Woensdagavond 17 september beviel okapi Yenthe in de Antwerpse Zoo van een gezond jong, een prachtexemplaar van het mannelijk geslacht. De kleine knul weegt 20 kg en heeft een schofthoogte van 78 cm. Volwassen exemplaren gaan tot 250 kg en 2m. Het kleintje heeft nog schattige flapoortjes en zal 7 maanden bij zijn moeder zogen. De verzorgers hebben het jonge dier Jabari genoemd, Swahili voor de moedige.
De volledige okapigroep bestaat met deze nieuwe aanwinst erbij nu uit 5 dieren. De oudste dame heet Sofie en heeft de bezadigde leeftijd van 17 jaar. De vader van het jong is Bondo. Moeder Yenthe heeft nu twee spruiten rondhuppelen. Hakima werd geboren in 2006 en is het zusje van het kersverse mannetje.
Het okapiverblijf is al gedeeltelijk uitgebreid met een extra buitenperk. Volgend jaar volgt nog een verdere vergroting van het perk. Bij mooi weer en zachte temperaturen kan je de eerste pasjes van de kleine okapi buiten bewonderen. We voorzien live beelden van de dieren in de warme stal als het voor het jonge dier te koud is om de buitenlucht te trotseren.
De okapi is een ernstig bedreigde diersoort. Om het voortbestaan van de okapi te helpen verzekeren is er een internationaal kweekprogramma opgericht waarvan de Antwerpse Zoo de stamboekcoördinator op wereldvlak is. Gecoördineerde dating afspraken moeten ervoor zorgen dat er in de toekomst nog voldoende genetische diversiteit bewaard wordt in de populatie okapis in dierentuinen wereldwijd.
Okapi´s zijn herkauwers en eten in de Zoo bladeren, fruit, groenten, runderkorrels en hooi. De dieren komen enkel voor in de regenwouden van Democratische Republiek Congo. Aangezien zijn spreidingsgebied zo klein is en geheel binnen één staat ligt, is zijn toekomst niet gewaarborgd. Ze worden bovendien bedreigd door kaalkap van het regenwoud voor landbouw en tropisch hardhout, mijnbouw, stroperij en de politieke en sociaal-economische onrust in het gebied.
De okapi is familie van de giraf en heeft één bijzondere eigenschap: zijn strepen op de achterbillen. Ze zijn bij elk dier verschillend en te vergelijken met de vingerafdruk van de mens. Ze zorgen voor een ideale camouflage zodat de okapi s avonds helemaal opgaat in zijn omgeving. De okapi is een solitair dier dat vooral s nachts actief is. Hij ziet slecht, maar zijn gehoor en reukzin zijn scherp.
|
Klik op de foto om te vergroten |
|