dit heb je nodig, 1fles lekkere rode wijn,naar eigen smaak. 1 citroen,en of 1/2 appelsien, 4 kruidnagels, 1 kaneelpijpje, 8-10 klontjes suiker,
was de citroen goed met warm water en steek er de kruidnagel in, was de sinaas en snij in stukken, verwarm de wijn op een zacht vuur,niet laten koken, samen met citroen en sinaas. voeg de suiker toe, je kan er ook een scheutje cognac aan toe voegen. serveer warm.
1 pompoen 2 grote aardappelen 1 rode paprika 2 vleestomaten 1 ui peterselie,bieslook, kervel voor de afwerking, crème fraiche
Pompoen schoonmaken en in stukken snijden, aardappel schillen en in stukken snijden, tomaat en paprika in stukken snijden. een weinig paprika zeer fijn snijden en opzij houden Ui hakken en fruiten in een beetje olijfolie. De pompoen, tomaat, aardappel en paprika toevoegen. De kruiden toevoegen. De bouillon erbij en zacht laten koken voor een 30 min. de soep mixen, op smaak brengen met peper en zout, de kervel fijn hakken, de soep opdienen met wat paprika,kervel en room voor de afwerking.
dit heb je nodig, 1 middel grote courget, 5-6 dikke tomaten 2 uien, peper en zout.
snij de ui en de courgette in blokjes, de courgette moet niet gepeld. bak ze lichtjes aan in wat olijfolie, voeg dan de blokjes tomaat toe, laat nog even stoven,voeg dan ongeveer 1l water toe, kruid met peper en zout. ongeveer 20 min zachtjes laten koken. en dan de soep goed mixen. lekker met een broodstengel . een scheutje room maakt de soep lekker romig.
Pizza deeg, dit heb je nodig,voor 4 pizzas, 45O gr witte bloem, 2,5 dl lauw water, 1 eetlepel fijne suiker, 2 theelepels gedroogde gist,of 15 gr verse gist, 1/2 theelepel zout, 3 eetlepels olijfolie.
meng de bloem met de suiker en het zout, maak een kuiltje doe er het water en de gist in, voeg de olijfolie toe en meng en kneed tot een mooie deegbol.dek de kom af en laat anderhalf uur rijzen, verdeel het deeg in 4 porties,en maak 4 mooie bollen, laat nog minstens een uur rijzen. duw de bol plat,maak het tot een rondje van ong 30cm, je kan de deegrol ook gebruiken.
voor de garnering, tomaten coulli,olijfolie, anjovis,artichok,chamignons, hesp,salami,olijven,gemalen mozarelle en wat oregano en of basilicum de garnering kan naar ieders smaak. eerst wat tomaten coulli op de pizza bodem uitstrijken, dan de garnering aan brengen ,als laats de kaas, dan nog wat oregano een scheutje olijfolie.
deze bakte ik op de gaz bbq,in een ongeglazuurde schaal, (bloempot onderzetter bvb, er bestaan ook pizza tegels)
gegrilde zalm met een boter sausje en peterselie puree.
dit heb je nodig, zalm,citroen, boter,aardappel,peterselie,peper,zout,1 ei,
maak een aardappelpuree, voeg er op het laatste de fijn gehakte peterselie bij,
voor de saus, breng 50ml water aan de kook er doe er 150 gr hoeve boter (koude) stukje bij stukje bij, meng goed, breng op smaak met wat zout en citroen of limoen sap.
kruid de zalm met peper en zout, smeer er een beetje olijfolie op, bak op de gril.
je kan ook andere vis gebruiken, ik heb de vis eerst wat afgespoeld,goed gedroogd, kruiden met peper en zout,even in de bloem wentelen . bakken in boter. - de spinazie goed wassen,stoven in een grote ketel, op smaak brengen met peper, zout, verse nootmuskaat. - voor de hollandaise, bassisrecept, 15Ogr boter gesmolten, 3 eierdooiers, 2 eetlepels water, zout,peper, citroensap naar smaak. deze saus maak je best au bain marie (boven warm water)
5OO gr bloem wit 275 ml lauw water 11 gr verse gist (droge gaat ook) 1 theelepel zout 5O ml olijfolie.
maak een hoopje met de bloem,maak een kuiltje, giet er het water met de gist in, het zout strooi je aan de rand ver van de gist,want die gaan niet goed samen. voeg nu de olijfolie toe . kneed alles goed tot een mooie deegbal, ik doe het met de hand en kneed toch zeker 15 min. laat op een warme plaatst 45 min rijzen. verwarm de oven op 2OO ° - verdeel het deeg in 4 stukken, maak er mooi bollen van, druk ze plat, steek er met een vork in. laat nog 15 min rijzen. - bak op 2OO° gedurende 2O min.
-
lekker met kip,reepjes runds of mager varkens, dat je eerst wat laat marineren, een beetje rauwkost en een sausje, vb een looksausje,of wat pesto ..........
dit heb je nodig, kipfilet, bloem,paneermeel,peper,zout, 1 teentje look, 1 eetlepel kurkuma, 2 eiwitten.
snij de kip in stukjes, kruid met peper en zout, strooi er een beetje bloem over, rol nu in het eiwit. maak een mengeling met de bloem,paneermeel en kurkuma, een het geperst teentje look. rol er nu de stukjes kip in. bak in een pan of wok in olijfolie,goed heet laten worden, of in de friteuse, ong. 5 min.
varkenslapje,met pasta en tomatensaus, dit heb je nodig voor 2 personen, 2 varkenslapjes,dun gesneden, 1 ei,peper,zout, broodkruin,(paneermeel), parmezaankaas gemalen. - pasta, 2 blikjes tomaat in blokjes, 3sjalot in stukken, olijfolie, 10 groene olijven, look, peterselie,rozemarijn,thijm, - voor de saus,doe wat olie in een ketel en voeg de sjalot toe,even aanbakken en dan de look en de tomaat toevoegen,kruiden met peper en zout, voeg de verse tuinkruiden en de olijven toe en laat ongeveer 35 min op klein vuur prutellen.
paneer de lapjes,eerst in losgeklopt ei, dan in een mengeling van parmezaan en paneermeel, leg nog 30 min in frigo voor het bakken, dan is het korstje lekker krokant. bak in wat olijfolie en boter.
dit heb je nodig voor 2 personen, 2 biefstuk fijn gesneden,het moet kunnen gerold worden, 4 schijven parmaham, parmezaan kaas, peterselie, look, gepelde tomaat,sjalot, olijfolie.
de biefstuk wat plat drukken, beleggen met de parma en de parmezaan, de gehakte peterselie en de look, goed oprollen en met prikker vast zetten. olie verwarmen en de vleerollen aanbakken, de gesneden sjalot toevoegen, even laten aanbakken en dan de gepelde tomaat toevoegen, kruiden met peper en zout, ongeveer 45min zachtjes laten koken.
Farfalle met champignons, dit heb je nodig voor 2 personen, 250 gr spek of hesp, 250 gr champignons, 25 cl room, 2 eierdooiers, 3 eetlepels parmezaan kaas, bieslook voor de versiering. bak het spek mooi bruin,laat de champignons goed uitzweten in een tefal pan,tot ze bijna al hun vocht hebben verloren, kook de pasta al dente, vermeng de room met de eierdooier en de kaas,. als de pasta gaar is afgieten,terug in ketel op vuur zetten,spek en champignons toevoegen, room mengsel toevoegen,goed roeren en wat laten inkoken,kruiden met peper en zout. versier met een beetje bieslook.
dit heb je nodig voor 4 pers. 4 dikke tomaten, 4 zakjes gekookte wilde rijst, 150gr gehakt, ajuin of sjalot, een handvol verse dragon, peper,zout,olijfolie.
lepel de tomaten uit en bewaar het vruchtvlees, snij de ui en de dragon fijn, doe een beetje olijfolie in een ketel en bak het gehakt samen met de ui tot het gaar is. voeg de rijst en de stukjes tomaat toe, roer goed om en voeg de estragon toe,breng op smaak met peper en zout. vul de tomaten met dit mengsel. serveer op een bedje van groene sla,met koude aardappeltjes en een vinaigrette met verse kruiden. heerlijk op zomerse dagen.
zomerse rijst, dit heb je nodig, gekookte rijst, tomaat in kleine stukjes, look en sjalot fijn gesneden, 1 kleine rode paprika, een handvol augurken op azijn, hesp in blokjes, peper,zout, 3 el olijfolie, 1 el dragon azijn. alles goed vermengen, heerlijk met een stuk gegrilde kip, en een fris groen slaatje.
dit heb je nodig voor 2 pers, 1 dikke vleestomaat, 1 hard gekookt ei, 150gr grijze noordzee garnalen, 2 eetlepels mayonaise, 1 citroen, een handvol verse tuinkruiden,peterselie en bieslook, peper en zout, wat sla voor er bij.
plet het ei,voeg de garnalen toe en de mayonaise, kruid met peper en zout,en voeg wat citroen toe naar smaak, hou wat garnalen opzij voor de afwerking, snij de tomaat in fijne plakjes, hak de kruiden fijn,
begin met een schijfje tomaat,doe er een hoopje garnaal mengsel op,strooi er wat verse kruiden op, opnieuw tomaat en zo verder, eindig met garnaal mengsel,kruiden, en de overgebleven garnalen, nog wat sla er bij en smullen maar.
fruit salade, zo gemakkelijk en zo lekker gezond, alles kan en alles mag, appel,peer,sinaasappel,banaan, witte,blauwe druiven,aardbeien, bessen van alle kleuren,framboos, citoensap,suiker,likeur......... met slagroom,youghourt of nature. zeer lekker op een warme dag
simpel,snel,lekker, dit heb je nodig, 200 gr gemalen biefstuk,je kan dit zelf doen, met vleesmolen of met het mes. 1 eigeel, 1 theelepel mosterd, peper,zout, 1 1/2 soeplepel mayonaise, engelse saus naar smaak (worcestershire saus) dit alles vermengen, naar gelang smaak kappertjes, gehakte sjalot,peterselie...
serveer met een slaatje en friet, of op een toast.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.