Een vrijwilligster geeft een gehavend paard wat eten. FOTO AD/RD Voor twee leeuwen komt hulp te laat. Ze zijn door ondervoeding zo ernstig gehandicapt geraakt dat ze niet herplaatsbaar zijn.
Wereldwijd zijn dierenactivisten in de bres gesprongen, waardoor er nog enige hoop is voor de beesten. Het probleem in de dierentuin in Buhusi in het noordoosten van Roemenië staat niet op zich. Roemenië telt zon veertig dierentuinen die geen van alle voldoen aan de Europese eisen. Vele worden door de overheid gedwongen hun poorten te sluiten, omdat ze ook niet aan de Roemeense dierentuinwet voldoen.
,,Directeuren laten vervolgens de dieren aan hun lot over, stelt hulpverleenster Nathalie Klinge uit Bergambacht, verbonden aan het Roemeense SOS Dogs. ,,Er is een geval bekend waar buurtbewoners leeuwen in leven hielden met salamiworsten, gedoneerd door de plaatselijke supermarkt.
Ook een andere Roemeense dierentuin in de stad Oradea aan de Hongaarse grens heeft de poorten onlangs moeten sluiten. Daar zijn 16 leeuwen waarvan 5 welpen achtergelaten. Klinge: ,,Leeuwen en leeuwinnen zitten bij elkaar in veel te kleine kooien, net als twintig grijze wolven en vijf beren. Apen zitten alleen opgesloten en hebben de moed verloren. Voor de vijf welpen is opvang in Zuid-Afrika gevonden, maar de Roemeense bureaucratie maakt herplaatsing onmogelijk. Jarenlang is geprobeerd hulp te krijgen van dierentuinen in West-Europa en dierentuinorganisaties in rest van de wereld, maar hulp blijft tot nu toe uit.
In de dierentuin in Buhusi zitten nog drie leeuwen en drie dingos die in leven worden gehouden met geld dat door een echtpaar uit Rockanje (ZH) is gedoneerd. Klinge: ,,Een Roemeense accountant koopt vlees bij de plaatselijke slager. Voor en na haar werk voedt ze de dieren.
Engelse, Amerikaanse en Roemeense organisaties hebben vier honden en twee katten weggehaald. Zeven paarden (vier uit de dierentuin) komen 17 oktober naar Nederland. Stichting AAP wil de drie dingos herplaatsen maar die staan op een lange Roemeense wachtlijst.