MOLLEN
Leefwijze
Een mol leeft alleen, buiten de periode dat er jongen zijn. De mannetjes verlaten vroeg in het voorjaar hun territorium op zoek naar een vrouwtje. De paring vindt plaats in maart-april. Na een dracht van 4 -5 weken worden 4 - 5 jongen geboren . In 3 weken zijn ze tot bijna volwassen lengte gegroeid en is de vacht ontwikkeld. De jongen worden 4 -5 weken gezoogd en blijven daarna nog 2 -3 weken bij elkaar in het gangenstelsel van de moeder. Eind juni gaan de jongen op zoek naar een eigen territorium .
Territorium
De oppervlakte van een territorium is ca. 400 m². en heeft oppervlakkige en diepe gangen. Bij de oppervlakkige gangen wordt de grond meestal wat omhoog gedrukt, bij de diepere gangen wordt de grond naar boven gewerkt en ontstaan hopen. Per uur kan een mol een gang graven van 15 meter lengte. Het eigen territorium wordt fel verdedigd tegen andere voedselzoekende mollen. Als er een territorium vrijkomt wordt het snel ingepikt door een nieuwe mol.
Voedsel
in volgorde van voorkeur: (Fieldbook of Natural History by Palmer (Cornell U.) and Fowler (Penn. State U.)
- Wormen (ongeveer 49%)
- Larven van insecten en volwassen insecten
- Mollusken
- Plantaardig materiaal, ongeveer 13% van het totale volume. Eet wel mais, rogge en haver maar eet geen bonen of erwten.
MOLLEN BESTRIJDEN
Hoe bestrijd ik de mollen in mijn tuin?
A: Je kan mollenoverlast op 3 manieren aanpakken:
Vangen
A: Vangen met een vangkooi, de kooi wordt in de rit geplaatst en de mol wordt gevangen als hij tegen een klepje aanloopt zodat er een deurtje dichtklapt. De mol kan dan ergens anders worden vrijgelaten.
A: Men kan ook de mol uit de gang scheppen als men de mol ziet wroeten, de meeste kans heb je om 8, 12 en 18 uur, en als je tegen de wind in gaat wachten, je moet wel geduld hebben. Het principe is dat je met de spade in de hand op wacht gaat staan en wacht tot je een mol ziet wroeten. Je benadert dan voorzichtig en TEGEN de wind in, steekt de spade op de juiste plaats in de gang en wipt de mol eruit. Dit lijkt eenvoudig maar is het niet. Als je de loopgang (verbindingsgang van en naar z'n woning) ontdekt, weet je dat hij daar 6 maal per dag (3 x heen en weer terug) passeert en van die kennis kan je gebruik maken om de mol te vangen.
Verjagen
A: Door de lucht in de gangen te verpesten kan je mollen wegjagen. Mollenpatronen die op de markt zijn, werken op deze wijze. De werking van deze middelen is slechts tijdelijk. De mollen komen weer als de giftige dampen zijn verdwenen. (Rudi)
A: Met geluid kun je heel goed een mol blijvend verjagen, klemmen werkt niet, want dan komt er gewoon een andere mol in dat territorium. Zie onder woelratten voor de flessenmethode.
A: In de Atrium encyclopedie Tuinieren staat dat je een in terpentijn of petroleum gedrenkte doek in de mollengang moet stoppen. (R.J.)
A: Klopt: Doe een lapje met petroleum in een gang. Pas wel op, erboven zullen enige tijd geen planten/gras groeien. Het lapje hoeft niet echt doordrenkt te zijn, een beetje vochtig is meestal al voldoende. Op die manier kan ik de mollen in elk geval weghouden van mijn tuinterrasje. (Ina)
A: In muziek(ansicht)kaarten zit een electronische module die een liedje afspeelt. Als je de kaart openhoudt speelt hij wel twee maanden. Neem die module er uit en stop hem in een plastic buisje en stop dat dan in een mollengang. Het werkt echt, want ik heb op die manier mijn mollen verjaagd. (Phil)
A: Of een ijzeren paal, waarop je regelmatig moet kloppen. Aan zo'n paal kan je bovenaan ook een metalen plaatje bevestigen, dat door de wind tegen de paal wordt geslagen. Dan hoef je zelf niet meer te kloppen.
A: Op hetzelfde principe berusten de electrische trilapparaten die op de markt zijn voor het verdrijven van mollen en woelmuizen.
A: Wat in mijn tuin goed werkte tegen de mollen, na al van alles te hebben geprobeerd, is het zetten van een speelgoedwindmolentje. Zet dit bij je molshoop en een aantal molshopen verder verdwijnen ze naar elders of naar je buren ! (Lia)
A: Speciale planten die de mollen op de vlucht zouden jagen. We schrijven 'ZOUDEN' ,want de resultaten met deze planten zijn vaak teleurstellend:
- Keizerskroon (Fritillaria imperialis) krijgt de meeste punten. Hij is 80 tot 100 cm hoog, overblijvend en van de leliefamilie. De grote, vlezige bollen moeten vroeg in de herfst geplant worden. 1 Bol om de 8 meter rondom je tuin zou volstaan. Het is de geur van de bollen die de mollen op afstand houdt.
- Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris) is de meest bekende mollenplant.Het is een kruidachtige tweejarige plant, die 80 tot 150 cm hoog opschiet. Het zou de geur van de wortels zijn die ook woelratten en veldmuizen op afstand houdt . Aangeraden wordt 6 tot 10 planten per are (per 100 m2) te gebruiken.Het melksap (latex) bevat petroleumachtige verbindingen. Als mollen wolfsmelkplanten loswroeten,betekent dat dat het niet de juiste soort is . Opgelet ,alle wolfsmelksoorten zijn giftige planten.
- Ook als mollenverdrijvende planten wordt het geslacht nieskruid (Helleborus) genoemd. Dit geslacht omvat verscheidene giftige planten zoals kerstroos (H.niger), Oosters Nieskruid, stinkend nieskruid en wrangwortel. In tegenstelling met de vorige vragen deze planten heel wat verzorging.
Voorkomen
A: Wil je ALLE mollen tegenhouden, dan is er slechts 1 middel : rondom je grond een 60 cm diepe sleuf graven en daar een massa afgehouwen DOORNSTRUIKEN of VOGELGAAS (geen kippengaas, de gaten zijn te groot) plaatsen. Zoiets voor je hele tuin toepassen is uiteraard gekkenwerk, maar wie in een mollenrijk gebied zit, kan op die manier z'n serretje of z'n koude zaaibak beveiligen.
|