Europese primeur: 2 monniksgierkuikens kiezen het luchtruim!
Supernieuws voor het Europees kweekprogramma dat Planckendael coördineert.
Vandaag vrijdag 1 augustus zwaaien we twee kuikens van onze monniksgieren uit in de Gorges du Verdon (Frankrijk). Vorig jaar mocht er al één jong het luchtruim verkennen in Spanje. Dit jaar doen we nog beter! Onze twee koppels monniksgieren hebben elk een kuiken grootgebracht. Sinds half mei zijn Xyniks en Ysis de trotse kweekouders die hun jong met zorg groot brengen. Samen met het kweekkoppel Chil en Wonder doen ze hun best om voor de broodnodige nazaten te zorgen. Monniksgieren zijn een bedreigde soort en aangezien de kweek in Europa heel moeizaam gaat, is het belangrijk dat Planckendael er in geslaagd is om dit jaar twee jongen voort te brengen!
Fantastisch nieuws voor het Europees kweekprogramma voor de monniksgier onder coördinatie van Planckendael! Alle zestig dierentuinen die aan dit kweekprogramma deelnemen, werken mee aan een introductieproject door de jongen die bij hen geboren worden, af te staan om uit te zetten in Frankrijk en Spanje. Dus haast je, dan kan je de jonge vogels nog even bewonderen voor ze het wijde luchtruim kiezen!
Het geslacht van beide jongen is nog niet gekend. De namen zullen zeker met een J beginnen, maar worden pas definitief gekozen als het geslacht ook bekend is. De dieren worden niet gemanipuleerd maw er komt geen verzorger in de buurt om de vogels zo weinig mogelijk te verstoren. Wanneer de vogels op transport vertrekken, zullen er voor het eerst enkele veertjes kunnen afgenomen worden om later via DNA-onderzoek het geslacht te kunnen bepalen.
Tot nu toe heeft de KMDA al 4 gieren uitgezet in de natuur: in de Causse de la Jonte en de Baronnies in Frankrijk en in Catalonië in Spanje, waarvan twee Planckendael-jongen en twee pleegjongen geadopteerd door het koppel in de Zoo van Antwerpen. Hoop voor de toekomst! De oorspronkelijke populatie is een eeuw geleden al verdwenen. De belangrijkste bedreigingen zijn habitatverlies, voedseltekort, jacht en vergiftiging. Dit is een mooi voorbeeld van de missie van de Zoo en Planckendael in de praktijk.
 |
Klik op de foto om te vergroten |
Bron : nieuwsbrief Planckendael
|