Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
13-07-2009
Wandelen met je hond
Hallo iedereen,
ik kreeg onderstaande supertip van Colombine, waarvoor dank !!
Meestal komen ze in het nieuws door wat ze achterlaten. Dit zegt meer over hun baas dan over de hond zelf. Om ze nu eens in een goed daglicht te plaatsen, hierbij twee evenementen voor hondenliefhebbers.
07/07 Plantenetende dino's zijn gigantisch groot kunnen worden dankzij hun grote luiheid. Ze hadden een efficiënte energiehuishouding en voedsel in overvloed. Moesten dino's even energie-efficiënt geweest zijn als reptielen, zouden ze - in theorie - misschien beesten van 330 ton geworden zijn.
Tot deze conclusie komt Brian McNab van de University of Florida in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Je bent wat je eet gold blijkbaar ook in de voorhistorie. Hoe hoger de energie-efficiëntie hoe groter een dier kan worden. McNab heeft statistische gegevens over de energiehuishouding van bestaande vogels, reptielen en zoogdieren geëxtrapoleerd naar dino's.
Hagedissen
Wat energie-efficiëntie betreft zitten dino's tussen zoogdieren en reptielen. Ze verbruiken een vijfde van de energie van zoogdieren, maar nog drie keer zoveel als hagedissen.
Brontosaurus
De grootste dinosaurussen, genre Brontosaurus, hebben naar schatting een gewicht bereikt van 100 ton. Maar nieuwe rekenmodellen trekken dat gigantische gewicht in vraag. Het theoretische gewicht van ongeveer 330 ton dat ze met een verbrandingsmotor van een reptiel zouden bereiken, is dan ook wel zeer hypothetisch. Ondermeer de bloedtoevoer naar de hersenen zou bij dergelijk tonnage problematisch worden.
OOSTENDE/NIEUWPOORT- Inktvissen komen steeds vaker voor in de Noordzee, en dus vind je ze steeds meer in de viswinkels aan onze kust.
Inktvissen duiken steeds vaker op aan onze kust. 'Soorten zoals de zeekat of de pijlinktvis leven al langer in de Noordzee en het kanaal', zegt mariene bioloog Francis Kerckhof, 'maar we zien inderdaad dat inktvissen steeds beter gedijen in onze wateren. Een van de oorzaken is de opwarming van de aarde en van ons zeewater, maar ook zijn er in de Noordzee steeds minder natuurlijke vijanden van de inktvis, zoals tonijn, haaien, dolfijnen en zelfs zeehonden.'
Aan onze kust hebben nog maar weinig vissers zich op de vangst van inktvis toegelegd. Alleen Luk Louwagie uit Nieuwpoort vist specifiek naar zeekat. Hij heeft vierhonderd potten aan lange touwen op de zeebodem liggen. Daarmee haalt hij gemiddeld vijf à tien dieren per pot boven waarvoor hij op de veiling zo'n twee euro per kilogram krijgt.
Hoewel er meer inktvis in de Noordzee leeft, zal die toch nog niet zo snel de zeldzamer wordende tong, rog, kabeljauw of tarbot op ons bord vervangen. 'De prijzen zijn zeker betaalbaar', weet vishandelaar Romeo Rau uit Nieuwpoort. 'Voor pijlinktvis betaalt de consument ongeveer 9 euro per kilogram, zeekat kost tussen de 3 à 4 euro per kilogram. Maar de Vlaming kent de inktvis nog niet goed en dus is er nog niet zo veel vraag naar. Jammer, want een goed klaargemaakte zeekat of pijlinktvis is om van te smullen.'
Geldt hier ook "zo het baasje, zo het hondje" of is het eerder "elk pondje gaat door het mondje" ? Ik wens jullie allemaal, mens én dier, een fijne dag vanuit een stormig (bestaat dit woord wel?)Nederland,
Ciska
Een op de drie Vlaamse honden is te dik - 09/07/2009 12:18:30
Een op de drie honden in Vlaanderen is te dik. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van de hondencommunity www.icareformydog.be bij zowat 500 honden van verschillende rassen.
Vooral teefjes kampen met overgewicht: ongeveer 37 procent moet een pak overtollige kilo's meezeulen. Bij de reuen is ongeveer een kwart (24 procent) zwaarlijvig.
Opmerkelijk is dat er ook duidelijke regionale verschillen zijn. Zo sukkelen honden uit Vlaams-Brabant het vaakst met overgewicht (36 procent). In Limburg lijken de honden dan weer het best in conditie: daar weegt slechts een op de vijf honden te veel.
Voorts blijkt ook ondergewicht regelmatig voor te komen bij honden. Om en bij de 12 procent van de viervoeters wordt daarmee geconfronteerd.
Tijdens het onderzoek werd onder de meer de hoogte en het gewicht van de hond gemeten. Aan de hand daarvan werd een Body Score Index (een soort Body Mass Index, maar dan voor honden) berekend.
Het enige varken dat Afghanistan rijk is, mag weer vrij rondlopen in de zoo van Kaboel. Het dier werd twee maanden geleden in quarantaine geplaatst uit vrees voor de Mexicaanse griep. Dat meldt het persagentschap Reuters.
Unicum Het varken, een unicum in het moslimland, krijgt zijn vrijheid terug omdat het gevreesde H1N1 virus enkel via mensen kan doorgegeven worden. "Andere dierentuinen hebben ons verzekerd dat we ons geen zorgen moeten maken", zegt zoodirecteur Aziz Gul Saqib. "Daarom besloten we om 'Khanzir' uit quarantaine te halen. In Afghanistan is tot dusver geen enkel geval van Mexicaanse griep vastgesteld. (eb)
In Groot-Brittannië heeft een haan een kip doodgewipt.
Haan Elvis liet kip Berol suf achter na een stomende vrijpartij. Het dier was er zo erg aan toe dat het afgemaakt moest worden.
Voor Elvis worden het eenzame nachten want de andere drie kippen uit zijn harem werden eerder door ratten doodgebeten.
"Hij is een kleine geile duivel", lacht eigenares Katherine Cooke. "Al wat hij wil is een nieuwe harem." De vrouw probeert de haan nu dan ook elders onder te brengen.
PIETERBUREN - Medewerkers van de zeehondencrèche in Pieterburen hebben in de Dollard minstens vier oranje zeehonden aangetroffen. De dieren hebben vlekken op verschillende delen van hun lichaam. Hoe ze daar aan komen, is niet bekend, zo zei een woordvoerster van de crèche donderdag.
ARCHIEFFOTO
De vlekken zitten onder andere op hun kop, rug en buik. Behalve zeehonden met oranje vlekken, zijn er ook dieren met een gekleurde waas over hun vacht aangetroffen. ,,Het is nog een raadsel waarom juist deze zeehonden vlekken hebben, en andere niet. We vermoeden dat het een soort ijzeroxide is. Dat kan komen doordat er veel industrie in de buurt van de Dollard zit, maar het kan ook een natuurlijke oorzaak hebben'', aldus de zegsvrouw. Omdat de dieren geen last van de vlekken hebben, gaat de zeehondencrèche ze niet onderzoeken. ,,We observeren veel in dat gebied, maar hebben geen afwijkend gedrag gezien. We gaan ze niet uit hun natuurlijke omgeving halen om onderzoek te doen naar de oorzaak.''
Honden kunnen ruiken of iemand kanker of suikerziekte heeft, blijkt uit diverse onderzoeken. Honden kunnen blaaskanker ruiken. Dat verrassende feit kwam uit een onderzoek naar voren dat aan de Amersham Hospital in Buckinghamshire, in Engeland, is gehouden. Er werd daar door honden geroken aan urine van patiënten en in ruim veertig procent van de gevallen detecteerden de honden kankercellen in de urine. Dat bevestigt de verhalen die de ronde deden over honden die veelvuldig roken aan plaatsen op het lichaam van hun baasje die later gezwellen en kwaadaardige moedervlekken bleken te zijn. Honden die kanker detecteren was iets dat al tientallen jaren besproken werd.
Uit nieuwsgierigheid begon orthopedisch chirurg Hunt vijf jaar geleden een onderzoekscentrum om te kijken of er waarheid zat in verhalen over honden die hun baas bleven besnuffelen op plekken waar later een tumor bleek te zitten. De eerste test was een urinetest. Honden kregen een kleine urinemonster en moesten de geur van blaaskanker opsporen. Een groot succes; in 56 procent van de gevallen lukte het de honden. De honden zijn inmiddels nog beter getraind. Deze studie toont overtuigend bewijs dat kankers die verborgen zijn onder de huid op eenvoudige manier door een hond kunnen worden ontdekt via iemands adem, aldus onderzoeksleider Michael McCulloch. Door vroeg de ziekte te ontdekken is de kans op herstel groter. Het onderzoek is drie jaar geleden verschenen in het Integrative Cancer Therapies-magazine, en werd uitgevoerd door de Pine Street Foundationuit San Anselmo, California. Een studie toont dat honden aan de adem van een persoon kunnen ruiken of deze kanker heeft. Het gaat om gewone honden die slechts een paar weekjes puppy-training hebben gevolgd. De dieren ruiken zeker honderdduizend keer beter dan de mens. Hunt en zijn collegas willen een machine bouwen die netzo goed kan ruiken als honden. Er zijn al elektrische neuzen, maar die zijn nog niet goed. Met dit onderzoek is het de bedoeling de kwaliteit daarvan te verbeteren.
Biochemische sporen Honden kunnen chemische sporen veel beter onderscheiden dan mensen. De onderzoekers hopen dat prostaatkanker ook nog vroeger kan worden ontdekt door de honden te laten snuffelen aan urine van de patient.
Hoe onderzocht? De onderzoekers gebruikten 5 honden voor hun studie. Op basis van het klassieke belonen-met-voedsel-systeem (zo leert de gemiddelde mens zijn hond ook pootjes geven) verkreeg men de resultaten. Afhankelijk van of het dier ging zitten of liggen vertelde de hond of er kanker aanwezig was of niet.
Alleen op basis van de ademgeur detecteren ze 55 gevallen van longkanker en 31 gevallen van borstkanker. 83 Gezonde mensen werden ook als dusdanig geclassificeerd. De dieren waren correct in 88 tot 97% van de gevallen; een hoog slaagpercentage. Het lijkt niet uit te maken welke hond we gebruikten, noch in welke fase de kanker was ontwikkeld, zegt Broffman daarover. Van long- en borstkanker is bekend dat ze sporen achterlaten in de adem van het slachtoffer. Kanker laat andere restproducten achter dan gezonde cellen. De verschillen zijn zo groot dat een getrainde hond deze kan oppikken, zelfs in een vroeg stadia van de ziekte.
Op basis van dit onderzoek denkt men nu aan een elektronische neus die net zoals bij honden tot 100.000 keer beter werkt dan de menselijke variant.
De voorouders van de olifant waren niet groter dan een konijn en wogen zo'n vijf kilogram. Dat beweren Franse wetenschappers.
Onlangs werd in Marokko de schedel van zo'n mini-olifant opgegraven. Uit analyses bleek dat het beest geen slurf had. Over slagtanden beschikte het dier ook niet, wel had het twee kleine snijtanden in de bek.
De schedel is het oudste olifantenfossiel ooit. Olifanten zouden vijf miljoen jaar geleden ontstaan zijn na het uitsterven van de dino's.
Kunnen armen en benen weer groeien dankzij salamander?
Kunnen armen en benen weer groeien dankzij salamander?
Wetenschappers voeren genetische proeven uit op een vreemd soort salamander in de hoop dat menselijke lichaamsdelen na een amputatie weer zouden kunnen groeien. De Mexicaanse salamander, ook gekend als axolotl of wandelvis, is volgens de mythologie een getransformeerde Azteekse god. Het dier is heel zeldzaam en leeft enkel in de kanalen die ook door Mexico City stromen. Voor wetenschappers is het dier heel bijzonder, want de salamander kan ledematen, huid en organen na verlies reproduceren.
Soldaten Hoewel ook andere dieren over gelijkaardige eigenschappen beschikken, kan enkel deze salamander zo vaak lichaamsdelen weer herstellen. De Verenigde Staten hebben wetenschappers meer dan zes miljoen dollar gegeven om genetisch onderzoek te voeren naar deze unieke eigenschap. Zo hopen ze meer dan 1.000 soldaten, die een lichaamsdeel verloren tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan, te kunnen helpen.
Twintig jaar Volgens onderzoeker Elly Tanaka kan bij de mens weefsel herstellen, maar dat verloopt niet perfect. De axolotl kan de embryonale fase als het ware herbeleven zodat ledematen probleemloos weer kunnen aangroeien. Bij het dier sluiten bloedvaten sneller zodat het bloeden beperkt blijft. Volgens wetenschappers zal het maar een kwestie van een twintigtal jaar zijn voor ze deze eigenschap op mensen kunnen overdragen. (gb)
AMSTERDAM Honden zijn beter in staat om de oorzaken en gevolgen van hun acties te begrijpen dan katten. Dat blijkt uit een Brits experiment.
Onderzoekers van Canterbury Christ Church University testten het denkvermogen van honden en katten door de dieren te confronteren met touwtjes waaraan een koekje of een stukje vis was bevestigd.
De etenswaren lagen onder een doorzichtig scherm. De dieren konden de traktaties alleen te pakken krijgen door met hun bek of poot aan een touwtje te trekken.
Uit het experiment bleek dat honden over het algemeen beter konden inschatten hoe ze het eten te pakken konden krijgen. Dat meldt de Britse krant The Guardian .
Begrip
Wanneer er maar één touwtje aan één snoepje was bevestigd, slaagden zowel de honden als de katten er meestal in om de etenswaren te bemachtigen.
Maar soms staken er twee touwtjes onder het plastic scherm uit, waarvan er maar één aan een koekje of stukje vis was bevestigd. De honden trokken dan consequent aan het goede touw, maar de katten leken niet te begrijpen aan welk draadje hun eten was bevestigd.
Spelen
Volgens hoofdonderzoekster Britta Osthaus bewijst het experiment dat katten de oorzaken en gevolgen van hun acties minder goed kunnen inschatten dan honden.
Deze bevinding is erg verrassend, omdat katten toch regelmatig hun pootjes gebruiken om dingen naar zich toe te trekken tijdens het spelen en het jagen, verklaarde de onderzoekster.
Niet dom
Ik zeg niet dat katten dom zijn, maar wel dat ze anders zijn dan we tot nu toe dachten", aldus Osthaus. "Nu we hun limieten beter kennen, zullen we voortaan niet te veel meer van ze verwachten. Dat is ook beter voor hun welzijn.
Jaarlijks zouden zeker honderd miljoen haaien gedood worden voor hun vinnen.
Haaienvinnensoep is een van de meest gruwelijke gerechten ter wereld. Haaien worden meestal enkel voor hun vinnen vermoord. Maar wat is haaienvinnensoep? En is het echt de moeite waard om haaien voor deze 'delicatesse' te laten sneuvelen?
Wie eet haaienvinnensoep? In de jaren 80 was haaienvinnensoep een lekkernij in het zuiden van China. Het gerecht werd populair op huwelijken, verjaardagen en feestjes met de bedoeling de gasten te eren. Waar het vroeger een elitair gerecht was, is het in China intussen een vaste waarde op de menukaart geworden. Vooral in Hongkong bestaat een markt voor haaienvinnen. Hele straten zijn er gevuld met gespecialiseerde winkels.
Is haaienvinnensoep gezond? De vinnen moeten heel lang koken tot ze op noodles beginnen te gelijken. Eigenlijk heeft de vin geen smaak, maar ze wordt geserveerd in combinatie met onder meer kip en ham. Chinezen zien in haaienvinnensoep vooral een soort geneesmiddel. Dat is echter maar een fabeltje. Haaienvinnen bevatten grote hoeveelheden kwik en kunnen op lange termijn juist schadelijk voor onze gezondheid zijn.
Welke haaien worden gedood voor hun vinnen? Er bestaan ongeveer 400 soorten haaien en de meeste worden gevangen voor hun vinnen. Op de markt in Hongkong zijn de grote blauwe haai, de hamerhaai en de zijdehaai het populairst. Jaarlijks zouden zeker honderd miljoen haaien gedood worden voor hun vinnen. Mogelijk is dat aantal in realiteit twee keer zo hoog, omdat de haaienvangst meestal niet gerapporteerd wordt.
Hoe worden de haaien gedood? De dood van een haai is meestal heel gruwelijk. Soms zijn ze al dood als ze in de boot worden geladen, maar meestal leven de haaien nog als de vinnen worden afgesneden. Nadien worden de levende haaien zonder vinnen in zee geworpen. Daar bloeden ze dood of verdrinken ze. Duikers ontdekken op de bodem van de oceaan soms een massagraf vol dode haaien. (gb)
Eendje overleeft hachelijk moment onder poot van moeder
Eendje overleeft hachelijk moment onder poot van moeder
08:52 "Maak je onder m'n voeten uit!" moet deze moedereend gezegd hebben tegen haar kleintje.
De opmerkelijke foto werd in het Britse Dorset genomen. De eend was met haar kroost op pad, toen één van de eendjes onder de poot van zijn moeder sukkelde. Naar verluidt probeerde de moedereend haar kroost op dat moment te beschermen tegen een naderende zwaan.
Het verhaal kende echter een gelukkig einde; het in de drukte vertrappelde eendje stond weer snel op z'n pootjes.
De 55-jarige directeur van de dierentuin van Berlijn moest het een tijd lang met negen vingers stellen. Chimpansee Pedro was namelijk verlekkerd op nummer tien en beet de vinger er af.
Bernhard Blaszkiewitz gaf de aap walnoten te eten tijdens een rondleiding in de dierentuin, waar ook ijsbeer Knut woont. Plots greep de 28-jarige Pedro de rechterhand van de directeur vast en zette zijn tanden in de wijsvinger.
Leider
"Pedro is een echte leider. Hij moet zijn dominantie voortdurend bewijzen", verklaart woordvoerder Andre Schuele.
De vinger werd opnieuw vastgehecht. Het is echter onduidelijk of die operatie volledig geslaagd is. De dierentuin verzekert dat het incident geen gevolgen zal hebben voor Pedro.
In het Spaanse Soria kon een fotograaf zijn ogen niet geloven toen hij een raaf op de rug van een gier zag zitten. Niet zomaar op de grond, maar in volle vlucht. De snuggere vogel greep zich vast met zijn klauwen, en zocht waarschijnlijk een snelle lift naar een maaltijd, meldt The Sun. (sam)
05/06/09 03u57
Bron : HLN
De meest verloren van alle dagen is de dag waarop men niet heeft gelachen.
Nachtdieren, zoals de kat, hebben lichtgevoelige cellen in hun netvlies die werken als een kleine lens.shutterstock
BIOLOGIE ROTTERDAM - Chromosomen in de kern van lichtgevoelige cellen van nachtdieren werken als een kleine lens. Dat heeft een internationaal team van biologen en fysici ontdekt.
Chromosomen bestaan uit één lange DNA-keten waarin de genen liggen en verschillende structurele eiwitten die zorgen voor de verpakking ervan. Het verpakte DNA van de nachtdieren helpt om de optische eigenschappen van lichtgevoelige cellen te verbeteren, melden de onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad Cell .
De studie laat dus zien dat DNA niet alleen erfelijke informatie bevat, maar ook een structurele functie kan hebben. De chromosomen in de celkern van de lichtgevoelige cellen werken als een lens die licht concentreert op pigmenten in het netvlies van de nachtdieren. Die pigmenten vangen het licht en zetten het om in een elektrische impuls die het signaal via de oogzenuw naar de hersenen brengt.
Alle chromosomen in een cel vormen samen het chromatine. De compactheid ervan varieert. De stukken DNA die genen bevatten die in een cel vaak worden afgelezen, zijn wat losser van structuur. DNA-delen waar geen genen liggen, of genen die in een bepaalde cel niet worden afgelezen, zijn zeer compacte moleculaire structuren.
Chromatine met genen die moeten worden afgelezen, ligt doorgaans losjes verpakt in de celkern. Dat euchromatine is daar gemakkelijk bereikbaar voor de cellulaire machinerie die genen vertaalt in RNA en uiteindelijk in functionele eiwitten. Genen die niet actief zijn, liggen in de kern verder naar buiten. Dat zogeheten heterochromatine is doorgaans dichter op elkaar gepakt.
Maar in lichtgevoelige cellen in het netvlies van dieren die 's nachts goed kunnen zien, zoals katten, ratten, herten, fretten en opossums, is de situatie precies omgekeerd, zo ontdekten de fysicus Jochen Guck (Cambridge University) en zijn collega's. Het dicht opeengepakte heterochromatine ligt in het midden, het euchromatine aan de buitenkant. Het aflezen van DNA verloopt daardoor misschien minder efficiënt, maar het zorgt er ook voor dat de cellen werken als lenzen. In cellen waarin het DNA op een conventionele manier verpakt ligt, verstrooit het chromatine juist het licht. Voor dieren die alleen overdag moeten kunnen zien, is dat volgens Guck geen groot bezwaar, omdat er voldoende licht binnenvalt.
Guck heeft de speciale rangschikking van het DNA ontdekt in kegelcellen: dat zijn de zeer lichtgevoelige cellen die zorgen dat dieren bij weinig licht in zwart-wit kunnen zien. In het netvlies van dieren die 's nachts actief zijn, kan het aantal kegelcellen per vierkante millimeter netvlies oplopen tot maximaal een half miljoen of meer. Ook hebben deze dieren in hun ogen een reflecterende laag, het tapetum lucidum, die de kans op lichtdetectie verhoogt.
Dieren die overdag actief zijn, zoals het paard en het varken, missen die laag. De dichtheid van kegelcellen in hun netvlies ligt drie tot vier keer zo laag. Guck ontdekte dat dieren met een hoge dichtheid aan kegelcellen in die cellen ook de omgekeerde chromatinestructuur hebben. Dat deze chromatinestructuur lichtdetectie bevordert, toonde hij aan met computersimulaties.
Twee mannelijke pinguïns zijn vader van een pinguïnkuiken geworden. Het duo adopteerde een ei dat door andere Humboldt-pinguïns werd verstoten. Het gebeurde in de dierentuin van Bremerhaven en werd uitgebracht door de Nordsee Zeitung.
Beide vaders broedden om de beurt het ei uit. 'Ze bekommeren zich alle twee op een ontroerende manier om het kuiken', zegt de dierenarts van de zoo, Joachim Schöne. De twee mannetjes voeren het inmiddels vier weken oude kuiken met vispap. De kleine pinguïn heeft nog geen naam.
28/05 In China is er een kat met vleugels gevonden. Onderzoekers raken het niet eens over de oorzaak.
De kater werd gewoon geboren, maar toen het dier één jaar oud werd, kreeg het een vleugel-achtige beenderen op zijn rug. Wat de oorzaak is, is nog niet duidelijk. Enkele onderzoekers geloven dat de kater deel uitmaakte van een Siamese tweeling, maar dat zijn andere helft stierf en opging in zijn rug. Andere onderzoekers geloven dat chemicaliën de afwijking veroorzaakte.
Volgens de eigenaars maakt het allemaal niet uit. Hun kater is gelukkig en krijgt graag aandacht.
Natuurlijk afgestorven jakobskruiskruid niet giftig
Natuurlijk afgestorven jakobskruiskruid niet giftig
26/05/2009 11:55
Gedroogde resten van jakobskruiskruid die na de bloei in het weiland blijven staan, zijn na verloop van tijd ongevaarlijk voor grazende dieren. Van nature gestorven jakobskruiskruid verliest namelijk voor het volgende voorjaar zijn giftige stoffen. Dit blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut.
De uitslag van het onderzoek is opvallend omdat gemaaid, gedroogd gras zijn giftigheid niet verliest. De onderzoekers vermoeden dat de gifstoffen uit de natuurlijk afgestorven stengels spoelen of dat de gifstoffen tijdens de wintermaanden worden afgebroken.
In het Britse Durham loopt een ezel rond die wel eens de kleinste ter wereld zou kunnen zijn. De twee weken oude Pedro is slechts 50 cm groot, en wordt waarschijnlijk niet groter dan een labrador.
De grootte van het dier is zo uitzonderlijk dat Eigenares Maisie Watson vreest dat dieven Pedro wel eens zouden willen ontvoeren. "Hij wordt zeer waardevol, dus ik hou hem goed in het oog," zegt ze in The Sun. (sam)