WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
21-11-2011
Man over Woord (bis)
Zoals aangekondigd in mijn vorige blog, heb ik de Taaltest in de Canvasuitzending van 18.11 gevolgd, in de hoop de taalkundige voetangels en schietgeweren te ontdekken. Het programma werd aangekondigd als een test op dt-fouten, maar bleek onverwachts ook andere taalfouten te bevatten. Bovendien kwam de test via een snel afrollende autocue in beeld, waardoor het praktisch onmogelijk was om de fouten ordentelijk te noteren. Daardoor raakte ik de kluts en mijn concentratie kwijt, maar wist toch nog met een 22-tal dt- en andere fouten te noteren. Ik hoop nu ook nog ergens de correcte tekst te vinden zodat ik mijn werkelijke score kan kennen. Terloops gezegd: ik vraag me af of de in het programma geïnterviewde taaldeskundige professor D. Sandra geen (weliswaar vaak gemaakte) taalfout maakte toen ik hem hoorde zeggen: laat ME zeggen dat . terwijl hij duidelijk bedoelde laat IK zeggen .
TOE(kom)MAATJE. Ik wil de volgende uitzending van de reeks (vrijdag 25.11 op Canvas) beslist niet missen; ik ben benieuwd!
Onder deze titel start vanavond om 20.40 uur op Canvas een reportagereeks over de Nederlandse taal. Als rechtgeaard en overtuigd Vlaming ben ik een enthousiast (volgens sommigen zelfs maniakaal) liefhebber van mijn moedertaal en ga daarom beslist het programma bekijken en voor alle zekerheid ook op de harde schijf van mijn dvd-recorder kopiëren. Ik kijk met nieuwsgierigheid uit naar deze eerste aflevering en hoop dat ik ze interessant genoeg vind om ook de volgende vijf te bekijken. Volgens HUMO gaat het om een taalprogramma dat geen taalregeltjes wil opleggen, maar zich juist buigt over boeiende en geestige aspecten van onze taal. Ik ben benieuwd!
TOE(kom)MAATJE. Moet een Belg zowel Nederlands als Frans kennen? Een GVA-lezer vond onlangs van wel. Ik ben het daar absoluut niet mee eens en zal in een van mijn volgende blogs uitleggen waarom.
Op 20 oktober overleed op 56 jaar de man van onze dochter, na een ongeneeslijke ziekte. Toen hij enkele maanden geleden besefte dat hem nog weinig tijd restte, ondernam hij (als zelfstandig fabrikant in een zeer gespecialiseerde branche) de nodige stappen die zijn gezin ten minste gedeeltelijk zouden ontlasten van praktische bekommernissen. Kortom: een toegewijde huisvader, bezorgd om de toekomst van zijn gezin als hij er niet meer zou zijn. Toen zijn toestand zodanig verslechterde dat hij onmogelijk nog langer thuis verzorgd kon worden en onze dochter nog nauwelijks aan slapen toekwam, vroeg hij zelf om zijn allerlaatste dagen in het ziekenhuis te kunnen verblijven. Vijf dagen later nam hij afscheid van vrouw en zijn vier kinderen. Hij overleed donderdag 20.10 en werd vorige zaterdag 29.10 begraven, na een uitvaartdienst in een stampvolle kerk (naar schatting 430 personen). Op het doodsprentje prijkte de volgende openhartige herinnering van zoon Erik aan zijn fantastische papa:
Hoe druk ik uit in woorden hoe hard ik papa mis?
Nooit meer iets tegen hem kunnen zeggen. Nooit meer zijn blik kunnen zien. Nooit meer zijn stem horen. Het is vernietigend, het doet pijn. Het doet me huilen.
Ons papa is er altijd geweest. De harde hand die mij schrik kon aanjagen. De boze blik wanneer ik weer iets stoms deed. Zijn opvliegendheid wanneer iets niet snel genoeg ging. Je hebt geen idee hoeveel ik dat mis. Om nog maar te zwijgen over zijn aanstekelijke lach wanneer hij plat lag bij een of andere onnozele film. Zijn glimlach wanneer hij trots op ons was. Zijn onvoorwaardelijke steun bij onze keuzes. Zijn sterke persoon wanneer we ons onzeker voelden. Zijn flauwe moppen, eindeloos herhaald. Zijn Croque Bruno s. Zijn grote mond en zijn klein hartje.
Kon ik hem nog maar eens zien. Maar dat kan natuurlijk niet. De dood is definitief. Gedaan. Ik zal hem moeten missen. Wij zullen hem moeten missen. Hij is er niet meer. Papa is weg.
Het leven gaat door zei je. Gewoon verder doen. Dat is waar. En ik zal mn best doen papa. Ik zal je trots maken, waar je ook bent. Maar ik zal je missen.Erik.
Vandaag 29.10 hebben we de man van onze dochter begraven. Hij overleed een week geleden na een ernstige ziekte van acht maanden. Al onze aandacht en zorg ging de voorbije week naar onze dochter en haar vier kinderen. Van bloggen was dan ook geen sprake maar ik denk binnen enkele dagen mijn blogdraad weer op te nemen, misschien met een terugblik op de afgelopen dagen.
Tot twee jaar geleden was ik om diverse redenen tegen de aanschaf van een GPS-navigatiesysteem, in tegenstelling tot mijn wederhelft, die het kotsbeu was dat ik voortdurend verkeerd reed. Ze had al vaak aangedrongen op zon aankoop. Uiteindelijk heb ik toegegeven nadat een neef in Eindhoven (die ons had uitgenodigd) moest komen redden toen ik totaal verloren was geraakt in een Eindhovense buitengemeente. Gelukkig had ik al wel een GSM, waarmee ik hem kon vertellen in welke straat in welk stadje ik gestrand was. Zijn reactie: hoe ben je daar in vredesnaam terechtgekomen?, ik weet zelf niet eens waar dat precies is maar ik zal mijn tomtom opzetten; binnen een halfuurtje ben ik daar. Kort daarna stond hij daar dus inderdaad en zei (uiteraard enthousiast aangemoedigd door mijn passagier!): waarom koop je zelf niet zon GPS-ding?. En zoals het vaak gaat bij een meningsverschil tussen partners: het advies van een buitenstaander geeft dan de doorslag. Kortom, nog diezelfde week hadden we een tomtom en ik moet toegeven: dankzij die GPS rijd ik nu al twee jaar nog maar zelden verkeerd! Maar nu de clou van het verhaal. Eergisteren (16.10) gingen oma en ik opnieuw op bezoek bij diezelfde neef, die intussen wel verhuisd was naar Nuenen bij Eindhoven. Met onze tomtom zouden we deze keer uiteraard geen probleem meer hebben om dat nieuwe adres te vinden. Dachten we, maar uitgerekend onze redder van destijds, aan wie we onze succesvolle GPS-aankoop dus eigenlijk te danken hebben, raadde ons enkele dagen voor ons vertrek aan om het ding uit te zetten vóór Eindhoven, wegens allerlei recente ingrijpende veranderingen aan de Ring, die in de meeste GPS-versies nog niet verwerkt zijn. Zijn advies: volg uitsluitend de borden via via via enz. Ik hield mijn hart vast maar geloof het of niet, we raakten probleemloos ter bestemming. Oef!
TOE(kom)MAATJE Charel: Mijn vrouw en ik wilden een huisdier en hebben een geit gekocht Lowie: Allee jong, ge hebt niet eens een tuin; waar houdt ge dat beest? Charel: Awel in onze slaapkamer Lowie: Maar enfin, dat moet toch stinken?! Charel: Och, daar moet die geit maar aan wennen!
Dexia-spaarders kunnen voor 200% gerust zijn! aldus premier Yves Leterme in de media. Ik ben geen klant bij Dexia maar anders was ik onmiddellijk naar die bank gestapt om het dubbele van mijn centen op te vragen: Leterme heeft het zelf gezegd! Het is tegenwoordig mode om je voor 300 of 500 of pakweg 1000 procent voor iets in te zetten. Als je honderd procent zegt, kijken de mensen je al scheef aan: allee man, kan je echt niet wat meer?! Maar van een verstandig man als Leterme zou je toch verwachten dat hij weet dat 100 procent van iets gewoon betekent: alles, helemaal
TOE(kom)MAATJE. - Vrouwen over mannen: wat verstaat een man onder helpen in het huishouden? Zijn benen optillen zodat zijn vrouw kan stofzuigen! - Mannen over vrouwen: de doorsnee vrouw heeft twee problemen: ze heeft geen kleren om aan te trekken en geen kasten genoeg om ze allemaal in te hangen. (bron: onbekend)
Mijn liefste wederhelft (enfin, ik heb maar één "wederhelft", die is dus per definitie de liefste) kreeg voor haar verjaardag van een van de zoons een gsm, want die van onze pa staat nooit aan. Dat laatste klopt wel niet echt maar hoe dan ook, oma was in de wolken met haar aanwinst: haha, nu zal mijn contact met mijn (klein)kinderen veel soepeler verlopen! Het heeft twee maanden geduurd voordat zij de knepen van het smsen enigszins onder de knie had. De handleiding bij het toestel was trouwens niet erg duidelijk en er ging regelmatig wat mis: berichtjes verdwenen plots uit beeld, werden te vroeg verzonden of naar een verkeerde bestemmeling, verschenen verminkt op het schermpje enz. enz. Maar sinds enkele dagen loopt het met vallen en opstaan vrij vlot en smst oma dat de stukken eraf vliegen (soms bijna letterlijk, als het ding uit haar handen dreigt te flikkeren!). Als je bedenkt dat we wel dertien kleinkinderen hebben, is het logisch dat het wel even duurde voordat die allemaal bediend waren. Het waren meestal vragen over de pas begonnen studies. Tot groot jolijt van oma kreeg ze verschillende keren onmiddellijk reacties zoals Dag oma, zo super om van jou een sms te krijgen; deze week is het al zeer druk geweest . Hoi oma, die nieuwe studies gaan goed!, - Dag oma, kben goed begonnen, kheb binnen 3 weken al een examen ., - Amai oma, ( ) ge hebt zeker wat geoefend (en op een blijkbaar te vroeg verzonden berichtje:) Euhm hallo, voor ik antwoord geef, wie zijt gij? enz.
Als aanvulling op onze sportieve activiteiten (wandelen en tafeltennis) kochten we jaren geleden een hometrainer. We dachten daarmee tegen beter weten in, gelet op onze gevorderde leeftijd - onze conditie een beetje op peil te houden. Maar kom, de dag beginnen met een kwartiertje fietsen zou in elk geval geen kwaad kunnen. Ons plezier van stappen en pingpongen (echte hobbys) stond echter flink in contrast tot het dagelijks zweten op zon tweewielig marteltuig. Het eerste excuus dat we verzonnen om geen zeven dagen op zeven te moeten afzien, was het schrappen van de weekends: dat waren nu toch echt geen dagen om je af te peigeren!. De volgende truc lag eigenlijk voor de hand: een Home-trainer gebruik je per definitie alleen thuis, dus als we eens met vakantie waren of anderszins een of meer dagen afwezig, dan precies! Maar met een beetje wilskracht en gezond verstand lukt het nu toch al jaren om niet te vlug naar excuses te grijpen. Meer nog: we zijn inmiddels aan onze tweede hometrainer toe (voor een prikje gekocht in de Kringwinkel). Wat nog altijd niet betekent dat we s morgens opstaan met de juichkreet heerlijk heerlijk, nu fijn een kwartier fietsen!. Integendeel, we haten het ding nog steeds en al fietsend ergeren we ons aan de traagheid waarmee de wijzer van de wekker zich voortsleept. Maar onlangs kwam ik op het idee om me tijdens het fietsen voortaan niet meer te fixeren op de wekker maar een boek, tijdschrift of krant ter hand te nemen. En verdomd, dit zelfgekozen afleidingsmanoeuvre werkte. Hoe interessanter mijn lectuur is, des te sneller de tijd vooruit lijkt te gaan; toegegeven, lezen in een fauteuil is natuurlijk nog altijd leuker dan zwoegend op een hometrainer, maar toch
TOE(kom)MAATJE. Zitbanken in de Toekomstlaan (Hamme) worden verwijderd om hangjongeren te weren (GvA 20.7.11). Eigenaardige logica. Niet de HANGjongeren worden getroffen (ze hebben per definitie geen behoefte aan ZITbanken) maar de brave burgers die voortaan hun vertrouwde zitplaatsen moeten missen en dus ook moeten HANGEN (letterlijk en figuurlijk).
Ik zou er misschien beter niet van wakker liggen, maar ik erger me regelmatig aan de gevaarlijke wedijver tussen de media door hun zwaar overdreven berichtgeving over bepaalde gebeurtenissen. Met alle respect voor de vrijheid van pers (een van onze democratische verworvenheden!), vraag ik me toch af of wat meer spontane terughoudendheid soms niet geboden is, om labiele geesten niet op verkeerde ideeën te brengen. Het gebeurt nogal eens dat een uitgebreid in de schijnwerpers gebrachte wandaad of -toestand kort nadien elders wordt gekopieerd. Nog maar kort geleden werd in een Vlaamse stad een uitgebreid illegaal arsenaal van superdodelijke stoffen blootgelegd, die indien niet tijdig ontdekt tienduizenden (!!) bewoners hadden kunnen doden! Dat de media dit nieuwsfeit brengen: geen probleem, maar moeten ze nu echt in geuren en kleuren uit de doeken doen om welke spullen het precies gaat, waar je ze kunt bestellen en wat je moet doen om er een hele bevolkingsgroep mee om zeep te helpen? Pas op, ik heb het niet over de boekskes, die hou je toch niet tegen (zij moeten het juist hebben van smeuïge stories), maar over mijn eigen ernstige krant, al was die zeker niet de enige. Ik dacht er even aan een lezersbrief over mijn ergernis te schrijven (ik weet dat die krant de laatste tijd nogal gemakkelijk lezersbrieven publiceert), maar dan zou ik misschien meewerken aan een fenomeen dat ik juist sterk afkeur, nl. gevaarlijk overdreven aandacht. Toch wou ik mijn frustraties ergens afreageren, en mijn blog leek me de gedroomde uitlaatklep: die wordt immers slechts bezocht door een klein aantal brave senioren
TOE(kom)MAATJE. twoorden voor TWitterwoordenboekje INL. Veel twitteraars maken twapjes met twoorden. Zo ontstaat er een geheel eigen twidioom. Maar wie begrijpt al die Twitterwoorden nog? Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) biedt uitkomst. Op zijn vernieuwde website staat een TWitterwoordenboekje. De lijst is waarschijnlijk nog niet volledig en het INL roept iedereen op om ontbrekende twoorden te melden (bron: Taalpost)
Op mijn Belgische identiteitskaart staat het niet maar ik voel mij een breeddenkende Vlaming, al stroomt er wel wat Nederlands bloed door mijn aderen. Ik heb dus niks tegen Hollanders die door onze Vlaamse omroep worden uitgenodigd als buitenlandse correspondent, maar ik vind het wel wat beschamend voor de V(laamse) R(adio) en T(elevisie) dat ze niet wil/kan zorgen voor een redelijk arsenaal van eigen (=Vlaamse) buitenlandse reporters (of andere deskundigen). In het radionieuws hoorde ik onlangs drie buitenlandse correspondenten; hun accent loog er niet om: het waren alledrie Nederlanders: Frank Reinout (Parijs), Lia Van Bekhoven (Londen) en Hedwig Zeedijk (Rome). Ook een zekere Hollandse professor Reinoud Leenders mocht zijn visie geven over de situatie in Syrië. En het was echt geen toevallige uitzondering, luister maar eens een paar keer naar de hoofdjournaals op VRT-radio (TV mag ook). Sinds enkele jaren noteer ik af en toe hun namen (een idiote afwijking natuurlijk maar ik moet mijn reputatie van kommaneuker toch eer aan doen? ) Mijn lijst omvat intussen 33 namen (reporters vanuit Nederland zelf niet inbegrepen ); ziehier de oogst van de voorbije week (met voorbehoud voor de juiste schrijfwijze ): Rob Savelberg (Berlijn) - Edwin (Erwin ?) Koopman(s) (Spanje) - Andrea Vrede (Italië).
TOE(kom)MAATJE. Regelmatig zie ik in mijn krant kleine advertenties-met-foto waarmee mensen hun jarige of jubilerende verwante(n) op al dan niet ludieke (?) wijze verrassen. Zo van Onze Luc wordt 43 jaar. Je papa, mama, Jos, Daisy en de poes. Hopelijk zal mijn familie me zoiets nooit aandoen; als ze me willen verrassen, dan liever met een fles wijn of jenever
Een van mijn trouwe bezoeksters (Bojako om haar niet te noemen) had het in haar blog van 23.8 over problemen met haar laptop, waarin o.a. de toets voor de letter i een rol speelde. Die passage deed mij (terug)denken aan een cursiefje dat ik 28 jaar geleden als lid van een zangkoor (Gregoriusgilde, Sint-Niklaas) schreef in het allereerste nummer van ons koorblad Koornix, waarvan ik niet alleen de oprichter was, maar ook lange tijd bijna de hele inhoud schreef, uittikte op een ouderwetse schrijfmachine, kopieerde en uitdeelde op de repetities. Ik wilde er geen saai mededelingenblad van maken maar liever iets met een wat luchtigere inhoud. Tot mijn eigen verbazing hield ik het 25 jaar vol, tot mijn afscheid van het koor (na 40 jaar dienst) in de herfst van 2008; de laatste Koornix (nr.246) verscheen op 14.8.2008. Maar nu terug naar dat allereerste nummer. Ik wilde toen een kort stukje schrijven over mijn haperende schrijfmachine, maar naarmate ik vorderde, verzon ik de ene tikfout na de andere (soms geholpen door de machine zelf!), totdat ik mijn gebazel uiteindelijk afsloot met woorden (?!) met alleen maar letters i. De bewuste bladzijde waarop ik die geleidelijke afgang integraal zichtbaar maakte, vindt u in de toegevoegde bijlage. (indien te moeilijk leesbaar: flink inzoomen!) Lees desnoods alleen de laatste alinea en het zgn. "P.S."
Ons zaterdagse boodschappenlijstje in Delhaize was bijna afgewerkt, alleen inlegkruisjes voor oma ontbraken nog. Zeg Komma, doe jij dat even aub, terwijl ik nog wat rondkijk! Inlegkruisjes zijn uiteraard niet mijn vertrouwde artikel en dus zocht ik naar het opschrift Hygiëne boven een van de zijgangen en vond daar inderdaad allerlei modellen zakdoeken en aanverwante producten, maar inlegkruisjes?, niet dus! Gelukkig passeerde oma in de hoofdgang, zag me sukkelen en riep: de volgende gang!. En inderdaad: daar lagen ze! Benieuwd onder welke hoofdrubriek inlegkruisjes volgens Delhaize thuishoren keek ik naar het opschrift van de gang en las: Tafeldecoratie! Ik probeerde me voor te stellen met wat voor servetten de betreffende rayonchef bij hem thuis een feestelijk gedekte tafel zou versieren
TOE(kom)MAATJE. Vriezen en dooien zijn tegengestelde begrippen; maar ontVRIEZEN en ontDOOIEN betekenen hetzelfde Ook kopen en verkopen zijn elkaars tegengestelde, toch vertalen we Te KOOP in het Frans als A VENDRE. En wat dacht u van Vol en Ledig als je ze achter elkaar zet: vol-ledig, of nog leuker On-vol-ledig; maar echt de max is natuurlijk een glas dat ON-VOL-LEDIG VOL is.
In de Hoorn van Afrika sterven dagelijks (!) honderden (duizenden?) mensen van honger en dorst. De gruwelijke beelden in de media liegen er niet om; je krijgt de neiging om je blik af te wenden van de afschuwelijke taferelen van stervende babys in de broodmagere armen van hun moeders, die misschien ook het einde van de dag niet meer halen Op 13 september a.s. voert mijn seniorenbeweging OKRA in Brussel een eerste nationale actie voor welvaartsvaste en menswaardige (lees: hogere) pensioenen. Hoewel ik zelf slechts een (naar Belgische normen) bescheiden pensioen geniet, zal ik er in Brussel niet bij zijn: ik zou in gedachten meer bezig zijn met al die levende lijken in Afrika dan met onze bescheiden (maar mensonwaardige????) pensioenen
Schijfverplichting (max. 2 uren): de klassieke truc tegen ongewenst langparkeren, maar vrij zinloos op plaatsen waar: 1) de gemiddelde parkeerder sowieso minder dan 2 uren parkeert (vast te stellen via een telling op enkele representatieve tijdstippen); dan is een schijfverplichting per definitie overbodig. 2) OFWEL geen efficiënte controle op overtredingen (bv. het tussentijds verzetten van de schijf!) mogelijk is; anders gezegd: als de pakkans minimaal is. Een van mijn vroegere collegas parkeerde 18 jaar lang elke dag van 8 tot 17 uur voor de deur van het kantoor en slechts één keer liep hij tegen de lamp!
Ooit dacht een naïeveling het buskruit uitgevonden te hebben: laat agenten een doorlopend krijtstreepje trekken over band en wegdek; dat streepje verraadt de chauffeur die zijn wagen na 2 uur nog steeds niet verplaatst heeft!! Totaal onrealistisch natuurlijk, om te gillen!
Mijn slecht karakter inspireert me al jaren tot het schrijven van brieven naar mijn Gazet. Vroeger bleven de meeste ongepubliceerd; ik had daar geen probleem mee: tenslotte beslist de GvA-redactie eigenmachtig over al dan niet publicatie, ze hoeft zich niet te verantwoorden voor een eventuele weigering. De laatste tijd echter kan ik geen brief meer schrijven of ik vind hem 1 of 2 dagen later terug op de (voor)laatste blz. van het hoofdkatern, zelfs als dat eigenlijk niet mijn bedoeling was. Om niet de indruk te wekken dat ik me bij de lezers wil opdringen, ben ik wat terughoudender geworden in mijn brieven; mijn laatste blabla was trouwens niet gericht tot de GvA-lezers, maar integendeel een kritische bedenking naar de hoofdredactie zelf, daarom richtte ik me ook niet tot gvabrieven@concentra.be maar tot webmaster@gva.be . Ik was vanmorgen dan ook stomverbaasd toen ik in de GvA van 5.8 toch mijn brief tegenkwam. Vermits mijn opmerkingen nu dus toch wereldwijd (nou ja ) bekend zijn, kan ik ze evengoed ook in mijn blog opnemen. Ziehier de tekst zoals die vanmorgen in de krant verscheen: SLECHT WEGDEK. De GvA van 3.8 biedt ruim aandacht aan de schadevergoedingen die de overheid moet betalen aan de slachtoffers van putten in het wegdek. Nergens vind ik echter de bedenking dat deze getroffenen tenminste het "geluk" hadden dat hun schade groot genoeg bleek voor een onmiddellijk en duidelijk verband met de gebrekkige staat van het wegdek. Het werkelijke slachtoffer is de bestuurder die pas (veel) later met de schade geconfronteerd wordt, wanneer dat verband (of zelfs maar vermoeden van) al lang niet meer aan te tonen is.
Vorige zondag maakten wij een knooppuntenwandeling in het mooie land van Stille Waters en eindigden met een koffietje op een gezellig terrasje in Wintam (Hingene, prov. Antwerpen). De koffie was niet direct om over naar huis te bellen (daar was trouwens toch niemand), maar er was een lekker (mini) advocaatje bij en dat maakte veel goed. Behalve drankjes en hapjes lazen we op de kaart nog andere, meer originele aanbiedingen, waaronder voetbalwedstrijden Lifé op groot scherm. Ik stond op het punt te vragen of dat "Lifé" misschien de naam van een plaatselijke club was, maar oma hield me tegen: zeg Komma, maak ons nu niet belachelijk hé. En DUS zweeg ik Maar je moet het toch maar kunnen: in één woord van amper vier letters maar liefst drie spelfouten maken (Li féipv li ve).
Tijdens een slapeloos uur(tje) vroeg ik me af welke van mijn vele passies ik zelf de belangrijkste vond, en kwam na wat afwegen uit op . (nee, dat komt seffens). Toen kwam ik ineens op het idee om mijn (20) kinderen en kleinkinderen per e-mail de vraag voor te leggen: "wat denken jullie dat Pa/Opa zelf als zijn belangrijkste "passie" beschouwt? [mijn liefde voor (klein)kinderen buiten beschouwing gelaten] Vrijblijvende enquêtes schijnen statistisch niet meer dan 4% respons op te leveren, ik kreeg 5 antwoorden op 20, niet eens zo gek dus Ik had wel beloofd om onder de deelnemers een gratis voetreis naar Engeland te verloten. (Ik hoorde ze al zeggen Das weer een onnozelheid van onze Pa/Opa!)
Ziehier de reacties: A: 1. het verbeteren van (andere mensen hun) taal (2 reacties)
2. het verbeteren van (andere mensen hun houding in) het verkeer
3. het verbeteren van de VRT
4. het schrijven van brieven naar de krant
P.S. Voor mij graag voetreis naar Rome ipv Engeland
B: Al schertsend wijzen op idiotieën, banale fouten, fouten tegen de nederlandse taal, inconsequenties, onlogische gevolgtrekkingen, enzv. die je bent tegen gekomen, en dan nog wel het liefst als ze afkomstig zijn van officiële instanties (via de media, verkeersborden, enzv.) of van oma. ( )
P.S.: ik wacht al vast vol spanning de volgende ijstijd af
C: (Volgens mij de leukst geformuleerde reactie): 'het zeveren met geleerde woorden'
D: Jouw passie is natuurlijk wandelen (met ons ma uiteraard!!!), maar als je zelf al eens moest nadenken wat je belangrijkste passie is, dan vraag ik me wel af of je echt van een passie kunt spreken. Maar dat doet er niet toe, ik hoop dat ik het grote lot trek, ik ga me alvast wat inlopen ....
NIET DUS! ALLEMAAL MIS!!!! Ik begrijp de antwoorden wel: vier van de vijf draaien vooral rond taal, en ook de trouwe bezoekers van mijn blog kennen mijn grote belangstelling en liefde voor de Nederlandse taal, maar echt zo belangrijk?, nee: ik lees nog altijd liever een boeiende tekst met wat taalfouten dan een saai verhaal zonder fouten. Ook de belangrijkheid van mijn andere hobbys, hoezeer ik die ook koester, is relatief. Echt BELANGRIJK vind ik HIER KOMT HET, TARARA!! - de problematiek rond VERKEERS(ON)VEILIGHEID (onder A.2 en B. hierboven wordt het item heel even zijdelings vermeld). Al jaren pleit ik bij bevoegde overheden soms met succes maar meestal tevergeefs - voor concrete, realiseerbare veiligheidsmaatregelen. Ik snap bv. niet dat het Belgisch Instituut voor VerkeersVeiligheid (!) het verkeer onveilig (!) mag blijven maken met zijn vaak moeilijk te begrijpen en aandacht afleidende boodschappen op enorme posters langs de autosnelwegen. Ook begrijp ik niet dat er nog steeds 4-persoonsautos gemaakt worden met slechts 2 (voor)deuren; niet zo lang geleden stierven twee passagiers op de achterbank van een brandende auto omdat ze niet tijdig konden ontsnappen
TOE(kom)MAATJE. In een van mijn volgende blogs hoop ik een hardnekkig misverstand (zelfs bij deskundigen) te beschrijven over de betekenis en draagwijdte van groene voetgangerslichten.
Vanmorgen op radio1 een korte reportage gehoord over een of ander centrum waar vreemdelingen van meer dan 60 nationaliteiten verblijven. Om de bewoners wat vertrouwd te maken met onze instellingen, taal, gewoonten enz, hadden de organisatoren het gepast geoordeeld om hen onder meer onze nationale hymne aan te leren. Ze hadden onder het personeel blijkbaar iemand gevonden die zelf dat lied kende (niet zo evident denk ik); ik was razend benieuwd naar het resultaat. Welnu, de melodie herkende ik niet direct, waarschijnlijk omdat het een onbedoeld meerstemmige (zeg maar véééélstemmige) versie van de Brabançonne bleek te zijn; bovendien hoorde ik precies ergens een Marseillaise tussen, maar zon vergissing overkomt zelfs de hoogste politici in ons land. Was de prestatie op muzikaal gebied dus geen hoogvlieger, de TEKST daarentegen klopte volledig: La la la la
TOE(kom)MAATJE: une charade (lettergreepraadsel) pour les francophones: Mon premier est un fruit, mon deuxième est un fruit, mon troisième est un fruit etc ., et mon tout est un hymne national, quest-ce que cest?; antwoord: pom pom pom pom, (gezongen op wijze van de Brabançonne, haha!)
De tijd dat we onze energie afreageerden in het Zwitserse hooggebergte ligt ver achter ons, maar om onze lichamelijke conditie toch zo goed en nog zo lang mogelijk en op een leuke manier optimaal te verzorgen, gaan opa en oma 2 of 3 keer per week in clubverband tafeltennissen, eens per week zon 10 à 12 km wandelen (bij slecht weer blijven we thuis, das ook lekker! ) en dagelijks een kwartiertje fietsen op onze hometrainer. Over het resultaat zijn we best tevreden, en heel wat leeftijdgenoten of zelfs jongeren benijden ons. Het gebeurt soms dat zij ons feliciteren met onze conditie, maar dan antwoord ik steevast dat onze gezondheid geen verdienste is maar een voorrecht. Ik hoef maar naar de zieken of gehandicapten in mijn naaste omgeving te kijken om dat te beseffen. Het is trouwens ook niet zo, dat wij nooit een dipje zouden hebben. Vorige week, tijdens onze wandeling, greep oma met een pijnlijke grimas naar haar heup en bereikte enigszins mankend de eindmeet. Dat gebeurt wel vaker, maar zoals steeds (hout vasthouden!) verdween de pijn weer en stonden we enkele dagen later enthousiast te dubbelen op de club. Ik zei: das andere koek dan verleden zondag, toen liep je als iemand van tachtig!; ze moest lachen O ja, over een week wordt ze . tachtig! (en ik volg enkele maanden later)
De tijd van "TOEN" (nog lang geen oma en opa...):
Oma in de tijd van "NU":
TOE(kom)MAATJE. Uit de media van 14.7: helft van ontslagen OPEL-werknemers heeft werk gevonden! Joepie, ja dat klinkt inderdaad leuker dan helft van ontslagen OPEL-werknemers heeft nog geen werk
Op 13.9 organiseert de seniorenbeweging OKRA in Brussel een grote betoging voor menswaardige en welvaartsvaste pensioenen. Hoewel zelf OKRA-lid, zal ik er op 13.9 niet bij zijn. Zie hier waarom. 1) Ik neem sowieso nooit deel aan betogingen. Zelfs niet als het een goed doel betreft waar ik volledig achter sta; in zon geval hoop ik dan dat zoveel mogelijk anderen er wel zullen staan; het is geen moedige houding, ik weet het, maar zo zit ik nu eenmaal in mekaar, en gelukkig zijn veel mensen moediger dan ik 2) Wat nu die OKRA-betoging op 13.9 betreft: in mijn ogen is dit een typisch voorbeeld (zoals er helaas veel zijn) van acties die voor een bepaalde grote groep (nóg) meer welvaart, gezondheid, veiligheid, comfort enz. claimen, zelfs wanneer redelijkerwijs slechts een beperkt aantal individuen uit die groep recht van spreken heeft. 3) Enquêtes en statistieken leren ons inderdaad dat de tegenwoordige gepensioneerden zich goed voelen en als groep dus (menselijk gesproken) die betoging op 13.9 eigenlijk niet echt nodig hebben. Erger nog, zulke acties kunnen een averechts effect sorteren: ons land stevent af op een serieuze crisis en een groep die te veel vraagt, riskeert helemaal niks te krijgen. Anders gezegd: de armste gepensioneerden dreigen dan de echte slachtoffers te worden van een te grootschalige aanpak. Voor alle duidelijkheid: ik heb het volste respect voor eventuele andere meningen, want ik vind vrijheid van meningsuiting een van de meest waardevolle verworvenheden van onze beschaving.
TOE(kom)MAATJE. Wat is dit? Grafiet, potloodslijpsel en wat paprika medium geconcentreerd met elegantie en reliëf en dus verre van vlak maar nog wat stroef Een neus met een reductieve toets . heel gewillig onder spanning gehouden door fijne tempranillozuurtjes en gedragen door een stevige structuur Gebak in de neus en slank wit fruit opgejaagd door stevige zuren (dit zijn citaten uit een bespreking van wijnen. Snapt U het, snap ik het. Ik kan genieten van een goed glas wijn maar ben ik nu een wijn-idioot als ik geen grafiet, potloodslijpsel of een reductieve toets gewaarword? )
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).