ANGST
Angst kan een groot probleem zijn voor katten. De kat heeft er zelf last van en het vermindert het welzijn en de levenskwaliteit. Bange katten kunnen geholpen worden door het plaatsen van doosjes her en der door het huis. Dat hoeven geen lelijke dingen te zijn, zoals het creatief geverfde holletje op de foto wel toont.
Bij veel gedragsproblemen blijkt angst een grote rol te spelen. En dat hoeft niet te betekenen dat uw kat alleen maar onder bed woont. Ook het schrikken van de bel, of de angst voor bezoek vallen gewoon onder angst. Het zijn juist vaak angstige katten die agressief kunnen uithalen, gaan sproeien, wildplassen of conflicten hebben met andere katten. Angst zien wij als een groot probleem, waarvan de ernst helaas nog niet voldoende onderkend wordt.
Deze prachtig ontwikkelde doos bevat rechts voor een klepje waardoor de kat naar binnen kan. Door de gaatjes kan de kat naar buiten gluren, maar ook spelend het pootje door de "raampjes" doen. Deze doos bestaat uit twee dozen en is heel creatief door een kindje in elkaar gezet. Creativiteit is zeker lonend bij het amuseren van uw kat. Het hoeft niet veel te kosten, maar een kat kan zich heel goed amuseren met zo'n doosje dat anders de afvalbak in zou gaan.
Angst is echter een normale reactie op een bedreigende situatie. Angst is derhalve een perfect overlevingsmechanisme. Hieronder een afbeelding van een bange tijger. Wat is duidelijk te zien op deze foto?
De tijger gromt met ontblote tanden.
De oren staan naar achteren.
De snorharen staan ook naar achteren.
De pupilgrootte is niet duidelijk te zien.
De tijger is defensief/ agressief en klaar om aan te vallen. Op zo'n moment kunt u de kat maar beter met rust laten.
Hoe herkent u angst bij uw kat?
- een lage lichaamshouding
- oren plat naar achteren
- de haren van de vacht staan overeind
- blazen/grommen
- gericht op de bron die bedreigend is
- dekking zoekend (langs de muur lopen, of onder het bed gaan zitten)
- grote ogen
|
|
Lotje is buiten bang. Dat is duidelijk te zien aan haar verlaagde achterlijf. Ook haar staart houdt ze dicht bij zich. Ze richt haar aandacht naar voren: daar is mogelijk iets te zien dat zij eng vindt.
|
Is uw kat te bang?
Doe de test en bekijk of uw kat erg bang is.
Als uw kat deze problemen heeft, bespreek deze dan eens met uw dierenarts. Deze kan door de kat te gaan onderzoeken, bekijken of er mogelijk een onderliggende medische oorzaak voor kan zijn.
Angst kan dus functioneel zijn, maar ook overmatig. De kat is dan langer bang dan nodig, bijv. na een dierenarts bezoek thuis drie dagen van slag. Maar ook kan de kat panisch zijn voor een autoritje of voor het in de tuin gaan, of de trap af lopen.
Aan welke gedragingen kunt u merken dat uw kat last heeft van overmatige angsten die behandeld zouden moeten worden?
1. Uw kat is onzindelijk of sproeit in huis
2. Uw kat is schrikachtig
3. Uw kat heeft minder trek als gewoonlijk
4. Uw kat is minder actief (speelt bijv. minder)
5. Uw kat wast zich extreem veel
6. Steeds maar alert en oplettend
7. Verstopt zich
Uw bange kat kan beter gedragsmatig behandeld worden, omdat angst het dier doet lijden. Het is niet zo erg als uw kat eens een keertje wat angstig is, maar het wordt wel alarmerend als uw huisdier vaak bang is. Dit is bijv. ook te merken aan dat uw kat panisch kan reageren op de dierenarts of op bezoek. Angst kan een kat eerder agressief doen reageren. Angst vergroot andere gedragsproblemen, het wordt een "zwaan kleefaan" effect van problemen. Door angst en stress die daarmee gepaard gaat, wordt uw kat bevattelijker voor ziektes. Het gekke is dat angst heel lastig te herkennen is door de eigenaren, omdat een kat haar uiterste best doet om haar emoties niet te laten blijken.
Door het inzetten van specifieke technieken, eventueel gecombineerd met Feliway of voedingssupplementen (via de dierenarts) kan er sneller resultaat geboekt worden, dan met liefde of aandacht alleen te bereiken is.
Een kat die bang is probeert zich ook groter te maken. Dit is een effect van het zenuwstelsel op angst. U ziet dat de oren naar achter liggen, de rug is gekromd, de haren op de rug en op de staart staan overeind en het ene pootje heft de kat op. De snorharen staan naar achter en de pupillen zijn vergroot. De kat heeft het bekje open, dus kan ook nog blazen. Dit is geen kat die op dit moment getroost wil worden!
Angstige katten vertonen vaak afwijkend en ongewenst gedrag, hetgeen door een gedragsbehandeling verbeterd. Deze behandeling kan ondersteund worden zo nodig met medicatie, maar meestal is dat niet noodzakelijk.