Europees dierenpaspoortxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />Reizen met je huisdier binnen de Europese Unie is sinds oktober 2004 gemakkelijker geworden. De Europese Unie heeft een beslissing goedgekeurd voor een verplicht paspoort dat elke hond, kat of fret moet vergezellen die zich binnen de lidstaten verplaatst (met uitzondering van Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk). Dit paspoort is een diergeneeskundig document en vervangt het oude vaccinatieboekje.
In België zal het paspoort ook steeds meer gebruikt worden binnen de eigen landsgrenzen, dit is als identificatiebewijs en als registratie van de honden. Voor de katten en de fretten is het paspoort enkel noodzakelijk als je buiten België reist.
Wat bevat het?
Naast alle gegevens van de eigenaar en de beschrijving van het dier levert het paspoort het bewijs dat het beest gevaccineerd geweest is tegen hondsdolheid, (dit moet duidelijk door de dierenarts vermeld worden dat het dier antistoffen heeft tegen hondsdolheid) en dat het geïdentificeerd is (via een microchip ingeplant onder de huid, door de dierenarts).
Het kan ook inlichtingen bevatten over andere vaccinaties, ook degene die niet verplicht zijn, alsook informatie over de algemene medische toestand en eerdere ingrepen van het beest.
Het paspoort wordt afgeleverd op het ogenblik van de identificatie ofwel bij de vaccinatie tegen de hondsdolheid en deze kan enkel plaatshebben na de controle van de identificatie van het dier.
In de praktijk:
Geef uw paspoort aan de bevoegden, die zullen je dier scannen om te zien of het nummer van de chip overeenkomt met het nummer dat op het paspoort staat. Aan de jonge dieren die nog niet gevaccineerd mogen worden, wordt toegestaan dat ze reizen zonder deze vaccinatie.
Waar is het geldig?
In alle lidstaten, uitgezonderd in het Verenigd Koninkrijk, in Ierland en in Zweden waar de nationale wetgeving nog van toepassing is. De niet E.U. buurlanden (zoals Zwitserland of Noorwegen) waar de situatie tegenover hondsdolheid dezelfde is als die in de Europese Unie passen dezelfde regels toe als ons.
Uitzonderingen:
Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zweden laten eerst een test ondergaan die meet hoeveel antistoffen je dier heeft aangemaakt en dit meerdere maanden na zijn vaccinatie, vooraleer ze toe te laten op hun grondgebied. Deze test controleert de doeltreffendheid van de inenting.
Het Verenigd Koninkrijk en Ierland eisen daarboven nog een behandeling tegen teken en wormen. Zweden gebruikt verschillende procedures afhankelijk van het land van herkomst. Aarzel niet om informatie in te winnen bij de ambassade.
En voor de dieren afkomstig uit een land buiten de Europese Unie?
Dieren uit landen waar hondsdolheid nog heerst, moeten 3 maanden voor hun verplaatsing eerst een test ondergaan. Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zweden wordt de afzondering gehandhaafd. In landen waar geen hondsdolheid is of waar ze onder controle is, is de vaccinatie de enigste vereiste. Voor het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Ierland wordt een onderzoek vereist zes maanden voor de verplaatsing.
De honden moeten bovenop de identificatie en de vaccinatie verplicht geregistreerd worden bij de BVIRH (Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie voor Honden).
Waarom is de registratie nuttig?
- Om je hond terug te kunnen bezorgen na verlies of diefstal
- Om te bewijzen dat de hond je toebehoort
- Om de persoon die je de hond verkocht terug te vinden
- Om de hondenhandel makkelijker te kunnen controleren
Wat moet je doen?
Als je een dier adopteert, laat het identificeren (door een chip) en indien het een hond is, laat het dan ook registreren bij de BVIRH, vòòr de leeftijd van 4 maanden (documenten geleverd door de fokker of de dierenarts). Indien jij je dier aan een derde persoon wenst te geven en het is nog niet geïdentificeerd (en geregistreerd voor de honden), moet je het zo snel mogelijk laten doen.
Als je hond geregistreerd is na 07/06/04, moet je in het bezit zijn van een paspoort.
P.s.: Vergeet niet alle wijzigingen in verband met je hond aan de BVIRH te melden: adres, overlijden, verlies of diefstal.
Papieren niet in orde?
Neem dit ernstig aan. Volgens het land kan je dier afgenomen worden, in quarantaine gezet worden of teruggestuurd worden naar het land van herkomst. In de ernstige gevallen kan het dier geëuthanaseerd worden. De kosten zijn ter jouw laste.
Controleer de chip voor je vertrekt. De chip kan beschadigd zijn en het wordt onmogelijk om het te scannen. Bovendien kunnen de Europese scanners niet alle chips van buiten Europa lezen. Prettige vakantie!
(huisdierinfopunt)