Sterilisatie: de beste methode
Om een overbevolking van honden en katten te vermijden, en vooral katten, is het noodzakelijk om hun voortplanting te controleren. Daar zijn verschillende middelen voor, maar de meest betrouwbare en veilige methode is vandaag nog altijd sterilisatie , met andere woorden, het chirurgisch verwijderen van de eierstokken van uw vrouwelijk huisdier. Deze ingreep wordt vaak uitgevoerd door dierenartsen en biedt bovendien het voordeel dat ze een beschermend effect heeft tegen het optreden van borsttumoren en uterusinfecties, vooral als het om jonge diertjes gaat (6 à 18 maanden). De ingreep heeft nog een pluspunt, ze remt de verspreiding van virussen zoals leukose bij katten en FIV (aids bij katten) bij viervoetertjes die al naar buiten kunnen.
Alternatieven: orale en inspuitbare anticonceptiva
Als u niet wilt dat uw huisdier definitief onvruchtbaar is, met het oog op voortplanting bijvoorbeeld, dan zijn er andere methoden die het optreden van loopsheid bestrijden. Die loopsheid gaat gepaard met gedragsverandering, bloedverlies bij teefjes en specifiek gedrag bij katten (plasjes in huis, typische houding, enz.). Geneesmiddelen kunnen die fase en voortplanting voorkomen met hormonen die inwerken op de hormonen die door het dier zelf aangemaakt worden, de hele vruchtbare periode lang. Het gaat meer bepaald om een behandeling in de vorm van injecties die toegediend worden door de dierenarts of in de vorm van orale tabletten. Maar die behandelingen brengen helaas de gezondheid van uw huisvriend in gevaar. . .
Bijwerkingen van contraceptiva
Een verlengd gebruik van contraceptiva (langer dan twaalf maanden aan een stuk door) kan de gezondheid van uw huisdier in gevaar brengen door de ontwikkeling van uterusafwijkingen en soms ook uterusinfecties. Daarnaast kunnen de anticonceptiva het risico op borsttumoren en diabetes doen stijgen, net zoals het risico op overgewicht door een grotere eetlust. Bij de behandeling in de vorm van injecties kan haarverlies en een verkleurde huid optreden op de plaats van de injectie. Bovendien wordt het gebruik van contraceptiva afgeraden wanneer het huisdier loops is. De loopsheid moet voorkomen worden, maar de fase mag niet onderbroken worden omdat de toegediende contraceptiva bovenop de hormonen die eigen zijn aan het dier voor infecties kunnen zorgen. Hetzelfde verbod geldt gedurende de twee maanden die volgen op de bevalling van de hond of kat. Het besluit? Contraceptiva mogen alleen toegediend worden als er echt geen alternatief is, het dier in kwestie moet in goede gezondheid verkeren en de behandelingsduur moet zo kort mogelijk zijn.
|