Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
06-09-2008
Labrador werkt 13 golfballen naar binnen (Martina1)
Labrador werkt 13 golfballen naar binnen
De vijf jaar oude labrador Oscar heeft zich de voorbije maanden ziek gegeten aan golfballen. De hond had op een golfterrein in het Schotse Dunfermline 13 golfballen ingeslikt. Nadat eigenaar Chris Morris gerammel in de maag van de hond hoorde, heeft hij hem naar de dierenarts gebracht.
Volledig afgebroken Die vond na een operatie de 45 gram wegende ballen. "Ik heb zoiets nog nooit gezien", zei dierenarts Bob Hesketh. Hij zei dat hij "als betoverd" was. "Ik heb hem opengemaakt en dacht, er zullen twee of drie golfballen in zijn maag zitten. Maar er kwamen er steeds meer uit." Enkele waren bijna volledig afgebroken.
Speciaal dieet "Hij vindt golfballen zoals truffels", zei Morrison. "Normaal brengt hij ze mee naar huis, maar ik had echt geen idee dat hij er zoveel opgegeten had". Oscar is nu op een speciaal dieet van vloeibare voeding. Daarom moet hij een muilkorf dragen als hij buiten rondloopt. De hond is daardoor "een beetje gefrustreerd geraakt", zei Morrison. (belga/odbs)
Het lieflijke Franse bergdorpje Villaz, nabij de Zwitserse grens, is sinds kort opgedeeld in twee kampen. Oorzaak is het nachtlawaai dat veroorzaakt wordt door een kudde koeien.
"Wij kunnen niet meer slapen, het is verschrikkelijk", zegt een vader van twee kinderen. Andere dorpelingen hebben een petitie op touw gezet om de eigenaar van de koeien te steunen. "Dit hele verhaal is belachelijk", luidt het. "Wie niet tegen het geluid van een koebel kan, moet maar naar de stad verhuizen en zien of het daar beter is, met al het lawaai van de auto's".
De eigenaar van de kudde kreeg al eens de politie over de vloer, maar ziet geen oplossing. De boer zegt dat slechts 7 van de 70 koeien in de kudde een koebel dragen. De bellen worden gebruikt opdat de honden de kudde beter zouden kunnen hoeden. (belga/bdr)
Waterschildpadden: ga niet over een nacht ijs (Martina1)
Waterschildpadden: ga niet over een nacht ijs
06/09/2008
Waterschildpadden: ga niet over een nacht ijs
BRUSSEL - Waterschildpadden zijn leuke huisdieren, maar het vraagt toch wel enige voorbereiding vooraleer je zo'n diertje in huis kan halen. Dierendokter Rob Lückerath heeft enkele tips klaar.
'Denk eraan dat je een ruim aquarium neemt, want zo'n beestje kan tot twintig, vijfentwintig centimeter groot worden', zegt Rob Lückerath. 'Specialisten rekenen voor dat de bak vier keer de lengte van het schild moet hebben en drie keer de breedte.'
Een waterschildpad leeft deels op het land. Hij heeft dus behoefte aan een droge plek om op te warmen. Dat wil zeggen dat je best een warmtelamp hangt die een temperatuur van dertig graden haalt. De lamp te laag hangen is niet goed, want dan kan de schildpad brandwonden oplopen.
'Plantjes in de bak zijn niet alleen mooi. Je nieuwe huisvriend vindt die ook lekker', zegt de dierendokter. 'Voor hem zijn dat lekkere snoepjes. Voor zijn echte voeding vind je kant-en-klaar schildpaddenvoer in de winkel. Je mag ook kattenbrokjes geven aangevuld met af en toe wat vitamine. Kippenwit, bladgroen en insecten zijn een ware traktatie.'
Vaak is de waterschildpad drager van de salmonellabacterie. Daar kan je behoorlijk ziek van worden. Het hoeft geen probleem te zijn zolang je maar heel goed je handen wast als je de schildpad hebt vastgenomen.
'Vraag in ieder geval vooraf raad bij een schildpaddenclub', raadt Rob Lückerath aan. 'De dieren kunnen heel erg oud worden, je moet er dus heel lang voor kunnen zorgen.'
Vroeger werden vaak roodwangschildpadden gekocht als huisdier. Die soort kan tot 30 centimeter groot worden. Tegenwoordig is de import ervan verboden. (Het Nieuwsblad)
Dagboek van Poessietje alias Roske [dag 22-26] (JeeCee)
Hallo Poezenlieverds, honden- en andere Lieverds,
Arrè lap, z'hebben het mij weer gelapt. Ik heet nu weer terug Poessietje ... ze horen dat toch liever ... mijn baasjes, hè, ze zijn lief maar zo zot als een achterdeur. Dat komt waarschijnlijk door al die dieren die hier door den tuin lopen, die grote poezen met ijzeren schoenen, een grote poes die woef zegt tegen mij, die grote witte mamapoes, van die rosse beestjes met ne lange staart die door de bomen kruipen en notekes eten (jakkes), die kunnen niet meer volgen hè. Vandaar Poessietje ... mij kan 't nie schelen als er maar brokskes zijn en mijn poezemelkske.
En z'hebben het mij ook gelapt dat ik terug met dat touwtje rond mijn nek buiten moest, ze hadden het nochtans beloofd ... maar 't baasje moest naar een vergadering van SeniorenNet.be en ..... 'k heb zo getrokken aan dat koreke, dat de volgenden dag ..... yiepieaajeeeh !!! Open deur dag .... ikke stillekes naar buiten, 't is daar toch groot zenne, ik ben een grote, sterke poes van bijna 4 maanden nu, maar 'k had toch een beetje schrik. Maar mijn kiekebeest vriendje kwam direct afgelopen en ikke daarachter. En die maar lawaai maken en lopen en ikke ook, maar 'k bleef voor alle veiligheid toch maar in de buurt van 't vrouwke. Steendood moe was ik, 'k heb met moeiten mijn poezemelkske opgelikt, 'k ben in mijn mandje gekropen en 'k ben in slaap gevallen.
De volgenden dag 's middags, terug open deur dag ... ikke buiten, vind ik daar een hele strook zand, mannen, ikke puttekes maken, wringen, putteke toe, ander putteke, wringen, putteke toe, ander putteke ... oei, hier ligt al iets, jakkes .... en daar bomen, hups den boom in, op 't dak van den buurman zijn garage, wat een uitzicht .... en .... oei, aïe, dat dak, daar was alleen nen ingang aan, genen uitgang ... ik kon daar niemeer af. En daar stade dan hè, op dat dak, beneden staat 't vrouwke te roepen : "Kom Poessietje, kom ..." maar ja, 'k wou wel maar langs waar ? Ik ben dan maar zielig beginnen mekkeren, die witte mamapoes keek uit het raam op de zolder zo van : "Sukkelaar", 't baasje kwam aangelopen met een ladder en oef, ik was gered, vlug naar binnen, poezebrokskes, poezemelkske, maar 'k heb daar 's nachts nog nachtmerries van gehad.
Dag 3 ... de pret kan niet meer op, dien buurman heeft ook een tuinhuis met een puntdak. Ikke boom in, dak op tot op het topje en dan roetsj ik naar beneden, boem terug in dien boom, knots boem uit den boom, boom in, dak op roetsj naar beneden en boem vlak naast die witte mamatang. Ooh, jee .... die moet ooit stoute kinderen hebben gehad ... die verstopt zich en iedere keer als ik langs loop, pets boem een mep op mijne neus. Maar 'k let daar al niet meer op. 'k Ga daar nu op een afstand van zitten en dan bekijk ik die met zonen blik van "Kom maar eens af sè" en dan druipt die af. 'k Ga daar nooit vriend mee worden denk ik, we zullen mekaar wel verdragen, maar ja zeg ... da's zo'n ouw doos van 5 jaar, dat speelt niet, 'k krijg daar alleen meppen van en die doe niks anders dan achter klein beestjes zitten en oppeuzelen en ik ben al bijna 4 maanden en ik speel den helen dag.
En zo lopen de dagen maar verder ... als ik nu buiten ben dan verdwijnt het vrouwke af en toe en dan ga ik toch nog eens binnen kijken of ze er nog wel is en dan terug BUITEN ... PUPPY POWER !!! 'k Heb van een vriend van SeniorenNet van 't baasje een nieuw speeltje gekregen, zo'n soort kiekebeest aan ne rekker ... nog plezanter dan mijn kiekebeestvriendje in de tuin. Den deze die springt van hier naar ginder en terug, terwijl dien in den tuin altijd maar gaat lopen.
Alleen 's nachts is het nog wat moeilijk voor mij, 'k mag 's nachts nog niet buiten, maar zo'n grote poes als ik gaat toch niet meer in ne kattenbak zitten hè, en dan is het 's morgens lopen .... puttekes maken, wrin .... neen, da's dan niet meer nodig, puttekes toe doen, 't leven kan toch moeilijk zijn hè ... voor zo'n grote poes.
Dikke zoen allemaal van Poessietje en JeeCee (secretaris)
Bezoekers zien olifant bevallen in Nederlandse zoo (Martina1)
Bezoekers zien olifant bevallen in Nederlandse zoo
EMMEN - In Dierenpark Emmen in de gelijknamige Nederlandse plaats is donderdagmorgen buiten de stallen en voor het oog van tientallen bezoekers een olifantje geboren. De verzorgers werden rond 11.30 uur verrast door de onverwachte bevalling.
Het was wel bekend dat de olifant Mingalar Oo zwanger was, maar niets wees op een nakende bevalling van haar tweede zoon. Het pasgeboren olifantje weegt 100 kilo en is kerngezond. Volgens een woordvoerder stond de babyolifant vrijwel meteen op zijn poten. Een naam heeft het dier nog niet. Volgens de traditie van het dierenpark zal voor een Birmaanse naam gekozen worden.
Dierenartsen in China zijn erin geslaagd een olifant af te helpen van zijn heroïneverslaving. Dierenhandelaren hadden de olifant, Xiguang genaamd, drie jaar geleden gevangengenomen in het zuidwesten van China, bij de grens met Myanmar. Om Xiguang in bedwang te houden, voerden ze hem bananen die geïnjecteerd waren met heroïne.
Afkickverschijnselen Enkele maanden later werd de olifant bevrijd en naar een opvangcentrum gebracht. Daar bleek hij echter afkickverschijnselen te vertonen.
Forse dosis methadon Dierenartsen op het Chinese eiland Hainan dienden Xiguang vervolgens een jaar lang methadon toe, met een dosis die vijf keer zo hoog lag als een mens zou krijgen. Xiguang keert vermoedelijk later deze week terug naar een dierenpark in de Zuid-Chinese stad Kunming. (tlg/eb)
De eerste gekloonde hond ter wereld is papa geworden van een bende pups. Het is de eerste keer dat een gekloonde hond met succes voor nakomelingen zorgt. Dat hebben Zuid-Koreaanse wetenschappers vandaag bekendgemaakt.
Kunstmatige inseminatie Snuppy, een Afghaanse windhond, heeft zich dankzij kunstmatige inseminatie voortgeplant met twee wijfjes van hetzelfde ras. Van de tien puppy's die tussen 14 en 18 mei werden geboren, is er eentje overleden. De overige negen pups zouden kerngezond zijn, aldus de wetenschappers van de universiteit van Seoel in een communiqué.
Eerste keer "Het is de eerste keer dat een gekloond hondenpaar voor nakomelingen zorgt en het bewijst meteen dat een gekloonde hond in staat is zich voort te planten", verklaarde professor Lee Byung-Chun aan het Franse persagentschap AFP. Lee maakte ook deel uit van het team dat in augustus 2005 de allereerste hond kloonde. (belga/eb)
Nederlanders halen groene stroom uit kippenmest (Martina1)
Nederlanders halen groene stroom uit kippenmest
De Nederlandse minister van Landbouw Gerda Verburg opent vandaag de Biomassacentrale Moerdijk, waar een derde van de kippenmest uit Nederland naartoe gaat om omgezet te worden in groene stroom. De 440.000 ton kippenmest per jaar is genoeg om 90.000 huizen van stroom te voorzien. De as die bij het verbranden overblijft, gaat in kunstmest.
De biomassacentrale levert slechts een kleine bijdrage aan het wegwerken van de mest in Nederland. In totaal gaat het in Nederland per jaar om 1,2 miljoen ton kippenmest. De landelijke mestproductie komt uit op 70 miljoen ton, als varkens en koeien worden meegeteld. Bovendien is de mest van deze dieren natter dan kippenmest en daardoor moeilijker te verbranden en om te zetten in stroom. (anp/gb)
Een zeehond uit de ijskoude wateren rond Groenland en IJsland die niet tegen de kou kan, krijgt een speciale therapie in het zeehospitium in het zuid-Engelse Cornwall, zo schrijft de Sunday Times.
Te koud Sahara, zoals het dier enigszins ironisch werd genoemd, is twee jaar oud en werd geboren in de oceaan rond de bevroren kuststreken van IJsland en Groenland. Maar daar voelt hij zich duidelijk niet op zijn gemak, wegens te koud.
Vluchten Tot twee keer toe vluchtte Sahara dan ook naar warmere oorden. Eerst naar de kust van Marokko, meer dan 4.000 kilometer van zijn eigenlijke "territorium". Toen het toen negen maanden oude dier daar werd gevonden was zijn pels kaal en leek hij ten dode opgeschreven. Hij werd opgelapt in het zeehondencentrum in Cornwall en toen vrijgelaten nabij de Schotse Orkney eilanden, in de hoop dat hij zou hebben ontdekt dat hij niet was voorbestemd voor warmer water en zou terugzwemmen naar de Poolstreek.
Operatie mislukt Maar die "Free Sahara"-operatie mislukte, want opnieuw trok het dier zuidwaarts. En opnieuw kwam hij in moeilijkheden, nu omdat hij in dat water geen voedsel kon vinden. Uiteindelijk werd de zeehond in december weer overgevlogen naar Cornwall, waar hij nu mag blijven en waar men probeert met behulp van een ijsmachine te zorgen dat zijn leefomstandigheden daar zoveel mogelijk lijken op die in zijn geboortestreek.
Vogel met hoogtevrees Sahara blijft echter een probleemgeval, want die eerste kennismaking met het ijs viel al weer zwaar tegen. Om het met de woorden van oppasser Tamara Cooper te zeggen: "een Arctische zeehond die bang is van de kou, dat is zoiets als een vogel met hoogtevrees". (belga/tdb)
Nieuw wereldrecord: 25 slakken op gezicht (Martina1)
Nieuw wereldrecord: 25 slakken op gezicht
De 9-jarige Tiana Walton uit het Engelse dorp Alvanley, in het graafschap Cheshire ten noord-westen van Engeland, mag zich kersvers wereldrecordhouder noemen. Het schoolmeisje plaatste maar liefst 25 slakken op haar gezicht. Volgens het reglement van Guinness Book Of Records moet de deelnemer, onder toezicht van een officiële waarnemer, binnen een minuut de slakken op haar gezicht hebben geplaatst en daarna gedurende 10 seconden rechtop zitten.
Bij een eerste poging bleven er maar 9 slakken op het gezicht van Tiana zitten. Maar bij de tweede poging sneuvelde het record van de Australische Liam Kenny, die het bij 15 slakken hield. Tiana vond het niet echt leuk: de slakken waren slijmerig, stonken en keken haar met hun grote langwerpige ogen aan. (odbs)
Merkwaardige wedstrijd gisteren in Londen: ruim 250.000 blauwe rubberen eendjes dreven over een afstand van twee kilometer in de rivier de Thames. De Britten, verslingerd aan de gekste weddenschappen, konden natuurlijk ook een gokje wagen op de zogenaamde Great British Duck Race. Met welk van de blauwe eendjes er als eerst de finish zou halen, viel aardig wat geld te verdienen. (odbs)
Landschildpadden (Testudinidae) zijn een wat bekendere familie van de schildpadden (Testudines).
Landschildpadden verschillen van de water- en moerasschildpadden doordat veel soorten wel eens baden maar vrijwel nooit kunnen zwemmen en dus geen gestroomlijnd schild nodig hebben. Veel soorten landschildpadden zouden zelfs verdrinken als ze in dieper water terecht komen. Het schild is meestal erg hard en bol van vorm, in water levende schildpadden hebben meestal een zachter en dus lichter schild dat veel platter en dus gestroomlijnder is. Een ander kenmerk is dat de meeste landschildpadden voornamelijk of geheel van planten leven, sommige eten ook wel aas.
Een aantal soorten zijn echte grazers die voornamelijk van grassen leven, deze soorten hebben een trage motoriek en stofwisseling maar een voordeel is dat ze zeer oud kunnen worden. Er zijn echter vele water- of moerasschildpadden die ook voornamelijk planten eten. In België en Nederland leeft geen enkele landschildpad, de meest bekende Europese soort is de Griekse landschildpad (Testudo hermanni ), die veel gehouden wordt in terraria , maar steeds zeldzamer wordt.
In Frankrijk leven in het 'Morengebergte' ('het Massif des Maures ') boven St. Tropez nog landschilpadden in het wild. Omdat vele schildpadden omkomen in de bosbranden in de zomer of doordat zij worden aangereden, is er in het gehucht ' Mayon ' een kwekerij van schildpadden, waar ook gewonde schildpadden ter verzorging worden opgevangen. Tegen betaling van een entree is deze kwekerij te bezoeken. Het plaatsje Mayon ligt even boven La Garde-Freinet (A8, afslag ' Le Luc '). Aan de kant van de weg wordt de kwekerij met een bord aangegeven.
Landschildpadden spreken vaak tot de verbeelding omdat ze erg groot, erg zwaar en vooral erg oud kunnen worden. De oudst bekende schildpad ooit stierf in 2006 op 255-jarige leeftijd en heette Adwaitya . Een andere stokoude schildpad was Tui Malila , dit was een stralenschildpad die minstens 188 jaar oud werd, of misschien zelfs 192 jaar. Een nog levende zeer oude schildpad heet Harriet en ze vierde in 2006 haar 175e verjaardag. Vroeger heette dit exemplaar overigens Harry omdat men dacht dat het een manneteje was, maar het bleek een vrouwelijke Galapagosreuzenschildpad (Geochelone nigra ).
In 2005 lukte het de Zoo van Antwerpen om als eerste ter wereld Egyptische landschildpadden (Testudo kleinmanni ) zich te laten voortplanten in gevangenschap, iets wat de dierentuinen van Amsterdam , Berlijn en Rotterdam al enkele jaren tevergeefs hebben geprobeerd. De 2 Egyptische landschildpadden kwamen erbij in juli2005 .
Wolf verkiest vis boven vlees Uitgegeven: 2 september 2008 12:12
VICTORIA - Wolven eten vooral vlees, maar als ze de gelegenheid hebben, prefereren ze een visje. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Victoria in Canada vastgesteld.
De wetenschappers hebben in de provincie Brits-Columbia vier jaar lang uitwerpselen en haren van wolven geanalyseerd. Het grootste deel van het jaar eten de wolven vlees, bijvoorbeeld van reeën.
In de herfst, als de zalmen opduiken in de rivieren van Canada, passen de wolven hun menu aan, zelfs als er nog voldoende lopende prooi voorhanden is.
Slechts één hond toegelaten op appartement in Peru
Slechts één hond toegelaten op appartement in Peru
Hondenliefhebbers moeten oppassen in Peru. In Lima is namelijk een wet goedgekeurd die een gezin dat op een appartement woont, verbiedt meer dan één hond te houden. Mensen die een huis bezitten, mogen twee honden hebben. Inwoners die de wet overtreden, mogen zich aan zware boetes verwachten.
De reden voor de nieuwe wet is het aantal honden in de wijk. Het was volgens een aantal inwoners nooit meer rustig met al de blaffende honden. "Mensen die de wet overtreden, lopen het risico dat hun huisdieren weggehaald worden."
De 70-jarige Maria Solano is alvast niet opgezet met de nieuwe regel. Solano woont op een appartement en heeft twee honden, Boni en Fiama. "Mijn honden zijn mijn kinderen, ze doen niemand kwaad. Ik verhuis nog liever dan ze te moeten afstaan." (adv)
Wens iedereen een hele fijne dag vandaag, wel wat grijs maar we moeten niet klagen he.
Amai, mannen, nu dakik een geschoolde poes ben, die nog volop geschoold wordt, amai, wadakik allemaal bij moet leren !!!
Ik ben nu aan een vechtcursuske bezig. Daarvoor heb ik 2 nieuwe vriendjes. Die zeggen ook niks en die doen ook niks, maar die kannekik eens goed vastpakken, in bijten, mijn nageltjes in zetten, ik doe daar wat Kat-Kung Fu mee ... der is er eentje bij die op die witte mamatang lijkt, als die toekijkt wadakik daar allemaal mee doe, .... dàn wordt die klein sè mannen.
En buiten, wat da ge daar allemaal tegenkomt .... niet te geloven, 'k mag waarschijnlijk buiten zonder touwtje morgen hebben ze mij beloofd, als ik goed onthou waar ik woon en hoe ik daar binnenkan. 'k Heb den hele morgend al niks anders gedaan dan lopen van hier naar ginder met 't vrouwke aan 't ander eind van 't koordje, door de boskes, in de bomen, uit de bomen, bij den buurman, in den buurman zijne kerselaar, en ikke maar telkenmale bestuderen hoe de weg naar thuis is. Want als ik die ken dan mag dat touwtje uit ... zeggen ze. Maar ja, 't zal waarschijnlijk wel zijn, want 't vrouwke is dat beu om achter mij aan te lopen, die staat al vol met schrammen van die boskes. Maar ja sè, ze moeten het zelf weten hé, nu dakik een grote geschoolde poes moet worden, moeten ze daar maar wa voor doen. Morgen is het examen ... 'k ga nog wat rondkijken in huis dat ik goe weet waar den ingang is, want morgen gaan ze mij buiten zetten, 't baasje gaat roepen en dan moetekik den ingang vinden .... 'k Heb alvast al wat puttekes gemaakt met mijn geurtje in en als ik die van de grote mamapoes volg, dan vind ik de weg gemakkelijk, héhé .... die gaan weer verschieten van mij sè ! 'k Ga nu nog wat Kat-Kung-Fu doen en dan goed slapen voor morgen.