En omdat het totale aantal bijtincidenten sindsdien niet is gedaald, komt er nu een regeling die voor alle rassen geldt. Voortaan zal niet het uiterlijk, maar het gedrag bepalen of een hond moet worden afgemaakt.
Aan het voornemen kleven een aantal opmerkelijke claims. Vooral de benodigde gedragstest roept vragen op. In een vergadering met de vaste Kamercommissie voor hondenzaken afgelopen dinsdag stelde Verburg dat de betrouwbaarheid van de test, die moet uitwijzen of een hond gevaarlijk is, 81 procent bedraagt.
Voor de Kamer is dat goed genoeg. Voor de Kamerleden is heel duidelijk wat goed en slecht is, zegt hoogleraar Freek van Sluijs. Maar dat is rijkelijk eenvoudig voorgesteld.
Van Sluijs was voorzitter van een commissie die Verburg heeft geadviseerd. De aanbevelingen uit zijn rapport Hondenbeten in perspectief zijn grotendeels overgenomen, maar de minister is vaag over haar bedoelingen met de test. Als ze die preventief wil gebruiken, is allereerst de vraag welke honden in aanmerking komen (abnormaal agressieve honden, maar wie bepaalt dat?). Daarnaast krijg je situaties als in de film
Minority
Report, zegt Van Sluijs. De honden waarvan wordt voorspeld dat ze later gaan bijten, worden ter dood veroordeeld voor daden die ze nog niet hebben begaan.
De voorspelling komt straks uit de zogeheten MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag). Die wordt nu al gebruikt, maar alleen om te bepalen of een hond geschikt is om mee te fokken. Te agressieve dieren mogen zich niet voortplanten. Dat is iets anders dan ze afmaken, zoals de consequentie zal zijn van de nieuwe wet.
In de test wordt gekeken of honden bijten naar handen en poppen. Maar ze kijken niet hoe snel en hoe hard, en of de hond waarschuwt, zegt dier-etholoog Matthijs Schilder van de Universiteit Utrecht. Bovendien is het karakter van de hond niet het enige. Ook het gedrag van zijn baas telt.
De huidige MAG-test is daarom volgens de deskundigen niet voldoende. De in de Kamer genoemde betrouwbaarheid van 81 procent klopt niet, zegt Van Sluijs. Dat is een terugblik: het percentage bijtende honden waarvan voorspeld was dat ze bijten. Dat is wat anders dan vooruitkijken.
Belangrijker is de positief voorspellende waarde, die aangeeft of een in de test agressief bevonden hond in de toekomst daadwerkelijk zal bijten. Dat is bij slechts 46 procent van de honden het geval. Dus zou 54 procent van de geteste honden onterecht worden afgemaakt. Van Sluijs en Schilder pleiten daarom voor een aangepaste MAG-test.
Alleen zal het lastig worden om die test te valideren, zegt Schilder. Want als de in de test agressief bevonden dieren moeten worden afgemaakt, zul je er nooit achter kunnen komen hoe goed de test is.
(de Volkskrant)