Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
25-07-2007
Dominantie bij puppy
Als een pup van 10 weken al zo erg gromt dan zou ik dat gedrag dus ook niet zomaar negeren. Ook dit kereltje hoe dominant hij ook mag zijn zal moeten leren dat hij niet overal zijn zin in kan krijgen. En voor hem is grommen en lelijk doen al een manier geworden om zijn zin te krijgen. Zelf zou ik zeggen van kijk eens naar hoe een moederhond haar pups corrigeert als ze iets doen wat zij niet wil, zij grijpt over het algemeen de pup met haar bek over zijn neus en bijt daar dan (zachtjes) in. Dit kun je zelf immiteren door de pup als hij gromt of lelijk doet over zijn snuitje heen te pakken met je duim wijsvxml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />inger en middelvinger en dan zachtjes te knijpen en een bestraffend NEE of FOEI erbij te zeggen. Het enige is dat je het wel op het moment dat hij gromt moet doen, niet als hij al gestopt is want dan corrigeer je het verkeerde, namelijk dat hij zijn mond houd. Als hij gromt of lelijk doet als je met hem speelt zou het bij mij heel simpel zijn, corrigeren en dan het speelgoed afpakken en wegleggen, zodat de pup geen succes heeft en het speelgoed, botje of wat dan ook voor zichzelf heeft doordat hij gegromd heeft. Als je het dan afgepakt hebt en gecorrigeerd hebt dan zou ik de pup wel even negeren. Maar als je met je puppie aan het spelen bent en hij gromt niet en hij doet niet lelijk dan moet je hem ook wel belonen voor het goede gedrag. Een klein adviesje speel met zo'n dominante pup (nog) geen trekspelletjes . En als hij ergens aan gaattrekken laat hem dan niet winnen . Als je een pup laat winnen dan bouw je namelijk zijn zelfvertrouwen heel erg op en gaat hij zich steeds meer voelen. Heel veel succes met het opvoeden van de pup. En houd 1 ding in de gaten. Grommen en lelijk doen wordt NOOIT getolereerd!! anders heb je straks een hond in huis die de hele boel regeert.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het begrip dominantie leidt nogal eens tot verwarring. In de gedragstherapie is het woord misschien wel de meest gebruikte term, en bijna zeker de meest verkeerd gebruikte.
Eigenlijk heeft elke hond dominante trekjes in zich. Die dominante trekjes bepalen op een gegeven moment de plaats die de hond inneemt in de rangorde. Dominante trekjes, zeg maar gerust dominantie, worden versterkt door leerervaringen en door alle zwaktemomenten en signalen die de roedelleden voortdurend afgeven. Alle leden in een groep streven naar een betere, hogere dus dominantere positie. Dit is fundamenteel. Net zo goed dat een rangorde een fundament in elk huishouden is. Honden kunnen namelijk niet zonder, net zo min wij mensen in staat zijn goed te functioneren zonder duidelijkheid in hiërarchie. Rangorde moet namelijk duidelijkheid voor alle leden betekenen. Hoe ziet zon rangorde er uit?Er zijn twee rangordes in een groep: een mannelijke en een vrouwelijke. Beide rangordes verweven naadloos in elkaar tot één geheel. Aan het hoofd staat de rangordeleider en de laatste in de orde is de underdog, ook wel het piespaaltje genoemd. Aan het hoofd van uw honden- & mensenrangorde hoort u te staan. Of uw echtgeno(o)t(e), dat moet u zelf maar uitvechten. Daarna komen uw eventuele kinderen vanaf de leeftijd van 7 jaar en pas dan de kleintjes en uw hond(en). Waarom de leeftijdsgrens van 7 jaar? Honden beschouwen kinderen tot die leeftijd haast per definitie als ranglagere. Vanaf 7 jaar moet het per individueel per kind en hond bekeken worden. Hun beider eigenschappen zijn dan bepalend voor de plaats die wordt ingenomen in het huishouden.
Vraag: wat bepaalt de rangordeleider? Antwoord: de rangordeleider is de baas, eigenlijk Dè Baas. Hij bepaalt het eten (voerbakprobleem), de jacht (weglopen) , de voortplanting (rijden op mensen) , leidt de verdediging tegen indringers (voordeurbelprobleem) , leidt de migratie (trekken aan de lijn), monopoliseert de partner (jaloezie). De dominanten hebben ook de beste rust- en slaapplaatsen (bank, stoel, uw bed) in huis.
Dominantieverhoudingen kunnen per plaats verschillen. Wat in huis geldt, kan in de tuin, op straat, tijdens de training (op de training luistert hij wel, maar thuis ) , in het bos en op andere plaatsen heel anders zijn.
In principe staan de dominantieverhoudingen altijd onder druk vanwege de invloed van alle zwaktemomenten en signalen. Wat op een gegeven moment zo is, kan later anders zijn. Vooral met dominant aangelegde honden -honden die voortdurend streven naar een zo hoog mogelijke plaats in de rangorde- staan de posities altijd onder druk.
Als er conflicten zijn binnen een rangorde speelt bij de leden alleen het eigen belang. Als bijvoorbeeld de nummer 3 en 4 in de hiërarchie een probleem hebben over hun positie zal een hogere in rang nummer 3 helpen om zo zijn eigen positie te bewaken. Dit is enorm belangrijk voor lezers met twee of meer honden en voor lezers die net een pup hebben aangeschaft. Help dus niet de mindere als er sprake is van schermutselingen door een rangordeprobleem tussen twee honden. Help uw pup niet als hij op normaal hondse wijze gecorrigeerd door de oudere hond; als uw oudere hond uw pup/ jonge hond de grammatica en spelling van de hondentaal leert. Voor de goede orde, schermutselingen zijn anders dan vechtpartijen. Bij schermutselingen vloeit normaliter geen bloed, bij vechtpartijen worden wonden gereten.
Aan dominant gedrag zijn verschillende gedragskenmerken verbonden. Het grootste, meest omvattende gedragskenmerk is de hoge houding: hoog op de poten, hoofd omhoog, staart wordt hoog gedragen, oren naar voren. Een imponerende houding. Als zon hond zich agressief gedraagt, dan gaat zijn staart nog hoger, net als de oren, laat hij vaak zijn borstels op de rug zijn en toont hij zijn tanden. Dominant agressieve honden tonen alleen hun tanden en rimpelen de neus, de kiezen mag u niet zien. Zodra u de kiezen kunt zien vertoont de hondangstig gedrag, de mondhoeken zijn dan naar achteren getrokken.
Dominante honden markeren veel tijdens de wandelingen. Dat markeren, urineren, is louter bedoeld om hun territorium af te bakenen: buurtbewoner-hond, denk er aan, dit is van mij! Teven plassen vaak als reuen, reuen beuren hun poot zo hoog mogelijk op, want hoe hoger je kunt plassen, des te imponerender je bent als hond.
Bij dominante honden is spelen zelden een tijdverdrijf. Trek- en sleurspelletjes worden al snel dominantie bevestigende handelingen, want elke winst helpt mee aan de verbetering van de positie in de groep in het algemeen en tegenover de directe opponent in het bijzonder. Daarom zijn trek- en sleurspelletjes met dominante honden uit den boze.
Resumé: dominantie is een natuurlijke eigenschap, veroorzaakt door de aard van het beestje en aangeleerd gedrag. Dominantie is een onderdeel van de persoonlijkheid, in deze dus niet af te leren. Dominantie is in situaties verschillend en elk individu heeft dominante trekjes. De gulden balans tussen dominantie en onderdanigheid zorgt voor duidelijkheid en harmonie in de groep waarvan mens en hond deel uitmaken. En met onderdanigheid is het onderwerp voor het vervolgartikel genoemd.
In het proces naar volwassenheid moeten honden verschillende fases doorlopen. De meest bekende en beschreven fase is de socialisatieperiode. Het mag onderhand algemeen bekend zijn, dat puppies in de socialisatieperiode zoveel mogelijke indrukken moeten opdoen om de kans te krijgen op te groeien tot sociale leden van onze maatschappij. Na de socialisatiefase komen nog een paar andere en de meest ingrijpende in het hondenleven is de puberteitsfase. In de puberteitsfase ontstaan vele probleemgedragingen en rangordeproblemen in en rond huis. De hormonale veranderingen hebben grote invloed in de veranderingen in het gedrag van uw hond. Bij reuen neemt onder andere de productie van het geslachtshormoon testosteron toe vlak voor de puberteit. Testosteron is het belangrijkste hormoon, dat voor gedragsveranderingen zorgt bij reuen. Veel, heel veel rangordeproblemen ontstaan in deze periode, veel agressie naar mens en dier ook. De agressie, die veroorzaakt is door ondeskundigheid en/ of te harde opvoeding of ervaringen tel ik in dit geval even niet mee omdat ik in dit artikel uitga van normaal opgroeiende honden. Rangordeproblemen zijn onder andere: trekken aan de lijn, niet of nauwelijks reageren op commandos, grommen en bewaken bij zijn voerbak/ bot/ speelgoed of op de stoel/ bank, aandacht eisend gedrag (= onder andere de neus onder uw arm duwen om aangehaald te worden, piepen om aandacht, met het lichaam tegen uw benen schuren terwijl u bijvoorbeeld televisie kijkt en geen notie van hem neemt.). De puberhond gaat nu uitproberen hoe uw grenzen liggen of u bereid bent ze aan te passen. De hond probeert stappen hoger in de rangorde te komen staan. Een rangorde wordt bepaald door alle zwaktemomenten en signalen, die door de leden van de groep worden afgegeven. Doorin te gaan op dringende verzoeken van uw puberende yup geeft u hem de gelegenheid promotie te maken in uw huishouden.
Consequent blijven uitgaan van uw zelf is vaak het beste. De confrontatie aangaan met uw hond door hem (of haar) fysiek hard aan te pakken zal een grote kans op escalatie geven. Volgens de bekende Engelse gedragsdeskundige John Fisher veroorzaakt agressie in de leeftijd van pak m beet 10 tot 12 maanden een verhoogde productie van testosteron. Na die cruciale periode zakt de aanmaak van dat hormoon niet meer tot het normale, veel lagere peil.Agressie beantwoorden met agressie geeft grote kans op blijvende verergering van agressie. U bent dan nog verder van huis.
Wat dan wel te doen als uw hondzich als een vervelende puber gedraagt? Al het probleemgedrag accepteren leidt ook tot niets.
Heel belangrijk, eigen alles bepalend, is sterk in uw schoenen blijven staan. Blijf van u zelf uitgaan, want tenslotte wordt u geacht de roedelleider te zijn, diegene, die bepaalt hoe de huisregels zijn en ervoor zorgt draagt, dat ze ook uitgevoerd worden.
Elke dag de basale gehoorzaamheidsoefeningen afwerken, is het eerste gedeelte van het recept. De oefeningen zit, af, hier, volgen en blijven moeten dagelijks herhaald worden. Twee keer daags één dosis. Goed belonen met iets lekkers is dan het halve werk. Vergeet één ding nooit: de liefde van uw hond gaat door de maag. De clou in het goed belonen zit m vooral in het belonen van uitvoeringen, die goed zijn. U beloont dus alleen maar pogingen, die hij snel uitvoert. Honden met een rangordeprobleem gaan in de regel heel traag zitten en liggen. Doet ie dat, dan beloont u hem niet. Jammer dan, pech gehad, loon naar werken. Boos worden, corrigeren, aanraken: niet doen, negeren is een veel betere straf.
Is uw hond zon type dat zijn speelgoed voortdurend aan u opdringt? Het opruimen van alle hondenspeelgoed werkt dan uitstekend. Als beloning voor een goede oefening kunt u het speeltje gebruiken. Naar gebruik wel weer opruimen. Naarmate de hond de oefeningen beter uitvoert, kunt u nog betere uitvoeringen van hem verwachten. U vergroot gewoon uw criteria.
Eén ding is heel cruciaal: honden met rangordeproblemen mogen nooit en te nimmer op de bank, stoel of bed. Nooit, nooit, nooit.
Roep hem eraf met een vriendelijke doch overtuigende stem. Komt hij, dan uiteraard direct en spontaan belonen met een vriendelijke stem. Voor hetzelfde geld blijft hij liggen. Eraf lokken is de tweede stap. De derde is voorkomen, dat de hond op de bank of stoel kan liggen door er iets op te leggen. De laatste van de mogelijkheden is het maken van een goochelstraf. Twee voorbeelden van goochelstraffen zijn: een paar muizenvalletjes of ballonnetjes leggen en daarover een deken of laken. Zodra uw hond op de bank of stoel springt, schrikt hij. Hij zal de straf dan verbinden aan de bank of stoel en niet met u zelf.
Een ander onderdeel van het recept voor het makkelijker doorkomen van de opspelende puberteit is het stoppen met het verstrekken van gratis maaltijden. U kunt uw belangrijkheid onder strepen door uw hond eerst een aantal oefeningen te laten doen. Opnieuw weer dat loon naar werken. De zit-, af- en blijfoefeningen lenen zich heel goed voor het eten.
De bovenstaande tips zijn bedoeld voor puberale honden, yuppies, die denken dat ze meer voorstellen dan ze eigenlijk zijn. Als er agressie (al dan niet gelukte bijtpogingen) in het spel is, is het verstandig contact op te nemen met de Tinley Gerdagstherapeuten. Individuele, deskundige aanpak van de probleemgedragingen is dan nodig. Ik kan u niet aanraden zelf te gaan experimenteren met agressie. De gevolgen kunnen enorm zijn.