Honden en kinderen zijn dikke vrienden, maar verlies ze niet uit het oog! :
Elk jaar worden 100.000 Belgen, voornamelijk kinderen, gebeten door een hond. Bijna één op drie gezinnen heeft een hond. Geschat wordt dat er zon 1.500.000 loebassen gehouden worden.
Welke ongevallen dreigen er als kinderen in contact komen met honden?
Wijlen Prof. André Kahn was een kinderarts die internationale bekendheid genoot en die aan het hoofd stond van de dienst Pediatrie van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola. In 2001 deed hij onderzoek naar kinderen die op de dienst spoedgevallen belandden met een hondenbeet.
Toezicht.
Het onderzoek van prof. Kahn laat er geen twijfel over bestaan: alle kinderen met een hondenbeet waren met de hond alleen op het moment dat het gebeurde, ongeacht de plaats van het ongeval. Laat kinderen en honden dus nooit zonder toezicht alleen. Dat geldt vooral voor kinderen jonger dan 3 jaar.
Op welke leeftijd?
Gemiddeld zijn kinderen van 4 jaar de slachtoffers van hondenbeten thuis. Op jonge leeftijd zijn het vooral jongens die aangevallen worden.
Op basis van de leeftijd van een kind kun je berekenen hoe groot het risico is dat een hond agressief wordt:
1. Een kind tot 6 maanden is niet in staat om de hond op eigen houtje te benaderen. De hond voelt zich dan ook niet bedreigd en het risico op een agressieve reactie is miniem.
2. Tussen de 6 en 18 maanden begint het kind te kruipen en zet z'n eerste stapjes... in de richting van de hond. Het dier kan zich daardoor bedreigd voelen en zich agressief opstellen.
3. Tussen 18 maanden en 3 jaar wil het kind alles zelf proberen en luistert het niet altijd naar wat je zegt. Dit is de gevaarlijkste periode, want het kind zal toch proberen om bij de hond te komen, zelfs als je dat verbiedt.
4. Tussen 3 en 6 jaar daalt het risico op beten aangezien het kind de lichaamstaal van de hond beter begrijpt en respecteert.
Welke verwondingen?
Door hun kleine gestalte, lopen kinderen het meest verwondingen op:
1. in het gezicht (lippen, wangen
)
2. op het bovenlichaam
Hondenbeten veroorzaken vaak open wonden. In dat geval moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Verwondingen bij kinderen zijn over het algemeen ernstiger dan bij volwassenen, die meestal gebeten worden in de onderste of bovenste ledematen. Als kinderen gebeten worden door een hond.
Eerste hulp bij hondenbeten.
Is je kind aangevallen door een hond? Geen paniek, hou gewoon de volgende vuistregels voor ogen.
Eerste hulp.
Laat een hondenbeet altijd onderzoeken door een arts. In afwachting van het onderzoek, kan je alvast het volgende doen:
1. spoel de wond schoon onder stromend water.
2. desinfecteer de wond.
3. stel het kind gerust. Het zal misschien angstig en in shock zijn.
De arts zal wellicht antibiotica voorschrijven om de wond te verzorgen, want het speeksel van een hond bevat veel ziektekiemen. Opgelet! Controleer of het kind gevaccineerd is tegen tetanus en hondsdolheid.
Psychologische begeleiding.
Een hondenbeet laat meestal een litteken na. Maar ook op psychologisch vlak heeft zo'n beet heel wat gevolgen en daar wordt niet altijd de nodige aandacht aan besteed.
De angst die een kind voelt als het wordt aangevallen door een hond mag je niet onderschatten. Laat het kind over zijn angst vertellen, laat het zijn gevoelens uitdrukken in de hoop dat het gespaard blijft van nachtmerries en fobieën. Luister naar het kind en probeer het niet te betuttelen.
Een hondenbeet: uitgelokt of niet?
Er wordt wel eens beweerd dat kinderen door hun gedrag een agressieve reactie van een hond uitlokken. Wat is daar van aan?
Uitgelokt?
Een hond zal bijten als het gedrag van een kind hem beangstigt of irriteert. De vraag is vaak: wie is begonnen?
Leer kinderen dat ze:
1. de hond met rust moeten laten als hij eet (bv. geen bot uit z'n bek trekken).
2. de hond met rust moeten laten als hij slaapt.
3. op afstand moeten blijven als een teefje met puppys zit.
4. de hond niet mogen pijn doen, uitdagen of opjagen.
5. op afstand moeten blijven als twee honden vechten, zelfs als de eigen hond in het gevecht betrokken is.
6. de hond niet mogen plagen, zelfs niet voor de grap (bv. aan de oren of aan de staart trekken).
7. hun gezicht ver van de kop van de hond moeten houden en hem niet lang in de ogen mogen kijken.
8. een vreemde hond niet mogen aanraken zonder toestemming van het baasje.
9. langzaam en zonder bruuske bewegingen achteruit moeten lopen als ze voor een vreemde hond staan die zich dreigend opstelt. Ze mogen dan vooral niet gaan lopen.
Drie vuistregels om hondenbeten te vermijden.
Honden kunnen een kind soms omver lopen zonder dat ze enig teken van agressiviteit hebben getoond. De aanwezigheid van een huisdier houdt altijd een risico in, maar wie zijn hond goed kent en begrijpt, kan voorspellen hoe het dier reageert.
1. Respect.
Een hond is geen levend speelgoed. Probeer het nodige respect op te brengen voor het gedrag van honden. Zij kunnen immers ook 'een slechte dag' hebben. En soms willen ze liever gewoon met rust worden gelaten. Voor kinderen is dat soms moeilijk te begrijpen en te accepteren.
2. Socialisering.
Een gesocialiseerde hond heeft geleerd om zich te integreren in verschillende situaties. De belangrijkste fases van dat leerproces vinden plaats als de hond tussen 3 weken en 3 maanden oud is. Voor een optimale communicatie tussen hond en kind, zouden de eerste contacten gelegd moeten worden als de hond een pup is van minder dan 12 weken oud.
3. Opvoeding.
Goed opgevoede honden respecteren de menselijke omgeving waarin ze leven. Bovendien volgen ze bepaalde bevelen op (zit, lig, stil,
).
Opgelet! Honden leefden oorspronkelijk in hiërarchisch gestructureerde meutes. Maar als huisdier leven ze bij de mens. In het gezin staat de hond onderaan de hiërarchische ladder. Geef hem niet het gevoel dat hij de baas in huis is! Anders zal hij je niet gehoorzamen
(Hukporganisaties.be)
|