De dierenartsen van DZG zijn in de weer om de minst bedeelde volkeren in de allerarmste streken te helpen. In heel wat ontwikkelingslanden is het vee immers de belangrijkste bron van gezond voedsel. Diergeneeskunde is er echter dikwijls niet bestaande zodat het gevaar voor epidemieën nooit ver weg is. En precies hier knelt het schoentje: wanneer de kudde sterft, sterft ook het dorp. Juist daarom is diergeneeskundige hulp op het terrein zo een absolute noodzaak.
Het dier, drijfveer van ontwikkeling
In de derdewereld is landbouw vaak het begin- en eindpunt van alle leven. Het vee speelt daarbij een cruciale rol aangezien landbouw en veeteelt moeten zorgen voor de voedselvoorziening van de mensen. In die streken waar de graanproductie de voornaamste voedselbron is, is het dier een belangrijke schakel in de ketting van de voedselvoorziening. Daar waar de levenswijze, de kwaliteit van de bodem of het klimaat de traditionele akkerbouw in de weg staan, is de veeteelt zelfs van levensbelang. Dierlijke producten als melk, eieren of vlees bevatten immers alle nodige proteïnen voor een gezonde en kwalitatieve voeding. Naast de rol van voedselvoorziening, speelt het vee ook een cruciale rol als natuurlijke werkkracht. Paarden, ezels, runderen en kamelen, het zijn stuk voor stuk trek- en lastdieren. Zij zorgen voor de natuurlijke werk- en trekkracht op de akker, zij putten drinkwater uit de plaatselijke bevoorradingsputten en zij zorgen voor het transport. Zij leven van en voor de landbouw. Zij voeden zich met de landbouwproducten en zij zorgen voor een natuurlijke bemesting van de gronden. Het grootvee mag de rol van het kleinvee niet doen vergeten. De hoenderen, de bijenstal of de vijver zijn ook een belangrijke bron voor voedsel. Als ruilmiddel en inkomensbron maken de dieren bovendien deel uit van een kleinschalige familiale economie. De veeteelt stelt de mensen in staat te sparen, zodat zij op termijn hun levens- en werkomstandigheden kunnen verbeteren. Het bevordert de autofinanciering van de lokale ontwikkelingsprojecten. "Respect en waardering hebben voor de complementaire relatie tussen dier en mens" is één van de basisprincipes voor een duurzame ontwikkeling.
Dieren genezen om mensen te redden
De kudde is voor het volk in de ontwikkelingslanden van essentieel belang om te overleven. Dierenartsen Zonder Grenzen haakt in op de natuurlijke wisselwerking tussen mens en dier. Zij tracht langs die weg de hongersnood op een structurele manier te bestrijden.
Aanmoediging van lokale initiatieven
DZG staat voor duurzame ontwikkelingssamenwerking die vertrekt vanuit de basisbehoeften op het terrein. Ons engagement t.a.v. de derdewereld zoekt naar lange termijnoplossingen voor het probleem van de chronische ondervoeding. Want preventie is nog steeds de beste remedie. Daarom ook wil Dierenartsen Zonder Grenzen lokale initiatieven in de landbouwsector stimuleren en ondersteunen, zodat de plaatselijke bevolking na verloop van tijd het lot opnieuw in eigen handen kan nemen. Waar mogelijk werkt DZG samen met een bestaande lokale partner. In andere gebieden zal Dierenartsen Zonder Grenzen veehoudersverenigingen helpen oprichten.
Strategisch plan 2005 - 2015
Net als heel wat andere non-profitorganisaties wil ook Dierenartsen Zonder Grenzen de Millenniumdoelstellingen halen. "Horizon 2015", ons strategisch plan voor de volgende 10 jaar, legt uit wat Dierenartsen Zonder Grenzen tegen 2015 verwezenlijkt wil zien op vlak van werkwijze en ondersteuning en op operationeel gebied. U kan dit uitgebreide document hier downloaden.
Horizon 2005 - 2015 PDF (672 kb)
Praktisch
DZG maakt deel uit van het VSF Europa netwerk ( http://www.vsfeuropa.org/ )
DZG -Belgium Avenue Paul Deschanellaan 36-38 1030 Brussel tel : 32-2-539.09.89 fax : 32-2-539.34.90 Mail: vsf@vsf-belgium.org
8 november: Ketnet Koeiendag over belang van koeien in Niger
15-10-2008
Vanaf 4 oktober Werelddierendag voert Ketnet actie om kinderen bewust te maken van het belang van veeteelt in ontwikkelingslanden. Wrapper Kristien Maes trok met Ketnetter Jona (12) naar het Afrikaanse Niger om met eigen ogen te zien wat het belang van de veeteelt, meerbepaald de koe, voor een Nigerees gezin is.
Om de actie in Vlaanderen te doen leven, vraagt Ketnet de kinderen hun goed hart te laten zien door grote koeien te knutselen. De vijf mooiste koeien dingen mee naar de titel van Miss Koe op Ketnetkoeiendag op 8 november, de apotheose van de Ketnetkoeienactie.
Doel van de actie Voor Vlaamse kinderen is een koe maar een koe. Maar voor de kinderen in Niger, betekent een koe veel meer. Ketnet start met een heuse humanitaire sensibiliseringsactie. Wrapper Kristien wilde weten waarom koeien zo belangrijk zijn in ontwikkelingslanden. Ze ging samen met Jona naar Niger, een groot, droog en arm land in Midden-Afrika. Op 8 november kent de actie zijn hoogtepunt met Ketnetkoeiendag, een hele televisiedag in het teken van de koe.
Fases van de actie Zaterdag 4 oktober: lancering van de actie met oproep aan de kinderen om zelf een koe te ontwerpen en in elkaar te knutselen. Zaterdag 11, 18 en 25 oktober: een informatieve reportage in De week van Karrewiet en vergelijkende reportages in de wrap, met nadien een leuke studiogast en een stand van zaken van de knutselactie. Ketnetradio en Ketnet.be volgen de actie ook op de voet. Kinderen en hun begeleiders kunnen op de website terecht voor meer informatie over de projecten.
Woensdag 15 en zaterdag 25 oktober: inzamelmoment van geknutselde koeien in verschillende provincies. Zaterdag 8 november: Ketnetkoeiendag: een slotshow met BVs en de verkiezing van Miss Koe KetnetFreezzz tijdens de kerstvakantie: tentoonstelling van Miss Koe en haar levensgrote evenbeeld.
Lees hier het volledige persdossier , met interviews van Kristien en Jona
De reportages van de reis en het dagboek van Kristien kan je lezen op www.ketnet.be en www.karrewiet.be
|