Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
16-03-2007
UW HAMSTER EN DE GEZONDHEID (Tante Lotte)
UW HAMSTER EN DE GEZONDHEID
Probeer te voorkomen dat je hamster ziek wordt door rekening te houden met het volgende:
Vaak eten zieke dieren niet veel. Geef je hamster dan iets wat hij normaal altijd heel lekker vindt. Zo krijgt hij nog een beetje voeding binnen.
Verschoon regelmatig het water en de kooi van je hamster.
Geef je hamster regelmatig vers voer en probeer te voorkomen dat er rottend voedsel in de kooi blijft liggen.
Als je het echt niet vertouwd ga dan meteen naar de dierenarts.
Hou de hamster warm, zo rond de 20 graden.
Hou je hamster goed in de gaten maar laat hem wel rustig uitzieken.
Ziektes van hamsters De meest voorkomende ziektes bij hamsters zijn:
Diaree: Door onjuiste voeding, tocht en vocht of een combinatie ervan. Te veel vocht in voedsel kan ook leiden tot diaree(bijvoorbeeld veel sla). Ook kan het liggen aan een te plotselinge verandering van het voer. Diaree kan bij hamsters dodelijk zijn!
Verkoudheid of longontsteking: Dit ontstaat meestal door de combinatie van tocht en een te lage temperatuur. Je hamster zal een natte neus krijgen en je zult zijn ademhaling horen. Als dit het geval is ga dan naar de dierenarts voor antibiotica. Zet je hamster op een andere plaats, uit de tocht en kou!
Natte staart: Een bijzonder ernstige vorm van diaree die wordt veroorzaakt door de E. colibacterie.
Natte staart(ook wel Natstaart genoemd) is een besmettelijke ziekte dat kan ontstaan door bijvoorbeeld een plotselinge verandering in de omgeving. Soms is er verlies in de conditie van de vacht, geen interesse in het voedsel en de hamster is lusteloos. Na deze symptomen is er een waterige diarree en een natte staart. De dierenarts kan deze ziekte wel behandelen, maar vaak heeft het een dodelijke afloop. Meetstal binnen 48 uur.
Oogproblemen: Dit komt vaak voor naar mate je hamster ouder wordt. Hij zal zijn eigen niet meer zo goed verzorgen en er zal vuil in zijn oogjes blijven zitten. Dit gaat op den duur irriteren en zijn oogleden zullen aan elkaar blijven plakken. Dit kan ook door te stoffig zaagsel gebeuren. Als je het zelf niet kan verwijderen ga dan naar de huisarts voor een middeltje.
Haaruitval: Door de ouderdom kunnen de haren van je hamster gaan uitvallen. Zijn roze rimpelige lichaampje zal dan tevoorschijn komen. Hier is niks tegen te doen, het is een natuurlijk verschijnsel. Haaruitval kan ook een andere oorzaak hebben zoals; vlooien en huismijten. Je hamster zal zijn eigen veel krabben tegen de jeuk met als gevolg haaruitval.
Gezwellen: Gelukkig komt deze ziekte niet veel voor. Als deze ziekte zich voordoet dan is het meestal op latere leeftijd. De meest voorkomende gezwellen zijn die aan de melkklieren van de vrouwtjes. Een gezwel kan ook het gevolg zijn van huidkanker en onderhuidse infecties. De dierenarts kan je hamster wel opereren maar het is meestal niet zinvol gezien de hoge leeftijd.
Huidmijt: Huidmijt is een parasiet. Het is een beestje wat heel klein is en onder de huid van de hamster gaat zitten. Het veroorzaakt korsten en eczeem. Middelen tegen huismijt zijn te krijgen bij de dierenarts en dierenspeciaalzaak.
Huidschimmel: Als je hamster dit heeft, zitten er witte schilvers aan zijn neus of oren. De schimmel is vrij besmettelijk maar eenvoudig te behandelen. Raadpleeg je dierenarts voor een middel tegen schimmel
Hersenvlies Ontsteking: Deze ziekte komt alleen voor bij hamsters tot drie maanden oud. De verschijnselen van de ziekte vallen niet erg op, maar de ziekte is wel op mensen overdraagbaar. Vooral zwangere vrouwen kunnen beter niet bij zulke jonge dieren in de buurt komen, omdat het het ongeboren kind kan aantasten.
Aandoeningen bij hamsters De meest voorkomende aandoeningen zijn:
Olifantstanden: De hamster is een knaagdier. Dit betekent dat de voortanden continu doorgroeien. Daarom is het belangrijk dat door het knagen de tanden afslijten. Door onvoldoende knaagmogelijkheden of een erfelijke afwijking is het mogelijk dat de tanden niet goed afslijten. Als de tanden te lang zijn, kan de hamster niet meer eten en vermagerd. Bij de dierenarts kun je de tanden van je hamster laten knippen.
Botbreuk: Hamsters breken soms botjes omdat ze ergens achter blijven haken of ergens vanaf vallen. Je hamster zal zijn pootje uit zijn eigen niet belasten en hierdoor mank lopen. Als het een rechte breuk is zal het pootje snel genezen(enkele weken). Zorg ervoor dat hij dan makkelijk bij zijn eten en drinken kan komen. Wanneer je hamster zijn rug heeft gebroken kun je hem helaas beter in laten slapen.
Bijtwonden: Bijwonden genezen meestal erg snel. Probeer er niks aan te doen. Zorg er wel voor dat je de hamster in een kooi met kranten zit. Zaagsel of ander stoffig bodembedekker is erg stoffig en kan in de wond gaan zitten.
Ouderdom: Een oude hamster wordt langzaam kaal en gaat minder vaak in het radje. Soms worden ze ook nog blind, maar ze kunnen zich dan nog goed redden, omdat hun reuk erg goed ontwikkeld is. Laat de hamster bij zijn laatste dagen zoveel mogelijk met rust en geef hem zijn lievelingseten.
Te Dikke hamster: Als je hamster te dik is, zal hij niet meer zo actief zijn en veel liggen slapen. Een te dikke hamster is ook veel gevoeliger voor ziektes en zal eerder doodgaan dan een hamster die wel goed op gewicht is. Geef je hamster minder extraatjes en minder eten. Tevens kun je een hamsterbal aanschaffen of een ander speeltje waar hij actief mee om kan gaan.
Shock: Je hamster kan in een shock raken na een aanval van een ander (knaag)dier, bloedverlies of een harde val van bijvoorbeeld een tafel. Als je hamster in een shock is ligt hij erg stil, soms trillend en is erg suf. Om je hamster uit een shock te krijgen moet je hem op een donkere en warme plaats bij laten komen. Leg hem bijvoorbeeld in een handdoek naast de verwarming. Als de situatie na ongeveer een half uur niet verbeterd is, ga dan direct naar de dierenarts.
Gebreksziekten van hamsters Gebrekziekten bij hamsters zijn is dat de hamster ziek word door een tekort aan een bepaalde stof of vitamine. Hieronder vind je een overzicht van gebreksziekte en de verschijnselen daarvan:
Gebrek aan:
Verschijnselen:
Te vinden in:
Eiwit
Slechte vacht, haaruitval, longontsteking, onvruchtbaarheid, slechte groei van de jongen en agressief.
Erwten, bonen, soja, kaas
Vitamine A
Longontsteking, huidslijmvlies en oogbeschadigingen, groeistoornissen, diarree, infecties, krampen en kleine nestjes.
Wortels, eigeel, groenvoer, bananen en ander fruit, kaas.
Vitamine B complex
Haaruitval, verminderde vruchtbaarheid, gewichtsverlies, trillen, bloedarmoede en infecties.