Hallo, goede morgen allemaal. Het kan niet anders dan dat ik op de 44e verjaardag van Jeroen Meus over eten ga spreken. En op een heerlijk frisse zondagochtend kan het niet anders dan dat ik mijn dag begin met koffiekoekskes en croissantjes. Ik heb die altijd in de vriezer zitten, even opbakken en dan ruikt mijn huis heerlijk naar een bakkerij. Het is ook een dag voor pateekes in de namiddag. Daarvoor strek ik dan seffens eens mijn benen om naar een echte bakkerij te gaan voor deze heerlijkheden. Ik noem dat een goed begin van de 7e dag, profiteren van kleine geneugten in het leven. En dan is het tijd om de rest van de krant onder handen te nemen. Eens zien of ik nog wat wijsheid kan opsteken of me moet ergeren aan sommige berichten. Want dat gevoel moet ook af en toe eens een plaats krijgen. Als alleenstaande is naast afwezigheid van een klapke aan tafel, ook soms een gebrek aan ergernis of slappe lach een gemis. Dat is nu niet waar ik het over wil hebben. In de 2e katern wordt er over voedsel en sneukelarijen gesproken. Wat eten betreft gaat mijn voorkeur gewoonweg naar de typisch Vlaamse keuken, de kost van iedere dag à la Jeroen. De keukenrecensenten hebben een kookboek "Smaken van de Haven" van Björn Verhoeven en Bart de Clerck onder ogen en handen genomen en uitgeprobeerd. Lovend zijn ze er over, ik veel minder. Als ik de namen van de gerechten niet eens kan uitspreken hoef ik ze niet klaar te maken. Zoals 'racuchy zjablkami' uit Polen, dan maak ik liever pannekoeken met appeltjes klaar. Of het Japanse spinaziegerecht 'ohitaschi'of het groenten- en kruidengerecht 'chimichuri' uit Argentinië. De ingrediënten zouden ook hier allemaal te vinden zijn maar ik ga niet op zoek naar 'guacamole' uit Mexica, 'bakbananen' uit Ivoorkust, Amerikaanse 'pulled pork'. Mijn tijd van vreemde gerechten uitproberen zit erop. Maar dat is niet het enige. Ik heb vandaag een rimpel in mijn lieve snoetje bijgekregen door het fronsen van mijn wenkbrouwen bij het volgende: crème glace met toevoeging van zeezout, chocolade met zeezout, karamel met zeezout, snoep met zeezout. Dat om het teveel aan 'zoete' in dat lekkers weer in evenwicht te brengen door toevoeging van het 'zout'. Lieve mensen, jaren en jaren dwingt men ons om het zoete en zoute te minderen omdat die slecht zijn voor onze aders en onze cholesterol. Overal worden de industriële voedingsbedrijven verplicht om het zoutgehalte en suikertoevoegingen achterwege te laten. De zout en suikerproductie moet evenwel op peil blijven dus promoot men een nieuwe smaak die de verkoop van deze twee ingrediënten op peil houdt. Dàt is mijn vaststelling. Dat was het voor deze 10e zondag van 2022. Ik ga nu naar mijn playlist luisteren waar er ondertussen al meer dan 200 songs zijn in opgenomen, waarvan een 60 Vlaamse en Nederlandse liedjes. Heerlijk om naar te luisteren terwijl ik een puzzeltje maak.Tot morgen
|