Een vierde reeks van nuttige weetjes over de hond. Wordt zeker vervolgd. Met dank aan het Huisdier Informatiepunt !!
31. Honden houden niet op met eten wanneer ze genoeg hebben, maar zetten overtollige voeding in vet om, voor moeilijke tijden.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
32. Ga niet direct na het eten met de hond naar buiten. Geef hem (vooral grote honden) pas eten na afloop van de wandeling of arbeid.( maagtorsie)
33. Oogverzorging: Van honden met lange haren of hangende oogleden moeten de ogen dagelijks verzorgd worden. Maak een zachte, niet pluizende katoenen doek of een papieren tissue vochtig met lauwwarm water en maak daarmee iedere ochtend de ooghoeken schoon. Zo herkent u ook eventuele oogziekten eerder. Als uw hond regelmatig ontstoken ogen heeft, kunt u ze dagelijks met kamillethee schoonmaken.
34. Nagels knippen: honden die niet graag op asfalt lopen, hebben vaak te weinig slijtage aan hun nagels. Die moeten dan geknipt worden. De eerste keer vraagt u uw dierenarts om u te laten zien hoe ver u mag knippen. Een trimster kan dit ook doen. Daarna kunt u het zelf doen, maar wacht niet tot je hond moeite krijgt met lopen. Belangrijk is dat u de nagels recht afknipt, dus in een haakse hoek. Denk ook aan dat ene teentje bovenop. Vraag iemand anders om de hond vast te houden. Degene die knipt moet altijd de poten vasthouden.
35. Oren: Het beste kunt u honden op een speelse manier aan de schoonmaakprocedure laten wennen als ze nog een pup zijn. Trek het oor recht, druppel wat oorreinigingsoplossing naar binnen en krabbel aan de basis van het oor om het vuil op te lossen. Het beste is om beide oren tegelijk te behandelen, dat is prettiger voor de hond. Steek vervolgens een dot watten in elk oor en masseer de reinigingsoplossing in de watten. Gebruik nooit wattenstaafjes, want daarmee schuift u het oorvuil naar het trommelvlies in plaats van dat u het verwijdert.
36. Tandverzorging: Veel honden hebben aanleg om tandsteen te krijgen, die tot tandvleesontsteking en het verlies van tanden kan leiden. Daarom zou het eigenlijk goed zijn om na iedere maaltijd de tanden van de hond te poetsen. Daarvoor kunt u een speciale hondentandenborstel en -tandpasta gebruiken. Doe de lippen een stukje naar boven en borstel de tanden en kiezen aan de binnen- en buitenkant en op de kauwvlakken. Begin hier al heel vroeg mee, zo went uw hond snel aan de poetsbeurt. Of geef gewoon eens een vers gekookt (en afgekoeld) bot
37. Wanneer honden stinken: de huid van honden die graag in het water gaan of vaak baden, wordt ontvet. Als gevolg daarvan produceren de talgklieren meer afscheiding en dat ruikt dan tamelijk vies. Meestal hebben honden niet echt een bad nodig. Vaak is een poedelbeurt met een washandje en een ruige handdoek voldoende.Gewoon schoon water ontvet de huid niet. Bij veelvuldig wassen gaat de natuurlijke weerstand van de vacht achteruit en moet je juist vaker wassen. Zo min mogelijk wassen is het advies.
38. Een hopeloze zaak wordt het zindelijk worden van een hond, wanneer hij als pup hierover steeds op zijn donder krijgt. Jammer genoeg gebeurt dat al gauw, omdat de eerste hoopjes van een hond nu eenmaal meestal in huis terechtkomen. Straffen is verkeerd tenzij je hem kunt betrappen. Regelmatig naar buiten gaan vermindert het aantal ongelukjes in huis. Beloon de hond overdadig met woorden en lekkere hapjes wanneer hij zijn behoefte buiten doet. Leer de pup vanaf het begin meteen WAAR hij zijn behoefte mag doen en WAAR NIET.
39. Reisziekte: De 24 uren voor je op reis gaat, mag de hond niet eten, maar water drinken mag hij natuurlijk zoveel hij wil. Kan uw hond slecht tegen autorijden of andere vervoermiddelen, dan kan je hem een uurtje voor de reis een kalmeringstabletje (!dierenarts!) geven. Het is belangrijk dat de hond zo zit dat hij niet uit het raam kan kijken. Probeer het eens met een homeopathisch geneesmiddel.
4. Hij zit altijd op mijn lievelingsplaats. Vooral zelfverzekerde honden proberen zichzelf op deze manier tot leider van de roedel uit te roepen. Om erger te voorkomen moet u er zonder meer op staan dat hij van uw plaats af gaat, zonodig met geweld. Ga daarna demonstratief op uw plaats zitten en schenk pas weer aandacht aan uw hond wanneer hij berouw getoond heeft. Een vaste plek in iedere ruimte waar de hond komen mag, zorgt ervoor dat deze strijd niet nodig is.
|