Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
11-12-2008
De Australische Labradoodle
De Australische Labradoodle
Algemeen
De Australische hondenfokker Wally Cochran was in de jaren '70 degene die een poedel met een labrador kruiste. Deze Labradoodle had nog niet de antiallergische vacht die de huidige Labradoodle heeft. Pas toen Tegan Park verder ging met het werk van Cochran en soorten zoals Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniels toevoegde ontstond de Australische Labradoodle die we nu kennen.
De Labradoodle is in eerste instantie gefokt als hulphond voor allergische hulpbehoevenden. De labrador wordt vaak gebruikt als hulphond en de poedel, die daar minder geschikt voor schijnt te zijn, heeft een vacht die geen allergische reactie opwekt. Door deze twee te kruisen wilde men een hulphond creëren voor deze groep hulpbehoevenden.
Doordat de Australische Labradoodle (na veel kruisen) niet verhaart en geen lichaams- of vachtgeur afgeeft, is de hond voor 98% van de allergische of astmatische hulpbehoevenden geschikt. Een Labradoodle heeft alleen zijn antiallergische vacht als het een nakomeling is van twee andere Labradoodles.
Mensen met een allergie voor honden kunnen daarnaast kiezen voor bijvoorbeeld een Poedel, een Maltezer of een Portugese waterhond. Dit zijn erkende rassen die eenzelfde soort vacht hebben. Het karakter verschilt uiteraard wel tussen deze rassen.
Karakter
Doordat de Australische Labradoodle in eerste instantie als hulphond is gefokt, is het een hond met een grote ¨will to please¨. De willen graag het baasje tevreden stellen. De eigenschappen die verschillende eigenaren noemen zijn: opgewekt, energiek, vriendelijk, intelligent, sociaal, aanhankelijk, dol op kinderen en eenvoudig te trainen.
De Labradoodle kan vervelend en verveeld worden als hij niet getraind wordt. Het is een intelligente hond die geschikt is voor verschillende hondensporten.
Uiterlijk
De Labradoodle is een compacte, atletische hond. Hij heeft hangende oren en een sabelvormige staart. Er zijn drie verschillende groottes van Labradoodles.
De miniatuur is 35 - 43 cm. en weegt 7 - 13 kilo
De medium is 43 - 53 cm en weegt 13 - 23 kilo
De standaard is 53 - 63 cm en weegt 23 - 30 kilo
Er komen drie soorten vacht voor, waarvan twee gewenst zijn (de derde is niet antiallergisch). Dat zijn de wolvacht en de fleecevacht. De wolvacht lijkt op de vacht van een poedel terwijl de fleecevacht opener is en daardoor minder onderhoud nodig heeft. Beide soorten moeten regelmatig geborsteld worden (minstens 2x per maand).
De vacht komt in veel verschillende kleuren voor en hoort effen te zijn. Kleuren die voorkomen zijn: wit, crème, abrikoos, café, rood, zilver, goud. blue, bruin, zwart.
De Labradoodle wordt niet erkend door het FCI.
Labradoodle hype
Door de hype op Labradoodles zijn er veel (brood)fokkers die de kruising van een poedel en een labrador onterecht verkopen als een Labradoodle. Voor mensen die deze hond aanschaffen omdat ze allergisch zijn is dit heel vervelend.
Als je een Labradoodle aan wilt schaffen, wees er dan zeker van dat je bij een eerlijke fokker koopt. De Australische Multi Generatie Labradoodles website geeft een overzicht van fokkers die fokken met lijnen van de authentieke Australische Labradoodle.
Door de opkomende populariteit en de weinige fokkers die Nederland kent, moet je rekenen op een wachttijd van ongeveer 1,5 jaar.
(klik maar op de woorden in het blauw voor nog meer informatie)
Thermogram van een vliegende hond in winterslaap; de vleugels lijken een soort isolatiedeken, ook valt op dat de neus koeler is dan de rest van het lichaam.
De winterslaap is een staat van voortdurende hypothermie (te lage lichaamstemperatuur). Dit kan meerdere dagen en zelfs enkele weken duren. Het evolutionaire voordeel van het houden van een winterslaap is dat een dier tijdens de winter kan overleven, zonder energie te hoeven besteden aan het zoeken van voedsel, dat dan moeilijk te vinden is. Door in winterslaap te gaan houden sommige dieren hun energie juist vast.
Tijdens deze winterslaap vertraagt het dier zijn stofwisseling tot een zeer laag niveau. Dit is te bereiken door een verlaging van de lichaamstemperatuur en het ademhalingsritme . Door gebruik te maken van vetreserves die tijdens de actieve warmere maanden werden opgeslagen, kan het dier het zo langere tijd uithouden.
Sommige dieren die een winterslaap houden, bewegen enkele keren in hun slaap, andere dieren slapen het gehele seizoen aan een stuk door.
Van de Nuttalls nachtzwaluw is bekend dat deze (als een van de weinige vogels ) een winterslaap houdt. Ook sommige regenwormen houden een soort winterslaap.
Dieren die in het water leven kunnen onder of boven water een winterslaap houden. Zo doet de roodwangschildpad dit onder water. De schildpad graaft zich in de modder in, op de bodem van een vijver .
De beer staat bekend als een winterslaper, maar is dat niet. We spreken van winterrust. Zijn hartslag vertraagt weliswaar, maar zijn lichaamstemperatuur blijft vrij constant. Hij kan dan ook gemakkelijk wakker worden gemaakt. Andere niet-winterslapers die ten onrechte als zodanig worden aangezien zijn de das , de wasbeer en de opossum .
Alvorens een winterslaap te houden, eten de meeste soorten wonderbaarlijke hoeveelheden voedsel en slaan zo energie op in grote vetreserves. Sommige zoogdieren houden een winterslaap terwijl het vrouwtje drachtig is. De jongen worden geboren nadat het vrouwtje uit de winterslaap is ontwaakt.
Wanneer een dier in de zomer in een staat verkeert die op de winterslaap lijkt, wordt dit estivatie of zomerslaap genoemd.
Torpor lijkt ook op winterslaap (inclusief de hypothermie ), maar dan voor een kortere periode (enkele uren).
In oktober2006 beweerde de Japanner Mitsutaka Uchikoshi dat hij 24 dagen in een winterslaap had doorgebracht nadat hij in slaap was gevallen toen het begon te sneeuwen. Dokters die hem onderzochten beweerden dat zijn lichaamstemperatuur zou zijn gezakt tot 22°C. [1]
Twee ogen staren mij aan En breken mijn verdriet Komt voor mij staan en kwispelt even niet Een kopje op mijn schoot Een likje,zo lief en zacht De liefde is zo groot Ik streel de vacht De dieren in mijn leven ik hou van ze,zo veel De liefde die ze geven Zonder vooroordeel De honden leven mee Ze voelen alles aan Nooit zeggen ze nee En altijd naast me staan Trouw aan mijn zij al voel ik me alleen Ze maakt mij zo blij Dan weet ik weer waarheen En door die lieve hondengroet Voel ik me weer mens