Hoe vangt een zeehond een vis?
Bij het zoeken naar een lekkere vis, gebruikt een zeehond niet alleen z'n ogen, maar ook z'n mooie snor. Daarmee kan hij heel goed trillingen voelen. Onder water voelt de zeehond elke beweging die een vis maakt. Op die manier weet hij precies waar z'n prooi is. Als de vis dichtbij is kan hij hem zien en grijpt hij de vis met z'n bek.
Een volwassen zeehond eet ongeveer 5 kilo vis per dag.

Als een zieke zeehond gevonden wordt, is het belangrijk dat hij zo snel mogelijk naar de zeehondencrèche wordt gebracht. Daar wordt de zeehond onderzocht en krijgt hij vocht toegediend. Bovendien blijft de zeehond eerst in een aparte ruimte, waar geen andere zeehonden komen. Zo kan hij geen andere dieren besmetten. Rust is voor een zeehond heel belangrijk. Dan kan hij weer een beetje op adem komen.
Het verdriet van een huiler
Een huiler is een jonge zeehond die z'n moeder kwijt is. De baby begint dan zielig te huilen en hoopt dat de moeder op dat geluid afkomt. Komt de moeder niet, dan sterft de jonge zeehond van de honger. Want hij leeft de eerste vier weken alleen van moedermelk. Gelukkig worden er veel huilers gevonden en naar de crèche gebracht. Daar krijgen ze genoeg voedsel om groot en sterk te worden.
Hoe slaapt een zeehond?

Hoe blijft een zeehond warm?
Op een zandbank kan het behoorlijk koud worden. Maar een zeehond blijft warm door z'n dikke vacht en z'n dikke speklaag. Op de flappen van een zeehond zit geen spek. Om geen koude voeten te krijgen, steekt een zeehond zijn flappen in de lucht. Op die manier liggen de flappen niet op het koude zand en gaat er geen warmte verloren.
Wanneer is een zeehond volwassen?
Een mannetjes-zeehond is na 6 jaar volwassen. Een vrouwtjes-zeehond al na 3 jaar. De dieren zijn dan ongeveer 1.70 m lang en wegen 70 tot 90 kilo. De oudste zeehond die gevonden is, was 40 jaar oud. De leeftijd kan bepaald worden aan de hand van het gebit. Elk jaar krijgen de tanden een nieuw laagje bij. Vergelijk het maar met een boom, die steeds een nieuwe jaarring krijgt.