat de overheidsdienst in een persmededeling weten.
Net als mensen kunnen ook dieren die bij zeer hoge temperaturen buitenstaan, last krijgen van de warmte. Het is belangrijk dat deze dieren over schaduw kunnen beschikken, zegt de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid. Een aangepast schuilhok in de weide of natuurlijke bescherming van bomen, hagen of struiken kan voldoen. Een nadeel van natuurlijke beschutting is echter dat deze vaak stekende insecten huisvesten en de dieren zo voor een dilemma plaatsen. Dieren die in een weide zonder schaduw staan, worden best binnengehaald of verplaatst naar een andere locatie. "Het is bovendien heel belangrijk dat de dieren beschikken over vers drinkwater, want ook zij moeten voldoende drinken bij warm weer", aldus de dienst. Ook huisdieren kunnen last hebben van de warmte. De dienst Dierenwelzijn vraagt om ook voor hen een beschutte plaats en voldoende drinkwater te voorzien. "Het opsluiten van een hond in een ongeventileerde auto is helemaal uit den boze." Specifiek voor paarden werkt de Raad voor Dierenwelzijn in opdracht van minister Onkelinx aan voorschriften voor het houden ervan op weiden, precies omdat voor deze diersoort de meeste klachten ingediend worden. De voorschriften worden dit najaar gepubliceerd.
Tijgers zijn in mindere mate familie van leeuwen, luipaarden en jaguars dan die drie laatste katachtigen familie zijn van elkaar. Dat blijkt uit een studie.
De genetische analyse heeft ook uitgewezen dat de tijger 3,2 miljoen jaar geleden begon te evolueren en dat hij het meest gerelateerd is aan de sneeuwluipaard.
Leeuwen, luipaarden en jaguars zijn het meest verwant aan elkaar. Hun voorvader splitste zich 4,3 tot 3,8 miljoen jaar geleden van anderek katachtigen af.
3,6 tot 2,5 miljoen jaar geleden begon de jaguar te evolueren, terwijl leeuwen en luipaarden 3,1 tot 1,95 miljoen jaar geleden hun eigen weg gingen.
Voorvader
Tegen die tijd was de tijger al ontstaan. De voorvader van de tijgers en sneeuwluipaarden splitste 3,9 miljoen jaar geleden op. 3,2 miljoen jaar geleden begon de tijger zich dan tot een unieke soort te ontwikkelen.
De tijger en de sneeuwluipaard worden door de onderzoekers als "zustersoorten" beschouwd. Beiden zijn bedreigd.
Onze voorouders gingen al miljoenen jaren eerder aan land dan eerst werd aangenomen.
In een verlaten steengroeve in het zuiden van Polen zijn de oudste sporen gevonden van een van de eerste primitieve viervoeters die op het land leefden. De voetafdrukken zijn 395 miljoen jaar oud en zijn zowat 18 miljoen jaar ouder dan de vroegst bekende gelijkaardige fossielen.
Volgens wetenschappers werpt de vondst een nieuw licht op een van de meest belangrijke veranderingen in de evolutie: het moment waarop waterdieren aan land gingen en zich tot zoogdieren evolueerden.
Volgens een rapport in het magazine Nature maken de sporen een duidelijk onderscheid tussen 'handen' en 'voeten' en volgen ze elkaar in een diagonale richting zonder aanwijzingen dat er een lichaam op de grond werd meegesleept.
Ook de plaats waar de fossielen gevonden zijn is verrassend. Vroeger werd aangenomen dat viervoeters aan land kwamen uit rivieren en meren. Dat de vindingsplaats vrij dor is, zou wel eens kunnen betekenen dat ook vissen uit de zee aan land gingen.
Een Engelse schooljongen en zijn moeder hebben de manier gevonden om makkelijk te kunnen communiceren; ze geven berichten door via hun hond.
Jason Warman (11) kan niet spreken of horen. Hij en zijn moeder Michelle gebruiken hun zwarte Labrador Violet als medium.
"De meeste moeders kunnen aan de trap gaan staan en hun kind roepen wanneer zich dat in de slaapkamer bevindt. Maar Jason kan niet horen", aldus de moeder, die daarom boodschappen als "het eten staat klaar" in een handtasje stopt dat rond de nek van de hond hangt.
In het tasje zit ook een potlood, zodat Jason zijn antwoord kan schrijven en Violet weer naar zijn moeder kan sturen.
Dierenliefhebbers vallen ofwel voor honden, ofwel voor katten. Slechts zelden voor allebei. Het wetenschap- pelijke tijdschrift New Scientist' heeft nu, aan de hand van 11 proeven, beslist wie van de twee het beste huisdier is. De hond wint, met een snuitlengte voorsprong. Frans De Smet
De hersenen van een doorsneehond wegen 64 gram, die van een gemiddelde kat 25 gram. Maar honden zijn doorgaans groter en zwaarder. In verhouding tot hun gewicht winnen katten deze vergelijking met een snorhaar voorsprong. Maar ze winnen overtuigend als je het aantal neuronen hersencellen vergelijkt. Die neuronen zijn een betere graadmeter voor de rekenkracht van hersenen. Een kat telt 300miljoen neuronen in haar cortex, het actieve deel van de hersenen, tegenover maar 160miljoen bij honden. Ter vergelijking: een doorsnee mens beschikt over zo'n 100miljard neuronen.
Test 2: huisvrienden
Hoe lang delen katten en honden ons dak? Bij de oude Egyptenaren waren katten populaire huisdieren vanaf 3.000 voor Christus. Maar waarschijnlijk zijn tamme katten even oud als de landbouw: zodra boeren graan begonnen op te slaan in schuren, ergens in een ver verleden in Mesopotamië, trokken die schuren allerlei ongedierte aan, en dus ook wilde katten. Wanneer die katten van de schuur verhuisden naar een plekje bij het haardvuur, valt niet exact te achterhalen. Het oudste graf van een mens met daarin ook een kat is 9.500 jaar oud, en ligt op Cyprus. Toen waren honden al veel langer getemd. De allerlaatste DNA-vergelijkingen met wolven maken gewag van oerhonden in China waar ze niet als trekbeest werden gekweekt maar als keurvlees voor op tafel.
Test 3: verknochtheid
Dat honden zich sterker aan hun baasje hechten dan katten is duidelijk. Honden leven in roedels, katten zijn onafhankelijker eenzaten. Het temmen van honden had een opmerkelijk neveneffect: puppy's van viermaanden verkiezen hun baasje boven het gezelschap van andere honden. De band tussen een hond en zijn baasje wordt door wetenschappers vergeleken met de band tussen moeder en kind. Honden demonstreren dezelfde verlatingsangst als een kind zodra het baasje/de moeder uit het gezichtsveld verdwijnt. Iets gelijkaardigs valt niet te verwachten van katten.
Test 4: populariteit
Hoeveel katten en honden houden we er op na? Het antwoord zou meteen met zekerheid leren aan wie we de voorkeur geven. Er zijn geen wereldwijde cijfers beschikbaar, maar als je alleen de top tien van de kattenlanden' in aanmerking neemt, komt je uit bij zowat 204 miljoen katers en kattinnen. Doe dezelfde oefening in de top tien van hondenlanden' en je haalt geen 173 miljoen stuks.
Test 5: verstand
De slimste hond ter wereld', de bordercollie Rico, verstaat' meer dan 200 woorden. Alle honden begrijpen veel van onze gebaren. Wijs voedsel aan met een uitgestoken vinger of een hoofdknik, en Bobbie vindt zijn kluif. Het klinkt eenvoudig, maar een chimpansee kan het niet. Honden onderhouden oogcontact wat wolven niet doen om uit onze gelaatsuitdrukkingen aanwijzingen af te leiden. En zelf wijzen ze met hun blik dingen aan.
Adam Miklosi van de universiteit van Boedapest veronderstelt dat katten ook verstand' hebben, alleen zijn ze veel te eigenwijs en koppig om hun kunstjes te demonstreren. Bobbie wint: als voedsel verstopt zit, zal hij meteen komen bedelen.
Test 6: probleemoplosser
Noch honden noch katten blinken hierin uit. Maar volgens de wetenschappers winnen honden ook deze test hoewel ze volgens sommigen onhandiger zijn dan hun voorouders, de wolven, die een derde meer hersenen hebben. Wolven kunnen bijvoorbeeld leren een deur te openen als ze gezien hebben hoe een andere wolf dat doet iets wat honden niet kunnen. Wat hier de doorslag geeft, is de handigheid van de blindenhond: daar kan een kat niet aan tippen.
Test 7: spreken
Dieren spreken niet meer sinds de val van Adam en Eva. Maar vrijwel alle zoogdieren maken geluiden met een betekenis. Honden en katten trekken onze aandacht met geluidssignalen. Katten hebben een beperkter repertoire dan honden die blaffen, grommen en piepen en daarmee meer gevoelens' kenbaar kunnen maken. Maar het miauwen en spinnen van katten werkt harder in op gemoed.
Test 8: speurneus
Een makkie voor honden. Ze laten zich bijzonder goed africhten door middel van beloningen. Katten doen dat hoegenaamd niet.
Test 9: zintuigen
Zowel katten als honden hebben uitstekende zintuigen. In het zien van kleuren doen ze het slechter dan wij, maar als oude jagers zien ze veel beter bewegingen. De doorsneekat ruikt beter dan de doorsneehond, met uitzondering van de bloedhond. Ze ziet veel beter in het donker. En ze hoort nog beter hoge tonen.
Test 10: milieubewustheid
De ecologische pootafdruk' van katten is veel kleiner dan die van een hond. Vooral omdat honden veel meer consumeren dan katten. Een doorsneehond heeft een pootafdruk' van 0,84 hectare, een kat komt toe met 0,15 hectare.
Test 11: nut
Honden jagen, hoeden en waken. Ze ruiken drugs, lijken en bommen. Ze leiden doven en blinden. Ze trekken sleeën, of redden mensen vanonder een sneeuwlawine. Ze voorspellen soms aardbevingen. Katten beperken zich vooral tot het vangen van muizen. Op gevaar af alle kattenliefhebbers te schofferen, fluit New Scientist dit kat-en-hondenspel af in het voordeel van de hond.
Honden slaan groen uit na het eten van chemisch afval
Honden slaan groen uit na het eten van chemisch afval
Een troep van zo'n twintig zwerfhonden is groen uitgeslagen nadat ze blijkbaar de foute dingen gegeten hebben op een illegaal stort nabij het Russische Jekaterinenburg. Dat meldt het persbureau RIA Novosti.
Volgens de politie werd op het stort chemisch afval gedumpt. Wie dat spul daar gestort heeft, is niet bekend. De lokale autoriteiten hebben de opdracht gekregen het vuile boeltje op te ruimen.
Smaragd De groene honden werden voor het eerst gespot door Alexei Bukharovsky uit het plaatsje Shuvakish. "Die honden lopen hier wel vaker rond. Normaal zien ze er eerder ros uit, maar nu zagen ze zo groen als smaragd. Ik dacht dat het om een grap ging, maar het bleek bittere ernst". Wat er nu met de groene honden moet gebeuren, is niet bekend. (eb)
Vrouwen die op zoek zijn naar een wondermiddel tegen rimpels slaan best een babbeltje met hun huisdier. Volgens dermatologe Jessica Wu is een huisdier zelfs het allerbeste middel tegen rimpels.
Wanneer je tegen je huisdier je zorgen vertelt, vermindert je gelaatsuitdrukking en daalt je bloeddruk. Daardoor belast je je hart en lichaam niet alleen minder, het helpt ook de vorming van rimpels te voorkomen.
"Praten met een huisdier maakt je rustig. En daar kan de huid maar bij varen. Je gezichtsuitdrukkingen zijn meer ontspannen en dat is vooral rondom de ogen te merken", besluit Wu.
BERGEN OP ZOOM - Met een foto van een klein poesje dat zichzelf in de weerspiegeling van een ruit bekijkt, heeft de 13-jarige Piet Brouwer uit Bergen op Zoom donderdag de Kids voor Animals fotowedstrijd gewonnen. De Dierenbescherming reikt de prijs jaarlijks uit.
Piet kreeg het nieuws donderdag te horen van niemand minder dan Sinterklaas. Het jongetje voelde zich nogal overvallen door de goedheiligman. Hij bekende spontaan dat hij twee dagen eerder huiswerk voor Nederlands had overgeschreven. Dat wist Sint nog niet, wel dat Piet een dag eerder met vuurwerk bezig was geweest, aldus de Dierenbescherming.
De jonge fotograaf wint een digitale camera en een gezinsabonnement op Ouwehands Dierenpark. Piets foto werd gekozen uit meer dan drieduizend inzendingen. De Dierenbescherming reikt de prijs jaarlijks uit aan de mooiste 'diervriendelijke' foto; zo worden foto's van dieren met mutsjes op niet geaccepteerd. (ANP)
De Chineese panda Wang Wang logeert samen met Funi tien jaar lang in Australië. ANP
ADELAIDE - Twee panda's krijgen in de dierentuin van Adelaide in Australië de komende tien jaar een speciale behandeling om te voorkomen dat ze door de hitte bevangen raken. De dieren uit China werden in een speciaal konvooi met koelruimtes naar de zoo gebracht. Dat meldden plaatselijke media zaterdag.
De dierentuin heeft ook een speciaal verblijf ingericht voor Wang Wang (4) en Funi (3). De panda's worden onder meer voorzien van gekoelde stenen, zodat ze zich kunnen handhaven in het Australische klimaat. Deze zomer wordt naar verwachting bloedheet, zelfs voor Australische begrippen.
De twee dieren blijven voorlopig in quarantaine. Vanuit China hebben ze bamboestengels meegekregen, waar ze een tijdje mee vooruit kunnen. Vanaf half december kan het publiek de zwart-witte beren bewonderen. De dierentuin hoopt dat Wang Wang en Funi zich zullen voortplanten. (ANP)
ANTWERPEN - Waterschildpadden en brulkikkers hebben zich comfortabel genesteld in onze natuurgebieden. De grachten aan de forten rond Antwerpen zijn de thuis geworden van roodwangschildpadden. 'Aan het fort van Edegem zitten gemakkelijk zeventig tot tachtig roodwangschildpadden', zegt Eddy. 'Die zijn er vooral gedumpt door mensen die kleine waterschildpadjes in huis halen en de beestjes na een tijd beu zijn. Onlangs nog hebben we een vraag gekregen om roodwangschildpadden te vangen in het kleine natuurgebiedje Wolvenberg in Berchem.'
'Gelukkig zijn de beesten nog niet in staat om hier te kweken', zegt Jos. 'Dan zou het helemaal een probleem worden. Roodwangschildpadden zijn overigens verboden. In principe kun je ze dus niet meer vinden in de winkel. Maar wat doen sommige handelaars? Ze voeren nu de geelwangschildpad in, alleen het streepje aan de koop verschilt, voor de rest is het probleem hetzelfde.'
Een exoot die zich wel kan voortplanten in ons klimaat is de brulkikker. 'Zo groot als een klein brood en een vreselijke lawaaimaker', zegt Jos. 'In het Zammels Broek, bij Geel, is het een echte plaag. De kikkers zijn een grote bedreiging voor onze inlandse dieren. Ze eten kleinere kikkers en salamanders gewoon op. Zelf hebben ze geen vijanden.'
Net als hun baasjes kunnen nu ook honden, katten en vogels plaatsnemen op de sofa van de gedragstherapeut. Die gaat de dieren en hun baasje helpen om met afwijkend gedrag om te gaan. Eigenaars van huisdieren met een gedragsprobleem kunnen zich vanaf maandag melden bij de Gedragskliniek voor Dieren, onderdeel van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.Voor de Gedragskliniek is een verwijsbriefje van de dierenarts nodig. In Utrecht bekijken specialisten eerst of er een fysieke verklaring is voor het afwijkende gedrag, zoals bijten of krabben. Verstoorde communicatie tussen mens en dier, zoals de wetenschappers het noemen. Als er geen medische verklaring is, bekijken gedragstherapeuten het dier. Ook analyseren ze foto's en filmpjes van de thuissituatie. Als de therapeuten denken dat de relatie tussen mens en dier hersteld kan worden, zorgen zij voor een doorverwijzing naar een gedragstherapeut in de omgeving van het baasje. (DWM)
20/11 De buitengewone vorm van een giraf heeft wetenschappers al veel vragen bezorgd. Hoe slagen de dieren er in om bloed in hun hoofd te krijgen, dat twee meter van het hart verwijderd is?
Het hart moet de druk van de hoeveelheid bloed in de lange nek aankunnen en bovendien de neerwaartse druk die de zwaartekracht uitoefent, overkomen.
"Het hart is feitelijk best klein. Kleiner dan je zou verwachten in dieren van die omvang. De wanden van het hart zijn echter zeer dik", zegt professor Graham Mitchell van het Centre of Wildlife Studies in het Zuid-Afrikaanse Onderstepoort. "Dat kleine hart is echter zeer krachtig en zorgt voor een hoge bloeddruk."
De wanden van de aderen worden bovendien dikker naarmate de giraf ouder wordt en de nek groeit. Dit voorkomt het scheuren van de aderen wanneer de druk toeneemt.
Voordelen
De reden voor de lange nek heeft wellicht te maken met de resem voordelen die er aan verbonden zijn, zoals grazen van vegetatie waar andere dieren niet aan kunnen, het regelen van de lichaamstemperatuur en een grotere waakzaamheid.
Safaripark de Beekse Bergen heeft er een neushoorntje bij. Vanmorgen is er een meisjesneushoorn geboren, maar ze heeft nog geen naam.
Moeder Dounia gaf al vijf dagen signalen dat de bevalling eraan zat te komen, maar op het moment suprème was er geen verzorger in de buurt: "We hebben er niets van gezien", zegt een van de verzorgers. "Om half 8 was er nog niets te zien. De verzorger ging daarna een andere stal schoonmaken en toen hij terugkwam, was ze ineens geboren."
Dounia was anderhalf jaar zwanger. Ieder jaar worden in Europa maar vijf neushoornbaby's geboren, dus de bevalling is vrij bijzonder.
Moeder en dochter maken het goed. Over een paar dagen krijgt de kleine een naam en kan ze naar buiten om zich aan de bezoekers te laten zien.
Hij was zeer temperamentvol en verzaakte nooit aan zijn plicht. Maar na 1,2 miljoen nakomelingen te hebben verwekt, is fokstier Himster Grandprix ingeslapen.
De stier van de Nederlands-Belgische fokkerijvereniging werd 12,5 jaar, meldt het Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw.
Himster Grandprix begon in 2002 aan zijn carrière. Hij stond vrij snel bekend voor de goede uiers die zijn nakomelingen kregen. Daarmee was hij erg gegeerd voor het dekken van melkkoeien. Een jaar geleden kwam hij zo aan zijn miljoenste dosis sperma.
Den Haag - Vrouwen denken bij een ramp vaker dan mannen als eerste aan hun huisdieren en niet aan hun gezin.
Dat blijkt een uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Waar één op de twintig mannen als eerste aan kat, hond of goudvis denkt, is dat bij vrouwen één op de negen.
Ramp
Mannen zeggen zich vaker dan vrouwen eerst in te zullen zetten voor de veiligheid van hun gezinsleden. Vrouwen letten er wel op dat iedereen bij een ramp binnen is, terwijl mannen sneller de radio of tv aanzetten. Bij een ramp wordt de partner als eerste gewaarschuwd, daarna de kinderen en de ouders.
Ruim zeventig procent van de bevolking denkt dat de kans op een noodsituatie het grootst is in de grote steden. Uit het onderzoek blijkt ook dat nog maar een kwart van de bevolking voorbereidingen heeft getroffen voor een ramp of noodsituatie.
TEXEL - Op de sorteerband van de TX68 zijn elf doornhaaitjes geboren. De moederhaai was gevangen en werd schoongemaakt, waarbij de nog levende jongen tevoorschijn kwamen. De jonge haaitjes zijn naar Ecomare gebracht.
Doornhaaien zijn eierlevendbarend. Dat betekent dat de eieren zich in het lichaam van de moeder ontwikkelen en uitkomen. De draagtijd van doornhaaien bedraagt 18-22 maanden, het langst van alle gewervelde dieren. Doornhaaien kunnen een imposante leeftijd van wel 25 jaar bereiken. Ze leven en jagen in groepen in alle gematigde en subtropische kustwateren, dus ook in de Noordzee.
De haaitjes van de TX68 stonden op het punt van geboren worden, want ze waren wel 25 tot 30 cm lang en hadden geen dooierzak meer onder hun lichaam hangen. Bij Ecomare zwemmen de haaitjes voorlopig nog achter de schermen. Ze worden gevoerd met kleine stukjes vis. De jonge haaitjes zullen in de nabije toekomst naar het zeeaquarium worden verplaatst. Ze worden dan naast de al in Ecomare aanwezige hondshaaien de tweede haaiensoort in het zeeaquarium.
Expeditie Schotse wetenschappers hebben het voor elkaar gekregen om in de buurt van Nieuw-Zeeland een zeldzame vissoort in beeld te brengen op een diepte van ruim zeven kilometer. De vissen zijn gefotografeerd in de Kermadectrog, een kilometersdiepe spelonk die de zeebodem voor de kust van Nieuw-Zeeland splijt. De vissen zwommen rond op een diepte van 7560 meter. Geen enkele andere vis op het zuidelijk halfrond leeft zo diep onder water. De dieren zijn roze van kleur en hebben een bolvormig lichaam dat uitloopt in een lange staart. De soort luistert naar de Latijnse naam Notoliparis kermadecensis. De onderzoekers van het aan de Universiteit van Aberdeen gelieerde Oceanisch Laboratorium brachten de vissen in beeld met een fotocamera die was bevestigd aan een onbemande duikboot. Er zijn geen filmbeelden gemaakt van de dieren, omdat de peperdure apparatuur aan boord van de onderzeeër bij een eerdere afdaling in zee al beschadigd was geraakt. De filmexpeditie in de Kermadectrog was onderdeel van het zogenaamde Hadeep Project, een ambitieuze onderneming waarbij wetenschappers de diepste troggen van de wereldoceanen verkennen om zo onbekende of zelden waargenomen levensvormen in kaart te kunnen brengen.
Trogbewoners Eerder werden in de buurt van Japan vergelijkbare vissen (die wel behoren tot een andere soort) gefilmd, maar dan op een diepte van 7700 meter in de iets minder diepe Japantrog. Het intrigerende is dat beide troggen gekoloniseerd lijken te zijn door vergelijkbare vissen. Die vissen zijn op hun beurt waarschijnlijk weer geëvolueerd uit een voorouder die in ondieper water leefde, verklaart expeditieleider Monty Priede. Volgens Priede zullen gewone stervelingen de vissen nooit in levenden lijve tegenkomen: Je zult deze vissoorten nooit buiten de troggen aantreffen. Ze occuperen een hele specifieke ecologische niche en zouden in ondiepere, open wateren niet gedijen, verklaart Priede.