Luis , bloedluis en kalkpootmijt dit zijn maar enkele insecten die kippen kunnen teisteren!
Regelmatige controle van de dieren op luis en mijten is nodig.
Kippen houden zichzelf wel netjes door met de snavel de veren te schikken en geregeld een zandbad met droog zand te nenen.
Hoenders met een kuif kun je met water en zeep afborstelen en nadien zorgvuldig afdrogen en goed ingevetten met olijfolie of vaseline. Dit herhalen we wekelijks. Handig is het gebruik is de 'Birdspray' van Bogena om de kuiven rein te houden .
Bij kippen met een baard die deze met hun snavel niet kunnen reinigen treffen we vaak luizen aan. In de aarsstreek kan men vaak luizen en de eieren of neten vinden. Kleine mijten huizen daar soms, evenals in de vleugels.
Belangrijk is dat we voor de bestrijding onschuldige preparaten gebruiken die de kip geen kwaad doen.
Er zijn speciale pluimvee insectenpoeders in de handel en men kan de geplaagde dieren drie maal met telkens een week ertussen goed inpoederen.
De luizen en de neten worden op deze manier gedood voordat ze zich zelf weer kunnen voortplanten. Na een behandeling tegen de mijt die kalkpoten veroorzaakt worden de poten weer glad.
Kalkpoot:
Kalkachtige korstjes op de poten,
kalkpoten genaamd, ontstaan door een kleine kalkmijt die onder de beenschubben leeft en zich voortplant.
Het is routine om dergelijke parasieten te ontdekken en onder controle te houden.
Een behandeling die evident werkt:
Wat heb je nodig?
- Oude tandenborstel
- Uiercream of vaseline
Hoe begin ik er aan?
- Zorg dat je de kip met de kalkpotenmijt vangt en kan stil houden tussen arm en buik. (Dit om het werken te vervlotten)
- Daarna neem je een poot en smeert er de uiercrème of de vaseline op uit.
- Vervolgens ga je met de oude tandenborstel over de aangewreven crème en schuurt zo heen en weer over de aangetaste kalkpoten.
- Dit alles moet elke dag herhaald worden tot de aantasting verdwenen is.
- Dit kan tot zon 3 weken duren maar de behandeling is diervriendelijk en bovendien ongelofelijk doeltreffend!
Rode vogelmijt of bloedluis:
De kippen zullen zelden sterven aan uitwendige parasieten,maar als de rode vogelmijt zich in het hok genesteld heeft zullen de kippen door bloedverlies slap en bleek worden.
Deze mijten ook wel bloedluizen genoemd, kunnen zich zeer snel voortplanten en verblijven overdag in kieren van het hok en onder de zitplaatsen of zitstokken.
Regelmatige controle van de losse zitstokken is dan ook nodig om deze plaag te voorkomen. Ervaren fokkers ruiken de weeë lucht van de bloedluis. Het hok moet zeer grondig gereinigd worden .
De kippen worden voor de zekerheid allen met een pluimvee insectenmiddel behandeld en tijdelijk buiten het hok geplaatst.
Alle losse onderdelen van het hok worden schoongemaakt met water met lysol of bleekwateroplossing.
Het hok wordt nu bespoten met een middel tegen vogelmijt, er zijn vloeistoffen en poeders in de handel. Deze middelen mogen niet op de kippen gebruikt worden.
Legnesten vergeten we niet en vooral de zitstokken en steunen, naden en kieren krijgen een beurt. |