kip met dragon en tomaat, dit heb je nodig voor 2 personen, 1filet per persoon, 1 tomaat, een paar takjes verse dragon, peper, zout, olijfolie.
neem de kipfilet en maak er 3 insnijdingen in, steek in iedere insnijding een schijfje tomaat en een beetje dragon, leg in een ovenschaal, kruid met peper en zout, giet er wat olijfolie overheen,en zet in verwarmde oven, voor ongeveer 40 min. lekker met gebakken aardappel (in olijfolie) en een mosterd sausje.
zomerse bbq, dit heb je nodig, veeeeel zon ! ik hab deze keer worst,spare ribs en lamskotelet, een slaatje,aardappel,en vers gebakken broodjes, de spare ribs hab ik laten marineren in olijfolie met kipkruiden, de koteletjes in olijfolie,provencaalse kruiden en verse look, de kriel aardappel gebakken in olijfolie, met verse rosemarijn en een paar geplette teentjes look, en lookboter voor er bij, gezouten boter,look geperst,gehakte peterselie,peper, nootmuskaat en een paar druppels citroensap. een fris slaatje met tomaat en een vinaigrette met hazelnootolie. en ik moet zeggen het was lekker,niks dan lachende gezichten aan de tafel !
chocolade pudding, dit heb je nodig, (6 potjes) 3/4 l halfvolle melk, 75 gr fijne suiker,of zoetstof 75 gr zwarte chocolade, 1 zakje puddingpoeder.
los de puddingpoeder op in 1 tas melk, breng de melk aan de kook samen met de suiker en de chocolade,juist voor het koken de puddingpoeder toevoegen,even laten doorkoken. verdeel over de potjes.
Pizza deeg, dit heb je nodig,voor 4 pizzas, 45O gr witte bloem, 2,5 dl lauw water, 1 eetlepel fijne suiker, 2 theelepels gedroogde gist,of 15 gr verse gist, 1/2 theelepel zout, 3 eetlepels olijfolie.
meng de bloem met de suiker en het zout, maak een kuiltje doe er het water en de gist in, voeg de olijfolie toe en meng en kneed tot een mooie deegbol.dek de kom af en laat anderhalf uur rijzen, verdeel het deeg in 4 porties,en maak 4 mooie bollen, laat nog minstens een uur rijzen. duw de bol plat,maak het tot een rondje van ong 30cm, je kan de deegrol ook gebruiken.
voor de garnering, tomaten coulli,olijfolie, anjovis,artichok,chamignons, hesp,salami,olijven,gemalen mozarelle en wat oregano en of basilicum de garnering kan naar ieders smaak. eerst wat tomaten coulli op de pizza bodem uitstrijken, dan de garnering aan brengen ,als laats de kaas, dan nog wat oregano een scheutje olijfolie en, dan de warme oven in 200°, voor ongeveer 12 min.
wilde braambessen gelei, dit heb je nodig, 1kg fruit, 1 pakje suiker voor confituur, maak het fruit schoon,staartjes verwijderen, doe het in een ketel en laat zachtjes opwarmen,druk de bessen wat plat met de puree pletter, duw het door een puntzeef,vang het sap op. weeg het sap af,van 500 gr heb je 1 lekkere pot gelei. breng het sap met de confituursuiker aan de kook, ong 3 min laten koken en dadelijk in potjes doen.
gepanneerd varkenslapje met rijst en curry, dit heb je nodig, varkenslapjes, 1 ei, paneermeel,peper,zout, 2 zakjes rijst, 1/2 l melk, boter,bloem, curry poeder.
paneer de lapjes,losgeklopt ei,paneermeel, kook de rijst, smelt een eetlepel boter,voeg 1 eetlepel bloem toe, voeg al roerend de melk toe,laat zachtjes koken, voeg melk toe tot gewenste dikte van de saus, kruid met peper en zout en 1 eetlepel curry poeder. bak het vlees in een weinig boter of olijfolie.
dit heb je nodig, rundsstoofvlees, sjalot, peper,zout, leffe bruin,of ander bruin bier. suiker,azijn
doe wat boter in een ketel en bak het vlees, mooi bruin,voeg de sjalot toe en laat nog even bakken, kruid met peper en zout, het mag lichtjes aanplakken maar niet verbranden,dan voeg je 25cl leffe toe, de rest drink je uit goed roeren, deksel op de pot en zachtjes laten verder stoven tot het vlees goed gaar is, 3 suiker klontjes en 1 eetlepel azijn toevoegen. nog even laten inkoken. heerlijk met fritjes en bruine leffe.
salade Liègoise, dit heb je nodig voor 4 personen, 8 plakjes gezouten spek, vastkokende nieuwe aardappelen, 2 dikke sjalotten, veldsla, 4cl witte azijn, een koffielepel dijonmosterd, zout en peper uit de molen.
maak de veldsla schoon, kook de aardapellen, snij het spek in blokjes,bak goed aan in een beetje boter. snij de sjalot in stukjes en voeg toe, laat even bakken, kruid met peper,geen zout (spek is al zout) voeg de azijn en de mosterdtoe,laat even inkoken. je kan nu de veldsla,aardappel,spek mengen of alles mooi apart op het bord dresseren. je kan de veldsla vervangen door princesboontjes, of snij andijvie.
dit heb je nodig, aardappelen, look,thijm, peper,grof zeezout, échalot, boter,olijfolie, aluminiumfolie.
schil de aardappelen en snij in kleine stukken, vouw de aluminiumfolie dubbel, doe er de aardappelen in, strooi er wat zeezout en peper op. voeg de thijm,sjalot en look toe, leg er een klontje boter op en giet er wat olijfolie over,maak nu een mooi pakje. je kan dit nu op de bbq leggen,na 30 min, zijn de aardappelen lekker gestoomd en hebben ze een lekker zuiders aroma. lekker met een gegrilde steak en een groen slaatje.
neem een glazen pot,doe er grof zeezout in,gemalen peper, gedroogde rozemarijn,thym,oregano,goed mengen, je kan dit gearomatiseerd zout gbruiken voor marinades,voor gepofte aardappelen ...............
eerst maken we een gastrique,de basis van de béarnaise. dit heb je nodig, 1dl witte wijn 1dl azijn,liefst estragon azijn 1dl water 100gr estragon 2 sjalotten 1 kruidentuiltje (peterselie,thym,laurier) 1teentje look doe alles te samen in een ketel en laat tot 1/3 inkoken.giet door een zeef en laat afkoelen,als je gastrique over hebt kun je die een tijdje in een afgesloten fles in de frigo bewaren.
dit heb je nodig voor de saus, 500gr boter, 4eigeel, 10cl gastrique, een handvol fijngesneden estragon en peterselie.
laat de boter smelten klop de eieren te samen met de gastrique,voeg de gesmolten boter toe,roer goed,laat vooral niet koken, doe er de fijn gesneden kruiden bij,breng op smaak met peper en zout.
lekker met steak en frietjes. bon apetit.
estragon azijn kun je gemakkelijk zelf maken, vul een fles met goede azijn en doe er een paar takken estragon bij, laat enkele weken trekken en klaar voor gebruik.
gegrilde scampi,kan op de bbq, dit heb je nodig, scampi,olijfolie, kruiden voor de marinade, look,provencaalse kruiden...... ik maak er een soort tartaar bij, 2/3 mayonaise,1/3 room,echalot fijn gesneden, een weinig look geperst,enkele augurken in kleine stukjes, peterselie,peper,zout,dragonazijn. serveer met citroen en een stuk brood.
gebruik hier voor bvb krielaardappeltjes, doe de aardappelen samen met wat look teentjes en rozemarijn in een kom. kruid met vers gemalen peper en vermeng met 4 el olijfolie. doe in een ovenschaal en zet 30 a 45 min, in de oven op 200°.tot de aardappelen mooi goudbruin zijn.schep ze af en toe eens om tijdens het bakken.bestrooi ze net voor het serveren met zeezout.
dit heb je nodig voor 6 stuks, 225gr pure chocolade, 4 eieren (gesplits) 65gr fijne suiker 4 eetlepels donkere rum, 4 eetlepels slagroom.
smelt de chocolade au bain-marie, laat het wat afkoelen. klop de eierdooiers samen met de suiker luchtig en schuimig. doe er de gesmolten chocolade bij, spatel de rum en de slagroom erdoor. klop de eiwitten stijf, spatel de eiwitten door het chocolade mengsel.verdeel over 6 glaasjes, zet minstens 2 uur in koelkast. garneer met wat slagroom en een chocolaatje.
varkens gebraad,is een stuk vlees dat je op veel manieren kan klaar maken. hier heb ik het gewoon goed aangebakken, in wat boter,gekruid met peper en zout. als het aan iedere kant goed bruin is, voeg ik er wat kleine sjaloten bij, even laten bakken, 1/4l vleesbouillon toevoegen, alles op een zacht vuurlaten koken. voor 1kg tel ik ongeveer 1 uur. dan neem je het vlees uit de saus, en laat je de saus wat indikken, lekker met kroketten,en een wiloof-tomaat slaatje.
ik koop meestal een wat dikker gebraad,het is s'anderdaags nog zo lekker tussen een broodje met wat tuinkers een beetje tartaar saus.en als er nog saus over is,dan gebruik ik die als basis voor een bruine saus voor bij gehaktballen ik voeg er dan wat suiker en azijn bij en ik heb een lekkere bijna konijnensaus.
penne all'arrabiata,suppereenvoudige pikante klassieker, hier komt geen vlees in. dit heb je nodig voor vier. 1fijngehakte teen knoflook, 4eetlepels olijfolie, 500gr gepelde tomaten met sap, 1 kleine rode peper, 2 takken verse basilicum, penne.
fruit de look in de olijfolie,voeg de in stukken gesneden tomaten met hun sap toe, laat op een zacht vuur inkoken. snij zaad en zaadlijsten uit de spaanse peper, snij het vruchtvlees fijn. doe bij de tomatensaus,kruid met peper en zout, laat nog 15 min sudderen. voeg op het einde fijngesneden basilicum toe. kook de penne all dente in licht gezouten water. serveer met een beetje parmezaan. lekker met een stevig rood wijntje.
dit heb je nodig voor 4 personen, 20 grote gamba's, 60 ml olijfolie, 80 gr boter, 1/2 rode peper,fijngehakt, 10 teentjes knoflook,geperst, 60 ml droge witte wijn, 3 eetlepels gehakte peterselie.
Pel de gamba's,verwijder het darmkanaal, maar laat de staart zitten, doe de olijfolie en de boter in een pan, bak er de peper en de helft van de knoflook even in.voeg nu de gamba's toe en de rest van de knoflook, bak tot de gamba's roze zijn. keer ze,schenk er de wijn bij,kook ze nog ongeveer 4 min,voeg de peterselie toe, kruid met peper en zout. serveer met brood citroen, en een tartaar sausje.
wie eet er niet eens een croque monsieur, dan moet je dit eens proberen, een beetje olijfolie op het brood, hesp of pancetta, tomaat en of gedroogde tomaat, mozarella gemalen of in schijfjes, een beetje peper,zout,oregano. lekker met een fris slaatje.
als je graag een lekker kopje koffie drinkt,moet je dit zeker eens proberen, 1 tas espresso,doe er een bolletje mokka, vanille of stratiatella ijs in,hmmmm.......lekker, een beetje slagroom kan ook nog.
dit heb je nodig voor 2 personen, 1 lamskroon met 6 koteletjes of 6 koteletjes, 3 sneden vers wit brood, 2 eetlepels grofgehakte basilicum, 2 eetlepels grofgehakte peterselie, 1 lookteentje geperst, 3 eetlepels olijfolie.
verwarm de oven op 200°, meng het broodkruin met de kruiden, knooflook en 2 lepels olijfolie, kruid met peper en zout. besprenkel het lamsvlees met water, druk het broodkruin in een dikke laag op het lamsvlees. leg in een braadslede met olijfolie en een weinig boter,bak 20-25 min tot het vlees , rosé en sappig is,dek af met aluminiumfolie en laat 5 min rusten.
ik had er deze warme tomaat bij geserveerd, snij de tomaat in twee,haal het vruchtvlees er voor de helft uit,leg er nu een stuk zongedroogde tomaat in, 1 olijf in stukjes gesneden, een beetje kappers, kruid met wat peper,zout,oregano, zet in een ovenschaal besprenkel met wat olijfolie zet ongeveer 30 min in oven samen met het vlees.
houd u van goed gebakken lamsvlees, laat het dan 10 min langer bakken.
dit heb je nodig voor 2-3 personen, 1 kg geschilden vastkokende aardappelen, 1 ajuin, 1 teen knoflook, 2,5 dl room, peper,zout,nootmuskaat, geraspte gruyère kaas.
neem een ondiepe ovenschaal, wrijf in met boter, bedek de bodem met fijn schijfjes ajuin, snij de aardappelen in fijne schijfjes en leg in laagjes in de kom, verwarm de room kruid met peper, zout ,nootmuskaat,geperste look, giet over de aardappelen en strooi er de kaas over, zet in een voorverwarmde oven 180° ongeveer 50 min,
als je gruyère kaas gebruikt is het een gratin savoyard, vervang de gruyère door beaufort voor een authentieke gratin. maar ook met comté of italiaanse fontina is het zeer lekker.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.