Hoe zijn ze te herkennen?
Blaasontstekingen veroorzaken bij katten pijn en ongemakken die zich vaak uiten in een veranderd gedrag. Sommige katten zijn dan abnormaal onrustig, andere gaan zich verstoppen, hebben geen fut en weigeren te eten. Een kat die gewoonlijk zindelijk is, gaat vaak ook plassen in of buiten haar bak als ze een blaasontsteking heeft. Het kan ook gebeuren dat ze haar genitale streek abnormaal veel likt en vaker kleine hoeveelheden urine loost die, als er bloed in zit, een abnormale rozige kleur hebben. Als uw kat ten slotte om de haverklap op haar bak gaat zitten en toch niet normaal kan plassen , moet u onmiddellijk naar de dierenarts, want dan kan er sprake zijn van een urinaire obstructie.
Oorzaak van de urinaire problemen
De oorzaak van de blaasontsteking is vaak niet bekend. In dat geval hebben we het over een "idiopathische" cystitis. Zon cystitis kan in de hand worden gewerkt door een verdunning van de beschermende binnenbekleding van de blaaswand die is opgebouwd uit zogeheten glycosaminoglycanen. De blaas is dan gevoeliger voor bacteriële infecties. Een andere vaak voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is de vorming van kristallen of gruis in de urine. Deze ontstaan als de zuurtegraad van de blaas er gunstig voor is. De twee meest voorkomende soorten zijn struvietkristallen (urine is licht zuur) en calciumoxalaatkristallen (urine is vrij zuur). Deze kristallen veroorzaken een blaasontsteking , maar daarnaast kunnen ze ook leiden tot de vorming van stenen die de doorgang van de urine beletten. Ook tumoren en bacteriële infecties ten slotte kunnen blaasproblemen veroorzaken bij uw kat .
Welke katten lopen risico?
Als uw kat zwaarlijvig is en weinig beweging heeft (bijvoorbeeld omdat ze binnenshuis leeft), loopt ze meer kans om blaasproblemen te ontwikkelen. Ook gesteriliseerde katten hebben er vaker mee te kampen. Ook stress kan omstandigheden creëren die de ontsteking van de blaas in de hand werken. Er bestaat geen seksuele predispositie of aanleg voor het ontwikkelen van blaasproblemen, maar katers hebben wel vaker last van urinaire obstructie door de anatomie van hun urinewegen (die zijn langer en rechter dan die van kattinnen). Zorg ervoor dat uw kat permanent schoon en vers water ter beschikking heeft en maak ook haar bakje geregeld schoon, zodat ze op tijd en stond komt drinken en comfortabel kan plassen!
Behandeling
Na het verrichten van de nodige onderzoeken (analyse van de urine, echografie
), zal uw dierenarts de oorzaak van de blaasproblemen kunnen vaststellen en een behandeling en speciale voeding voor uw kat voorschrijven. Factoren zoals obesitas, stress en te weinig beweging zullen zeker moeten worden aangepakt. Als er steentjes gevonden zijn, worden die opgelost met behulp van een speciaal toe te dienen product (struviet) of chirurgisch verwijderd (calciumoxalaat). Nog een laatste tip: er bestaan ook voedingssupplementen die glycosaminoglycanen bevatten om het afweersysteem van de blaas te versterken.
|