Zijn bepaalde hondenrassen nu écht gevaarlijker dan andere ?
|
|
|
http://www.huisdierinfopunt.be/Algemeen.htm
PERSBERICHT 15/05/07xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />Door de recente gebeurtenissen met honden en kinderen willen ik nogmaals de nadruk leggen op het feit dat er uit ter zake uitgevoerde studies is zeker niet gebleken dat bepaalde hondenrassen meer bijtwonden zouden veroorzaken dan andere .
Ik krijg enerzijds als oprichter van huisdierinfo.be en anderszijds als professioneel trainer bijna elke dag vragen omtrent bijtende honden. Mensen zijn nu ineens blijkbaar allemaal bang dat hun hond ook gaat bijten. Een antwoord is eenvoudig. Iedere hond kan bijten, ook een lieve labrador of een adorabel maltezertje. Het is zeer belangrijk dat men dit steeds in gedachten houdt en zich daar ook naar gedraagt. Een schuchtige hond moet je niet met veel tamtam benaderen, een mechelse herder moet je niet te veel bemoederen,... Elk jaar worden ongeveer 100.000 Belgen gebeten door een hond. De media berichten vooral over agressieve honden op de openbare weg, hoewel de meeste slachtoffers niet dáár gebeten worden. De in België in 2003 door dr. André Kahn uitgevoerde studie toont immers aan dat 65% van de in een ziekenhuis behandelde hondenbeten thuis gebeurd zijn (2 gevallen op 3) en dat 94% gebeten werd door een dier dat het slachtoffer goed kende (vrij vaak een kind).
De vraag is natuurlijk waarom de honden bijten. Als je alle gevallen naast elkaar legt blijkt dat er eigenlijk wel altijd een aanleiding is geweest tot en dat (helaas) meestal een menselijke fout aan de basis ligt. Je komt bij voorbeeld best niet tussen als twee honden kibbelen, of je neemt de kleine hond niet op om hem te beschermen. Zo zijn er tal van kleine regeltjes die kunnen bijdragen tot een beter en geharmoniseerd samenleven van Mens en Hond. Het is zeer belangrijk dat we en vooral onze kinderen leren omgaan met honden en hun lichaamstaal leren begrijpen.
Omdat men veel aandacht besteed aan het al dan niet toelaten van gevaarlijke rassen in bepaalde gemeenten, ben ik in november 2006 begonnen aan een onderzoek daaromtrent. Ik heb meer dan 500 vlaamse gemeenten aangeschreven met de vraag als er een dergelijke beperking bestaat en welk politiereglement zij hanteren. Elk lokaal bestuur is immers vrij om regels voor haar grondgebied uit te vaardigen, dit kan gaan over het verplicht muilkorven van bepaalde rassen op openbare plaatsen (bvb het park), over toegangen op de begraafplaats, enz.
De verweking van alle gegevens is nu rond en als eerste conclusie kan ik stellen dat er totaal geen harmonie is in de (soms overkoepelende) reglementen en dat dit volgens mij ook soms te ondoordacht werd opgesteld. De komende weken zal ik de gegevens verder bekijken en een voorstel indienen om één goed doordacht politiereglement te gebruiken voor gans vlaanderen. Op die manier weet iedereen wat kan en wat niet kan. Ik zal dit uiteraard eerst overleggen met enkele gemeentebesturen, politieraden, dierenbeschermingen en mensen die beroepsmatig werken met honden.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Databank politiereglementen gevaarlijke honden
Zoals jullie wellicht al weten heb ik in november 2006 meer dan 500 vlaamse gemeenten aangeschreven. De bedoeling is een overzicht te krijgen van alle verschillende politiereglementen in vlaanderen. xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Momenteel zijn bijna alle gegevens verwekt. Onderstaand heb ik een deeltje van de gegevens online geplaatst om jullie een idee te geven waar ik naartoe wil en ga.
Je kan de draft hier bekijken. of naar de databank gaan
De volgende stap is het grondig nakijken en de beste zaken -zowel voor mens als dier- eruit halen en in één geharmoniseerd reglement gieten. Daarmee zal ik dan een voorstel indienen naar de senaatscomissie dierenwelzijn toe om één gehormoniseerd reglement te hebben dat rekening houdt met welzijn van zowel hond als mens.
--------------------------------------------------------------------
|