Een hond die overdag zijn energie niet kwijt kan is 's avonds een lastige klant. De regendag stuurde niet alleen de hond zijn speeltijd in de war, ook de Ster van Bethlehem was nergens te bespeuren. Ga ik een kerst moeten vieren zonder een ster boven mijn stal? Vandaag nog een herkansing maar de conjunctie begint al af te nemen. Ik moet kijken of er nog iets te zien is want ik kan geen 400 jaar meer wachten op het schouwspel van Saturnus en Jupiter. Misschien moet ik op het strand gaan staan want de Ster is laag boven de ZW horizon te zien. Mopperen ga ik niet doen als ik het evenement door regenweer weer zou missen. Vandaag al 3 seconden meer licht en de aanmaak van vit D is ook veel waard. Die vitamine is goed voor mijn immuunsysteem, en voor stevige botten, beenderen dus. Maar hetgeen de zon niet geeft, is te vinden in de winkels. Voedsel genoeg dat vit D geeft en nog veel andere vitamientjes. Een overvloed aan exquise gerechten en bereidingen: kreeft, wild, gevogelte, ganzenlever, oesters. Alles waar een gourmand van gaat likkebaarden. Misschien dat de winterse slemppartijen niet zo groots meer zullen opgevoerd worden als andere jaren, maar nog altijd zal de gastronoom, een fijnproever, een uitgebreid feestje willen hebben. Rijkelijk overgoten natuurlijk met champagne, die dit jaar echt wel aan dumpingprijzen verhandeld wordt en binnen ieders budget komt. Een interessant artikel was er dit weekend over de godendrank verschenen. De belangrijkste mensen voor het ontstaan en op punt zetten van deze sprankelende wijn werden beschreven. Dom Pérignon (1639-1715), een vrome benedictijner monnik en keldermeester van de abdij in Hautvillers. Hij ontrafelde het geheim van de schuimende witte wijn. De volgende man nodig om een sprankelende wijn te hebben is een Engelsman, een arts, Christopher Merret (1614-1695). Hij bracht de oersterke flessen om deze drank in te bottelen. Zo werd het ontploffingsgevaar gemeden dat ontstond door de druk van de tweede gisting in de fles. Als derde in het rijtje de bekende weduwe: Veuve Cliquot. Barbe-Nicole Cliquot Ponsardin (1777-1866) brengt de tweede fermentatie op gang met toevoeging van suikers. Al wie van deze drank wil drinken, proeven en de vreugde ondervinden van dit hemelse vocht moet wel de Franse taal meester zijn om als kenner zijn mening te geven. De hele woordenschat is een franstalige opsomming van bereiding en uitzicht. Ik geef geen uitleg bij de woorden, proeven is de boodschap: assemblage, methode champenoise, crémant, pétillant, mousseux, dossage, pupitre, dégorgement, liqueur d'expedition, doux, demi-sec, brut, extra brut. Een fles kost nu maar 10€. Ik zou zeggen: een voorraadje aanleggen. Als corona voorbij is, is het tijd om met familie en vrienden eens goed 'prosit' te zeggen en 'santé', want we hebben het overleefd!
|