Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
12-09-2009
Ransuil ( Asio otus )
Ransuil ( Asio otus )
Beschrijving
De ransuil heeft een lengte van 31 cm en weegt 250 tot 300 gram. De spanwijdte bedraagt 84 tot 95 cm. Zeer opvallende kenmerken zijn de lange, vaak steil omhoog gerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. De oorpluimen kunnen echter, wanneer de vogel niet gestoord wordt, bijna helemaal plat gelegd worden. Het verenkleed is aan de bovenkant geelbruin met donkere, op boomschors lijkende tekening, aan de onderkant licht roestgeel met opvallende, donkere lengtestrepen en fijne, donkere dwarsbanden. De geelwitte gezichtssluier is aan de zijkanten donker omrand, tussen de ogen door de scherphoekige voorhoofdbevedering en de witachtige wenkbrauwen, V-vormig onderbroken. Mannetjes en vrouwtjes zijn uiterlijk nauwelijks van elkaar te onderscheiden.
Gedrag
Ransuilen zijn vooral 's nachts actief. Ze verlaten tijdens de broedperiode het dagverblijf ongeveer een halfuur na zonsondergang, ten tijde van het grootbrengen van de jongen ook wel vroeger. Overdag zit de ransuil rechtop in een zeer slanke houding op een tak van een boom, dicht tegen de stam aan, waartegen hij met zijn schorskleurige veren nauwelijks afsteekt. In de herfst en winter leeft de ransuil vaak in troepen op gezamenlijke roestplaatsen met tot 30, in strenge winters soms meer dan 100 uilen. Het weg vliegen in de avond voor de jacht is dan meer afhankelijk van het afnemende licht dan van het tijdstip.
Voortplanting
Annexeert een nest van een andere vogel of eekhorn; broedtijd maart/april. Grootte van het nest 4-6 eieren, broedduur 24-28 dagen, nestperiode jongen 18-25 dagen. Vrouwtje broedt vanaf het eerste ei. Ransuilen zijn monogaam en zoeken elk seizoen een nieuwe partner.
Ransuil - Kuiken
Voedsel
Hoofdzakelijk muizen, maar ook kleine vogels, insekten, reptielen, amfibieën, vissen, krabben, wormen en weekdieren.
Geluid
Alarmroep 'oewek', ook aangeregen; klagend, zuchtend 'oe-oe-oe', ook keffende en jammerende geluiden. Bedelroep van de jongen, langgerekt, ver hoorbaar 'pieieiei-eh".
Verspreiding
De ransuil komt voor in bosachtige gebieden met naaldbomen en open terreinen. In de winter verblijven ransuilen graag in elkaars gezelschap. In hun roestplaatsen (naaldbomen, struiken, wilde hagen) rusten ze soms in grote groepen tot wel 100 exemplaren.
Vlucht
Vliegbeeld gekenmerkt door de smalle, lange vleugels en de dikke kop. Typische zwakke en schommelende vlucht.
Hebben jullie ook opnieuw zoveel last van heel veel rotvliegen ? Er zit er hier momenteel een rond mij te zoemen en ik krijg ze maar ni!et te pakken Waarschijnlijk zit de uitzondelrijk mooie zomer er voor iets tussen, maar ik kan ze missen hoor! Willen jullie iets meer weten over die voor mijn part ongewenste huisdieren, kijk dan even in het artikel hieronder dat ik ook vond op de natuur.be
Bij de mannelijke huisvlieg raken de grote ogen elkaar, de ogen van het wijfje liggen een eindje van elkaar. De huisvlieg wordt ook vaak kamervlieg genoemd.
Deze vlieg, die overal algemeen is, heeft een lengte van 7 - 9 mm. Over het grijze borststuk lopen vier zwarte lengtestrepen en het achterlijk heeft aan de zijkant grote gelbruine vlekken. De huisvlieg heeft géén steekapparaat.
Huisvliegen zijn cultuurvolgers, ze zijn over de hele wereld in de nabijheid van mensen te vinden. Vooral in stallen en op vuilnisbelten komen ze vaak in grote aantallen voor.
Deze warmteminnende vliegen zijn overdag voortdurend op zoek naar voedsel dat ze met hun brede zuigsnuit op kunnen nemen, bij voorkeur suikerhoudende vloeistoffen. Vaste stoffen worden vloeibaar gemaakt voor ze worden opgezogen. De wijfjes leggen hun eitjes op half vergaan organische materiaal, met name dierlijke mest.
De bleke, pootloze en naar achteren dikker wordende maden leven in in rottende en bedervende stoffen waarmee ze zich voeden. Als ze een lengte van ruim 1 cm bereikt hebben, verpoppen ze zich in een roodbruin, tonvormig omhulsel. Onder gunstige omstandigheden duurt het ongeveer een week voor de maden volwassen zijn. Huisvliegen kunnen als volwassen insect, als larve of als pop overwinteren.
Hierboven de cyclus van de huisvlieg (Musca domestica) Bij de huisvlieg wordt de laatste huid van de larve hard en vormt een tonvormig omhulsel. Hierin verpot de larve zich, waarna het volwassen insect uitkomt.
De huisvliegen zijn nogal honkvast en verplaatsen zich niet veel verder dan circa één kilometer van hun geboorteplaats. De huisvlieg is een gevaarlijke overbrenger van ziektekiemen uit vuilnisbelten, vooral maag- en darmziekten worden overgedragen. Per jaar kunnen zich in de openlucht vijf generaties huisvliegen ontwikkelen, in warme stallen zelfs tien tot vijftien generaties. één enkel wijfje legt in de loop van haar leven, (dat ongeveer twee maanden duurt) maximaal 2000 eitjes.
In de jaren '70 had ik in Congo wel erg bizarre huisdieren, die niet altijd even gewenst waren, nl gekko's (die waren okay) en vliegende kakkerlakken. Ik probeer hier even een foto tussen te zetten Als jullie ze in het groot willen zien kan dat op