Laat foie gras links liggen met kerst!
Vandaag (18/12) zal vanaf 12 uur in het kader van de lopende foie gras campagne van Stichting Vier Voeters een kleine ludieke actie worden gehouden op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Hierbij wordt voorlichting aan het publiek gegeven over de wrede productie methode van foie gras. En men kan een grote zachte gans knuffelen om hem te troosten, hij heeft veel verdriet omdat zijn soortgenoten zo slecht behandelt worden.
Veel mensen weten weinig of niets van de productie van foie gras, vette lever van eenden of ganzen. Eenden en ganzenlever staat nog op veel menukaarten in Nederland maar de productie ervan is hier verboden. Vooral rond de kerst staat ganzen en eendenlever vaak op het menu in restaurants. Vier Voeters richt zich niet alleen op de levers van deze dieren maar ook op het vlees dat uit de foie gras industrie komt. Ook door dit vlees te eten steunt men deze gruwelijke industrie.
Vier Voeters heeft een zwarte lijst van foie gras producenten zodat consumenten kunnen controleren waar hun producten vandaan komen. Bedrijven worden pas van deze lijst afgehaald als ze kunnen bewijzen dat ze gestopt zijn met alle foie gras productie, het verwerken of het financieren van deze sector en als ze aangeven niet opnieuw te beginnen hiermee. De zwarte lijst is bedoeld om consumenten, groothandels en de detailhandel te informeren.
De belangrijkste productielanden zijn Frankrijk, Hongarije en Bulgarije. Geschat wordt dat wereldwijd jaarlijks 50 miljoen eenden en ganzen gedwangvoederd en geslacht worden onder gruwelijke omstandigheden. In landen zoals Oostenrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland is de productie van foie gras verboden. Toch bloeit de handel omdat alleen de productie, maar niet de import is verboden.
De laatste twee weken van hun leven worden de dieren vetgemest en geslacht. Twee tot drie keer per dag wordt een 50 cm lange buis door de slokdarm naar de maag gebracht. De dieren lopen daarbij verwondingen op aan de keel en krijgen ademhalings- en bewegingsproblemen doordat hun lever enorm groot wordt. Ze worden gehouden in draadgazen kooien, hierdoor krijgen de vogels verwondingen of ontstekingen aan hun poten. Voor deze dieren is het leven een hel. En dat alleen om de smaakpapillen van sommige consumenten een plezier te doen. Vier Voeters zou graag zien dat iedereen tijdens de feestdagen wat compassie toont voor dieren.
Wij roepen consumenten op alle producten uit de foie gras industrie te boycotten, zodat er een duidelijk signaal uitgaat naar de gehele foie gras industrie. Daarnaast onderhandelt Vier Voeters met bedrijven over de verkoop van foie gras om ze zover te krijgen te stoppen emt de verkoop van deze producten.
Voor meer informatie zie www.vier-voeters.nl
VV DN 18/12/2008
|