Chlamydophila felis: een bacterie die oogvliesontsteking veroorzaakt
Chlamydiose wordt veroorzaakt door de bacterie chlamydia psitacci, de oude naam van wat nu chlamydophila felis heet. Deze naamsverandering kwam er als gevolg van een betere kennis van het DNA van deze bacteriën. Uw kat kan met deze microbe besmet raken door contact met een andere, besmette kat . 2 tot 7 dagen na de besmetting krijgt de kat een ooginfectie, soms ook luchtweginfecties. De infectie begint vaak in slechts één van de ogen, maar na enkele dagen is ook het andere oog ziek. Het oogvlies verliest dan zijn lichtroze kleur en wordt donkerrood, het weefsel rond de oogbol is gezwollen en uit de ooghoeken komt een vaak gele en dikke afscheiding. Soms veroorzaakt de pijn spasmen van de oogleden. U kunt dat herkennen omdat uw kat dan overmatig knippert met de ogen . De bacterie chlamydophila felis komt vaak samen voor met microben van het syndroom van coryza. Katten die besmet zijn door de virussen die deze ziekte veroorzaken, zijn veel vatbaarder voor chlamydiose . Chlamydophila wordt ook in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen of miskramen bij kattinnen , hoewel er nog geen direct verband tussen de bacterie en deze voortplantingsproblemen is aangetoond.
Diagnose
Chlamydophila felis is een veel voorkomende oorzaak van oogvliesontsteking bij huiskatten, maar ze is lang niet het enige gevaar voor hun ogen ! Ook andere bacteriën, virussen (feline herpesvirus) of andere vreemde stoffen kunnen leiden tot een min of meer ernstige oogontsteking van uw vriend. Om vast te stellen of de chlamydophila bij uw kat aanwezig is, zal uw dierenarts met een speciaal watje een monster nemen. Dat gebeurt tussen het onderste ooglid en het derde ooglid van uw kat . Aan de hand daarvan kan het labo nagaan of uw kat besmet is met de bacterie.
Preventie en behandeling
Als uw kat een oogvliesontsteking heeft die is veroorzaakt door chlamydophila, moet u het dier behandelen met antibiotica. Het meest doeltreffend is doxycycline. Om de ziekte weg te krijgen is vaak een behandeling van minstens 4 of zelfs 6 weken nodig. De behandeling met siroop of met tabletten die oraal toe te dienen zijn, is doeltreffender dan die met oogzalf. Als uw kat gedeeltelijk buiten leeft en/of in contact komt met andere katten , is het raadzaam om het dier tegen chlamydophila felis te beschermen met een vaccin dat over het algemeen aanwezig is in de multivalente vaccins die uw poes tegen tyfus en coryza beschermen. Pasgeboren poesjes worden vaak immuun via de melk van hun moeder. Ze zijn dan tot hun 9de week beschermd. Daarna kunt u uw kat beter laten vaccineren. Let wel, het vaccin sluit infecties niet uit: uw kat kan nog altijd last krijgen van zijn ogen. Maar het vaccin werkt de vermeerdering van de bacterie tegen, het verzacht de symptomen en verkort ook de periode waarin de bacterie aan andere katten kan worden overgedragen. Een gevaccineerde kat kan de ziekte dus wel degelijk nog doorgeven aan andere katten !
|