Planckendael steekt zijn nek uit: recordprestatie van piepjonge babygiraf! Doe ons giraffenveulen maar na met een vrije val van 2 meter!
De gloednieuwe savanne in Planckendael heeft er nog voor de lente begint een bewoner bij: het allereerste girafje in de geschiedenis van Planckendael is geboren. Kersverse moeder Diamant koestert haar allereerste kalfje dat iedereen kan bekijken in de warme stal vanuit de lodge. Vader Baridi neemt genoegen met een nieuwsgierige blik vanuit de naburige stal. De geboorte is een ware recordprestatie want het dier -een mannetje- maakte een val van zowat 2 meter om al snel op zijn ranke pootjes te staan. Zowel voor Planckendael als voor de giraffemama is dit een primeur van formaat!
Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en gelijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een 200 tal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen in situ (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als economische situatie van de bevolking en brengt de giraf hen geluk in plaats van een rivaal te zijn.
Giraffen zijn in hun milieu succesvol geworden doordat de evolutie ervoor heeft gezorgd dat ze over een uitzonderlijk lange nek beschikken. Hierdoor reikten ze zover dat ze in dat deel van hun omgeving geen concurrentie hadden van andere bladeters. Kortom, de eerste langere nekken konden daar hun voordeel uithalen en werden succesvolle dieren.
De draagtijd van giraffen bedraagt 14 tot 15 maanden. Mannetjes worden tot 5 meter hoog, vrouwtjes strekken de nek tot 4,30m. Ze zijn de hoogste dieren ter wereld en toch hebben ze maar 7 nekwervels net als een muis. Steek nooit je tong uit naar een giraf, want die van hen is wel 45 cm lang. Dit mooie verhaal krijgt bovendien nog een staartje want ook Barbie verwacht nu elk moment haar eerste baby.
Deze piepjonge verleidingskracht zal, als het warmer wordt, buiten huppelen op de savanne samen met de Kaapse elandantilopen, de impalas en de grappige helmparelhoenders. Op het belevingsparcours dat rond de savanne kronkelt, kan je je naar hartelust uitleven. Op www.planckendael.be en www.ketnet.be vind je alvast enkele mooie namen voor het dier die de verzorgers uitkozen. Het publiek kan vanaf nu ook stemmen welke naam hun voorkeur wegdraagt.
 |
Klik op de foto om te vergroten |
Bron : Nieuwsbrief Planckendael
|