Spookvis kan zien dankzij zijspiegels
donderdag 8 januari 2009 15:23
De diepzeevis redt zich prima in het donker. Doordat ze licht geven, kunnen ze elkaar altijd vinden. Nu is er in de Stille Zuidzee een vis ontdekt die geen licht geeft, maar zijspiegels heeft om goed te kunnen zien.
Spookvis met zijspiegels ontdekt
Deze 'brownsnout' spookvis is al 120 jaar bekend bij mensen, maar was tot voor kort nog nooit gevangen. Pas vorig jaar kon er een exemplaar worden gevangen en onderzocht door zeebiologen van de universiteit van Tübingen in Duitsland. De Latijnse naam van de vis is dolichopteryx longipes.
Spiegels Uit het onderzoek bleek dat de spookvis het eerste gewervelde dier is dat spiegels heeft, waarmee hij zonlicht naar zijn ogen stuurt om beter te kunnen zien terwijl hij een kilometer onder zee zwemt. Door de spiegels kan hij ook onder zich activiteit waarnemen: zo wordt hij niet snel in zijn buik aangevallen.
Professor Julian Patridge van Bristol University voerde alle tests met de spookvis uit. Zo kwam hij er achter dat de vis tegen alle verwachtingen in - scherp kan zien: de lichtstralen die op de spiegeltjes vallen komen netjes samen op het netvlies van de spookvis. Patridge: 'Het zien van licht kan op de bodem van de zee het verschil zijn tussen eten en gegeten worden.'
De naam spookvis wordt gegeven aan barreleyes ; een groep kleine, vreemd uitziende diepzeevissen die voorkomen in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan.
Door Irene van Wijhe
|