WIE ZIJN WIJ?
   Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land
   Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.

Foto
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Foto
... en hier al tekenend op haar computer
Inhoud blog
  • Eindelijk!?... Eerst nog eens "proeven"
  • Afval sorteren: waarom makkelijk als 't ook moeilijk kan?!
  • (ON)gelukkige verjaardag!
  • "Sorry: een dubbelzinnige cultuur..."
  • Wegmarkeringen: zoveelste blunder?
  • Overstroming
  • Voetganger is GEEN zwakke weggebruiker!!
  • De laatste wandeling?
  • Lekkere stoelgang? Het kàn!
  • Frans is geen Frans
  • Bewegwijzering in industriezones
  • voorrang van rechts?
  • De grillen van OKRA
  • Verband tussen tafeltennis en een kunstgebit
  • Lieve bezoekers, HELP!
  • Ebola: "geen reden tot paniek"
  • Tsjechië (vervolg) - foto's
  • Tsjechië: OKRA-cultuurvakantie
  • Tsjechië-reis (OKRA): nog even geduld!
  • Mijn kennismaking met JEF BURM in 1970
  • Musical Leeuwenkoning: geslaagd!
  • oma en haar derde musical (bis)
  • Oma en
  • OKRA-slippertje...
  • "Mijn" Dictee
    mijn favorieten
  • computeroma
  • schetsblog
  • wimdelarte
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    kommaneuker
    Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites).
    Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
    15-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kleine dingen die 't doen!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  (hiernaast: moeder panda, computertekening door computeroma) Iedereen kent het wel: bij het binnen-(of buiten)gaan van een winkel, bank of derg. houdt een andere bezoeker even de deur voor je open, ook als je dat evengoed zelf had kunnen doen. Maar gelukkig behoren zulke kleine “nutteloze” maar vriendelijke attenties nog steeds tot onze dagelijkse cultuur. Die gebaren worden trouwens ook meestal beloond met een al even vriendelijk en kosteloos “dank u” en een glimlach. Ik voel me altijd een beetje gelukkig als ik zo’n “gebaar” (!) mag stellen of ontvangen.

       Jammer genoeg zijn er ook wel eens uitzonderingen. Nadat ik vanmorgen met mijn bankkaart toegang had gekregen tot het “voorgeborchte” van mijn bankkantoor en mijn rekeninguittreksels uit het afdruktoestel had geplukt, zag ik buiten iemand op het punt staan om ook binnen te komen. Terwijl ik buitenging hield ik de deur voor hem open, maar er kon geen glimlach of dankwoordje af. Hij keek me zelfs niet aan, de klootzak. Als ik die “heer”, pardon: ongelikte beer, nog eens in eenzelfde situatie tegenkom, dan ….. houd ik de deur opnieuw voor hem open.

    TOE(kom)MAATJE Als het echt waar is dat buitenlandse foutparkeerders in Antwerpen niet beboet worden omdat men ze “toch niet kan identificeren” (Gazet van Antwerpen), waarom sleept de politie de wagens dan niet gewoon weg? De eigenaars zullen dan heus wel opdagen en voor de kosten (moeten) opdraaien. En wedden dat deze “oplossing” vlug genoeg bekend zal raken in hun moederland? Of ben ik weer naïef?

    15-08-2007 om 15:18 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    12-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.M'n 'œkuu' en m'n 'œ '˜em'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  (hiernaast: kind op een schommel, touter, rutseko, wipwap, zwikzwak, …..- zie toemaatje!) 



       Waar is de tijd dat we nog geen computer kenden en onze zakenbrieven nog moesten typen op zo’n mastodont van een schrijfmachine. Ik hoor nog het helse lawaai van op-en-neer springende toetsen en de vloeken van de typistes als er weer eens toetsen vastliepen of hun “eigen zin” deden.

       Ik herinner me uit mijn kantoortijd een grappige anekdote, waarin de directiesecretaresse de hoofdrol speelde. We werkten met zo’n vijftien man (m/v) in een zgn. landschapsbureau, waarin we elkaar voortdurend konden horen en zien. Op een dag was “juffrouw X” weer druk aan het typen toen ze plots met een onwillig, tegensputterend klavier geconfronteerd werd. Ze riep luidkeels de hulp in van haar chef met de sindsdien legendarische woorden: “Meneer Y, help mij eens a.u.b.: als ik op mijn “Q” druk, komt mijn “M” omhoog.” – Algemene hilariteit natuurlijk, want wij “hoorden” die zin natuurlijk “anders”, nl.: “als ik op mijn KUU druk, komt mijn (H)EM(D) omhoog.”  (Voor wie het niet zou snappen:
    KUU was het plaatselijk dialect voor “achterste”, en “nen em” betekende “een hemd”).

    TOE(kom)MAATJE. (zie ook foto) Nu we het toch over dialecten hebben. Welk ander woord kent u voor “schommel”? Ik geef er “enkele” (!), geplukt uit het tijdschrift “Nederlands van Nu”: schop, schoppel, schok, joek, schokkel, schoggel, touter, talter, telt, stuur, bijs, bizebijs,, zwik, zwikzwak, wip, wipwap, ruts, rutseko, vaar, singel, zwingel, slinger, suie, rui, ruik, hus, bungel, bommel, schingel, zeelke, renne, renneko, ritse, ritseko, rijdeko, balançoire, berlans, bascule, rijtak,witak, karis, zwier, holeers, hangwieg, litse… En da’s naar het schijnt nog niet alles.

    12-08-2007 om 16:17 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er klopt iets niet.
    Er klopt iets niet. Telkens als ik op mijn eigen blog klik, voegt de teller een eenheid toe aan het aantal “bezoekers”. Dat betekent dat ik dat aantal kunstmatig zou kunnen opschroeven om de indruk te geven dat ik “populair” ben!! Hetzelfde geldt voor de zogenaamde gemiddelde waardering van 0 tot 5. Ik kan mezelf een monsterscore bezorgen door een groot aantal keren op 5 te klikken. Dat zou toch eigenlijk niet mogen kunnen. Het maakt de statistieken immers onbetrouwbaar en soms ongeloofwaardig. Ik zal er niet van wakker liggen maar vind het jammer dat Seniorennet dat “Stemmen voor jezelf” niet kan verhinderen. Ik vind het vreemd dat sommige blogs zelden of nooit een (laag of hoog) waarderingscijfer krijgen, en andere blogs bij elk bericht soms tientallen.

    11-08-2007 om 17:22 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    08-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oprotten? Gezellig!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Oprotten? Gezellig! Niet alleen bij televisiemakers en andere media maar ook bij komkomm(aneuk)er heeft de komkommertijd toegeslagen. Wegens een totaal gebrek aan inspiratie, gepaard aan een aangeboren luiheid, breng ik u daarom een herhaling van blabla uit de beginperiode van mijn blog. Ik ben er trouwens vrij zeker van dat mijn column van toen niet veel bezoekers heeft (aan)getrokken, laat staan dat iemand het zich nog zal herinneren! Bon, genoeg geluld, daar gaat-ie.

      
    Iedereen heeft het al wel eens meegemaakt. Je nodigt goede vrienden of familie uit voor een gezellig etentje bij je thuis, maar je hebt het zóóó gezellig gemaakt dat ze véééél langer blijven plakken dan je eigenlijk lief is, waardoor een deel van je eigen plezier eigenlijk verloren gaat.

       Om niet onvriendelijk of onbeleefd over te komen, laat je niks merken maar kijk je toch hoopvol uit naar het moment waarop je gasten het zelf eindelijk welletjes vinden en uit eigen beweging opstaan. Daarom een tip uit mijn eigen zeer recente ervaring. Mijn zus had ons telefonisch uitgenodigd voor een diner, met het volgende programma: “aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, koffie en … opdonderen”. 

       Het werd zoals verwacht een “kei”-gezellige en gastronomische belevenis, we hielden ons uiteraard aan het programma en waren dus op tijd weer weg. Ik geef toe: de “formule” is niet aan te raden als u de Koning of president Huppeldepup van een belangrijk land uitnodigt op een vretentje bij u thuis: in dat geval werkt de truc niet, of misschien juist wel: die mensen komen immers toch niet en bijgevolg is er dan ook geen probleem van “blijven plakken”. Nog een goede raad: al was het nog zo gezellig, dring nooit bij uw gasten aan om “toch nog maar een tijdje te blijven”, het zou u bij een volgende gelegenheid ongeloofwaardig maken.

    TOE(kom)MAATJE. In India werden onlangs in plastic zakken tientallen lijkjes van pasgeboren kinderen gevonden. Allemaal meisjes uit arme gezinnen, waar de ouders weten dat ze nooit de bruidschat zullen kunnen betalen die ze bij een later huwelijk van hun dochter verschuldigd  zullen zijn aan de bruidegom. Ze zien dan geen andere uitweg dan hun pasgeboren dochter(s) te vermoorden.  Toen ik dit bericht las, werd ik stil. DOODstil…

    08-08-2007 om 22:11 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St.-Martens-Latem (bis)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Als alles goed gaat, staat hiernaast een fotootje van de Leie. Eigenlijk had dat gisteren 5.8 al moeten gebeuren maar ondanks verschillende pogingen mislukte dat. Geen flauw idee wat ik verkeerd deed, ik volgde gewoon de procedure van altijd. Als het nu vandaag weer niet lukt, weet ik het ook niet meer, enfin, tant pissalors…

       Toch nog even over onze tweedaagse in en rond St.-Martens-Latem. U vindt het misschien helemaal niet interessant, maar ja dit is nu eenmaal MIJN “dagboek” en daarin schrijf ik dus wat ik wil. Bon, daar gaat-ie. Woensdag 1.8 was het zo warm als Frank De Boosere voorspeld had en tijdens en na onze wandeling “stierven” we van de dorst. Hoewel ik eigenlijk geen bierdrinker ben, heb ik op die ene dag een pint, een Palm en een Hoegaarden gedronken; computeroma hield het telkens bij een waterke (van bier zou ze inderdaad “sterven”!)

       Het Roger Raveelmuseum in Machelen had ons zodanig “gepakt” dat we in het mueseumwinkeltje een prachtig boek over Raveel kochten, een echte kanjer (volgens mijn keukenweegschaal ver over de grens van 2 kilo) met tal van foto’s van zijn werken. Het geval was de prijs van 65 euro beslist waard maar tot mijn schrik mocht ik alleen cash betalen; we schudden onze portemonnees uit zo kwamen we nog net aan het vereiste bedrag…

    TOE(kom)MAATJE. “Zoon/Dochter van???” Aan mensen met een bekend klinkende achternaam wordt soms gevraagd: “bent u een zoon/dochter van…?”. Aan mijn nakomelingen zal die vraag niet vaak gesteld worden want ik ben alleen bij mijn buren wereldberoemd; veel vaker gebeurt het omgekeerde, nl. dat iemand aan mij vraagt of ik soms de (groot)vader ben van…?, en dan volgt de in bepaalde kunstkringen meer bekende naam van een van mijn (klein)kinderen”. Ik antwoord dan uiteraard met gepaste trots: “Jaaah!”

    06-08-2007 om 19:31 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St.-Martens-Latem: wandelaars ongewenst?

    Sint-Martens-Latem en omgeving: een paradijs voor fietsers, maar…

       helaas ten koste van de wandelaars. Wat vroeger voetpaden waren, door een verhoogde stoeprand veilig gescheiden van het snelverkeer, daar hebben ze van de ene dag op de andere “fietspaden” van gemaakt. Gewoon op elke straathoek bij het (vroegere) voetpad een rond blauw bordje zetten of hangen en hup: voetpad is geen voetpad meer maar wordt voortaan fietspad, klaar is kees. Ja, zo kan ik het ook.

       Tijdens een tweedaags bezoek aan dit gebied hebben wij ondervonden hoe irriterend het is om als rustige wandelaar voortdurend opzij te moeten springen om doortocht te verlenen aan fietsers. We hadden soms zelfs geen andere keus dan ofwel in een haag te duiken naast het voetpad, pardon: fietspad, ofwel aan de andere kant op de rijbaan te stappen met alle risico’s van dien.

       Eerlijkheidshalve moet ik hier zeggen dat mijn kritiek gebaseerd is op persoonlijke indrukken en uiteraard niet op objectieve tellingen; ik twijfel er echter niet aan dat “de meeste” fietspaden eigenlijk gewoon vroegere voetpaden waren maar ik kan het dus niet keihard “bewijzen”.
      
       Een tweede opmerking: tijdens een wandeling hedenmorgen in de omgeving van Breendonk/Puurs stelden we vast dat ook daar de voetgangers soms geen andere keuze hebben dan een aangeduid fietspad dat duidelijk ooit als voetpad was bedoeld. Het is dus niet alleen in Sint-Martens-Latem dat de wandelaars de pot op kunnen…
      
       Gelukkig zijn er ook positieve dingen te zeggen over deze kunstenaarsstreek. We hadden de Leiestreek niet alleen uitgekozen om er te wandelen, maar ook om enkele musea te bezoeken (we wonen al 50 jaar op amper 40 km. afstand, dus het mocht wel eens!). Op dat punt werd onze tweedaagse een geweldig succes. Het Roger Raveelmuseum in Machelen werd ronduit een fantastische belevenis, die we iedere kunstliefhebber kunnen aanraden. Hetzelfde geldt voor de (tijdelijke) tentoonstelling van Octave Landuyt in het Museum van Deinze en de Leiestreek. Raveel en Landuyt, twee totaal verschillende stijlen maar twee hedendaagse kunstenaars waar Vlaanderen trots op mag zijn.

    TOE(kom)MAATJE. (Duitse) Woord van de Week: Schnellzugzuschlag
    (sneltreintoeslag), als oefening aanbevolen (of juist NIET?…) voor mensen met een spraakgebrek…

    05-08-2007 om 21:53 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    31-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'œDoe gewoon, da's gek genoeg!'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Schilderoefening met het (computer)”mes” van Painter Classic)



    “Doe gewoon, da’s gek genoeg!” Aan die wijze uitspraak van mijn moeder moet ik vaak denken als ik lees of hoor hoe mensen die in de dagelijkse omgang spontaan gewoon Nederlands spreken, in bepaalde omstandigheden overschakelen naar een soort geforceerde boekentaal. Een paar voorbeelden?

       Iemand “woont” dan nergens meer, hij/zij “is woonachtig”, hij “werkt” niet maar “is werkzaam” (of nog erger: “tewerkgesteld”), niet “getrouwd” maar “gehuwd”, niet met zijn “vrouw” maar met zijn “echtgenote”, heeft geen “drie” maar “een drietal” kinderen, verdient X euro “op jaarbasis” (niet “per jaar”?), bestuurt geen “auto” maar “een voertuig”, zijn rekening bij de “bank” wordt er plots een bij een “financiële instelling”, hij doet niks nog gewoon “vrijwillig” maar alles “op vrijwillige basis”, “gaat” zelfs niet meer maar “begeeft zich”, kent ook geen “problemen” maar wel “problematieken”, spreekt niet over “technieken” maar over “technologieën”, “psychische” problemen heten dan plotseling “psychiatrische” problemen, mensen kunnen niet meer gewoon “sterven aan een ziekte” maar alleen nog aan “de gevolgen van zo’n ziekte” en ga zo maar door.

       Vooral (Nederlandse) politici zijn sterk in zulke vondsten (let er maar eens op!): “Ik heb gezegd” wordt dan “ik heb aangegeven”, ze maken geen “rapporten” maar “rapportages”…

    TOE(kom)MAATJE. denkbeeldig grafschrift, bedacht door wijlen Fons Jansen, cabaretier:
    Dit graf ziet eruit als de andere
    toch is er een diepgaand verschil
    hier ligt namelijk helemaal niemand
    zijn moeder gebruikte de pil.

    31-07-2007 om 19:19 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    29-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat ging er mis?????

    Er ging van alles mis bij het plakken in mijn vorige blog. Alles van layout, lettertype en andere grafische was anders dan ik in de kopie-versie had voorbereid. Sorry, bezoekers...

    29-07-2007 om 11:32 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 dagen ouderloos en ander blablogbla!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  1) Ouderloos. Voor de eerste keer hebben de vier kinderen van onze dochter de voorbije drie dagen “hun plan moeten trekken”. Onze schoonzoon moest voor zijn werk naar Duitsland en vrouwlief mocht mee als toerist. De zoon (16) en zijn 3 zussen (15 en een tweeling van 14), verstandig, welopgevoed en gedisciplineerd, moesten/mochten zien hoe ze tijdens de afwezigheid van pa en ma naar best vermogen (en goesting…) zouden overleven.
       Dat overleven is goed gelukt. Ze hebben mekaar niet afgemaakt maar in goede verstandhouding (met af en toe een beetje gekibbel over culinaire details, móet kunnen!) hun potje gekookt. Zoals te verwachten was, kwamen daar ook een paar telefoontjes naar oma aan te pas (“zeg oma, maizena is dat hetzelfde als zetmeel?” en dat soort vragen). Meestal neem ik de telefoon op, maar nu was het telkens van “opa, mag ik oma even?” en dus sprak ik met oma af dat zij bij het volgende belletje ineens zelf zou opnemen. Dat gebeurde, en wat kreeg ze te horen? Inderdaad: “zeg oma, mag ik opa even?” Lap, nu gij weer!
       Eén keer wou een van de meiden
    (op de foto samen met oma) het dessert (zekerheidshalve?…) liever in onze keuken fabriceren met meesterkokkin oma “in de buurt”; als tegenprestatie mochten wij er ook van proeven, wat zeg ik, het hele dessert-gebeuren werd naar hier verplaatst en zo zaten we even later met zijn zessen rond onze
    tafel aan de abrikozentaart!

    2)  Ik denk dat slechts weinig mensen (op enkele kommaneukers na) zich gestoord zullen hebben aan een aantal uitspraak- en andere taalfouten in de
    Trage. En. Deftig. Gesproken.
    21juli-toespraak van de koning. Maar waarom niet ineens een speech in vlot en foutloos Nederlands?, dan zou helemaal niemand zich gestoord hebben, allicht integendeel.

    3) “Er is één ding erger dan tachtig worden en dat is: géén tachtig worden.”
    (succes-schrijver Harry Mulisch, geb. 29 juli 1927, in GVA van gisteren)

    29-07-2007 om 11:27 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vino-dope: Sensatie!! Nou én?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     “het peloton”. Geschilderd door Computeroma (nu eens niet op de computer maar op doek, met gemengde technieken)


    Vinokourov-dope: sensatie! So what? Et alors? Nou én?
     
       Op 11 juli schreef ik in een “TOE(kom)MAATJE” over het contrast tussen enerzijds mijn onverschilligheid voor de Tour en anderzijds het enthousiasme van mijn wederhelft: “…mijn schat is er weg van (…) ze houdt mij dagelijks op de hoogte van allerlei klassementen, ik doe alsof ik luister, zeg af en toe (op goed geluk…) ja of nee en zo blijft ze hardnekkig geloven dat het mij ook interesseert…”
     

       Gisteren trok de hele ploeg van renner Vinokourov zich uit de Ronde van Frankrijk terug nadat bleek dat meneer Vino stout geweest was en zijn fenomenale prestaties wellicht mede te danken had aan zijn bloed-doping. Sensatie sensatie in alle media. Iedereen (onder wie Computeroma dus) valt uit de lucht. Ach ach ach, wie had dat nu toch kunnen denken?

       Nou, muggenzifters als Kommaneuker bijvoorbeeld. Ik begrijp die sensatie inderdaad niet. Ik zou het
    pas echt sensatie vinden wanneer blijkt dat dopingcontroles wetenschappelijk zo waterdicht zijn dat geen enkele renner het nog aandurft euh… naast het potje te plassen (als ik deze beeldspraak hier mag gebruiken…).  Maar zolang Computeroma en andere blindgangers zich willen laten bedonderen, zal de leuze in het wielermilieu blijven: Ik dope U in de naam van…
    Ja, van wie of wat eigenlijk? Van de centen denk ik…

       Als ik in deze laatste dagen van de
    Toerdefrans
    toch nog af en toe door oma “ontboden” word om naar een stukje tv-reportage te komen kijken, dan zal ik als brave sul wel gehoorzamen, maar dan vooral om te kunnen genieten van de prachtige landschappen en kastelen die we vanuit de helikopters te bewonderen krijgen; wel jammer dat die mooie beelden voortdurend onderbroken worden door fietsende kerels (in mooie veelkleurige outfits, dat wel).

    TOE(kom)MAATJE. Nog eens de Tour: terwijl zo’n twintig koeien met hun lodderogen gebiologeerd stonden te staren naar de laagvliegende tv-helikopter, trok op de achtergrond de rennerskaravaan voorbij. Opmerking van de NOS- sportcommentator:
    “De Tour is achter jullie, hoor dames!”

    25-07-2007 om 16:22 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    22-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 en 2 cent-muntjes: Weg ermee!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  ‘computeroma’ maakte nevenstaande impressie van haar bankkaartafbeelding


    Gazet van Antwerpen van 13 juli wijdde bijna een hele bladzijde aan dit onderwerp. Ik stelde vast dat ik niet de enige ben die dat kleine prutswerk liever ziet verdwijnen: ook tal van handelaars ergeren zich aan die bruine muntjes, die bijna geen waarde hebben maar toch tergend veel plaats en gewicht innemen in onze portemonnees, en bovendien zo op elkaar lijken dat ze voortdurend leiden tot vergissingen en oponthoud aan de kassa’s.

       Maar tot mijn verbazing denken de ondervraagde winkeliers dat bij een evt. afschaffing van die kleine MUNTJES automatisch de PRIJZEN afgerond zouden moeten (mogen!) worden naar 0 of 5 cent. Ik snap niet dat de redactrice van dat artikel dat misverstand niet heeft gecorrigeerd: die twee zaken hebben immers absoluut niks met elkaar te maken! Sleutelen aan de prijzen van afzonderlijke artikelen zou een slechte zaak zijn (gevaar van ongecontroleerde prijsverhogingen!!) maar de kleine muntjes kunnen gerust “afgeschaft” worden zonder nadelige gevolgen voor wie dan ook.

       HOE dan? Doodsimpel: alle prijzen moeten blijven wat ze zijn, dus geen afrondingen a.u.b.! Pas wanneer al uw artikelen tegen die niet-afgeronde prijzen zijn ingescand of getikt, wordt alleen het te betalen eindbedrag automatisch afgerond naar het meest nabije 0 of 5 ct.: dus 1, 2, 6 en 7 cent naar beneden, 3, 4, 8 en 9 cent naar boven. Dat eindbedrag zal de ene keer dus maximaal 2 cent “te hoog”, een andere keer 2 cent “te laag” liggen. Kortom: al wat we zullen voelen is minder gewicht en volume; en alleen de muntjes van 5 cent blijven nog over. Deze eenvoudige maatregel wordt in het buitenland (b.v. in Nederland) al tot tevredenheid van handelaars én consumenten toegepast en ik begrijp niet waarom het hier niet gebeurt.

       Dus als ik onze bevoegde ministers, met alle onbescheidenheid die mij ontsiert, een raad mag geven: laat handelaars toe om het te betalen eindbedrag aan de kassa automatisch af te ronden en zelfs 1- en 2-centmuntjes te weigeren maar verbied hen het wijzigen van prijzen van afzonderlijke artikelen.

       Bij wijze van proef op de som heb ik onze laatste kassastrookjes (6 verschillende winkels, 52 artikelen) ontleed: betaald eindbedrag was in totaal 131,83 euro. In de voorgestelde formule zou dat 131,80 geweest zijn, dus 3 cent minder; een volgende keer zal ik misschien ocharme 3 cent “te veel” moeten betalen...  Kortom: zowel op korte als lange termijn geen financiële voor- of nadelen maar wel heel wat meer gemak.

    TOE(kom)MAATJE. Over afrondingen gesproken, ik denk dat prins Laurent tegen ‘mijn’ voorstel zal zijn: zijn jaarlijkse dotatie bedraagt heel precies (sic!) 298.670,12 euro (volgens een kommaneukende GVA van 20.7) en hij zou dus 2 cent moeten prijsgeven. Maar tante Fabiola zal achter mij staan: zij heeft nu 1.404.147,48 euro en zou dus 2 cent per jaar méér krijgen…(kan ze naar een nog duurdere kapper)

    22-07-2007 om 17:40 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    18-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog één gladiool overleefde de storm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen (zie vorige blog)

    18-07-2007 om 14:44 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krak bLoemm! na de storm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Krak bLoemmm! na de storm…Ook wij zijn helaas niet helemaal ontsnapt aan de storm die maandagochtend over onze regio trok, al mogen we beslist niet klagen: de pannen liggen nog op het dak, alle ruiten zijn nog heel en onze huisdieren zijn niet doodgebliksemd (dat laatste kon ook moeilijk want we hebben geen huisdieren).

       De enige “schade” bestond uit een hoop bladeren en andere afgewaaide rotzooi, de vuilnisbak die in verschillende onderdelen in de tuin verspreid lag en een paar afgeknakte gladiolen en andere bloemen uit onze tuin.

       Ik stond al op het punt om die afgebroken en ten dode opgeschreven bloem”stukken” bij het tuinafval te slingeren, maar als je dan getrouwd bent met een bloemen- en plantenfreakende ‘computeroma’, kun je zoiets wel vergeten. “Ah nee hé makker, zo niet zunne: nu die gladiolen afgeknakt zijn passen ze perfect in een vaas! Geef maar hier, ik doe er nog een geknakte dahlia bij en dan kunnen we er nog een paar dagen plezier van hebben”. En dus staan ze nu in een mooie glazen vaas hun laatste levensdagen te pronken op een van onze vensterbanken.

    TOE(kom)MAATJE. Oeps, foutje! Het plaatje bij mijn vorige blog lijkt wel verdacht veel op de eerste afbeelding in de rechterkolom. U zal wel gezien hebben dat het inderdaad om
    dezelfde tekening (van ‘computeroma’) gaat. Dat was natuurlijk niet mijn bedoeling en ook niet nodig (ik heb genoeg andere keus) maar toen ik het zelf opmerkte, was het …. juist ja: TE LAAT!

    18-07-2007 om 13:56 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    15-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GezondheidSanté
    Klik op de afbeelding om de link te volgen (dit is een fantasietje gecomputerd door mijn favoriete ‘computeroma’ en dat ik – ongevraagd… - geplukt heb uit haar uitgebreide voorraad Paint- en PainterClassictekeningen)

    OPMAAT. Vandaag voor de verandering nu eens geen TOEMAATJE zoals na mijn vorige blogs, maar een voorgerechtje. Hier komt het.
       Op verzoek van onze muzikaalste zoon, docent-medewerker aan een “zomerstage voor muzikanten en podiumkunstenaars uit verscheidene domeinen” zijn wij de voorbije week “gastouders” (bed and breakfast) geweest voor twee deelnemende, allercharmantste dames. De “gastmoeder” had twee spuitbusjes tegen de nachtelijke muggen voor hen klaargezet, tenminste dat dacht ze, want een ervan bleek een … deodorant voor de voeten te zijn! Gelukkig ontdekte mijn eega haar vergissing tijdig, want we zouden anders toch maar een gek figuur geslagen hebben (“mevrouw, uw voeten stinken!”).

     
    GezondheidSanté!
    Bij gebrek aan inspiratie grijp ik luiheidshalve eens naar de oude doos (neenee, mijn vrouw heeft hier niks mee te maken). Een van mijn eerste komma’s in december 2005 luidde (ongeveer) als volgt:

       Mijn bloeddruk is oké, mijn cholesterol ook, mijn hartslag prima, da’s allemaal dankzij een hele batterij pillen die ik elke morgen slik… Kortom, ik VOEL me kerngezond. Alleen dat geheugen hé. Het is denk ik de ziekte van Dinges, kom hoe heet hij ook alweer, zijn naam begint met een A. Ik weet het alweer: het is de ziekte van Oldtimer. Of wacht eens, nee het is Alzheimer, ik had dus toch gelijk: zijn naam begint met een O. Jaja, eigenlijk ben ik nog goed bij de pinten, sorry, pinken. (Ik heb u gewaarschuwd: op mijn blog wordt niet geneukt, maar wel geluld…)  

       P.S. Nu even serieus. Dat van die pillen is waar, maar dat over mijn geheugen is natuurlijk bij het engelenhaar getrokken, al is mijn memorie wel degelijk vaak een zeef, zoals bij veel van mijn leeftijdsgenoten. Maar als ik aan de miserie van anderen denk, voel ik me eigenlijk bevoorrecht dat ik tot op heden gespaard bleef van ernstige ziekten of ongemakken. Ik mag er niet aan denken dat ik b.v. dement zou worden, of anderszins een zware last zou betekenen voor mijn verwanten.

    15-07-2007 om 10:57 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everest tot Alpen (vervolg)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen links een foto uit de jaren ’70 van mijn (toen nog jonge) schat, bengelend aan een touw tijdens een klimoefening in de rotsen; daarnaast nogmaals dezelfde foto van mijn vorige blog, maar nu hopelijk iets beter van kwaliteit…

       In mijn vorige blog schetste ik hoe ons gezin jarenlang de zomervakanties doorbracht in het Zwitserse hooggebergte. Allemaal veel minder stoer en gevaarlijk dan het klonk, maar in elk geval wel avontuurlijk en minder voor de hand liggend dan b.v. een zonnig lig- of zwemverblijf aan de Côte d’Azur. Vandaar de regelmatig terugkerende vraag:
    hoe zijn jullie ertoe gekomen om aan alpinisme te gaan doen? Dat vertel ik nu.  

       Het was zomer 1969 toen we met enkele bevriende gezinnen voor tien dagen naar hotel
    Stahlbad van de Mutualiteiten in Sankt Moritz trokken. Mama liet zich (als enige getrouwde vrouw) overhalen om mee te doen aan een tweedaagse bergtocht. Ik bleef dus alleen achter met de kindjes, die ik overdag toevertrouwde aan de toegewijde en bekwame monitoren/-trices van de kinderopvang. De volgende middag stonden we op ons balkon op de uitkijk om het groepje tweedaagsers te verwelkomen. Eindelijk was het zo ver en we zagen mama enthousiast naar ons zwaaien. Haar eerste woorden (ik zal ze nooit vergeten!) luidden: “”Och, kindjes, ik heb een paar keer zó zitten trillen op mijn knieën (we kregen een aanschouwelijke demonstratie…):   links 500 m diepte, rechts 500 m diepte, ik was doodsbenauwd en dacht voortdurend ‘och och mijn kindekens!!’ ……. Maar PLEZAAAANT!!!””

       En zo is het begonnen. Om nu een lang verhaal kort (nou ja) te maken: elk volgend jaar was een van ma’s eerste vragen aan de hotelreceptie: “is er een tweedaagse?, dan doe ik mee!”. En naarmate de kinderen ouder werden, groeide ook bij hen (en bij mij) de goesting om echte bergtochten te maken. Maar omdat we 10 dagen verblijf wat kort vonden, besloten we om voortaan telkens voor een hele maand in een of ander klein dorpje (nog niet “ontdekt” door het mondain toerisme) een betaalbaar maar gerieflijk en mooi gelegen chalet te huren.

       De eerste poging was al direct een schot in de roos. We vonden een betaalbaar maar gerieflijk en mooi gelegen chalet in het (toen nog rustig) dorpje Zinal aan het eind van de prachtige Val d’Anniviers. Door een “bureau de guides” werd ons een sympathieke gids voorgesteld, die ons op een speciale oefenrots ter plaatse testte om te oordelen wat hij van ons als kandidaat-“alpinisten” mocht (en vooral NIET mocht!…) verwachten.

       En zo werd Gabriël gedurende heel wat zomervakanties onze vertrouwde gids op een- of meerdaagse rots- en/of sneeuwtochten vanuit een of andere berghut. Op den duur kenden we zowat alle berghutten in de regio van binnen en van buiten. Mama en de kinderen volgden bovendien nog een of twee alpinistencursussen, waardoor hun techniek ook nog verder verbeterde. Zo herinner ik me met vaderlijke trots dat onze dochter zelf af en toe voor “gids” speelde op minder moeilijke beklimmingen
    (zo van “Ja pa, kom maar naar boven: zet je rechtervoet op dat uitsteeksel en je linkerhand in die spleet boven je schouder”)

       Och ja, het was een heerlijke tijd. Toen we eens na een maand klimmen weer bijna thuis waren, zei onze dochter, enthousiast handenwrijvend:
    ‘Hoi hoi, nog maar elf maanden en we mogen weer naar Zwitserland!!’  Commentaar overbodig! Intussen dateert onze laatste bergvakantie alweer van 1996. We treuren echter niet om wat we niet meer kunnen, maar genieten van de dagboeken en de vele dia’s uit de tijd dat we nog wèl konden, en – niet te vergeten! – van allerlei mooie dingen die we ervoor in de plaats gekregen hebben.

    TOE(kom)MAATJE. De Ronde van Frankrijk (door Nederlanders meestal Toerdefrans genoemd) is weer begonnen. Mijn schat is er weg van, ze heeft een speciaal tijdschrift gekocht met allerlei rand-informatie en in te vullen resultaten, ze houdt mij dagelijks op de hoogte van allerlei klassementen, ik doe alsof ik luister, zeg af en toe (op goed geluk…)
    ja of nee en zo blijft ze hardnekkig geloven dat het mij ook interesseert… Beuhhhh!

    11-07-2007 om 11:27 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    07-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Everest naar Alpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen vage foto van een vage foto van een enz. … van ons gezin op een Zwitserse bergtop tijdens een van onze vele zomervakanties in de jaren ‘70  

        In “Terzake” van 4.7. was er een boeiende BBC-documentaire over een “ziekenhuis”-tent op een flank van de Mount Everest, waar een artsenteam enkele maanden per jaar standby is om medische hulp te verlenen aan klimmers in problemen. De beelden van zwoegende klimmers in de touwen en met stijgijzers aan de schoenen deden ons met enig heimwee terugdenken aan onze vele jaarlijkse bergtochten in de Zwitserse Alpen, al gaat de vergelijking natuurlijk lang niet helemaal op: 3000 meter stijgen in het Everestgebied duurt weken, hetzelfde hoogteverschil in de Alpen amper een of twee dagen.

       Daarom een “waarschuwing” voordat u kommaneuker en zijn familie gaat zien als De Grote Helden Van De Bergen: wat hierna volgt klinkt misschien allemaal erg stoer maar IS het helemaal niet. Wij waren gewoon een van de vele Vlaamse gezinnen die via bospaadjes naar een of andere berghut trokken, daar met nog (meestal tientallen) andere bergliefhebbers in een grote beddenbak overnachtten om ’s anderendaags een of meer sneeuw- en/of rotswandelingen te maken.

       Om veilig en optimaal van onze tochten te kunnen genieten deden wij dat meestal onder leiding van een gids. Met de allereerste (Gabriël uit Ayer/Zinal) klikte het zo goed dat we hem nog vele jaren als leider voor onze tochten hebben geëngageerd. Zonder hem hadden we het b.v. nooit aangedurfd om via gletsjers, kloven en rotsen tot boven de 4000 meter te klimmen. Mijn persoonlijk “record” was de Bishorn (4160 meter) in 1974, computeroma (toen nog gewoon mama!) en drie van de kinderen deden nog beter: in 1977 moesten zij op 4460 m. hoogte hun Mont-Blancbeklimming (een verhaal apart) staken wegens opkomende storm. Intussen ligt onze laatste Alpenvakantie alweer ver achter ons (traan traan traan, maar kom, we hebben het gehad en de herinnering, de dagboeken en de foto’s blijven).

       Hoe is het nu allemaal begonnen? Dat vertel ik in de volgende Komma.

    TOE(kom)MAATJE.  “Want u houdt van de stilte?” is de zoveelste geheimzinnige slogan die ik op een levensgroot bord langs de baan zag staan; er stond in kleinere bleke letters nog iets voor, maar het drukke snelverkeer eiste mijn aandacht op want mijn devies is en blijft: “de eerste aandacht moet gaan naar het verkeer OP de weg en niet naar moeilijke slogans NAAST de weg!!”. Ik heb de bevoegde minister (Landuyt) al eens voorgesteld om die gevaarlijke, want de aandacht afleidende borden te (doen) verwijderen, maar hij beweert dat ze verkeersveiligheid wel degelijk verhogen! Welnu, met alle respect voor de Minister, maar mijn gezond verstand zegt me dat dit gewoon larie is en dat zijn raadgevers hem wat wijsmaken.

    07-07-2007 om 19:51 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    03-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fiekpijn oma, rvabo!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    (foto tijdens een recente Schelde-Dender wandeling bij Dendermonde)  
      

        Mijn schat begint meer en meer de genoegens (en soms ongenoegens…) van het Internet te ervaren. Vorige week stuurde ze onze hele familiemeute haar beste wensen voor een heerlijke vakantie en wees ze terloops ook op haar eigen blog want die is nog maar pas gestart en nog niet bij onze volledige achterban bekend.

      Zoals ik had verwacht duurde het niet lang of enkele kleinkinderen reageerden al. Ik pik er twee uit:

    - een van onze kleindochters (9) mailde terug: 
    “dankjewel oma voor de mail ,maar je hebt vakantie een beetje verkeerd getypt.  daaaaaaaaaag van liesje!!”
    - haar grote neef (16) schreef het zo:
    “oma oma toch, dat is allemaal heel fijn, maar je hebt twee cruciale fouten gemaakt.(grapje :-p ) twee kleintjes eigenlijk, en enkel in de mail die je gestuurd hebt. Je hebt namelijk twee keer vakantie met een c geschreven, en het is niet blok maar blog ;-) Voor de rest is alles piefkijn in odre, bvaro!!”

    TOE(kom)MAATJE. UFO’s bestaan!! In Gazet van Antwerpen (25.6) ontkent ene Marc Broux met grote stelligheid dat UFO’s zouden bestaan. Keiharde feiten bewijzen dat hij ongelijk heeft en dat UFO’s dus wel degelijk bestaan: vooral vliegtuigreizigers en zelfs piloten zien ze vaak vliegen, die vreemde, niet te identificeren ‘dingen’ (in het Engels “Unidentified Flying Objects” (UFO’s)!!). Meestal vinden wetenschappers er wel een (banale) verklaring voor maar zolang dat niet het geval is, bestaan er dus “U”fo’s.  Een bezoek van “buitenaardse intelligente wezens” is nog nooit aangetoond en dat bedoelt meneer Broux natuurlijk, maar hij zegt precies het tegenovergestelde.

    03-07-2007 om 14:11 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Computeroma (bis...)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Hiernaast een van de allereerste computertekeningen van “computeroma”, intussen alweer enkele jaren oud – de tekening bedoel ik…) 

       De voorbije week bijna al mijn tijd gestoken in het mee helpen “doorstarten” van de blog van “computeroma”. Geroutineerde (of zelfs beginnende) computeraars zouden dat allemaal veel vlugger kunnen, maar ik ben nu eenmaal een trage en onhandige kluns. Krijg voortdurend foutmeldingen of raadselachtige keuzemogelijkheden voorgeschoteld waaruit ik dan gegarandeerd de verkeerde kies en opnieuw moet beginnen. Gelukkig krijgen we veel deskundige hulp van onze jongste zoon maar we willen die “IJzerwinkel” (loopt al jaren met metalen hulpstukken in zijn vroegtijdig versleten ruggengraat…) niet meer belasten dan we nu al doen.

       Goed. Dit gezegd zijnde, begint mijn kunstzinnig aangelegde eega stilaan haar draai te vinden met haar eigen blog http://blog.seniorennet.be/computeroma/ waarop ze onder meer haar computercreaties toont. Voorlopig kan ze daarmee nog een hele tijd voort, want ze heeft er al honderden op haar harde schijf en iedere week maakt ze er wel weer enkele bij. Tot haar eigen verbazing lijkt ze ongeveer de enige seniorennet-blogger (rubriek Kunst) te zijn met deze hobby; in elk geval is ze er nog geen enkele andere tegengekomen.  Vreemd, want computertekenprogramma’s als bv Paint (standaard in Windows!) zijn toch een leuke uitdaging voor wie wat artistieke ervaring heeft en naast de klassieke technieken met olieverf, pastel of aquarel zijn/haar horizon ook eens wil verruimen met de nieuwe mogelijkheden van computer en internet.

       Intussen heeft oma al verschillende vriendelijke commentaren gekregen, niet alleen van haar (klein)kinderen (uiteraard!!) maar ook van andere bezoekers, zoals mijn favoriet-van-het-eerste-uur Bojako.

    TOE(kom)MAATJE.  De meeste wetenschappers denken dat onze aarde ongeveer 4,5 miljard jaar oud is; waarmee ze voorzichtigheidshalve erkennen dat het op een paar miljoen (!) jaar na niet te zeggen is. Maar de Gazet Van Antwerpen draait haar hand daar niet voor om, zij weet het heel zeker: de aarde is precies 4.527.642.531 jaar oud! (GVA van gisteren 30.6.2007). Knap hoor, van de Frut…

    01-07-2007 om 14:31 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Computeroma: allen daarheen!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   (hiernaast een door mijn schat beschilderd kussen; want oma tekent niet alleen met computermuis, computerpen of schminkgerei maar ook met textielverf)  

       Ik heb, met steun van sommigen van onze (klein)kinderen, mijn kunstzinnig aangelegde wederhelft eindelijk zo ver gekregen dat ze een eigen blog (in de categorie Kunst) heeft gecreëerd, waarop haar computertekeningen en foto’s van haar schilderijen beter tot hun recht kunnen komen, en niet meer ‘slechts’ als randversiering van mijn kommaneuker-blog moeten dienen.

       Ga dus eens kijken op http://blog.seniorennet.be/computeroma/ . En wees gerust: zo overdreven uitgebreid als
    opa’s komma-blabla (soms?) is, zo weinig tekst hoeft u te vrezen op oma’s blog. Vaak zal ze zelfs geen titel van haar werken vermelden. Die tegenstelling tussen onze twee blogs is trouwens maar goed ook: ik moet er niet aan denken dat ik me aan de beeldende kunst zou wagen en zij zich aan het schrijven zou zetten: het zou een dubbele ramp worden en dat willen we onze bezoekers niet aandoen.

       TOE(kom)MAATJE.  Hoofdpunt uit het VRT-radionieuws van vanmorgen: “De Koning heeft vannacht goed geslapen”.

    27-06-2007 om 17:55 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid van een hobby
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hiernaast een krantenknipsel uit 1980; Kommaneuker zit ergens onherkenbaar achteraan

     
     In 1979 kwamen vier piepjonge gasten (ik was toen al iets minder piep) mij vragen om als pianist toe te treden tot een groot Jazz-orkest in oprichting. Ik had namelijk al enige ervaring met big bands, maar die waren intussen ter ziele gegaan (of dat mijn schuld was, laat ik maar in het midden). Ik wou me niet onmiddellijk engageren maar beloofde bij wijze van proef enkele repetities mee te draaien alvorens definitief te beslissen.

       Welnu, die “enkele” repetities werden er stilzwijgend en ongemerkt meer dan duizend en zo was het gisteren na een “proeftijd” van 28 jaar mijn laatste repetitie. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat ik gisteren na ‘zééééér’ rijp beraad heb beslist om toch maar niet tot de Big Band toe te treden! Dat zou trouwens niet kunnen want van de oorspronkelijke “Big” bezetting van zo’n 20 man is al jaren geen sprake meer: door allerlei oorzaken haakten er meer muzikanten af dan er bijkwamen en moest het concept “
    Big Band” op den duur worden herbekeken, ook de naam onderging een logische amputatie: de Big werd geslacht en we heetten voortaan Bluebirds Band.  Het resultaat was een combo-achtige groep van meestal 6 à 8 man, met aangepaste arrangementen.

       Dat alles klinkt misschien triester dan het werkelijk was: ondanks het ontbreken van openbare optredens bleef het enthousiasme van de overgebleven muzikanten voor de wekelijkse repetities overeind: ook zonder publiek is het samen musiceren (of dat nu klassieke kamermuziek of jazz is) steeds weer een hartverwarmende belevenis. 

       En zo heb ik dan gisteren afscheid genomen van een van mijn hobby’s. Mijn leeftijd speelde daarbij uiteraard een rol, want al vind ik mezelf nog niet echt “stok”, ik ben toch ook allang niet meer “piep”. Mijn afscheidspijn werd wel verzacht door een prachtig afscheidscadeau dat ik van mijn vrienden mocht ontvangen maar ik zou nog liever weten dat mijn opvolging verzekerd was, en dat blijkt geen sinecure. En zonder pianist(e) ziet de toekomst van onze band er somber uit. Ik hoop dus uit de grond van mijn hart dat “we” tegen het nieuwe seizoen (september) iemand vinden die aan het gewenste profiel beantwoordt.

    TOE(kom)MAATJE. Vanmorgen weer eens “genoten” van typische VRT-journalistiek. Radionieuws 9 uur: 1) bij de opsomming van de hoofdpunten: de politie heeft een instrument om tachograaffraude op te sporen. 2) eerste afzonderlijk punt: de politie heeft een instrument om tachograaffraude op te sporen  3) een geïnterviewde hoge pief van de politie: klopt, wij hebben een instrument om tachograaffraude op te sporen 4) vraag van interviewster: betekent dat dus dat de politie voortaan tachograaffraude kan opsporen? 5) politie-pief: inderdaad. 6) herhaling van de hoofdpunten: de politie heeft een instrument om tachograaffraude op te sporen. (Zelfs voor mijn slecht geheugen is dit van het goede teveel. Of ben ik nu een echte kommaneuker, d.w.z. een muggenzifter?)

    24-06-2007 om 15:08 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    E-mail mij


    Blog als favoriet !

    GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.


    Gastenboek
  • M.
  • Een goede namiddag
  • Geloof en leven
  • docteranders
  • Ridderballade

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


       De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft.
       In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog....
       Maar gelukkig mag ik op
    mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 09-2016
  • 06-2016
  • 04-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 01-2015
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!