WAT IS (VETERINAIRE) ACUPUNCTUUR ?
Acupunctuur is een Oosterse manier van behandelen die al meer dan 3000 jaar op mens en dier wordt toegepast.
Het is een techniek om pijn te verlichten en het functioneren van verschillende organen te verbeteren door welbepaalde punten op het lichaam te stimuleren. Deze stimulatie kan op verschillende manieren gebeuren: door middel van massage (acupressuur) van de punten, het prikken van naalden al dan niet gestimuleerd door hitte (moxibusti) of electrische stroom , laserstralen, injecties of inplanteren van bepaalde stoffen.
HOE WERKT ACUPUNCTUUR ?
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM ) stroomt er energie doorheen het lichaam van mens en dier. Deze energie stroomt door energiebanen (meridianen) op welbepaalde plaatsen gelegen in het lichaam.
Ziekte en pijn ontstaan doordat deze energie niet harmonieus kan doorstromen in de meridianen.
Via de welbepaalde acupunctuurpunten kan men toegang krijgen tot de meridianen. En door de stimulatie van de correcte punten kunnen die energieblokkades opgeheven worden en kan de energie weer doorstromen , wat genezing tot gevolg heeft.
De Westerse geneeskunde is wetenschappelijk gaan onderzoeken wat er nou precies gebeurt wanneer een acupunctuurpunt geprikkeld wordt.
Er zijn vooreerst plaatselijke reacties: er is een sterkere doorbloeding , bepaalde zenuwbanen worden geprikkeld zodat reflexreacties tot stand komen, etc.
Maar er zijn ook reacties die effect hebben op het gehele lichaam : het autonoom zenuwstelsel (sympaticus en parasympaticus) wordt geprikkeld die een cascade van reacties kan teweeg brengen thv organen, gladde spieren, etc. Verschillende lichaamseigen hormonen worden vrijgezet, bijv.cortisol uit de bijnierschors, endorfines (pijnstillende hormonen) in het centraal zenuwstelsel, serotonines, groeihormoon, insuline,humorale stoffen (immunoglobulines, interferon, antistoffen ...).
Wanneer dus de juiste punten worden geprikkeld zullen bovenvernoemde reacties in het lichaam tot stand komen die zullen bijdragen tot de genezing .
De Westerse benadering ziet dan wel geen meridianen en hun sleutelgaten (acupunctuurpunten), maar kan wel de acupunctuurpunten precies lokaliseren omdat deze punten op de huid een andere electrische weerstand vertonen in vergelijking met de rest van de huid.
WANNEER KAN ACUPUNCTUUR HULP BIEDEN ?
Vooreerst moet gesteld worden dat acupunctuur een behandeling op zich kan zijn, of perfect kan gecombineerd worden met de Westerse geneeskunde om aldus bepaalde medicijnen te kunnen vermijden of lager in dosis te houden.
Acupunctuur kan op vele gebieden hulp bieden, maar moet niet beschouwd worden als het ultieme wondermiddel: het is een vorm van geneeskunde, doch wanneer iets onherroepelijk beschadigd is, of het lichaam echt op is, dan helpen daar noch medicijnen, noch acupunctuurnaalden voor.
Acupunctuur wordt met succes toegepast bij:
* orthopedische problemen: elke huisdiereigenaar kent de problemen van arthrose, H.D. (heupdysplasie), discus hernia (beter bekend onder de naam van teckelverlamming), spierproblemen, gescheurde kruisbanden , ...
* luchtwegaandoeningen: asthma bij de kat, COPD bij het paard, ...
* huidproblemen: allergische huidaandoeningen, likgranulomen bij honden...
* maag-darm-problemen: obstipatie bij de (zware) kat, braken, diarree, krampen...
* vruchtbaarheidsproblemen: bij het mannelijke en vrouwelijke dier
* centraal zenuwstelsel-problemen: epilepsie,...
* problemen met specifieke organen zoals lever, nier,...
DE ACUPUNCTUURBEHANDELING OP ZICH
1) PIJNLIJK ?
Door het gebruik van flinterdunne flexibele naalden zullen alleen zeer gevoelige individuen reageren op het doorprikken van de huid. Als de naald op de juiste plaats terecht komt kan men ook een kleine reactie opmerken.
Vaak ziet men tijdens de behandeling reacties van het lichaam, zoals hijgen, relaxatie (gaan liggen of zitten), dwangbewegingen (zoals continu likken op dezelfde plaats), de haren die recht komen staan, etc.Dit zijn echter geen uitingen van pijn en na de sessie verdwijnen deze reacties.
Bij het gebruik van laserstralen voelt de patiënt absoluut niets.
2) VEILIG ?
Bij gebruik van steriele wegwerpnaalden is er geen gevaar voor infecties.
Wat de bijwerkingen betreft: het enige wat af en toe wordt opgemerkt is een korststondige verergering van de symptomen een dag of paar dagen na de sessie.
Bijwerkingen op lange duur zijn er niet.
3) HOE LANG DUURT DE SESSIE EN HOE VAAK WORDT ZE HERHAALD ?
De duur van de sessie hangt af van de aandoening. Bij acute gevallen duurt de behandeling een paar minuten, chronische gevallen moeten rekenen op ½ uur.
Ook de frequentie hangt af van geval tot geval. Een acuut probleem moet om de 2 à 3 dagen behandeld worden, een chronische patiënt zowat om de week. En voor hoe lang ? Gemiddeld moet men rekenen op een 3 à 6 weken. Enige reactie moet men ten laatste na een 4 tal sessies opmerken, ook weer afhankelijk van welk probleem.
4) WIE VOERT DE BEHANDELING UIT, WAAR VINDT ZON SESSIE PLAATS ?
Belangrijk is dat er eerst een correcte diagnose wordt gesteld door een dierenarts zodat een behandeling kan ingesteld worden: Westers, acupuncturistisch of een combinatie van beiden. De dierenarts in kwestie moet geschoold zijn in beide disciplines om het dier correct te kunnen begeleiden.
BEVAS (zie verder) kan u een lijst doorgeven van dierenartsen geschoold in beide disciplines.
Kleine huisdieren worden steeds in de praktijkruimte van de dierenarts behandeld. De hond of kat is in een vreemde omgeving veel timider, zodat de soms lange duur van een sessie veel geduldiger wordt verdragen.
Paarden en runderen kunnen het best in hun rustgevende stal behandeld worden.
BEVAS: BELGIAN VETERINARY ACUPUNCTURE SOCIETY, BELGISCHE VERENIGING VOOR VETERINAIRE ACUPUNCTUUR.
* doel van de vereniging: BEVAS wil veterinaire acupunctuur op hoog niveau aanbieden door het organiseren van cursussen, congressen en lezingen voor praktizerende dierenartsen . Hierdoor kan er een kwalitatieve alternatieve vorm van behandeling naar voren gebracht worden die kan geïntegreerd worden in de klassieke Westerse diergeneeskunde.
* BEVAS is opgericht in 1970 en is als lid van IVAS (International Veterinary Acupuncture Society) internationaal georiënteerd , wat het uitwisselen van wetenschappelijke informatie ten goede komt.
* nut van BEVAS voor de eigenaar van huisdieren, paarden en nutsdieren:
BEVAS kan lijsten doorgeven van acupuncturist-dierenartsen zodat de eigenaar in zijn buurt een acupuncturistische behandeling kan verkrijgen voor zn dier, gestoeld op medische kennis en gedegen kennis van de acupunctuur.
BEVAS kan info geven over acupunctuur als behandelingsvorm.
|