Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
18-12-2007
Wintertips voor een gezonde hond (Tante Lotte)
Wintertips voor een gezonde hond
Weersveranderingen hebben op ons allemaal een effect, ook op onze honden waarvan sommigen een dikke wintervacht bezitten. Je zou al snel denken dat deze dikke vacht hen kan beschermen tegen alle effecten van de winter, maar niks is minder waar!
Continue atmosferische wijzigingen, stormen en natuurlijk ijs en sneeuw zijn dingen waar de hond meestal meer mee te maken heeft dan wij. Sommigen zijn immers vaker buiten dan hun baasjes.
Maar de winter is ook een periode van feesten en vakantie. Honden zijn slim en houden van het opruimen van restjes. De combinatie van de twee zijn een gevaarlijke combinatie in een periode waar er nogal wat eetfestijnen plaatsvinden. Heel wat van de gerechten en zoetigheden die we verorberen zijn niet al te best voor onze viervoeters( chocolade bvb) en maken van de kerstperiode een echte risicoperiode voor vergiftigingen en het verdikken van onze huisdieren. Dus hou ze weg van uw viervoeter als zijn leven u lief is!
We geven u graag in deze laatste nieuwsbrief van 2007 nog enkel nuttige tips om je hond gezond te houden in deze risicoperiode.
Meer beweging
Het is natuurlijk heel verleidelijk om in deze winterperiode in een bolletje te kruipen achter het warme haardvuur. Toch is het aangeraden om regelmatig eens de laarzen aan te trekken en een fikse wandeling te maken met de hond om hem actief te houden. Dus pomp uw activiteitsniveau een beetje op en u zal zien dat uw hond en uzelf er wel bij varen.
Geef hem een goed onderkomen
Dit is voornamelijk belangrijk voor alle honden die regelmatig buiten vertoeven. Een stevige schuilplaats die hem beschermt tegen regen en wind is essentieel. Er vriezen regelmatig honden dood ook al bij de Noorse rassen met hun dikke wintervacht. Een winteronderkomen voor een hond moet goed geïsoleerd zijn en groot genoeg zodat de hond erin kan rechtstaan, omdraaien en volledig neerliggen. Maar opgelet: een hondenhok dat te groot is zal de lichaamswarmte van de hond niet bewaren en dus niet warm genoeg blijven.
Vers Water
Sneeuw is geen vervangmiddel voor vers water. Het eten van sneeuw kan het dorstgevoel van je hond verhogen en zijn lichaamstemperatuur verlagen met risico op onderkoeling. Zorg er dus voor dat je hond steeds vers, onbevroren water ter beschikking heeft.
Sneeuw
Het eten van sneeuw vergt een enorme hoeveelheid energie en lichaamswarmte van uw hond om de sneeuw te doen smelten. Tevens is de hoeveelheid water een pak lager dan de hoeveelheid sneeuw die hij verorberde. Zo zal een volle emmer sneeuw maar een heel kleine hoeveelheid water opleveren.
Sneeuwvergiftiging
Is een recente term die men gebruik bij een hond die is omgekomen van de dorst terwijl hij eigenlijk omringd was door sneeuw. Het is dus uitermate belangrijk dat vers water beschikbaar is en in de handel zijn nu voor bepaalde regios zelfs verwarmde drinkbakken beschikbaar. Een hond heeft ook meer water nodig in de winter omdat zijn lichaam meer energie verspild om op temperatuur te blijven.
Hou antivries weg van de hond!
Verwijder direct alle lekken van je wagen als het om antivries gaat en hou de antivries weg van plaatsen die voor je hond bereikbaar zijn. Antivries is namelijk een zoet smakend en snelwerkend vergif dus wees er voorzichtig mee! In de handel zijn er trouwens ook niet- giftige antivriesmiddelen, indien u gaat voor zekerheid!
2008 het jaar van het Verantwoord Honden Bezitterschap ( VHB)
In tijden waar iedereen in België de mond vol heeft over BHV ( BrusselHalle-Vilvoorde) willen wij met iCare in 2008 aandacht besteden aan VHB: Verantwoord Honden Bezitterschap. Graag willen we nu reeds een introductie tot dit VHB geven als aanzet tot de verschillende acties die in 2008 zullen volgen.
Maar wat is Verantwoord Honden Bezitterschap?
VHB wil zeggen dat u een zo goed mogelijk eigenaar / verzorger dient te zijn voor uw hond. Het is dus veel meer dan enkel voeding, water en onderkomen verschaffen aan je hond. Verantwoord Honden Bezitterschap is de morele verplichting die hondeneigenaars hebben om al het nodige te doen om de hond in onze maatschappij te integreren en daarbij rekening te houden met de noden van medemensen .Het is voorzien in alle behoeften van onze geliefde viervoeters hoe gevarieerd deze ook kunnen zijn.
V erantwoord H onden B ezitterschap betekent:
Zich realiseren dat een huisdier voor het leven is en dat toewijding aan je huisdier een noodzaak is.
Zich realiseren dat het houden van een hond verantwoordelijkheden met zich meebrengt en dat zijn welzijn van het baasje afhankelijk is.
Alle nodige inspanningen leveren om je puppie de nodige verzorging te geven ( juiste dierenartskundige verzorging, vaccinaties, ontworming, goede voeding)
Alles aanleren over degelijke hondenvoeding en de gezonde keuzes maken voor je hond.
Investeren in de beste medische zorg voor je hond gedurende zijn ganse leven.
Mijn hond voorzien van alle benodigde identificatie zoals een halsband met hangertje ( bescherming tegen verlies) en identificatie via microchip/ tattoo ( bevestiging eigendomsrecht)
Uw hond op een positieve manier aanleren om een goede hondse burger te zijn en hem socialiseren door hem veelvuldig in contact te brengen met andere mensen, plaatsen en dieren.
Uw hond trainen om geen last te zijn voor anderen en hem te helpen dit doel te bereiken.
Uw kinderen leren om respect op te brengen voor dieren en ze niet te misbruiken tijdens hun spelletjes ( Verantwoord Ouderschap)
Gehoorzamen aan de wetten ter bescherming van uzelf en de bescherming van anderen ook al heeft uw hond niet echt een leiband nodig. Door de wetten niet na te leven brengt u schade toe aan anderen.
Niet fokken met uw hond omdat het zo leuk is een nestje te hebben
U ervan bewust zijn dat niet iedereen van honden houdt en uzelf afvragen wat u kan doen om uw hond voor hen ook zo aangenaam mogelijk te maken.
Uw bijdrage leveren om de overbevolking van honden in de hand te houden en ervoor zorgen dat uw ongerepte hond ook wegblijft van andere honden. Hem stereliseren om onnodige gezondheidsrisicos uit te schakelen.
Andere medemensen aanleren hoe ze moeten omgaan met honden.
Uw hond een familie bieden en niet zomaar voeding en onderdak. Honden zijn heel sociale dieren, en isolatie van hun familie zal resulteren in ongelukkige en daardoor ongezonde honden.
Uzelf verantwoordelijk gedragen voor alle schade die uw hond heeft aangebracht en al het nodige doen om deze schade te herstellen.
In een wereld waar honden in groeiende mate worden omschreven als vuil en gevaarlijk is het Verantwoord Honden Bezitterschap het enige wat de hond zal houden waar hij thuis hoort: aan de zijde van de mens.
Hondenweetjes
We geven nog enkele curiositeiten mee over onze geliefde viervoeter:
Wist u dat er twee honden de ramp met de Titanic hebben overleeft? Een Pekineesje dat eigenaar was van ene Henry Sleeper Harper en een Dwergkeesje dat toebehoorde aan Miss Margaret Hays?
Wist u dat een hond tien tot dertien keer ademt per minuut ?
Wist u dat er slechts twee zoogdieren zijn die een prostaat hebben? Honden en mensen
Wist u dat in tegenstelling wat men alom denkt honden helemaal niet kleurenblind zijn en dus kleuren kunnen zien. Het is wel zo dat hun kleurenpalet niet zo levendig is als dat van de mens en te vergelijken is met wat wij zien in schemer. Katten daarentegen zien een stuk beter dan honden en dat is het gevolg van een andere manier van kijken. Honden zien voorwerpen door beweging te registreren , daarna door de helderheid en pas daarna door hun vorm.
Weet u dat een hond zich bij het neerliggen in een bolletje krult om in koud weer zijn neus warm te houden?
bron : ICARE
*een lieve groet doet elk van ons goed Toshi & tante Lotte*