Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
Vijf weken na de instorting van het historische stadsarchief van Keulen hebben brandweerlieden een vermiste kat levend onder het puin gevonden. ANP Photo
Kat na vijf weken gered uit puin Stadsarchief
6 april 2009, 18:22 | ANP
KEULEN (ANP) - Vijf weken na de instorting van het historische stadsarchief van Keulen hebben brandweerlieden een vermiste kat levend onder het puin gevonden. De kat, Felix, was erg vermagerd maar verder niet gewond, aldus een brandweerman. ,,Hij was wat traag, maar miauwde gelijk monter en strekte zijn vier poten'', aldus een zegsman van de brandweer.
De kat is al die tijd ingesloten geweest onder stukken puin. Naast het stadsarchief waren ook twee aanpalende huizen deels ingestort. Felix woonde in een van die huizen.
De brandweer stuitte bij toeval op het beestje toen ze het puin op archiefmateriaal doorzochten. ,,De kat nu nog levend te vinden is een erg bijzondere gebeurtenis'', zei de eigenaresse nadat ze verenigd was met Felix.
Buiten dat de rijstoogst in Thailand afhankelijk is van de weersomstandigheden, zijn er de onnatuurlijke invasieve belagers die de rijstplanten belagen. Onnatuurlijk omdat ze eigenlijk niet in het biotoop thuishoren, maar destijds (1980 in Taiwan) ingevoerd werden ter consumptie (escargot). Dit laatste gegeven bracht me echter in twijfel naar de juiste benaming, daar de slakken die we vinden in onze rijstvelden naar verluid niet eetbaar zouden zijn.... je wordt ziek en krijgt er hoofdpijn van zeggen ze hier. Verder onderzoek bracht me dan op een gegeven dat het grootste aantal van de slakken hier besmet zouden zijn met een parasiet die door ratten overgebracht wordt ( Angiostrongylus cantonensis of rat longworm).
Voorlopig hou ik het hier bij twee gevonden soorten, namelijk "หอยโข่ง" of hŏi-kòhng (Pila ampullacea) en "หอยเชอรี่" of hŏi-cherry (Pomacea canaliculata), waarbij ik als leek uiterlijk geen onderscheid kan tussen maken.
Dit is het droeve einde van deze slakken op onze rijstvelden..... een massagraf van duizenden exemplaren. Spijtig dat je er hoofdpijn van krijgt
Gekweekt onder gecontroleerde omstandigheden krijg je hiervan geen hoofdpijn. Het is omdat een groot percentage hier besmet is met die Angiostrongylus cantonensis of rat longworm (waarvan je onder andere hoofdpijn krijgt) dat ze niet gegeten worden.
นกกระติ๊ดขี้หมู of Muskaatvink (Lonchura punctulata) is een veel geziene gast in onze tuin. Nu het terug wat warmer wordt is het tijd om aan gezinsuitbreiding te denken. Vorig jaar kreeg het nest na het uitkomen van de jongen elke dag bezoek van een slang of Gekko om hun buikje vol te eten. Dit jaar hebben ze hun schuilplaats/liefdesnestje gekozen in een Zilver Bismarck palm ... afwachten of dit nu de veilige plaats is.
Greets from Thailand
Farang Geplaatst met toestemming van de webmaster.
Wist je dat een hond geen verkoudheid kan krijgen?
Op de vraag of je hond jouw verkoudheid kan overkrijgen is het antwoord eigenlijk heel kort. Nee. Honden worden niet besmet door de virussen die bij de mens verkoudheid kunnen veroorzaken. Je hond kan wel een infectie krijgen die het strottenhoofd, de luchtpijp en de bronchiën kan aantasten.
Als de bovenste luchtwegen worden geïnfecteerd kan de hond gaan hoesten en niezen. Hoesten is op zich helemaal niet erg. Hoesten is een natuurlijke reflex om de luchtwegen vrij te maken.
Als je hond een druipneus heeft en veel en abnormaal hoest neem dan meteen contact op met de dierenarts.
Andere 'menselijke' ziektes kan een hond eventueel wel overkrijgen. Bijvoorbeeld infectieziektes zoals tuberculose. De hond kan ook streptokokkeninfectie meedragen zonder zichtbare symptomen.
Ook als er iemand in het gezin last heeft van roodvonk, acute gewrichtsreumatiek, ontstoken amandelen of door pneumokokken veroorzaakte longontsteking moet je ervoor zorgen dat de hond ook een antibioticakuur krijgt.
Dagboek van Poessietje [dag kweetnietmeer + 6 maanden]
Hallo Lieverds,
Eindelijk een zonnetje in mijnen tuin, rollebollen in 't gras, kleine beestekes die daar rondcrossen en er zijn er ook die van de grond afkunnen. Dat is écht wel spannend. G'hebt er zo van die dikke, 't baasje noemt die "duiven", 't maak mij al niet uit ... ik sluipekik stillekes naderbij en nog wat, en nog efkes en dan hups en af en toe hebbik er zo ene. Dan hebbekik al mijn pootjes nodig om dat vliegend beest vast te houden en dan doen wij cat-fu en dat is leuker dan met 't baasje want alsekik daar mijn tandjes inzet (in 't baasje) dan begint die te roepen van "aieaie" en dat vliegend beestje dat doet niks terug en 't is nog lekker ook. Z'hebben dat niet graag, maar ja ... Die dikke witte mama poes die eet alleen zo klein beestekes die rondkruipen, ah jakkes, alsekik die vind dan geefekik die aan 't baasje en 't vrouwke, die lusten dat denk ik want die verdwijnen altijd, 'k speel daar altijd eerst wat mee en als het niet meer beweegt dan mogen ze dat hebben, ik denk dat ze dat wel lekker vinden, want ik vind daar nooit niks van terug. Een paar dagen geleden komt mijn baasje daar toch wel in mijnen tuin met zo een grote poes met ijzeren schoenen, paard noemen ze dat, ja voor mij is da gelijk, maar groot da dat is ...!!! Die grote poes die begint daar gelijk al mijn schuilplaatskes in 't gras gewoon op te eten, ikke daar naartoe maar vanop zo ne meter afstand deed die poes "brrrffff" tegen mij, zo door zijne neus en van dichtbij was die nog groter dan ik al dacht. Ik heb die dus maar laten doen. Maar dien heeft zijn straf niet ontlopen zenne, 't baasje en 't vrouwke hebben die eerst afgespoten met water dan allemaal schuim opgezet en terug afgespoten ... als ze dat met mij moesten doen, die zouden er nogal uitzien sè, maar zo'n tamme poes hebbik nog niet tegengekomen, dien heeft dat allemaal gewoon laten doen. Al die poezen hier zijn hier goe zot, den ene eet klein grijze beestekes en begint te huilen tegen mij als ik in de buurt kom, den andere laat zich wassen met water en maakt dan nog rare geluiden tegen mij. Gelukkig staat mijn bakske hier altijd vol, poezemelkske klaar, en kan ik die grote witte mama poes af en toe terroriseren. 't Is hier tof, maar ze moeten niet denken dat ze mij gaan inwrijven met schuim of dat dien dikke op mijne rug komt zitten ... die zijn nie goe zeker ?
(Voor wie mij niet (meer) kent, die stoere rosse kater op den achtergrond dat bennekik, ja ... ge moet goed zien, want dat grote poezemormel met ijzeren schoenen pakt al de plaats van die foto's in, maar als die nimeer "brrfrrrr" tegen mij zegt dan kom ik wel wat dichterbij en dan kan 't vrouwke een mooiere foto nemen)
De Pla ook dam of Giant Seacatfish komt in Thailand zowel in zoet, zout als brak water voor en is gebonden aan een subtropisch klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in kustwateren. De diepte waarop de soort voorkomt is 10 tot 195m onder het wateroppervlak.
Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, waarmee het zich voedt door te jagen op macrofauna (het is een roofvis).
Op de baby-olifant in de Zoo en de kleine giraffen in Planckendael is het nog even wachten. Bij de reptielen is het altijd prijs!
De krokodilsalamanders hebben voor de eerste keer jongen. De drie jonge dieren kan je bewonderen in de nursery van het reptielengebouw. De neushoornleguaan heeft in primeur eieren gelegd. Eieren van waarde! Want deze dieren zijn bedreigd en hiervoor werd zelfs een kweekprogramma in de Zoo opgesteld. Na drie maanden in de broedstoof verwachten we in mei de eerste barsten in de eierschalen.
De San Francisco lintslang is samen met de kraaghagedis welkom als nieuwe diersoort in de Zoo. Voor de dunne, gekleurde slang bestaat een Europees stamboek. De Zoo werkt hier aan mee en hoopt in de toekomst te kunnen kweken om deze bedreigde soort in stand te houden. De kraaghagedis is een schoonheid op zich. Laat de beelden voor zichzelf spreken
31/03 De zeehonden in de Baltische Zee vinden steeds minder ijsgrotten waarin ze hun jongen kunnen kweken. Daardoor sterven de welpen massaal. Door de opwarming van de aarde dreigt zo de hoofdmaaltijd van de ijsbeer te verdwijnen.
IJsberen voeden zich hoofdzakelijk met zeehonden, onder meer kleine zeehonden of ringelrobben (Pusa hispida), wier habitat zich uitstrekt van het noordpoolgebied tot de Baltische Zee, de binnenzee tussen Zweden, Finland, Polen, Duitsland, Denemarken en de Baltische staten. In sommige zones van de Baltische Zee is het ijs bijna volledig verdwenen.
De ringelrobben worden geboren midden februari, zegt Cathrin Münster, biodiversiteitexpert voor deze zone bij het Wereldnatuurfonds (WWF). De welpen worden in de eerste zeven of acht levensweken gekweekt in grotten van drijvend ijs, tot ze voldoende vet hebben om te overleven in het ijskoude zeewater. Bij het gebrek aan ijs op de Ålandseilanden en in de Golf van Riga hebben de zeehonden die deze winter geboren zijn, deze bescherming niet en zullen ze zeker niet overleven.
Omdat de ijsbank te zwak of onvoldoende groot is, zien de welpen zich verplicht te zwemmen zonder het beschermende vet. Daardoor sterven ze van onderkoeling of ondervoeding.
Kwart dreigt te verdwijnen
Begin twintigste eeuw telde de Baltische Zee 180.000 ringelrobben. Nu zijn dat er nog 7000 tot 10.000, schat het WWF. De voorbije eeuw is de Baltische zeehondenbevolking gedecimeerd door de jacht en de milieuvervuiling, zegt Münster. De laatste jaren is de klimaatwijziging de grootste vijand, net zoals bij de ijsbeer.
Volgens Cathrin Münster is de massale zeenhondesterfte zowel een gevolg als een aankondiging van de klimaatwijziging. Verscheidene organisaties, en vooral het VN-Klimaatpanel (IPCC), waarschuwen dat een temperatuurstijging van meer dan twee graden het ijsvolume aan de Noordpool en aanpalende gebieden tot 80 procent kan verminderen.
De Bengaalse varaan of dtua ngern dtua tong of "ตัวเงินตัวทอง" noemt men in de isaanstreek "ตัวเหี้ย" of dtua hîa. Voor de tweede keer hebben we er een opgemerkt in de Mae Nam Chi die kronkeld door het resort waar we wonen. Wikipedia schrijft: De Bengaalse varaan (Varanus bengalensis) is een grote hagedis uit de familie varanen. De ondersoort Varanus bengalensis nebulosus komt voor in Thailand en wordt tot bijna twee meter lang.
Dit prachtexemplaar met een vleugelslag vergelijkbaar van een volwassen mus, kwam me vandaag tijdens de schemering letterlijk in het gezicht gevlogen.... Beide van de schrik bekomen, zocht ze haar toevlucht echter tegen een boom zodat ik de nodige beelden kon nemen.
De uilvlinder (Erebus macrops) is een nachtvlinder uit de familie van de Noctuidae, de uilen. De vlinder heeft een spanwijdte van ongeveer 12 centimeter, zeer groot voor een uil. De vlinder komt in de subtropische delen van Afrika en Azië voor.
Vanwege de grootsheid van dit exemplaar.... voor één keer een grotere foto.
Als tegenhanger van onze tegenwoordig in België of Nederlandse zeldzame meikever hebben we hier in Thailand dit exemplaartje.
De meeste soorten hebben een rond, bol lichaam, korte tasters en grote, soms glanzende dekschilden, vaak met lengtegroeven en soms met beharing. Ze hebben platte, waaiervormige uiteinden aan de tasters, hiermee sporen mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te kunnen paren.
Een aantal soorten, met name de grotere kevers kennen een larvestadium van meerdere jaren. Volwassen kevers leven doorgaans niet lang; enkele weken tot een maand, en eten vaak plantendelen als nectar, fruit en stuifmeel. De keverlarven leven lang niet altijd van levend plantaardig materiaal: er zijn vele soorten die zich met rottende bladeren en humus voeden, onder andere de afgebeelde Chrysina macropus.
Wat staat me eigenlijk te wachten als ik aan een pup begin?
Wat staat me eigenlijk te wachten als ik aan een pup begin?
Kom vast in de stemming...
(auteur onbekend)
* Schenk op diverse plaatsen een scheut koude appelsap over de vloerbedekking en ga in het donker blootsvoets rondlopen
* Draag een sok met een flink gat ter hoogte van je teen
* Ga zodra je wakker wordt buiten in de regen staan en zeg: 'Kom op, brave pup zijn, plasje doen, schiet op!'
* Bedek al je goede kleren met hondenhaar. Witte haren op donkere pakken, donkere haren op lichte kleding. Laat ook wat haar in je eerste kop koffie van de dag drijven
* Doe een vangspelletje met een kletsnatte tennisbal
* Ren met je blote voeten de sneeuw in om het tuinhek dicht te doen
* Keer een mand met schone was om en verspreid de inhoud over de hele vloer
* Laat je ondergoed op de vloer van de woonkamer liggen, dat is namelijk de plaats waar de pup het straks toch naar toe zal sjouwen (vooral als je visite hebt)
* Spring vlak voor het eind van je favoriete televisieprogramma uit je stoel en ren naar de deur, terwijl je roept: 'Nee, nee! Dat moet je BUITEN doen!' Zorg dat je het eind van het programma mist
* Leg 's ochtends een klodder chocoladepudding op de vloerbedekking, en ruim die niet op voordat je 's avond thuiskomt van je werk
* Bewerk de poot van de eettafel een paar keer met een schroevendraaier - je pup gaat er straks toch op kauwen
* Pak een warm, zacht dekentje uit de kast en trek dat over je heen. Zo voelt het straks als je een slapende pup op je schoot hebt liggen
Zeldzaam zebrapaard op nippertje van slachtbank gered
Zeldzaam zebrapaard op nippertje van slachtbank gered
Archiefbeeld van een zebrapaard.
Een erg zeldzaam zebrapaard is door een Zuid-Afrikaanse vrouw van de slachtbank gered. Op het laatste nippertje bood ze de slachtprijs voor het koperbruine dier met zebrastrepen, dat een zebravader en een paardenmoeder heeft.
Aanvaard Koopster Sandy Barnes zegt in de krant The Star dat ze op het internet had ontdekt dat er slechts weinig van deze zebrapaarden bestaan. Haar eigen 22 paarden hebben de nieuweling onmiddellijk aanvaard, ondanks dat het dier rare geluiden maakt. het dier stoot klanken uit die het midden houden tussen het gehinnik van een paard en het geblaf van een zebra. (dpa/eb)
BRUSSEL- Een gelukkige hond die zijn plaats kent in het gezin, heeft weinig reden om te blaffen. 'Het is de taak van de baas om een hond alleen dan te laten blaffen wanneer het nodig is', zegt dierendokter Rob Lückerath. 'Dat kan je aanleren, met enkele trucjes en best van kleinsaf.'
Blaffen is voor een hond wat praten is voor de mens. 'Een hond die blaft, heeft lang niet altijd kwade bedoelingen', zegt Rob Lückerath. 'Hij wil gewoon wat vertellen. Dat begint al in het nest. De puppy is nog maar een dag geboren en je hoort hem al piepgeluidjes maken. Daarmee wil hij mama vertellen dat hij honger heeft, kou, pijn of ongemakkelijk ligt. Na ongeveer een week gaat het gepiep over in zachte kefgeluidjes. Hij kan al net iets beter zeggen hier lig ik, een beetje aandacht graag .'
Niet elke hond van hetzelfde ras blaft hetzelfde, sommigen hebben een diepe blaf, andere een schriele, het blaffen verschilt ook in tijd en tonatie.
'Aan de toon kan je horen of de hond blij is of boos', zegt Rob Lückerath. 'Maar een ding is zeker, een hond blaft altijd om een reden. Als het begint te schemeren bijvoorbeeld, gaat hij blaffen om duidelijk te maken dat hij er ook nog is. Hij krijgt dan vaak antwoord van een andere hond die het ook maar niks vindt om alleen in het donker te zitten.'
Om een hondenconcert te voorkomen, is het de boodschap om ervoor te zorgen dat je hond geen reden heeft om te blaffen. 'Allerlei prikkels maken dat je hond begint te blaffen', zegt Lückerath. 'Als je hond buiten zit, moet je ervoor zorgen dat hij zo weinig mogelijk prikkels krijgt die hem ertoe brengen de keel open te zetten. Dus moet je het hok op een doordachte manier plaatsen in de tuin. Je kan het blaffen afleren. Dat is zeer belangrijk. Het is mijn principe dat niemand anders last mag hebben van mijn hond. Hier ligt een belangrijke taak voor mij, als baas, weggelegd. Ik moet hem leren wanneer hij wel en niet mag blaffen. Het beste alarm in huis is nog altijd een hond, maar als hij de hele dag ligt te keffen, besteed je er geen aandacht meer aan. Begint hij enkel te blaffen bij onraad, dan weet je hoe laat het is.'
Blaffen afleren kan je conditioneren en daar begin je best zo vroeg mogelijk mee. Hou een snoepje voor, begint hij de blaffen dan krijgt hij het niet, houdt hij op dan krijgt hij lekkers. Er bestaan ook halsbanden die bij elke blaf een geur verspreiden die de hond niet graag heeft. Dat helpt als je het huis uit bent om de buren niet hoorndol te maken. 'Er bestaan zelfs banden die een stroomstoot of een ultrasoon geluid geven maar dat is een vorm van mishandeling en absoluut af te raden', besluit Lückerath. (rbm)