Omgekeerd schooien voorkomt ongelukken |
|
|
De een van het gezellig zo'n schooiende hond, de ander vreselijk maar het wordt toch een probleem als de hond alles wil hebben wat maar enigszins aan de term 'eetbaar' voldoet. Als het koekkiemonster met een bloedgang op een gevallen koekje afduikt en iedereen die in weg staat moet zich maar met een sprong in veiligheid brengen of wordt omgekegeld! Toch kan ook zo'n hond leren respect te hebben voor andermans eten en zelfs achteruit te gaan als er iets valt ipv vooruit te springen, vandaar de term omgekeerd schooien.
Als een hond schooit blijft hij dat eigenlijk doen maar je kan hem wel leren dit op een andere manier te doen. Een manier die voor jou minder storend is. Omdat hij bijvoorbeeld op zijn plaats moet liggen tijdens het eten waarna hij na een x tijd iets krijgt. Je kan hem leren dat hij pas wat krijgt als hij zijn kop afdraait ipv je het eten uit de mond kijkt. Ik vind het achteruit schooien het handigst omdat dat ook werkt als er iets valt. Aangezien ik medicijnen gebruik die dodelijk kunnen zijn voor honden vind ik dit een belangrijk item. Als er iets valt spring je achteruit ipv er boven op. Bovendien voorkomt dit ruzie tussen de honden onderling. Met z'n alleen bovenop een gevallen koekje springen is vragen om geduw, gegrom en mogelijk een knokpartij. Was het koekje van je zoontje dan staat hij er dus tussen, met alle risico's van dien. Zeker als hij dat koekje zelf ook perse wil hebben en ook op dat koekje af duikt. Al is het fanatisme van de honden niet tegen hem gericht hij kan wel onbedoeld het slachtoffer worden doordat hij omvalt tussen de duwende honden of onbedoeld een hap krijgt.
Hoe leer je een hond nu omgekeerd schooien?
Je begint met een brokje van zijn eigen voer en langzaam ga je steeds een moeilijker voertje gebruiken. Meer als wat brokjes en geduld heb je er niet voor nodig. Heb je al een mega vreetkees, oefen dan in het begin net nadat hij zijn eten op heeft. De schooimotivatie is op dat moment wat lager.
Variant 1 : Een brokje leg je op je open hand zodra de hond het koekje wil pakken doe je je hand dicht. De hand blijft dicht tot dat de hond een stap achteruit doet, belangrijk hierbij is niet weg trekken. Is de hond heel fanatiek dan kun je in het begin een handschoen aan trekken. Doet de hond de stap achter uit dan geef je het toverwoord en mag hij direct het koekje pakken.
Wat het toverwoord is? Dat kan zijn 'pak maar' maar ook 'luchtballon'. Gebruik je er een vreemd woord voor dan kan een ander hem niet zomaar wat geven als de hond dit spelletje kent. Je geeft in het begin dus altijd datgene wat je in je hand hebt als de hond het gewenst gedrag vertoont! Pas als de hond deze oefening beheerst dan geef je niet meer elke keer wat maar ga je afwisselend de ene keer wel belonen en de andere keer niet.
Variant 2 : Het zelfde als stap 1 maar nu leg je het koekje op de grond ipv in je hand. Je kunt er het best bij gaan zitten zodat je snel genoeg bent om het koekje met je hand te beschermen. De hond mag het koekje als hij achteruit gaat niet van de grond pakken maar je pakt het op, geeft het toverwoord en geeft het hem. Lukt ook dit dan kun je het staand proberen. Dan kun je het best je voet er op zetten als de hond toch naar voren komt.
Variant 3 is de moeilijkste! Hierbij laat je 'per ongeluk' iets vallen ... springt hij achteruit dan geef je hem het koekje. Hij mag het eten nooit van de grond pakken!!! Wat hij mag hebben wordt altijd gegeven! Lukt dit allemaal met een gewoon brokje van zijn voer dan kun je variant 1 t/m 3 herhalen met een beloningsbrokje en daarna met kaas, worst etc. Oefen dit niet alleen binnenin je eigen huis maar op allerlei plekken zowel binnen als buiten zodat de hond leert dat dit omgekeerd schooien overal het zelfde werkt!
Lukt dit allemaal met een gewoon brokje van zijn voer dan kun je variant 1 t/m 3 herhalen met een beloningsbrokje en daarna met kaas, worst etc. Oefen dit niet alleen binnenin je eigen huis maar op allerlei plekken zowel binnen als buiten zodat de hond leert dat dit omgekeerd schooien overal het zelfde werkt!
Ik moet bij deze oefeningen altijd denken aan de politiehondenoefening ¨voedsel weigeren¨. Het is een vreemde oefening die in mijn ogen zoals hij nu geoefend wordt van nul en gene waarde is. Bij deze politiehonden oefening bied de pakwerker voedsel aan de geleider geeft in de meeste gevallen het commando ¨vies¨, de hond pakt het stuk worst dan niet aan. Ik zie deze hond al in een praktijk situatie ... Ooit een inbreker gezien die een plakje worst met slaapmiddel aan een hond geeft te samen met het commando vies erbij?? In mijn ogen moet zeker de politiehond leren al het eten te weerstaan tot het 'toverwoord' is gegeven en hij het aangereikt krijgt! De hond leren eten maar van 1 persoon aan te pakken kan ook maar is in praktijk lastig bij vakanties, ziekte of overlijden van de baas. Succes met oefenen!
Dit artikel is geschreven door Yvette van Veldhuijsen, gedipl. instructrice en gedragstherapeute. Op www.alerthondentraining.nl staan meer praktijkgerichte artikelen over honden gedrag en opvoeding. Dit artikel mag samen met deze alinea kosteloos verspreid worden!
Groetjes Ereli en Knudde
|