Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
06-07-2008
Trucjesdoos voor los wandelen
Trucjesdoos voor los wandelen
*De teksten over hondengevechten hebben betrekking op de normale hondenrassen die een bijtrem hebben. Voor bloedlijnen uit vechtrassen waar de bijtrem is uitgefokt of voor gestoorde honden zijn de raadgevingen niet van toepassing en is het aangeraden de confrontatie te vermijden.
Tom is een langharige Duitse herder geboren in 1997. Sinds hij pup was heb ik met hem jarenlang cursussen hondengedrag, congressen en workshops afgelopen, mijn schuif ligt vol certificaten en er staat nog een pak boeken te wachten... en Tom, die vindt nog altijd maar 3 dingen belangrijk : loslopen, konijnen vangen en pakwerk.
Door de jaren heen heeft hij mij zo een lijst van trucjes geleerd om honden te begrijpen als je los gaat wandelen.
Tom's 10 hondse geboden
Geef geen eten voor de wandeling en neem verschillende verse snoepjes mee : stukjes vlees, kaas, nicknacks om te belonen als je de hond toch eens moet roepen. Roep hem alleen als het écht niet anders kan, als er bvb gevaar dreigt. Honden roepen elkaar nooit tenzij de pups in gevaar zijn. Je verlaagt je positie door hem te roepen. Verstop je regelmatig en leer hem op te letten. Sta je ver, beweeg dan even je armen of je lichaam : een hond ziet slecht een stilstaand beeld.
Spreek niet tot hem zonder reden : honden leven in stilte met elkaar en communiceren met bewegingen van het lichaam. Waarom blijven mensen de honden met woorden commando's geven terwijl zij veel beter handgebaren verstaan. Om aan elkaar duidelijk te maken dat ze een bepaalde richting gaan inslaan, kijken ze eerst in die richting, keren zich dan demonstratief om en stappen snel weg in die richting. Maak het hem verstaanbaar en doe hetzelfde : stap met een boog weg in de richting waar je hem wil hebben. Als je blijft staan en hem roept, zal hij het minder goed begrijpen dan als je je rug keert en weg stapt zonder spreken.
Een andere hond strelen of voedsel geven is afschuwelijk t.o.v. je hond : je verheft de vreemde hond tot een hogere rang, die enorme fout mag nooit gemaakt worden door een roedelleider, je eigen hond zal de vreemde hond moeten aanvallen om de rangorde te herstellen, en hij heeft gelijk !
Benader elkaar zijdelings en respectvol in een boog zoals honden doen, recht op elkaar aflopen geeft fixerend oogcontact en daagt uit.
Blijf niet stilstaan, praat al wandelend : bij stilstaan bouwen honden hun territorium op met als gevolg een grotere waakzaamheid, stress en kans tot uitvallen.
Grommende honden : normaal gedrag.
Als reuen elkaar traag benaderen en fixeren, peilen ze elkaar rangorde. Door grommend stijf rond elkaar te draaien en te besnuffelen volbrengen ze hun ontmoetingsritueel. Dit ritueel duurt een paar minuten. Gun hen de tijd voor dit sociaal contact. Respecteer hun privacy door niet stil te staan of ernaar te kijken maar verder te wandelen.
Bij die rangordebepaling hoort U soms wat grommen. Reageer daar zeker niet op en stap door. Dit is een normale uiting van dominantie en wijst niet op agressie. Soms ontstaat even een schijngevecht : als U gewoon onverschillig zwijgend verder stapt lost dit zich vanzelf op, de honden DOEN ALSOF ze elkaar verscheuren (kijk naar wolvendocumentaires). Bij dit ritueel kan de ene zelfs hevig grommen en de andere gillend janken, maar zij raken elkaar praktisch niet door hun aangeboren bijtrem, het hondse ridderlijkheidsinstinct (*weggefokt bij vele staffords : bovenstaande tekst geldt dus niet altijd voor dit ras).
Een kleine verwonding is echter altijd wel het risico van een vrij leven, daar heeft mijn hond Tom zijn spaarpot voor. Ieder levenslustig kind komt met schaafwonden thuis, maar wil je de confrontatie toch vermijden, dan heb je 2 opties.
Vooraleer hij naar de hond gaat : wandel een andere richting uit en lok je hond op een vrolijke manier met een speeltje of stok.
Als hij al naar de hond gaat : loop weg zo snel je kan en verstop je; als hij je dan vindt moet hij een zeer hoge beloning krijgen zoals heel lekker eten, speeltje, stok en dit met laaiend enthousiasme dwz : je springt en gilt van blijdschap als een indiaan. De hoogste beloning in het leven van een hond is de adrenalinekick. Die vindt hij bij een conflict, jij neemt het hem af, geef hem die terug door hem zo op te winden. Gedragsleken zullen je voor gek aanzien, so what. Gedragskenners zullen je begrijpen.
Vechtersbaasjes !
Je veroorzaakt een gevecht als je het ontmoetingsritueel verstoort door :
- je hond te roepen (als je hond je op dat ogenblik gehoorzaamt zal de andere hond dit zien als vluchten en je hond aanvallen)
- de naam van je hond te zeggen, te blijven stilstaan of erger nog, erheen te gaan : je aandacht verstoort de rangorde en hitst op tot vechten.
Als het gevecht ontstaan is :
- zal de kans op verwonding het kleinst zijn : indien de eigenaars in tegenovergestelde richting weglopen
- zal de kans op verwonding het grootst zijn : indien de eigenaars blijven staan, naar de honden toe gaan, willen uit elkaar halen, roepen, trekken of slaan; de honden zien dit als meevechten, je verstoort de balans hond-hond en je neemt de bijtrem weg.
Een aangelijnde hond hoort niet in een losloopzone, de lijn geeft stress en belemmert zijn lichaamstaal, hij wordt niet begrepen door je loslopende hond en lokt agressie uit, vraag de aangelijnde hond los te maken of neem een andere richting.
Twee honden kunnen in gevecht raken op eigen territorium : in huis, dekreuen of fokteven bij de fokker als een kenneldeur niet goed gesloten werd, honden in het asiel ... Dit is een andere toestand dan buiten in het bos : voor de hond lager in rang ontbreekt hier de vluchtweg. Hij komt in noodweeragressie. Als het gevecht escaleert, dan is er voor de eigenaar geen andere oplossing, vooral bij grote honden, dan ze uit elkaar te halen. Bij teven en zeker 2 nestzusters kan het er op leven en dood aan toe gaan. Het is sterk afgeraden nestzusters of -broers in huis te hebben.
Vechtende honden zijn in survival drive of overlevingsdrang. Zij weten niet dat het hun baasje is die hen vastpakt en zullen in een reflex naar achter bijten.
Mogelijkheden :
Twee mensen zijn aanwezig :
Een jas kan over de honden gegooid worden om ze door het donker even te doen stoppen. Elk persoon neemt bij de achterpoten een hond op als was het een kruiwagen. De honden worden van elkaar weggesleept in cirkelvormige beweging. Zo moet de hond zijwaarts stappen om niet op de kin te vallen en hij kan zich niet omdraaien om de eigenaar te bijten. De honden zullen terug met elkaar willen vechten en moeten afgezonderd worden.
Eén persoon is alleen met twee vechtende honden :
Na het scheiden zullen de honden met hevigere agressie terug op elkaar vliegen : dit moet voorzien worden door vastmaken. De persoon legt een leiband in een lus rond de lende van een van de honden en schuift hem door de handlus om hem aan te trekken. De 2 honden hangen in elkaar. Hij trekt met de leiband traag beide honden samen naar een plaats waar hij de hond met de leiband kan vastmaken. Dan worden de achterpoten van de andere hond opgenomen en weggesleept van de vastgemaakte hond zoals hierboven uitgelegd. Het wegtrekken moet weer in cirkelbeweging gebeuren.
Wat ook werkt :
Een emmer water op hen gooien, de waterspuit op hen zetten, als U bij een water bent : de honden onder water dompelen, gelijktijdig bij de 2 honden : een straal water op de neus bijvoorbeeld met een grote injectiespuit of plantenspuit, peperspray, een straal van een haarlakbusje, een vinger steken in de anus, een prik van een naald in de neus.
Tip van Leny de bosheks http://blog.seniorennet.be/debosheks/ : een flesje ether uitschudden over de koppen van de vechtende honden. Dan beginnen ze half verdoofd te hoesten. Zo kan men ze redelijk gemakkelijk uit elkaar halen en apart zetten.
Wat niet werkt :
Men mag niet roepen, stoten met de elektrische varkensprikker, koeienprikker of stroomband, schoppen of slaan. De hond wordt enkel in een hogere drift gebracht. Hij zal bij de schok of schop denken dat de pijn komt van de andere hond en harder vechten of de veroorzaker willen bijten.
Dier en gezondheid: houdt u van uw hond? Bescherm hem dan!
Dankzij een aantal eenvoudige preventieve maatregelen kunt u uw viervoeter beschermen tegen heel wat virale, parasitaire en bacteriële aandoeningen. Of hoe u uw hond een lang en comfortabel leven kunt bezorgen!
Vaccinaties en dierengeneeskunde
Een jaarlijks vaccin beschermt uw hond tegen virussen en bacteriën. Bovenop de vaccinatie is een regelmatig bezoek aan de dierenarts een uitstekende gelegenheid voor een check-up. Zo kunnen eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk opgespoord worden. Vaccins beschermen uw huisdier tegen het virus van de ziekte van Carré, infectieuze hepatitis, parvovirose, het parainfluenza- virus (een van de verwekkers van kennelhoest) en hondsdolheid. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor kennelhoest (bordetella bronchiseptica) en ook leptospirose kunnen voorkomen worden door vaccinatie. Als uw hond in risicogebieden leeft of soms verblijft, dan kunt u de viervoeter laten vaccineren tegen een infectie van de rode bloedcellen (babesia) die verantwoordelijk is voor piroplasmose.
Antiparasitaire behandeling: eenvoudig en noodzakelijk!
Er zijn verschillende antiparasitaire behandelingen (in de vorm van een pipet) om uw huisdier te beschermen. Ze hebben niet allemaal dezelfde werking en ook niet dezelfde doeltreffendheid (al dan niet afstotend), maar uw dierenarts kan zeggen welk middel het meest geschikt is voor uw vriend. De meeste behandelingen beschermen hem tegen vlooien die verantwoordelijk kunnen zijn voor huidallergieën en de transmissie van wormpjes. Andere behandelingen hebben dan weer een tekenwerend effect. De parasieten kunnen, in functie van de streken waarin ze voorkomen, een aantal ziekten overdragen waaronder de ziekte van Lyme, piroplasmose en ehrlichiose. Wat de behandeling niét doet is het controleren van de huid van uw hond op de eventuele aanwezigheid van teken, na een wandeling bijvoorbeeld. Andere behandeling zijn doeltreffend tegen flebotoom (zandvliegje dat leeft in het zuiden van Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika). De vliegjes kunnen uw hond dirofilariose (hartwormpjes) bezorgen en leishmaniose.
Jacht op wormpjes
Honden kunnen darmwormpjes krijgen via besmette stoelgang, vlooien, kleine knaagdieren en ook van de moeder via de placenta of de melk. Er zijn twee soorten wormpjes die van elkaar verschillen qua uiterlijk: sommige zijn cilindervormig (toxocara, ankymlostoma, trichuris) terwijl andere plat zijn (dipilydium, taenia, echinoccocus). Al die wormpjes kunnen voorkomen of verwijderd worden met wormverdrijvende middelen in de vorm van sliktabletten. De aanwezigheid van wormpjes kan onopgemerkt blijven, maar het kan ook diarree veroorzaken, een opgezette buik, braken, een doffe vacht en gewichtsverlies. Sommige wormpjes kunnen ook overgedragen worden op de mens. Ook daarom is preventie en een goede handhygiëne noodzakelijk!
Het aantal orang-oetangs in Indonesië en Maleisië is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat heeft wetenschapper Serge Wich van de Great Ape Trust vandaag gezegd.
Sinds 2004 nam het aantal orang-oetangs op het eiland Sumatra af met bijna 14 procent, omdat hun habitat steeds kleiner wordt als gevolg van illegale houtkap en de uitbreiding van palmolieplantages. Op het eiland Borneo daalde de orang-oetang-populatie met ongeveer 10 procent, als gevolg van ontbossing.
Toch reden tot optimisme Niettemin is er reden tot optimisme, zei Wich. Initiatieven van de Indonesische regering om bossen en orang-oetangs te beschermen kunnen volgens hem de redding betekenen voor de overgebleven 61.600 orang-oetangs. (novum/ap/eb)
'Kung fu panda' zorgt voor veel reactie in China (Martina1)
'Kung fu panda' zorgt voor veel reactie in China
De animatiefilm 'Kung fu panda' maakt heel wat reacties los in China. Kunstenaars vragen zich er af waarom het Amerikanen gelukt is een film over hun cultuur te maken die zo geslaagd is, terwijl een nationale film dit nog nooit heeft kunnen evenaren. Ze roepen nu massaal op voor minder overheidsbeperking in de kunst, meldt het Chinese persbureau Xinhua. De panda is het nationaal symbool van China.
Dikke panda In de Dreamworks-film droomt een dikke panda ervan over vechtkunsten te beschikken. Volgens Chinese recensenten houdt de film zich trouw aan de Chinese cultuur en beschikt de rolprent over een goede dosis humor. "Ik vraag me sterk af waarom China niet in staat is een film te maken van dit kaliber", zei Wu Jiang, de president van het Chinese nationale operabedrijf, gisteren.
Cultuur Wu, die 'Kung fu panda' vergeleek met de Disneyfilm 'Mulan' uit 1998, stelde dat de film veel elementen van het Chinese boeddhisme en cultuur bevat. Zo wees hij op acupunctuur, tempels, kalligrafie, noedels en verschillende vechtsporten.
Niet iedereen enthousiast Een Chinees adviescomité van het parlement debatteerde afgelopen week over waarom China niet in staat is een dergelijke film te produceren. Toch is niet iedereen in China enthousiast over de film. Zo hebben sommige recensenten opgeroepen tot een boycot omdat buitenlandse filmmakers het nationale symbool van het land te gelde zouden maken
Tien miljoen euro 'Kung fu panda' is een grote hit in China. De film bracht de afgelopen twee weken al ruim tien miljoen euro op, wat volgens de Chinese media geldt als een groot succes. In België is de film vanaf afgelopen woensdag in de bioscoop te zien. In de originele versie zijn de stemmen van onder anderen Angelina Jolie, Dustin Hoffman, Jack Black en Seth Rogen te horen. (novum/ep)
De idee dat katten en honden eczeem kunnen uitlokken, is niet nieuw. Nu blijkt dat baby's die in aanraking komen met een kat, later meer kans op eczeem hebben als ze drager zijn van een foutief filaggrinegen. Dat blijkt uit een Deens onderzoek.
Onderzoek 892 Britse en Deense baby's werden onderzocht op het bezit van Filaggrine. Dit gen zorgt voor bescherming van de buitenste laag van de huid. Wie dergelijk foutief gen bezit en als baby in contact komt met een kat, verviervoudigt zijn kans om later eczeem te krijgen.
Het filaggrine-gen (FLG) zou kunnen leiden tot milde tot ernstige ichthyosis vulgaris. Zo meldde een internationaal onderzoeksteam na onderzoek bij vijftien families uit Ierland, Schotland en de VS met kenmerken van deze huidaandoening.
Kopieën FLG produceert het eiwit profilaggrine dat kan worden afgebroken tot filaggrine. Filaggrine zorgt voor bescherming van de buitenste laag van de huid. Personen die twee kopieën van het veranderde FLG hadden, kampten met ernstigere varianten van eczeem dan personen met één kopie van het veranderde gen. (lvl)
Politie wil speurhonden schoenen aandoen voor onderzoek bij moslims (Martina1)
Politie wil speurhonden schoenen aandoen voor onderzoek bij moslims
De Britse politie wil haar speurhonden voortaan schoenen aandoen voor onderzoek in de woningen van moslims. Daardoor wordt het kwetsen van religieuze gevoelens omzeild.
Honden worden in bepaalde islamitische landen immers als onrein beschouwd. Met de schoentjes aan de poten kunnen de dieren bij huiszoekingen in moslimwoningen of moskeeën probleemloos worden ingezet. Een van de leidende imams in Groot-Brittannië, Ibrahim Mogra, zei in elk geval al dat schoenen voor honden overbodig zijn. (afp/bdr)
Politiehond Vito van de politie Midden-Brabant heeft een paard in Kaatsheuvel een goede dienst bewezen. Hij overmeesterde een 21-jarige man, die ervan wordt verdacht het paard te hebben mishandeld.
Het paard had nog een verse wond op zijn rug vanwege een recente operatie en de eigenaar van het paard zag daarop de verdachte zitten. Die ging er vervolgens vandoor, maar werd ingehaald door de eigenaar van het paard. Vlak voor de politie kwam, wist de verdachte te ontsnappen en daarop werd Vito ingezet. Die rekende de man in.
Walviskijken in Latijns-Amerika kent groeipijnen (Martina1)
Walviskijken in Latijns-Amerika kent groeipijnen
Het observeren van walvissen in de vrije natuur, whalewatching in het Engels, kende de voorbije tien jaar een sterke groei in Latijns Amerika. Natuurbeschermers zijn daar blij om, maar waarschuwen voor enkele uitwassen in de sector, die jaarlijks 278 miljoen dollar (177 miljoen euro) oplevert.
In 1978 bracht ik in een heel voorjaar 60 toeristen naar de plek waar je de zuidkapers (Eubalaena australis) kan zien. Nu zijn het er 60 in een uur, zegt de Argentijnse zakenman Ricardo Orri, een van de pioniers van het walvistoerisme in Valdes, een schiereiland in het zuiden van Argentinië.
Argentinië is koploper in het walviskijken, met 244.432 toeristen in 2006. Daarna volgen Brazilië (228.946), Mexico (169.904) en Costa Rica (105.617). In dat laatste land is de sector het snelst aan het groeien. In de periode van 1998 tot 2006 groeide de activiteit met 11,3 procent, bijna vijf keer sneller dan het toerisme in het algemeen.
Duurzaam toerisme
In de hele regio zijn er initiatieven om de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en een duurzaam toerisme te promoten, zegt Miguel Iniguez, een van de auteurs van een rapport dat natuurorganisaties presenteerden op de jongste bijeenkomst van de Internationale Walviscommissie (IWC).
Iñiguez denkt daarbij aan initiatieven om wetenschappelijk onderzoek naar de walvissoorten te financieren, de toeristische observatie beter te reguleren en de kustgemeenschappen beter op te leiden. In de periode 1998-2006 steeg het aantal kustgemeenschappen dat zich bezighoudt met walvistoerisme van 56 tot 91, in 18 landen.
In 2006 boekten zon 886.000 mensen een walvistoer en gaven daarbij 278 miljoen dollar uit. Dit jaar verwacht men meer dan een miljoen walviskijkers. Zelfs Bolivia, dat helemaal niet aan de kust grenst ,verdient geld met de observatie van de bufeo (Inia boliviensis) een soort zoetwaterdolfijn in de Amazonerivier.
In Costa Rica heeft het walvistoerisme de kustbewoners veel economische voordelen gebracht, net op het moment dat het slecht ging met de visserij wegens overexploitatie van de bestanden, zegt Javier Rodríguez Fonseca, wetenschappelijk adviseur voor Costa Rica bij de IWC. In 2005 kwam er een wet om de sector te reguleren, maar die wordt niet altijd gerespecteerd.
Poezenopvang vzw werkt met gastgezinnen die kittens redden: (Martina1)
Poezenopvang vzw werkt met gastgezinnen die kittens redden:
Jonge poesjes pap geven of verzorgen. De Limburgse Poezenopvang Cat Shelter onderscheidt zich van de traditionele asielen, vangt jaarlijks 350 tot 400 katjes op en plaatst ze in circa 38 gezinnen verspreid over het jaar.
De vereniging betaalt alles voor de gastgezinnen: de voeding, de kattenbakvulling tot zelfs de pamperdoekjes.
Poezen opvangen en daarna opnieuw afstaan.
Het is niet eenvoudig om voldoende gezinnen te vinden, begint Els van Cat Shelter. Mensen zijn nog niet heel erg bekend met het concept, vaak hebben ze ook teveel het gevoel dat ze geen afstand zouden kunnen doen van katjes die ze verzorgd hebben.
Echter de gezinnen die reeds jaren voor ons katjes opvangen, kunnen alleen maar beamen dat het ontzettend veel voldoening geeft om deze jonge dieren te helpen.
Van zodra de kittens geplaatst zijn, krijgen ze immers leuke foto's en nieuwtjes terug en kunnen ze weer andere katjes helpen.
Op deze manier maken ze echt een verschil op leven en dood voor dieren die anders buiten aan hun lot zijn overgelaten.
Het gaat immers voornamelijk om hulpbehoevende jonge katjes die nog niet zelfstandig kunnen eten, die ziek, verzwakt of gekwetst zijn.
Wij vangen steeds maar 1 nestje per gezin op om het werkbaar te houden voor de vrijwilligers maar ook omdat het gaat om katjes die nog erg vatbaar zijn voor het overnemen van ziektes van andere kittens.
Geen asiel.
Onze werking is niet te vergelijken met een klassiek asiel, gaat Els verder, hoewel er ook asielen zijn die de noodzaak van een aanvullende werking met opvanggezinnen inzien.
Helaas zien mensen ons vaak als een vervanging voor een asiel en dat is fout. Wij nemen geen eigen katten of gezonde dieren aan die via het asiel een goede thuis kunnen vinden.
Mensen die ergens een gedumpt nestje hebben gevonden of een nestje van een zwerfkat hebben opgemerkt nemen met ons contact op. Zieke en moederloze kittens in een asielomgeving verzorgen is niet ideaal, juist voor deze groep willen we een opvangnet bieden.
Wij worden ook niet zoals de asielen door de gemeenten gesubsidieerd maar staan volledig zelf in voor de financiering van onze werking.
Vrijwilliger worden?
Poezenopvang Cat Shelter is non-stop op zoek naar extra opvanggezinnen in de regio Hasselt - Heusden-Zolder - Zonhoven, Beringen, Leopoldsburg,... Indien verder uit de regio wordt naar de mogelijkheden gekeken.
Zowel voor de allerkleinsten die nog met het papflesje gevoed moeten worden als voor kittens die reeds zelfstandig eten, kunnen we hulp gebruiken, aldus Els.
Vrijwilligers binnen de organisatie vullen eigenlijk alle taken in die nodig zijn om de werking te laten bestaan: alle administratie, de boekhouding, de dagelijkse planning, het inzamelen van materiële en financiële middelen, het verkopen van spulletjes, het organiseren van activiteiten,
De vereniging staat tegelijk ook in voor alle materialen die nodig zijn voor de opvang van de katjes zodat het de opvanggezinnen niets hoeft te kosten. Voeding, kattenbakvulling, mandjes, krabpaaltjes, pamperdoeken, couveuses, warmtedekentjes,..
Meer info:
VZW Poezenopvang Cat Shelter Limburg - tel: 0472 64 80 99 (elke dag van 19u - 21u) Steunen kan via bankrekeningnummer: 778-5917043-01.
Honden en kinderen zijn dikke vrienden, maar verlies ze niet uit het oog! : (Martina1)
Honden en kinderen zijn dikke vrienden, maar verlies ze niet uit het oog! :
Elk jaar worden 100.000 Belgen, voornamelijk kinderen, gebeten door een hond. Bijna één op drie gezinnen heeft een hond. Geschat wordt dat er zon 1.500.000 loebassen gehouden worden.
Welke ongevallen dreigen er als kinderen in contact komen met honden?
Wijlen Prof. André Kahn was een kinderarts die internationale bekendheid genoot en die aan het hoofd stond van de dienst Pediatrie van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola. In 2001 deed hij onderzoek naar kinderen die op de dienst spoedgevallen belandden met een hondenbeet.
Toezicht.
Het onderzoek van prof. Kahn laat er geen twijfel over bestaan: alle kinderen met een hondenbeet waren met de hond alleen op het moment dat het gebeurde, ongeacht de plaats van het ongeval. Laat kinderen en honden dus nooit zonder toezicht alleen. Dat geldt vooral voor kinderen jonger dan 3 jaar.
Op welke leeftijd?
Gemiddeld zijn kinderen van 4 jaar de slachtoffers van hondenbeten thuis. Op jonge leeftijd zijn het vooral jongens die aangevallen worden.
Op basis van de leeftijd van een kind kun je berekenen hoe groot het risico is dat een hond agressief wordt:
1. Een kind tot 6 maanden is niet in staat om de hond op eigen houtje te benaderen. De hond voelt zich dan ook niet bedreigd en het risico op een agressieve reactie is miniem.
2. Tussen de 6 en 18 maanden begint het kind te kruipen en zet z'n eerste stapjes... in de richting van de hond. Het dier kan zich daardoor bedreigd voelen en zich agressief opstellen.
3. Tussen 18 maanden en 3 jaar wil het kind alles zelf proberen en luistert het niet altijd naar wat je zegt. Dit is de gevaarlijkste periode, want het kind zal toch proberen om bij de hond te komen, zelfs als je dat verbiedt.
4. Tussen 3 en 6 jaar daalt het risico op beten aangezien het kind de lichaamstaal van de hond beter begrijpt en respecteert.
Welke verwondingen?
Door hun kleine gestalte, lopen kinderen het meest verwondingen op:
1. in het gezicht (lippen, wangen )
2. op het bovenlichaam
Hondenbeten veroorzaken vaak open wonden. In dat geval moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Verwondingen bij kinderen zijn over het algemeen ernstiger dan bij volwassenen, die meestal gebeten worden in de onderste of bovenste ledematen. Als kinderen gebeten worden door een hond.
Eerste hulp bij hondenbeten.
Is je kind aangevallen door een hond? Geen paniek, hou gewoon de volgende vuistregels voor ogen.
Eerste hulp.
Laat een hondenbeet altijd onderzoeken door een arts. In afwachting van het onderzoek, kan je alvast het volgende doen:
1. spoel de wond schoon onder stromend water.
2. desinfecteer de wond.
3. stel het kind gerust. Het zal misschien angstig en in shock zijn.
De arts zal wellicht antibiotica voorschrijven om de wond te verzorgen, want het speeksel van een hond bevat veel ziektekiemen. Opgelet! Controleer of het kind gevaccineerd is tegen tetanus en hondsdolheid.
Psychologische begeleiding.
Een hondenbeet laat meestal een litteken na. Maar ook op psychologisch vlak heeft zo'n beet heel wat gevolgen en daar wordt niet altijd de nodige aandacht aan besteed.
De angst die een kind voelt als het wordt aangevallen door een hond mag je niet onderschatten. Laat het kind over zijn angst vertellen, laat het zijn gevoelens uitdrukken in de hoop dat het gespaard blijft van nachtmerries en fobieën. Luister naar het kind en probeer het niet te betuttelen.
Een hondenbeet: uitgelokt of niet?
Er wordt wel eens beweerd dat kinderen door hun gedrag een agressieve reactie van een hond uitlokken. Wat is daar van aan?
Uitgelokt?
Een hond zal bijten als het gedrag van een kind hem beangstigt of irriteert. De vraag is vaak: wie is begonnen?
Leer kinderen dat ze:
1. de hond met rust moeten laten als hij eet (bv. geen bot uit z'n bek trekken).
2. de hond met rust moeten laten als hij slaapt.
3. op afstand moeten blijven als een teefje met puppys zit.
4. de hond niet mogen pijn doen, uitdagen of opjagen.
5. op afstand moeten blijven als twee honden vechten, zelfs als de eigen hond in het gevecht betrokken is.
6. de hond niet mogen plagen, zelfs niet voor de grap (bv. aan de oren of aan de staart trekken).
7. hun gezicht ver van de kop van de hond moeten houden en hem niet lang in de ogen mogen kijken.
8. een vreemde hond niet mogen aanraken zonder toestemming van het baasje.
9. langzaam en zonder bruuske bewegingen achteruit moeten lopen als ze voor een vreemde hond staan die zich dreigend opstelt. Ze mogen dan vooral niet gaan lopen.
Drie vuistregels om hondenbeten te vermijden.
Honden kunnen een kind soms omver lopen zonder dat ze enig teken van agressiviteit hebben getoond. De aanwezigheid van een huisdier houdt altijd een risico in, maar wie zijn hond goed kent en begrijpt, kan voorspellen hoe het dier reageert.
1. Respect.
Een hond is geen levend speelgoed. Probeer het nodige respect op te brengen voor het gedrag van honden. Zij kunnen immers ook 'een slechte dag' hebben. En soms willen ze liever gewoon met rust worden gelaten. Voor kinderen is dat soms moeilijk te begrijpen en te accepteren.
2. Socialisering.
Een gesocialiseerde hond heeft geleerd om zich te integreren in verschillende situaties. De belangrijkste fases van dat leerproces vinden plaats als de hond tussen 3 weken en 3 maanden oud is. Voor een optimale communicatie tussen hond en kind, zouden de eerste contacten gelegd moeten worden als de hond een pup is van minder dan 12 weken oud.
3. Opvoeding.
Goed opgevoede honden respecteren de menselijke omgeving waarin ze leven. Bovendien volgen ze bepaalde bevelen op (zit, lig, stil, ).
Opgelet! Honden leefden oorspronkelijk in hiërarchisch gestructureerde meutes. Maar als huisdier leven ze bij de mens. In het gezin staat de hond onderaan de hiërarchische ladder. Geef hem niet het gevoel dat hij de baas in huis is! Anders zal hij je niet gehoorzamen
Linda Floyd uit Illinois moet voortaan zonder dikke rechterteen door het leven. Haar geliefde dwergteckel Roscoe heeft de teen immers afgebeten. De hond kreeg achteraf een spuitje. Dat meldt de Alton Telegraph.
Gevoelloos Mevrouw Floyd was haar middagdutje aan het doen toen de hond haar teen oppeuzelde. De vrouw lijdt aan suikerziekte en heeft geen gevoel meer in haar tenen. Toen ze wakker werd deed de vrouw de onthutsende vaststelling. Ze belde haar dochter, die op haar beurt de hulpdiensten verwittigde.
Verband Een veearts vermoedt dat de hond aangetrokken was door een verband rond de teen van zijn baasje. Roscoe werd om gezondheidsredenen omgebracht. (eb)
Dieren en planten sterven uit Eén soort op drie verdwijnt, bij vlinders zelfs zes op tien
Een derde van de dieren- en plantensoorten in ons land heeft het moeilijk om te overleven, blijkt uit een raming door de Administratie Statistiek van de FOD Economie. 'De klimaatverandering maakt het er niet beter op', reageert Wim Van den Bossche van Natuurpunt.
'Het probleem voor veel soorten is dat alle natuurgebieden in ons land zo versnipperd zijn', zegt Van den Bossche. 'Daardoor hebben vooral amfibieën en reptielen het moeilijk om nieuwe natuurgebieden te bereiken. Ook de klimaatverandering begint gevolgen te krijgen. Bovendien berokkenen veel exotische insecten sommige plantensoorten schade.'
Van den Bossche vindt het indrukwekkend hoe snel soorten verdwijnen. 'Twintig jaar geleden zag je nog overal boerenzwaluwen en veldleeuweriken. Nu zijn die bijna weg. Ook de huismus heeft het moeilijk. Kijk bij de planten ook eens naar de korenbloem. Waar zie je die nog? De industriële landbouw heeft voor een enorme verschraling gezorgd. Grote delen van West-Vlaanderen achter de kust zijn echt een biologische woestijn geworden.'
Her en der is er ook beterschap, zegt Van den Bossche: 'Maatregelen voor de natuur helpen echt wel. Je ziet toch de bever terugkomen, net als de marter. Voor de kust van Zeebrugge is een sterneneiland gemaakt waar op korte tijd grote aantallen nestelen. Maar vooral veel trekvogels komen niet meer tot bij ons.'
Van de vlindersoorten is zestig procent bedreigd. 'Neem de dagpauwoog. Ook vleermuizen hebben het moeilijk, evenals gewone muizen. Waar hoor je ooit nog van een muizenplaag?'
Bepaalde dierensoorten floreren dan weer in de nieuwe omstandigheden: de vos is terug, en allerlei kraaiachtigen voelen zich net in hun sas in het huidige cultuurlandschap. (bm)
ANTWERPEN - 'De zeeleeuwen zijn de sterren', zeiden acteurs Dimitri Leue en Pieter Embrechts gisteren bij de première van de nieuwe zeeleeuwenshow in de Antwerpse Zoo. De eerste schreef het scenario, de tweede regisseerde de dieren. 'We hebben hun kunstjes aan elkaar gebreid tot één spektakel, dat het ontstaan van het leven uit het water schetst.' Zeeleeuwen Trixy, Youky, Zilver, Spanky, Kees en Banjo imiteren niet alleen een vis, een kikker, een zeeleeuw en een vogel, maar zelfs een mens. Dat doen ze door te jumpen en een kleine match van het EK te herspelen. Net voor de première wenste Leue zijn acteurs naar theatertraditie alle succes toe: 'Dat is hier natuurlijk niet break a leg , maar break a fin .' (krg)
Pony's blijven rondjes draaien op julifoor (Martina1)
MECHELEN - Pony's op de kermis moeten worden verboden. Dat zegt de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming, die al jaren ijvert voor ponyloze kermissen. Toch staan de dieren dit jaar weer op de Mechelse julifoor.
De kermis is, net zoals haar ponyattractie, een jaarlijkse traditie in de stad. De dieren rijden rondjes met kleine kinderen op hun rug, terwijl luide muziek door de boxen klinkt.
Donald Stevens van de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming wil het gebruik van dieren op de Mechelse kermis aan banden leggen. 'Pony's horen niet thuis op een kermis', zegt Stevens. 'Het stelselmatig lopen in kringetjes omringd door luide muziek is niet normaal. In Antwerpen werd de attractie vorig jaar verboden onder druk van schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers (OpenVLD). Ook Gent besliste om de pony's niet meer te laten opdraven. Maar in Mechelen staan ze spijtig genoeg nog wel.'
Stevens hoopt nu de stad te overtuigen tegen de volgende kermis. 'De vorige keer wilde de stad de kermispony's niet verbieden. Vanuit het oogpunt van eerlijke concurrentie wilde ze dezelfde wetgeving als in de buurtgemeenten. Maar ik geloof dat we nu wel iets kunnen bereiken in Mechelen. De publieke opinie hebben we alvast mee.'
Volgens Patrick DeMaeyer, de eigenaar van de kermispony's, is er niets aan de hand. Hij trekt zes maanden per jaar met zijn pony's van kermis tot kermis. 'De dieren zijn kerngezond en worden goed verzorgd. Als de kermis gesloten is en als ze niet moeten werken, verblijven ze in een speciale vrachtwagen waar ze kunnen eten, drinken en slapen. De overige zes maanden van het jaar staan ze op een wei in Gent.'
Ook van luide muziek is geen sprake, zegt DeMaeyer. 'We spelen steeds kalme muziek en de pony's staan ver van de grote lawaaierige attracties. Ik weet dat er klachten zijn, maar mensen zijn tegen alles. Ik doe dit al van kleins af en ik ga ermee door tot mijn pensioen.'
Natuurlijk afbreekbaar en onaantrekkelijk voor honden en katten;
MAAR TOCH LEVENSGEVAARLIJK!
Gisteravond laat werk ik geconfronteerd met een hond die plots zeer vreemde verschijnselen vertoonde. De klachten waren eerder op de avond begonnen met erge onrustigheid en staan en lopen met een kromme rug. In de loop van de avond werd de onrust erger in plaats van minder. Toen de hond op de praktijk binnenkwam was hij sterk verslechterd en ik schrok dan ook erg van wat ik aantrof. De hond kon nauwelijks op de benen staan, had duidelijk ernstige trillingen over het hele lijf en was vreselijk aan het speekselen. Dat alle verschijnselen wezen in de richting van een vergiftiging was al snel duidelijk en dat voor de hond een snelle intensieve zorg noodzakelijk was ook. De eigenaar gaf zelf al aan dat ze slakken-korrels gebruikt had, maar dit zou de hond niet hebben gegeten. Na overleg met de intensive-care-unit in Utrecht werd al snel duidelijk dat het hier wel degelijk ging om een vergiftiging met slakkengif en dat deze patiënt bepaald niet de eerste was. Er waren in utrecht de afgelopen weken al 16 patiënten aangeboden met een dergelijke vergiftiging. Daarom deze waarschuwing; De werkzame stof is metaldehyde en de korrels zouden door toevoegingen onaantrekkelijk zijn voor honden en katten. Welnu, dat laatste blijkt dus nog al eens tegen te vallen, en de gevolgen kunnen desastreus zijn. Houdt uw huisdier dus verre van deze middelen.
Deze patiënt heeft het gelukkig, dankzij de goede zorg van de artsen van de intensive-care afdeling in Utrecht, overleefd. Dit geldt helaas niet voor alle gevallen.
Met dank aan Robert Jassies, Steven Schukking, Frans Smeur en Erica Kiemeneij van Dierenkliniek Kortenoord voor het beschikbaar stellen van dit artikel. voor het beschikbaar stellen van dit artikel.
De meeste producten om muizen en ratten te bestrijden zijn gemaakt op basis van anticoagulantia. Dit zijn stoffen die de bloedstolling remmen. Mogelijke gevolgen bij een vergiftiging kunnen zijn: makkelijk optreden van blauwe plekken en wondjes die langer blijven bloeden. Bij zeer ernstige vergiftigingen kan er zelfs bloedverlies in de urine of de stoelgang optreden. De eerste symptomen treden pas op na 2 à 3 dagen.
Naast de anticoagulantia zijn er soms nog een aantal andere (meestal oudere) producten in gebruik. Onderstaande richtlijnen zijn alleen bedoeld voor vergiftigingen met anticoagulantia. Bij deze laatste staat er meestal op de verpakking dat het om een bloedstollingremmend middel gaat en dat het antidotum(antigif) Vitamine K1 is. Neem in geval van twijfel contact op met het Antigifcentrum.
In vergelijking met muizen en ratten moet een mens al een relatief grote hoeveelheid innemen om gevolgen te ondervinden. Muizen en ratten zijn immers gevoeliger dan mensen voor de effecten van anticoagulantia en zijn bovendien veel kleiner.
Kinderen die al spelenderwijs éénmalig met het gif in contact komen, nemen bijna nooit een toxische dosis in.
Bij volwassenen die meermaals contact hebben of die een zelfmoordpoging doen kan dit wel gebeuren.
Ook dieren (vooral honden) geraken makkelijker aan een toxische dosis.
het om een normaal kind van minder dan 5 jaar gaat én
het een product voor huishoudelijk gebruik is (de concentratie is dan volgens de verpakking 0.005%, bij twijfel bellen naar het Antigifcentrum).
Niets doen.
Tot nu toe zijn er bij de duizenden gekende gevallen, die in deze situatie waren, nog nooit symptomen waargenomen.
Voor alle zekerheid kunt u uw kind nog een 4-tal dagen in de gaten houden om te zien of er makkelijk blauwe plekken optreden of wondjes die langer blijven bloeden. Is dat het geval dient U naar de huisarts te gaan voor een bloedonderzoek met als test: PT Quick.
Strooi geen slakkenkorrels als er kinderen of huisdieren in de tuin komen.
Strooi geen slakkenkorrels als er kinderen of huisdieren in de tuin komen.
Inleiding
De meeste producten tegen slakken bevatten 4 tot 6% metaldehyde. Uitzonderlijk vindt men er ook andere bestanddelen in terug.
Metaldehyde is giftig indien het ingeslikt wordt. Het aanraken met de huid bij het rondstrooien van de korrels bijvoorbeeld, kan geen kwaad. Het product wordt ook niet opgenomen in de planten, en kan daarom veilig in de tuin gebruikt worden, mits kinderen en dieren op afstand gehouden worden. Jonge kinderen worden nu eenmaal sterk aangetrokken door deze felgekleurde korrels die ze tussen de planten terugvinden. De inname blijft gelukkig vaak beperkt tot één of twee korrels, en is dan ongevaarlijk.
Bij dieren - vooral honden - zijn de gevolgen vaak wel ernstiger. Honden hebben immers de neiging alle uitgestrooide korrels op te likken.
Symptomen
De symptomen treden meestal op binnen de drie uur na de inname. Speekselvloed, braken en diarree, gevolgd door koorts, agitatie, snel ademen, beven, stuipen kunnen optreden. In sommige ernstige gevallen kan dit leiden tot coma en tot leveraantasting twee à drie dagen na de inname. De afloop kan dodelijk zijn.
Behandeling
Huidcontact
Handen wassen met water en zeep is voldoende.
Inname
Alles hangt af van de ingenomen hoeveelheid.
Kinderen die spelenderwijze één of twee korreltjes in de tuin vinden en die in de mond steken, lopen geen gevaar. Indien een klein kind met een open verpakking aangetroffen wordt, of indien toch de mogelijkheid bestaat dat een grotere hoeveelheid ingenomen is, is snelle opname in het ziekenhuis aangewezen voor verdere behandeling. Hetzelfde geldt voor volwassenen die vrijwillig dit product inslikken in een poging zelfmoord te plegen.
Ook voor intoxicatiegevallen bij dieren is snelle doorverwijzing naar de dierenarts noodzakelijk.
Viervoetige held van Ground Zero wordt gekloond (Martina1)
Viervoetige held van Ground Zero wordt gekloond
Trakr werd uitgeroepen tot 'meest kloonwaardige hond'.
Een Duitse herder, die na de aanslagen op het World Trade Center in New York zocht naar overlevenden onder het puin, wordt gekloond. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Daily News.
Wedstrijd De 15-jarige herder Trakr werd tijdens een wedstrijd door het bedrijf BioArts International verkozen tot 'meest kloonwaardige hond'. Daarmee verdiende zijn baasje de hoofdprijs: een kloon van zijn huisdier.
Negen meter onder puin De hond woont samen met zijn eigenaar James Symington in Los Angeles. Hij en Trakr zaten bij het eerste zoekteam in het rampgebied van Ground Zero. De snuffelaar vond de laatste overlevende, 9 meter onder het puin.
BioArts wil volgende maand DNA van Trakr afnemen en naar een partnerbedrijf in Zuid-Korea sturen. De kloon kan klaar zijn tegen het eind van dit jaar. (eb)
(HLN)
Trakr werd uitgeroepen tot 'meest kloonwaardige hond'.
Een Duitse herder, die na de aanslagen op het World Trade Center in New York zocht naar overlevenden onder het puin, wordt gekloond. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Daily News.
Wedstrijd De 15-jarige herder Trakr werd tijdens een wedstrijd door het bedrijf BioArts International verkozen tot 'meest kloonwaardige hond'. Daarmee verdiende zijn baasje de hoofdprijs: een kloon van zijn huisdier.
Negen meter onder puin De hond woont samen met zijn eigenaar James Symington in Los Angeles. Hij en Trakr zaten bij het eerste zoekteam in het rampgebied van Ground Zero. De snuffelaar vond de laatste overlevende, 9 meter onder het puin.
BioArts wil volgende maand DNA van Trakr afnemen en naar een partnerbedrijf in Zuid-Korea sturen. De kloon kan klaar zijn tegen het eind van dit jaar. (eb)
Pinguïns in problemen door klimaatverandering (Martina1)
Pinguïns in problemen door klimaatverandering
Steeds meer pinguïnsoorten worden met uitsterven bedreigd. Volgens wetenschappers van de universiteit van Washington is dat een gevolg van de opwarming van de aarde, de olievervuiling van de zee, intensieve visserij en toerisme.
Dat pinguïnpopulaties steeds kleiner worden is een duidelijk signaal dat de waterkwaliteit in de zuidelijke oceanen verslechtert, zo beweren de wetenschappers in het tijdschrift Bioscience. 'Tegenwoordig zien we de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde en de vervuiling in de verste uithoeken van de wereld', schrijft milieubioloog P. Dee Boersma. 'We dachten dat veel pinguïns wel veilig zouden zijn, omdat ze zo ver bij mensen vandaan leven. Maar dat is niet zo.'
Wetenschappers onderscheiden tussen de zestien en negentien soorten pinguïns. Ongeveer twaalf daarvan zitten volgens Boersma in de problemen. Een klein aantal soorten, zoals de koningspinguïn, die leeft op eilanden ten noorden van Antarctica, neemt in aantal toe. Volgens de International Union for the Conservation of Nature worden drie pinguïnsoorten bedreigd en zijn zeven soorten kwetsbaar. Nog eens twee soorten hebben het label bijna bedreigd gekregen.
De grootste pinguïnkolonie bevindt zich in Punta Tumbo, Argentinië, maar het aantal broedparen daar is sinds het eind van de jaren zestig gehalveerd, tot tweehonderdduizend in 2006. In honderd jaar tijd is het aantal Afrikaanse pinguïns teruggelopen van anderhalf miljoen tot 63.000.
De teken zijn minder gevaarlijk dan enkele jaren geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de KHLim.
De hogeschool heeft in 1998 de eerste teken laten vangen. Toen was 1 op 10 besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme bij de mens kan veroorzaken. Nu hadden we in natuurgebied Wik in Bokrijk geen enkele besmetting, en in de Ziepbeek in Lanaken 1 procent, zegt Marie-Anne Demeersemann, docente microbiologie van de KHLim. Maar het gaat natuurlijk om een momentopname.
Oude Chinese bronnen vermelden, dat de eerste goudvis, Carassius auratus rond 300 na Chr. werd ontdekt. Het is een kweekproduct van een karperachtige die nauw verwant is aan de ook in Nederland voorkomende kroeskarper. Na de kweek ontstonden er al snel verschillende kleuren en patronen en later, door zorgvuldig kruisen en kweken, weer nieuwe varianten. Deze varianten worden doorgaans 14 jaar oud, dit in tegenstelling tot de goudvissen, die ongeveer 35 jaar oud kunnen worden, mits ze in gunstige omstandigheden kunnen leven.
Het gebeurt nog te vaak, dat men zich te laat realiseert, welke consequenties het houden en verzorgen van dieren in het algemeen, en in dit geval de goudvissen, met zich meebrengt.
Natuurlijk kunt u voor advies en informatie bij de dierenspeciaalzaak terecht! Waarbij dan direct gezegd moet worden dat het houden van goudvissen in een kom, niet de juiste manier is om deze dieren te huisvesten. Vanwege de te nauwe hals van de bolronde kommen is de zuurstofuitwisseling namelijk zeer gering, waardoor dieren vaak langzaam stikken, en zijn dus zeer dieronvriendelijk.
Aanschaf
Als u een goudvis wilt kopen, bedenk dan van tevoren dat deze vissen wel 15 jaar oud kunnen worden. Helaas bereiken veel goudvissen een leeftijd van niet meer dan een paar weken of maanden door slechte verzorging. Hoewel de goudvis één van de gemakkelijkste vissen is ¨in het onderhoud¨, is er toch een basiskennis nodig om het dier goed te kunnen verzorgen. Zolang het vis in uw bezit is zult u er dus dagelijks de nodige aandacht en zorg aan moeten besteden.
Overweeg of u dagelijks de tijd heeft en wilt nemen om de vis(sen) te verzorgen. Daarnaast kost het schoonmaken van het aquarium of de vijver wekelijks zo'n 2 tot 3 uur. Houd er rekening mee dat u voor vervanging zorgt, als u zelf een paar dagen weg gaat of op vakantie bent.
Huisvesting
Wie goudvis zegt, denkt waarschijnlijk aan een viskom. Kommen zijn niet geschikt voor goudvissen. Ten eerste is de zuurstofuitwisseling door de nauwe hals van de bolronde kommen zeer gering. De vissen kunnen hierdoor ernstig zuurstofgebrek hebben en een langzame verstikkingsdood sterven. Ten tweede is een kom vaak te klein voor de vis(sen). Tenslotte verontreinigen ze veel sneller dan een aquarium.
Schepnet Gebruik een schepnet om de vis uit het water te halen. Deze zijn er in alle soorten en maten. Hoe groter het net is, hoe gemakkelijker de vis te vangen is. Zorg ervoor dat de goudvis aan het net gewend raakt. Leg er bijvoorbeeld wat voer in en volg de vis vanaf de zijkant van het aquarium en niet van bovenaf.
Aquarium Goudvissen zijn bewegelijke vissen die veel ruimte nodig hebben. Een technisch ingewikkeld aquarium is overbodig, maar een goudvis in een kom leidt een slecht leven. Er is een regel die zegt dat een vis per centimeter lichaamslengte 1.8 liter water nodig heeft. Een goudvis met een lengte (van neus tot staartwortel gemeten) van 8 centimeter heeft dus minstens 14,4 liter water nodig. Heeft u meerdere vissen, dan neemt het benodigde watervolume dus toe met het aantal centimeters 'vis'. Een andere bron vermeldt dat goudvissen met een totale lengte van 15-20 centimeter minstens een aquarium van 200 liter nodig hebben (100x40x50 cm). Zolang ze nog jong zijn is een bak van 80 liter voldoende (80x35x40 cm). Zeer belangrijk is in ieder geval een groot wateroppervlak, zodat er voldoende zuurstof beschikbaar is.
Voor een bak met een lengte tot 80 cm. is een binnenfilter met een membraanpomp geschikt. Grotere bakken hebben een waterpompfilter nodig. Het is de bedoeling dat hierbij de inhoud van het aquarium één keer per uur het filter passeert.
Daglicht of verlichting Plaats het aquarium op een koele plaats en niet bij een venster op het oosten, zuiden of westen in verband met fel zonlicht. Als het aquarium niet bij een raam staat is kunstmatige verlichting nodig. Diverse lampen zijn geschikt. Halogeenlampen hangt u vrij boven de bak. Tl-buizen met de lichtkleuren nr. 21, 22, 31 en 37, plaatst u in een houder boven op het aquarium. Per liter water is 0.5 tot 1 watt nodig, anders komen de waterplanten om. Zorg dat de lampen een veiligheidskeurmerk dragen.
Let op dat het water niet door invloeden van buitenaf extra kan opwarmen. De beste temperatuur ligt tussen de 10 en 22 graden Celsius. Goudvissen zijn koudwatervissen en hebben dus geen water met tropische temperaturen nodig. Ook hebben ze geen speciaal zeewater nodig. Vissen zijn koudbloedig. Ze kunnen hun eigen temperatuur niet regelen en nemen de temperatuur aan van het water waarin ze leven. Een plotselinge temperatuursverandering van het water maakt dat hun eigen temperatuur ook snel toe- of afneemt.
Varianten op de gewone goudvis zijn vaak moeilijker te verzorgen. De sluierstaart heeft zo bij voorkeur een watertemperatuur van 22-24 graden Celsius nodig. Bij deze temperatuur is het dier actiever. Hiervoor is elektrische staafverwarming of een verwarmingskabel met een laag voltage nodig. Vraag hiervoor altijd om advies bij de speciaalzaak. Leg een drijvende thermometer in het water om de temperatuur te controleren. Zorg ervoor dat de stekker uit het stopcontact is alvorens het water aan te raken.
Dek het aquarium af met een kap, zodat niet te veel water verdampt en geen stof of dampen in het water terechtkomen. Bedek de bodem met fijne kiezelsteentjes of grind (1-3 mm). Strooi vervolgens een laagje grovere kiezels (5-8 mm). De kiezels moeten rond zijn, zodat de goudvis zijn mond niet beschadigt. Zorg ervoor dat ze schoon zijn, door ze eerst in een emmer grondig te spoelen.
Een aantal decoraties in het aquarium is leuk, maar laat ook ruimte voor de vis over. Zorg ervoor dat deze accessoires niet scherpe randen hebben. Plaats ook een aantal waterplanten (zie plantaardig voedsel). Vul de bak als laatste met water (de vis volgt als allerlaatste!). Gebruik hiervoor gewoon leidingwater. Het mag echter niet direct uit de kraan komen en moet eerst een dag staan. Gebruik geen gechloreerd water.
Vijver De aanleg van een vijver kost aanmerkelijk meer voorbereiding dan de aanschaf van een aquarium. Houd echter rekening met het volgende. Een vijver heeft per dag 4 tot 6 uur zonlicht nodig en mag niet in de buurt van vallende bladeren liggen. Als u wilt dat de goudvissen ook in de winter in de vijver overleven dan heeft u een diepwatergedeelte nodig van 1 vierkante meter met een diepte van 80 cm. Voor meer informatie over vijvers verwijs ik onder andere naar de genoemde literatuur in de bronvermelding.
Van belang is verder de reigerstand bij u in de buurt. In veel gevallen zal u vijver worden gecontroleerd op door ¨de luchtmacht¨en uw felgekleurde vissen zijn snel aan de beurt. Een net over de vijver of draden langs de kant en/of over het water wil vaak helpen.
Verzorging
Pas gekochte goudvissen zijn erg teer. Ze hebben een lange en zware reis achter de rug. Kweker, exporteur, vliegtuig, importeur, groothandel, winkelier en tenslotte uw viskom, aquarium of vijver. Steeds is de vis overgezet in water van een andere temperatuur en/of een andere samenstelling, bv hardheid, zuurgraad en zuurstofgehalte. Tijdens de reis worden ze minimaal gevoed om waterbederf te voorkomen. Ook is hun dag- en nacht ritme verstoord. De slijmhuid die de vis beschermt tegen parasieten, bacteriën en andere ziekteverwekkers is door het vele overscheppen beschadigd. Zorg dat het water van de nieuwe behuizing dezelfde temperatuur heeft als bet water in de zak waarin u de vis mee naar huis krijgt. Dit kunt u met een aquariumthermometer goed controleren. Geef uw vis zoveel mogelijk ruimte. Niet meer dan twee stuks van ongeveer 5 cm in een kom van 7 liter. De beste behuizing is een aquarium of vijver. Kiest u voor een viskom, neem dan liever een lage en brede kom dan een hoge en smalle. In de eerste kan door het grotere raakoppervlakte van water en lucht meer zuurstof in het water worden opgenomen en koolzuurgas uitgedreven worden. Vul een viskom daarom tot maximaal 3/4 deel. Zorg voor een lichte standplaats, maar geen direct zonlicht vanwege de hitte.
Wanneer de planten goed groeien geven ze zuurstof af en nemen ze koolzuurgas en andere afvalprodukten van de vis uit het water op. Waterpest, cabomba en penningkruid zijn hiervoor zeer geschikt. Staat de bak te donker dan gaan de planten dood en verbruiken ze juist zuurstof door het rottingsproces. Bruine alg op het glas geeft dit aan. Groeit er binnen korte tijd groene alg op het glas dan is de standplaats te licht. Groeien de planten goed en het glas blijft lang helder dan staat hij op de juiste plaats.
Een goudvis kan zeker 15 jaar oud worden. Schoonmaken van de viskom doet u als volgt: Als het glas en het water niet vuil zijn kunt u volstaan met wekelijks 1/5 deel van het water te vervangen door kraanwater van dezelfde temperatuur. Kook nooit het water, dit zal niet alleen het chloor, maar ook de zuurstof uit het water drijven. Zit er allen wat algaanslag op het glas, doe dan 4/5 deel van het water, de vis en de planten voorzichtig in bv een schone pan of emmer zonder zeep resten ed. Maak met het bekende kunststof huishoudschuursponsje het glas schoon en spoel de steentjes tot alle vuil eruit is. Vul de kom weer met het achtergehouden water en voeg weer 1/5 deel vers water toe. Als het water troebel is kunt u het beste enkele dagen niet voeren en dagelijks 1/3 deel water vervangen tot het weerhelder is.
Een vuistregel voor het berekenen van het aantal te houden vissen in een aquarium gaat als volgt. U rekent voor een vis van 2,5 cm. (Gemeten van neus tot staartwortel) 4,5 liter water. Waarbij u zich natuurlijk moet realiseren dat vissen groeien. Maar denk er bij de aanschaf van een aquarium aan er één te nemen met een zo groot mogelijk wateroppervlak, dit om de zuurstofuitwisseling ten volle te kunnen benutten.
Al zijn goudvissen koudwatervissen die in een onverwarmd aquarium gehouden kunnen worden, zijn ze wel erg gevoelig voor snel wisselende temperaturen. De beste temperatuur ligt tussen de 10°C en 21°C. Goudvissen zullen er geen last van ondervinden als de temperatuur eens hoger of lager ligt, als het maar geleidelijk gaat en niet met plotselinge temperatuurschokken.
Bij water verversen moet altijd eerst de watertemperatuur in het aquarium met een thermometer opgenomen worden en daarna het verse water d.m.v. mengen dezelfde temperatuur gemaakt worden. Dus de goudvissen nooit in koud water zetten.
Wanneer nieuwe vissen aangekocht zijn, moet u ze altijd minimaal een uur in de geopende plasticzak in het aquarium laten drijven om aan de temperatuur te laten wennen om zo een temperatuurschok te voorkomen!
Het gebruik van een filter in een aquarium met grotere vissen, zoals goudvissen, is gewenst. De reinigende biologische werking van het filter voorkomt het onnodig oplopen van concentraties van giftige stoffen en zorgt tevens voor een betere zuurstofverdeling.
De behoefte aan zuurstof van goudvissen en sluierstaarten is relatief groot. Voldoende echte waterplanten (bijvoorbeeld waterpest en cabomba) in combinatie met voldoende belichting kunnen ervoor zorgen dat deze zuurstofbehoefte volledig wordt gedekt. Het zuurstofgehalte van het water daalt echter indien temperaturen te hoog oplopen. Vissen komen dan naar de oppervlakte om "lucht te happen´. Ditzelfde verschijnsel doet zich voor als een aquarium overbevolkt is en teveel vissen zuurstof voor hun ademhaling gebruiken.
Om beschadiging aan uw vissen te voorkomen gebruikt u bij voorkeur stenen zonder scherpe randen. Zuurstofplanten zet u in bosjes van 3 of 4 planten bij elkaar in de bodem.
Voeding
Voer uw vissen niet te veel, maar ook niet te weinig. Ze mogen er niet mager uitzien, maar moeten een volle buikpartij tonen. Een maaltijd per dag is meestal voldoende. Al het voer moet binnen 5 minuten opgegeten worden. Overgebleven voedsel resten maken het water troebel en bederft het. Geef ze ook eens levend voer, bv rode muggelarven, een ware delicatesse voor uw goudvissen. Hebt u geen levend voer in huis dan is dit ook in diepvriesvorm verkrijgbaar. (wel tevoren even ontdooien. red.) Als uw jonge kind de goudvis voert laat het dan korrels geven in plaats van vlokken. U kunt dan het aantal korrels klaarleggen, zodat er niet teveel wordt gevoerd. Meestal zijn 1 of 2 korrels per dag voldoende. De vis eet ook waterpest. Zorg dat dit dus altijd ruim aanwezig is.
Voorkom watervervuiling en voer niet meer dan de vissen in korte tijd op kunnen eten. Maximaal drie deeltjes die niet naar de bodem zakken. Geef de sluierstaartgoudvis korrels als voedsel dat naar de bodem zakt. Anders hapt de vis naar lucht en gaat het op de rug zwemmen waardoor hij dood gaat. Voer vissen regelmatig, daar wennen ze aan.
Voortplanting:
In de voortplantingstijd is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes beter te zien dan anders, de vrouwtjes worden aanzienlijk zwaarder door kuitaanzetting en het mannetje ontwikkelt kleine "wratjes" ook bekend onder de naam " voortplantingspareltjes " langs borstvinnen en kop, reikend vanaf de zijkant van de neus en lippen tot aan de ogen. Het mannetje volgt het vrouwtje steeds, stoot haar in de buikstreek totdat ze bereid is de 500 a 1000 eieren af te zetten. Hierbij komen ook zijn geslachtsproducten vrij en dan worden de eieren bevrucht. De eieren blijven tussen de waterplanten kleven en hangen daar totdat ze uitkomen, zo'n zeven dagen later. De larven hangen dan nog ongeveer 2 dagen tussen de planten totdat hun vinnen zodanig zijn ontwikkeld dat zij in staat zijn zelfstandig vrij te zwemmen.
Een Chinees is gestart met een online handel in dode muggen. In twee dagen verkocht hij ruim 10.000 geplette exemplaren.
Nin Nan uit Shanghai kwam op het vreemde, maar uiterst lucratieve, idee terwijl hij een manier bedacht om belangstellenden naar zijn online juwelierszaak te lokken. "Terwijl ik nadacht, sloeg ik met een ferme pets een mug dood. Zo is het idee ontstaan", legt de man uit.
50 eurocent De muggenlijkjes gaan voor zes yuan, ongeveer 50 eurocent, vlot van de hand. Slogans als 'Gedood door mensenhanden' en 'Kan gebruikt worden voor wetenschappelijke studies' trokken al zo'n 25.0000 bezoekers naar Nins website.
Goudmijn Inmiddels stromen ook de adverteerders voor zijn webwinkel toe en kreeg hij twee banen aangeboden. Zijn diensten worden gegeerd door een Australische wijnbouwer en een communicatiebedrijf uit Shanghai. Hij gaat niet in op de aanbiedingen. Vooralsnog is de handel in muggenkadavers een goudmijn. Bekend worden is nu zijn grootste goed. (eb)
30 krokodillen sterven door watervervuiling (Martina1)
01/0730 krokodillen sterven door watervervuiling
Parkwachters hebben minstens dertig dode krokodillen gevonden in het Krugerpark, een zoveelste indicatie van de slechte waterkwaliteit in Zuid-Afrika. Nationale en lokale overheden doen volgens critici niet voldoende om de bestaande installaties te onderhouden of te verbeteren.
De karkassen van de dertig volwassen krokodillen dreven in de Olifantenrivier in het park. Ze waren allemaal gestorven aan pansteatitis, een ontsteking van het lichaamsvet. De ziekte wordt in de meeste gevallen in verband gebracht met het eten van giftige vis, maar er zijn geen recente berichten van vervuiling of illegaal storten die de giftige vis zouden kunnen verklaren.
De dierenartsen die de karkassen onderzoeken, houden rekening met de mogelijkheid dat de krokodillen het gif rechtstreeks binnengekregen hebben uit het water. Dat is verbazend voor dieren die in een beschermd gebied leven.
Het voorbije jaar wordt is duidelijk geworden dat de waterzuiveringsinstallaties en de drinkwaterdistributie in Zuid-Afrika achteruitgaan. Een ernstige crisis lijkt dichtbij. Er spelen verschillende oorzaken mee, maar uiteindelijk zijn het de lokale en nationale overheden die niet genoeg doen voor het onderhoud en de modernisering van de waterinfrastructuur.
Tyfus en cholera
In Mpumalanga, de provincie waar de krokodillen gestorven zijn, blijven tyfus en cholera hardnekkige bedreigingen voor de volksgezondheid. Begin juni liepen nog acht mijnwerkers cholera op. Twee overleefden het niet. Het zijn geen geïsoleerde incidenten: honderden mensen raken besmet met cholera of met ernstige diarree die rechtstreeks toegeschreven kan worden aan de kwaliteit van watervoorraden in het gebied.
Maar het probleem raakt het hele land. In de provincie Oost-Kaap stierven honderd kinderen als gevolg van diarree. In de provincie Gauteng werd het water ernstig vergiftigd door illegale lozing en in de provincie Noordwest kwamen er rellen uit protest tegen de slechte watervoorziening.
Niet groen, maar grijs is de nieuwe aanwinst van Natuurmonumenten. De vereniging, die geregeld natuurgrond opkoopt, is sinds een jaar eigenaar van een bedrijfspand in Waddinxveen. Op de bovenste verdieping van het gebouw huizen zeker 250 zeldzame meervleermuizen.
Het pand staat aan de rand van een bedrijventerrein. Naast de ingang hangt een bordje: Heed Automatisering. In een kantoorruimte turen twee mannen aandachtig naar hun computerscherm. Op de eerste verdieping ruikt het naar verf en hout. In de kale, witte ruimtes steken draden uit het plafond. Niets doet eraan denken dat onder dit dak een vleermuizenfamilie woont.
Wie rond de avondschemering een bezoek aan het pand brengt, krijgt iets anders te zien, vertelt Martijn van Schie, boswachter bij Natuurmonumenten. In de spouwmuren van het gebouw klinkt dan gerommel. Uit de ventilatiegaten vliegen hordes meervleermuizen, enkel vrouwtjes, naar buiten. De mannetjes verblijven elders in een kolonie. Via de naastgelegen sloot fladderen ze over het water naar natuurgebied t Weegje in Waddinxveen, de Reeuwijkse Plassen en vochtige weilanden in de omgeving. Daar jagen ze op voedsel voor hun jongen. In de ochtend keren ze terug, om zich voor de komende zeventien uur weer op te sluiten in het pand.
De kraamkolonie, zoals een groep vrouwtjesvleermuizen en hun jongen wordt genoemd, huist al jaren in het pand aan de Kanaaldijk. Vijftien jaar geleden ontdekte vleermuiswerkgroep Gouda de familie. Tot zijn verrassing, want meervleermuizen zijn zeldzaam. In Nederland wordt de totale populatie geschat op 10.000 dieren, zon vijftig kolonies. In België is de laatste kolonie verdwenen en Duitsland telt er ongeveer vijf.
Niet alleen groen Om de dieren blijvend bescherming te bieden, kocht Natuurmonumenten vorig jaar het gebouw in Waddinxveen op. We willen voorkomen dat het wordt gesloopt. Dat zou een ramp zijn voor deze kolonie, want panden waar vleermuizen zich in kunnen vestigen zijn zeldzaam. Ook verhinderen we op deze manier dat een nieuwe koper de kolonie verwijdert. Dat is laatst in Kamerik gebeurd. Daarbij is een zesde van de hele Zuid-Hollandse populatie uitgeroeid, aldus Van Schie.
Volgens de boswachter is het voor het eerst in Nederland dat een natuurorganisatie een pand aankoopt om een bijzondere populatie te behouden. In Duitsland en Engeland gebeurde het al. We maken hier vaak de denkfout dat natuur alleen in natuurgebieden voorkomt. Maar dieren in de stad horen er net zo goed bij. We kopen niet alleen groen, maar ook grijs.
Het afgelopen jaar knapte Natuurmonumenten het gebouw op. In de spouwmuren, waar de dieren zich ophouden, plaatste een aannemer verwarmingselementen. Daarmee hoopt de organisatie te bereiken dat de dieren zo veel mogelijk in het pand blijven. Meervleermuizen houden van warmte. Afgelopen jaren vlogen dieren regelmatig naar de meubelzaak hiernaast. Daar stond de verwarming altijd aan. De buurman was daar niet blij mee, want vleermuizen zijn niet zindelijk. De poep droop soms bij hem langs de muren, zegt Van Schie.
Is het zeker dat de bovenverdieping geschikt is voor de meervleermuis, dan timmert Natuurmonumenten de tussenmuur dicht. De beestjes kunnen dan niet meer naar de buren. Dat duurt misschien nog wel drie jaar, want we moeten voorzichtig te werk gaan. Als we de verwarming te laag zetten, gaan de beestjes naar de buren. Als wij haar te hoog zetten, gaan de dieren dood. Dat moeten we koste wat kost voorkomen.
Tussen de spouwmuren heeft de natuurvereniging cameras geplaatst. De beelden daarvan kunnen de gasten van het bezoekerscentrum in Nieuwkoop binnenkort bekijken. De organisatie bedient de apparatuur op afstand, want het is de bedoeling om het pand te verhuren.
De verbouwing is, als alles goed gaat, rond de zomer klaar. Veel last zal een huurder niet van de vleertjes hebben, verwacht Van Schie. Hooguit wat gepiep op de achtergrond.
Harige kuit Anders dan de naam doet vermoeden, jaagt de meervleermuis niet alleen boven meren, maar ook boven vaarten, kanalen en zelfs boven weilanden.
Als het dier zit, heeft het de grootte van een kindervuist. Als het vliegt, meet het van vleugeltip tot vleugeltip 30 centimeter. Zijn vacht is op de rug licht- tot donkerbruin van kleur en op de buik crèmewit. Jonge dieren zijn over het algemeen donkerder gekleurd. Langs het onderbeen loopt een rij fijne haren. Hier dankt de meervleermuis zijn wetenschappelijke naam aan: Myotis dasycneme. Dasys betekent harig en cneme betekent kuit.
In de avondschemering verlaat de vrouwtjesmeervleermuis haar slaapplaats en legt via een vaste route langs waterwegen of bomenrijen 10 tot 15 kilometer af naar de voedselgebieden. Deze routes bieden haar beschutting tegen wind en mogelijke vijanden en dienen als oriëntatiepunt.
De meervleermuis kan met hoge snelheid en toch heel laag boven het wateroppervlak jagen. Drijvende insecten harkt zij vanaf de waterspiegel op en verorbert ze razendsnel tijdens de vlucht. Ook andere boven het water vliegende insecten, zoals steekmuggen, eet zij op. Tijdens het jagen behaalt zij soms snelheden tot 35 kilometer per uur. Een vleermuis vangt per nacht ongeveer 300 insecten.
De Nederlandse populatie meervleermuizen, de grootste in Europa, staat onder druk. De aanleg van woonwijken en infrastructuur, met de bijbehorende verlichting, verstoort de leefomgeving van de dieren. Ook recreatie, het kappen van houtwallen langs waterwegen en intensivering van de landbouw zorgen ervoor de biotoop van vleermuizen afneemt.
Op het moedwillig schade toebrengen aan vleermuizen staat een boete die kan oplopen tot 10.000 euro. In omliggende landen zijn boetes veel hoger. In Engeland moet per gedode beschermde vleermuis 5000 pond (7500 euro) worden betaald. Dit is aanzienlijk, aangezien meervleermuizen in groepen van maximaal 750 dieren leven.
Een beetje bedremmeld stonden ze in de deuropening. Twee jonge helden die zojuist een jonge merel gered hadden door die op te pakken van de stoep en hem keurig verpakt in een doosje bij ons aan huis te bezorgen.
Dat dachten ze tenminste. Maar ik heb ze van die illusie beroofd door te vertellen dat de vogel waarschijnlijk helemaal niet zijn ouders kwijt was, maar dat zijn ouders nu juist hem kwijt waren.
Wat moet je nou in zon geval? Het is toch wat te gortig om de kinderen zo weer weg te laten gaan en zelf het laatste stukje opvoeding van zon jonge merel ter hand te nemen. We besloten om gedrieën naar de vindplaats te gaan om te kijken of de oudervogels nog in de buurt waren. Ter plekke aangekomen, legden we de doos met het deksel open op de zijkant en zelf trokken we ons terug in de auto, die ook voor deze gelegenheid weer een perfecte schuilplaats bleek.
De jonge merel hipte uit zijn deur naar buiten en zat enkele ogenblikken wat verdwaasd om zich heen te kijken. Van de oudervogels was niks te zien of te horen. Ineens kwam er een kat aanlopen, die luid miauwend om onze aandacht bedelde. Het leek alsof ze voor de merel helemaal geen aandacht had. Of dat echt zo was, zijn we niet te weten gekomen. Want zodra de kat ten tonele verscheen waren daar ook de luidruchtig waarschuwende oudermerels die kennelijk hun jong allang weer ontdekt hadden. Het pluizenbolletje verdween onder de heg en werd daar ongetwijfeld opgevangen door pa of moe.
In de tijd dat de jonge vogels hun nest verlaten, zien ze er heel hulpeloos uit. Niet zelden maken ze bedelgeluidjes, wat het allemaal nog aandoenlijker maakt. Heel vaak pikken passanten de vogels op in de veronderstelling dat ze de oudervogels zijn kwijtgeraakt. Dat is in negenennegentig van de honderd gevallen niet zo en daarom is het altijd verstandiger om jonge vogels niet aan te raken. De heel enkele vogel die echt verlaten is, zal het misschien niet redden, maar daartegenover staan een heleboel kleintjes die niet in menselijke handen belanden en dan door onoordeelkundige aanpak alsnog het loodje leggen. Gewoon afblijven dus, hoe zielig en aandoenlijk het er ook allemaal uit kan zien.
Man redt beer met blote handen van verdrinkingsdood (Martina1)
30/06Man redt beer met blote handen van verdrinkingsdood
De Amerikaan Adam Warwick heeft op gevaar voor eigen leven een beer gered van de verdrinkingsdood.
De zwarte beer werd gespot in een wijk nabij de kust van Florida. Om het dier te vangen, werd hij beschoten met een verdovingspijltje. Dat had echter niet het gewenste effect; de beer raakte door het dolle heen en sukkelde uiteindelijk in het water.
De verdoving miste echter zijn uitwerking niet, waardoor de beer hulpeloos kopje onder dreigde te gaan.
Adam Warwick (29), werkzaam voor de vis-en natuurcommissie in Florida, bleef niet bij de pakken zitten en sprong in het water.
"Ik wist niet goed wat ik ging doen toen ik erin sprong. Het was een beslissing in het heetst van de strijd," zei Warwick. "Ik zwom naar de beer en probeerde te voorkomen dat hij in dieper water terecht kwam. Het dier was gestresseerd en verloor de macht over zijn ledematen."
Bulldozer
Warwick kon het 165 kilo wegende beest grijpen (zie foto van The Daily Mail) en naar de oever slepen; hij hield er slechts enkele schrammen aan over.
De beer werd vervolgens met een bulldozer uit het water gehesen. Het dier herstelde volledig en werd uitgezet in een bos.
Verschillende soorten wilde vogels imiteren steeds vaker de ringtones van mobiele telefoons, dat stellen Duitse ornithologen. Ze zien er het bewijs in dat de mensheid een sterke invloed heeft op de evolutie van vogelsoorten.
De vogels die we onderzochten, kunnen tot 78 verschillende melodieën zingen, en heel wat daarvan vallen samen met de meest eenvoudige ringtones, zegt ornitholoog Matthias Werner van het Duitse overheidsagentschap voor vogelbescherming.
Volgens Werner kwamen kauwen, spreeuwen en gaaien, allemaal veel voorkomende vogels in Europa, in aanraking met de ringtones als gevolg van de stedelijke uitbreiding, het aantrekkelijke voedselaanbod in de steden en de snelle groei van het gsm-gebruik.
De zang wordt niet enkel gebruikt om een vrouwtje te lokken of om het territorium af te bakenen, maar ook als afleidingsmanoeuvre als de vogel met een mogelijk gevaar geconfronteerd wordt. De Gaai is bijvoorbeeld in staat om de zang van andere vogels te imiteren, alarm te slaan of geluiden te produceren zoals een krakende tak of een jankende kat. De spreeuw kan het geluid imiteren van piepende remmen, van menselijk gefluit of zelfs van een ambulance.
Geen probleem
De deskundigen zijn het erover eens dat de imitatie voorlopig geen gevaar vormt voor de originele zang van de vogels. Integendeel: het duidt erop dat de vogels zich goed aanpassen aan nieuwe omgevingen. Geen enkele soort kan overleven als ze niet in staat is om zich aan te passen, zegt bioloog Matthias Glaubrecht, professor aan de Humboldt University in Berlijn.
Omdat het risico bestaat dat de vogels hun originele zang vergeten, zijn de melodietjes opgeslagen in universiteiten in Europa en Noord-Amerika.
Mag ik eventjes een heel klein beetje trots zijn...? (Cis-ka)
Ik kreeg daarnet een webadresje door van de Heraut, een streekkrant in Nederland, met het berichtje erbij dat ik eens op zoek moest gaan naar een artikeltje over ..... sport en ruiters. Dochterlief had er nl als buitenstaander met een wild card deelgenomen aan de clubkamioenschappen dressuurrijden op een "geleend" paard dat ze nog nauwelijks bereden haden had ze gelijk maar even gewonnen en werd overall DBR clubkampioen . Het was allemaal als grap begonnen, zoals, "Komaan Marian laat eens zien wat je in België geleerd hebt qua dressuurrijden!" (wedstrijden die ze op middenlaag niveau reed, maar door haar studies niet verder had kunnen zetten Moederlief mag dan wel eens trots zijn op dochtertje daar bij de Noorderburen, nietwaar? Ze mag de wisselbeker nu een heel jaar mooi opblinken!
Marian Proost en viervoeter Ricardos Quinten overall-winnaar
De prijswinnaars in de verschillende klassen: Marian Proost, Annelie Hoekstra en Marion v.d. Akker.
Bleiswijk Manege HC Rottemeren vormde zowel vrijdagavond als zaterdag en zondag het decor voor de clubkampioenschappen van PV De Bleiswijkruiters. Met 45 inschrijvingen in drie verschillende groepen was het een drukte van belang. Er werd volop gepoetst en gevlochten (in manen) om zo goed mogelijk voor de dag te komen met dressuurproeven in de ring.
Op vrijdagavond werd het spits afgebeten door de inschrijvers zonder startkaart. Leden die niet deelnemen aan andere wedstrijden, maar wel graag in hun eigen club wilden laten zien wat zij met paard of pony konden presteren. De combinatie Marian Proost - Ricardos Quinten presteerde het beste en mocht de eerste prijs in ontvangst nemen. Er waren tevens prijzen voor de combinatie Marion v.d. Akker Weston, Elvira van As Libero H, Samentha Verboon Patser en Yvette Hooymans Blitseard.
Drukke dagen Zaterdag volgden de klassen M tot Z. Eveneens allemaal presterend met dressuur. En evenals zondag bleef het weer goed en konden alle proeven in de buitenbak worden uitgevoerd. Wedstrijdsecretaris Conny Kool bezette met al haar papieren een tafel in de kantine. Nee, ik kan niets van de wedstrijden zelf zien, omdat die buiten zijn. Maar als je van alles te regelen hebt, kom je er toch meestal niet toe om rustig te gaan zitten kijken. Gelukkig hebben we goede, professionele juryleden waar we alles buiten met een gerust hart aan kunnen overlaten. Ze vult aan: Vanaf vorig jaar januari doen veel van onze ruiters in de diverse klassen mee aan maandelijkse wedstrijden van de KNHS. Daar doen ze heel veel ervaring mee op. De eerste wedstrijd voor ons eigen clubkampioenschap was in april. Daar moest elke ruiter twee proeven rijden. Dit weekend volgt hun tweede wedstrijd in het clubkampioenschap en ook nu mogen ze weer twee proeven rijden. De beste twee van de vier tellen voor de eindklassering.
Alle leeftijden Op paarden en ponys kon men tijdens de dressuur alle leeftijden tegenkomen: van 7 tot een jaar of 50; zowel dames als heren. Iedereen had een fraaie broche gekregen als aandenken aan dit weekend. In de rubriek combinaties B en L was de eerste plaats voor Marion v.d. Akker Timojazzdorijke (B), Lianne Straathof Veronique (L2), Monica Steenhoek Sissi (L2) Bo Brouwer Limit (B) en Dominique Mulder Swelgje (L2). Op M en Z niveau waren de beste plaatsen voor Annelie Hoekstra Painted Black (Z2), Lotte v.d. Berg Black Beauty (M2), Annelie Hoekstra Nikita (Z2), Claudia Kool Halloween (Z1) en Zoe Pakataridis Radja (M1). Overall DBR Clubkampioen werd Marian Proost Ricardos Quinten (zsk), Marion v.d. Akker Timojazzdorijke (L1), Lianne Straathof Veronique (L2), Monica Steenhoek Sissi (L2) en Bo Brouwer Limit (B).
Een groep circusdieren is zondagnacht ontsnapt uit hun hokken op een terrein in Amstelveen in Nederland. Vijftien kamelen, twee zebra's, een groep lama's en enkele hangbuikzwijnen gingen aan de wandel nadat een giraffe vermoedelijk een hok had opengetrapt, meldt de politie vandaag. De giraffe zelf bleef binnen.
Teruggelokt De dierenstoet ontsnapte van het terrein aan de Saskia van Uylenburgweg en liep door naar de Piet de Winterlaan. Na een melding over loslopende dieren kwam de politie in actie. Met hulp van circuspersoneel en twee hondengeleiders zijn ze teruggelokt naar het circusterrein. (novum/sd)